por - 13968 przepisów (strona:760/932)

Babka pomarańczowa - nie tylko wielkanocna ;) 136

prosił o białe Święta? Przyznać się! Zakochałam się w babkach... od tej pory nie będzie na blogu innych wypieków ;) A tak poważnie, to myślę o serniku wiedeńskim na Wielkanoc... będziecie chcieli przepis? Tymczasem babka pomarańczowa... pyszna, wilgotna... z delikatną nutką pomarańczy. Jeśli chcielibyście uzyskać bardziej intensywny pomarańczowy aromat, wystarczy dodać więcej startej skórki. A do "kompletu" pomarańczowy lukier

Kraina Tysiąca Smaków
Łatwy i szybki koktajl truskawkowy 123

hamaku, pospacerowałam boso po łąkach, pogapiłam się na sójkę i wreszcie miałam w stu procentach wolną niedzielę. No może pomijając wyrywanie chwastów w cudownie rosnących kalarepkach :) A teraz pora na przepis na pyszny i bardzo prosty truskawkowy koktajl. Najbardziej lubię go z mlekiem, ale oczywiście można też użyć jogurtu naturalnego czy maślanki. Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Sandacz pieczony w sosie śmietanowo-czosnkowym pod żółtym serem 204

filet się nada ;)Ta dziwna potrawa powstała kiedyś zupełnie "przypadkowym przypadkiem". Nie wiem co mnie naszło, żeby zalać rybę sosem i tak ją upiec. W każdym razie od tamtej pory gości na naszym stole dość często, bo pieczona ryba jest pyszna, sos jest rewelacyjny, a całość przygotowuje się dosłownie chwilę.Składniki: - 500 g filetów dowolnej ryby*- 0,5 szklanki

Kraina Tysiąca Smaków
Proste i szybkie spaghetti bolognese ze świeżych pomidorów 221

pojawiających się na blogu przepisów na wypieki gwałtownie spadła :) Takie spaghetti jest idealnym obiadem "na leniucha", kiedy nic się nie chce, a coś ciepłego zjeść trzeba. A i pora roku idealna, bo latem ze świeżymi pomidorami smakuje rewelacyjnie! Zimą lepiej jednak użyć tych z puszki :)Przed przygotowaniem potrawy mieszamy mięso z winem i wodą, dzięki temu w spaghetti

Kraina Tysiąca Smaków
Cordon bleu, czyli kotlet szwajcarski 251

pierwszy wypatrzyłam przepis na tego pysznego kotleta, chyba była to jakaś gazeta... W każdym razie było to dosyć dawno, a cordon bleu - kotlet szwajcarski gości od tamtej pory na naszym stole często. Dlaczego? Dlatego, że to taki urozmaicony, dużo bardziej aromatyczny schabowy :) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Ciasto biszkoptowe (na majonezie) z jabłkami 177

wolę myśleć, że już grudzień i wyjątkowo cieszę się, że można już kupić bombki ;) Łatwo być optymistą, gdy wszystko jest ok. I jakoś łatwiej być optymistą w kwietniu :) Pora odczarować ten "brzydki" listopad... Dziś ciasto z jabłkami - nikt mi nie wierzy, że z dodatkiem majonezu i octu :) Ciasto jest wilgotne, choć nie ma w nim masła, margaryny

Kraina Tysiąca Smaków
Muffinki czekoladowe z twarożkiem 195

pełen smaku", w której pisałam, że muszę upiec te muffiny koniecznie. I upiekłam :) Muffiny czekoladowe z twarożkiem (black bottom cupcakes) - są zupełnie inne niż wszystkie, które do tej pory piekłam. Pyszne, serowo-czekoladowe. Koniecznie musicie spróbować sami :)  Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Wytrawne muffiny z boczkiem, cebulą i mozzarellą 190

Wytrawne muffiny z boczkiem, cebulą i mozzarellą Wytrawne muffiny z boczkiem i cebulą chodziły za mną już od dawna i kiedyś ten pierwszy raz musiał nastąpić. Bo do tej pory piekłam tylko takie w wersji "na słodko". Przepis przygotowałam na konkurs i gdy tylko przeczytałam, jakie jest zadanie - od razu wiedziałam, że wreszcie jest okazja, żeby zrobić muffiny

