por - 13968 przepisów (strona:756/932)

Pikantny schab gotowany 1476

każdy znajdzie u nas coś dla siebie. Pokazujemy tylko sprawdzone, wypróbowane przepisy, które polecamy innym. Przygotowujemy domowym sposobem wędliny ze schabu, szynki, karkówki, czy też boczku. Niedługo Wielkanoc, więc pora na przygotowywanie domowych wędlin. My nie kupujemy wędlin w sklepach, które nie wiadomo co kryją w środku, pełnych konserwantów i różnych tajemniczych dodatków, wolimy sami przygotować pyszne wędliny domowe., Pamiętacie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Panna Cotta klasyczna 212

Wiem, wiem lada moment jest Wielkanoc a ja tu wyskakuje z włoskim deserem Panna Cotta. Ale kto mu się oprze, może pora zerwać z tradycją i zamiast sernika, czy babki przygotować ten deser? Panna cotta na blogu jest w różnych wersjach smakowych: Panna cotta na kefirze z syropem pomarańczowym Panna Cotta kokosowa Panna Cotta – sernik na zimno Deser z galaretkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z truskawkami i kruszonką migdałową 307

Sezon truskawkowy trwa a więc pora na ciasto znowu z dodatkiem truskawek :) Ciasto drożdżowe z nadzieniem budyniowym pasuje na każdą okazję . Ma niezwykły i niezapomniany smak.Wymiary foremki: 25 x 36 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : ok. 45 minut Składniki:Ciasto: 500 g mąki 100 g cukru sól 1 torebka cukru waniliowego 16 g 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Słodkości i nie tylko
Rozgrzewająca zupa-krem 181

zamieszczam małą ściągę na co zwrócić uwagę buszując po sklepie w listopadzie:  Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :)  Pikantny krem marchwiowo-paprykowy - 4 duże marchewki - 2 duże papryki czerwone

Sajkofanka smaku
Słodko-kwaśno, krucho i puchato! 523

Kruche ciasto z owocami to pierwsze ciasto, które upiekłam będąc małą dziewczynką. Miałam wtedy może około 10 lat. Od tamtej pory obowiązki przygotowywania słodkości w domu spadły na mnie.  Kiedy byłam dzieckiem moja mama od zawsze piekła coś na niedzielę. Piękny zapach drożdżowych rogalików, który unosił się po domu na zawsze pozostanie w mojej pamięci. Ledwo dosięgając do stołu

Sajkofanka smaku
Bułeczki drożdżowe 214

Pora na coś słodkiego!  Mięciutkie, puszyste, złociste i pięknie pachnące, a na wierzchu zdobione chrupiącą kruszonką - któż z nas nie skusi się na ciepłe drożdżowe bułeczki ;) Zdjęcie zrobiłam już w zeszłym roku, gdy razem z moim Kołem Naukowym Sztuki Kulinarnej organizowaliśmy wystawę zdjęć pt. "Galeria smaku". Każdy student z naszego kierunku mógł zgłosić swoją pracę, a moja akurat została

Sajkofanka smaku
Brukselka z jajeczną muffinką :) 204

literatury i zamieszczać tu opisy, które mogłyby Was zainteresować i pomóc wraz z mną odkrywać tajemnice kulinarnego świata :)  Tymczasem lekka i smaczna propozycja na posiłek o dowolnej porze dnia, który stworzyłam nieco spontanicznie któregoś popołudnia ;)  Omlecik jajeczny z sałatką z brukselki  Przepis na dwie porcje: - 4 jaja - 1 żółta papryczka chilli - 1 czerwona  papryczka chilli

Sajkofanka smaku
Żurek na domowym zakwasie 272

się ustoi możemy przejść do sedna sprawy, czyli gotowania żurku. Do tego potrzebować będziemy: - 1,5 l wody - 0,5 l domowego zakwasu  - pęczek włoszczyzny (pół selera, pół pora, dwie pietruszki, cztery marchewki) - 2 listki laurowe - ziele angielskie - 4 ziarenka - 3 pętka surowej białej kiełbasy - 6 jaj ugotowanych na twardo - majeranek, pieprz, sól- łyżeczka suszonego cząbru - chrzan- 2 łyżki

