duchom koguty, co miało ustrzec ich przed złem. Kiedy brakło już kogutów, młody piekarz postanowił zastąpić je kogutami z ciasta, duchy nie zauważyły różnicy i tak już do tej pory zostało. W Kazimierzu wciąż piecze się drożdżowe koguciki :) Tyle mówi legenda, a w praktyce to bardzo smaczna pamiątka z Kazimierza :) Trzymajcie się ciepło
MiksturownikBąbelek pierwsze swe słowa wypowiedział już bardzo, bardzo dawno temu. Po raz pierwszy zawołał swoją ciocię Agnieszkę - krzycząc jej do ucha: Aaaaga!!!! - udało się spryciarzowi... Później przyszła pora na mamę, czyli mnie!!! Brzmiało to mniej więcej tak: mmmmmmmamamamamama.... Tak, tak... Wiem... on wcale nie wiedział co mówi.... To tylko gaworzenie... I takie tam... Ale tak czy inaczej serce człowiekowi
Miksturowniksernik z tego przepisu zawsze wychodzi, ale w wykonaniu mojej Mamy jest najsmaczniejszy!!! Moje wykonanie też jest niczego sobie, no ale... Właściwie nie wiem dlaczego do tej pory nie umieściłam jeszcze tego przepisu... ?!? Tak czy inaczej nie może się bez niego odbyć żadna impreza, a tym bardziej święta!!! Sernik z pianką mojej Mamy ♥ Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki
MiksturownikPrzepis na trufle bardzo długo czekał w kolejce na publikacje. Ale to chyba dziś jest najodpowiedniejsza na to pora. Jakiś czas temu przyjechała do mnie siostra i obie zgodnie stwierdziłyśmy, że mamy ochotę na coś nieprzyzwoicie słodkiego. Przewertowałyśmy najsłodszą chyba z moich książek: "Z kuchennej półeczki. Czekolada" i znalazłyśmy dokładnie to, o co nam chodziło. Przepis spełniający wszystkie nasze
MiksturownikNiedzielne słodkości. Przedstawiam Wam przepis na jeden z najsmaczniejszych tortów jaki zrobiłam do tej pory. Przygotowałam go dla siostry na 25 urodziny. Bardzo jej smakował, pozostałym z resztą również.Ależ ja jestem skromna... ho ho!!! :) No dobra... gdyby nie doskonały przepis nie byłoby tego tortu. Przepis oczywiście z Moje wypieki. Kocham tego bloga <3 Tort orzechowy. Składniki
Miksturownikkrótkie i zwięzłe opisy... Czas mnie goni, tęsknie już za Bąbelkiem.... Zupa rybna z pstrąga.Składniki dla 4 - 6 osób:3 pstrągi;2 marchewki;pietruszka;kawałek selera;biała część pora;liść laurowy;2 ziarna ziela angielskiego;kilka ziaren pieprzu;sól.Warzywa obieramy, myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa zalewamy 1,5 l zimnej wody. Wsypujemy przyprawy, doprowadzamy do wrzenia
MiksturownikProsta, szybka i naprawdę smaczna potrawa ze składników dostępnych o każdej porze roku. Jeśli jednak masz pod ręką świeże lub mrożone prawdziwki, podgrzybki czy kozaki zerknij na przepis na polędwicę w sosie ze świeżymi grzybami :)Składniki:- polędwica wieprzowa- 300g pieczarek- dwie łyżki śmietany 18%- sól, pieprz (ew. inne przyprawy, ale te dwie w zupełności wystarczą)- ząbek czosnku- odrobina mąki
Kraina Tysiąca Smakówszklanki mąki i jeszcze raz wyrabiamy przez około 5 minut. Formujemy kulki, układamy na papierze do pieczenia na blacie i zostawiamy jeszcze na jakiś czas do wyrośnięcia. 5. Teraz pora na "gotowanie". Gotujemy w garnku wodę i umieszczamy kluski nad parującą wodą. Można to robić na specjalnym sitku (widziałam takie już nawet za 5 złotych) lub na gazie. Przykrywamy całość
Kraina Tysiąca SmakówUwielbiam kombinować z różnymi "zestawami" składników do spaghetti. Najbardziej lubię takie z sosem zrobionym ze świeżych pomidorów, a pora jest teraz idealna ;) Zamiast słoiczka paskudnego sosu wystarczą 3 pomidory i trochę przypraw... Składniki (na 3-4 porcje): - 500 g mięsa mielonego - 250 g delikatnie wędzonego boczku - 2 duże cebule - 3 średniej wielkości pomidory (sparzone wrzątkiem
Kraina Tysiąca SmakówPrzepis pochodzi z książki "Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku", której recenzja pojawi się wkrótce na blogu. Do oryginalnego przepisu wprowadziłam drobne modyfikacje. Ogólnie danie jest świetne, a jego największym atutem jest właśnie sos serowy, z delikatnie wyczuwalną nutką wina. Przygotowuje się je szybko i łatwo, jedyny problem (jak dla mnie) to obranie camemberta ze skórki. Może ktoś
Kraina Tysiąca Smakówblaszce łososia (skórą do dołu). Pieczemy jeszcze około 15 - 20 minut.5. Wykładamy na talerz, ziemniaki posypujemy grubą solą.Podajemy z ulubioną surówką, u mnie była z marchewki i pora :) Smacznego
Kraina Tysiąca SmakówŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, mimo że jeszcze nie słyszałam w radiu "Last Christmas" - ale może tylko dlatego, że radio w aucie mam popsute i mogę słuchać tylko płyt;) Pora na pierniki i pierniczki...Trzeci raz w życiu piekłam piernik. Pierwsze dwa przepisy poszły w niepamięć, więc zaczęłam się rozglądać za trzecim i znalazłam u Madame Edith. Trochę go zmodyfikowałam
Kraina Tysiąca Smakówserii pomysły na sylwestrową zagrychę ;) Ja wiem, że to jeszcze nie pora na planowanie menu na Sylwestra... wiem, że powinnam teraz "pierniczyć", piec makowce i gotować barszcze. A jednak dziś tak już sylwestrowo, no chyba że jednak zaskoczy nas ten koniec świata;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówtrzeba było ratować ją kakaem, ale dzięki temu wyszła mniej słodka. Same babeczki są mięciutkie i pierniczkowe;) Naprawdę bardzo fajne. Chyba najlepsze ze wszystkich "kupnych" jakie do tej pory jadłam:) Później dorzucę zdjęcia, a tym czasem biegnę do kuchni, bo sernik w piekarniku
Kraina Tysiąca Smakówdopóki nie kładę mu ich na krześle, zauważył, że nową książkę kupiłam! Wysoka jakość wykonania i rozsądna cena sprawiają, że może być to ładny prezent na Walentynki. A teraz pora na "pokaż kotku, co masz w środku". Książka podzielona jest na siedem części, a każda z nich opisuje kuchnie miłosną innego kręgu kulturowego. I tak mamy kuchnie: francuską, włoską, polską
Kraina Tysiąca Smaków