Kraina Tysiąca Smaków
Bananowe latte 238

bananowe latte i bardzo mi posmakowało, choć przypuszczam, że z bananami za wiele wspólnego nie miało, a pewnie tylko zawierało dodatek sztucznego syropu :) Później podobną kawę podejrzałam u Ady (Pora Coś Zjeść). A ponieważ odkryłam przypadkiem zapomniane banany, które prosiły się o spożytkowanie, wreszcie miałam motywację, żeby sobie takie latte zrobić :) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Kawa po irlandzku (Irish Coffee) 156

kawie po irlandzku już kiedyś wspominałam :) Pamiętam jak dziś, że pierwszy raz w życiu piłam ją na rynku w Warszawie i na pewno nie byłam wtedy pełnoletnia. Od tamtej pory została moją ulubioną kawą z alkoholem i kiedy tylko spotykam się ze znajomymi, a nie prowadzę samochodu, zamawiam właśnie Irish. Problem w tym, że w żadnej knajpie nie smakuje już

Kraina Tysiąca Smaków
Pasta śniadaniowa z wędzonego kurczaka z koperkiem 186

Najchętniej codziennie jadłabym jajka, ale te wiejskie od "szczęśliwej kury" też mają ceny z kosmosu. Albo kanapki z pomidorem, ale sami wiecie jak smakuje pomidor o tej porze roku! Jak żyć?Tak sobie więc wymyśliłam, że zacznę robić pasty śniadaniowe z tego, co akurat będzie pod ręką, a że akurat była wędzona pierś z kurczaka... i niewiele więcej

Kraina Tysiąca Smaków
Babeczki cytrynowe z makiem 144

Muffinki cytrynowe z makiem Skoraq opublikował przepis na te muffinki w lutym i od tamtej pory cały czas za mną chodziły :) I wiedziałam, że kolejne, które zrobię, to będą właśnie te. Uświadomiłam sobie, że przynajmniej od lutego nie piekłam żadnych muffinek! Oj, trzeba to koniecznie nadrobić :D Oryginalne były z lukrem, ale ja za nim specjalnie nie przepadam, więc

Kraina Tysiąca Smaków
Zupa z botwinki 142

botwinki - najważniejsza zupa wiosną ;) Wiosna nieodłącznie kojarzy mi się z rabarbarem i zupą zwaną "botwinką". Rabarbar mama zawsze miała na działce, a kompot z niego do tej pory mogę pić hektolitrami. Zresztą już wkrótce na blogu pojawi się przepis na kolejny - z dodatkiem jabłek i limonki. "Botwinka" to jednak moje "dorosłe" odkrycie. Jakoś specjalnie

Kraina Tysiąca Smaków
Jajka faszerowane awokado 207

Jajka faszerowane awokado Jakoś do tej pory awokado nie robiło na mnie specjalnego wrażenia, więc kiedy siostra wymyśliła, żeby faszerować nim jajka, jakoś nie podeszłam do tematu z wielkim entuzjazmem. Pomysł okazał się jednak świetny i po raz pierwszy mogę powiedzieć, że awokado naprawdę mi posmakowało. Z jajkiem i szczypiorkiem smakuje świetnie :) Oczywiście ważne, żeby całość dobrze (i po swojemu

Kraina Tysiąca Smaków
Ogórki małosolne 582

Ogórki małosolne - można je chrupać same lub dodawać do kanapek i sałatek. Ogórki małosolne są o tej porze roku moim hitem numer jeden. Zwłaszcza w tym roku, bo samodzielnie zrobiłam je po raz pierwszy zgodnie z instrukcją mamy :) Taką niewielką porcję, która znika w ciągu kilku dni, a wtedy zawsze można wstawić następne :) Pasują teraz właściwie do wszystkiego - do obiadów

Kraina Tysiąca Smaków