Sajkofanka smaku
Torcik różany 229

dawna zbierałam się w sobie, by przygotować tort w stylu angielskim, opartym na lukrze plastycznym. Zbliżały się walentynki zatem uznałam, iż to właściwa pora, by przygotować coś słodkiego i bardzo efektownego :) Rzuciłam się trochę na głęboką wodę, gdyż nigdy wcześniej nie robiłam takich ekskluzywnych tortów.  Zakasałam jednak rękawy i ruszyłam z werwą do pracy - a tu przedstawiam jej efekty

Sajkofanka smaku
Penne z pesto z rukoli z orzechami nerkowca i granatem #omnomnom 242

nadał mu odrobinę słodyczy. Bardzo smakowite i zdrowe połączenie. Mam nadzieję, że posmakuje Wam tak bardzo, jak mi i zagości na stałe w Waszym menu :)  A teraz pora zakasać rękawy i przygotować sobie taki kolorowy talerz w wiosennej, bardzo kolorowej wersji ;)   Penne z pesto z rukoli z orzechami nerkowca i owocem granatu -200g makaronu penne

Sajkofanka smaku
Moja Słodka Pavlova 223

bezę do wyschnięcia. Ja zazwyczaj trzymam ją całą noc lub przynajmniej 3 godziny. Wtedy jestem pewna, że będzie OK ;) Tutaj beza przed upieczeniem...  ... a tutaj po: A Teraz pora na wykończenie góry… I tu możecie popuścić wodze fantazji ;) Wszystko dozwolone w zależności, na co macie ochotę. Ja najbardziej lubię z kremem z mascarpone i białej czekolady ze świeżymi truskawkami

Sajkofanka smaku
Sałatka z jajem poche, tuńczykiem i pesto migdałowo-słonecznikowym 251

wrzucamy do blendera z pieprzem i solą, dorzucamy płatki i ziarna - blendujemy. Później dolewamy partiami oliwę, a na koniec dodajemy miód, sok z cytryny i ewentualnie doprawiamy. A teraz pora na sałatkę. Roszponkę i sałatę masłową płuczemy, rozdzielamy na dwie równe porcje.Pomidorki płuczemy, kroimy na pół. Tuńczyka i kapary odsączamy z zalewy.    Przygotowanie jaj: W rondelku zagotowujemy wodę

Sajkofanka smaku
Truskawki na śniadanie 236

Lato w pełni :)  Na targach i ryneczkach mnóstwo łubianek z truskawkami - czekałam na to cały rok - truskawki to moje ulubione owoce! Kupiłam cały zapas i jem o każdej porze dnia! Dziś postanowiłam zacząć dzień od słodkich truskawek, ulubionego serka wiejskiego z odrobiną miodu i kubkiem zielonej kawy, która ostatnio zawojowała moją dietą, doskonała na śniadanie. Słonecznego dnia i koniecznie

Sajkofanka smaku
Sałatka z kurczakiem, świeżymi owocami i bakaliami 252

ilością świeżych owoców, warzy i ziół. Aż trudno im się oprzeć! Dlatego staram się jak mogę, by włączać je do moich codziennych posiłków i raczyć się nimi o każdej porze dnia. Dziś zapraszam Was na lekką sałatkę z kurczakiem, truskawkami, czereśniami i prażonymi orzechami - rewelacja! Zresztą spróbujcie sami :)   Sałatka z kurczakiem, świeżymi owocami i bakaliami   Składniki

Sajkofanka smaku
Deser w błękicie z granolą 194

Przyszła pora na wykorzystanie nowego smaku galaretki Winiary Blue Curacao.A że kolor kojarzy mi się z wodą tak zrobiłam taki oto deserek.Piasek ,spienione fale no i piękny błękitny kolor wody.Ach ale mi się zatęskniło za wakacjami. Składniki: 1 szt galaretka o smaku blue curacao 52 g 150 ml kremówka 30% 1 szt śmietan fix 2 łyżeczki cukier puder granola orzechowa

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania