por - 13968 przepisów (strona:756/932)

Sernik jagodowy 243

robię serniki. Wyszedł sernik typu nowojorskiego, o pięknym kolorze, który zachwycił gości. Mocno jagodowy, z fajnym akcentem czekolady od ciasteczkowego spodu, zupełnie inny od ciast jakie jadłam do tej pory. Śmietankowa polewa wizualnie nadaje mu uroku. Obowiązkowa pozycja dla fanów owoców leśnych (zamiast jagód można do masy serowej użyć także malin) oraz nietypowych serników. Spód na sernik

Poezja smaku
Sorbet z kiwi 204

Upały wreszcie do nas dotarły więc najwyższa pora przygotować jakieś domowe lody dla ochłody. Moje pierwsze podejście to sorbet z owoców kiwi :)Składniki:- 5 owoców kiwi- 1/2 szklanki cukru pudru- 1 kieliszek likieru kiwi lub miętowego- 1 białko- 150 ml wodyPrzygotowanie:Do garnka wsypujemy wodę z cukrem i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu aż się cukier rozpuści. Kiwi

Zainspirowana w kuchni
Klopsiki w pikantnym sosie lutenica 246

lutenica są też lekkie i puszyste, do tego szybkie w przygotowaniu. A najważniejsze, że klopsiki są bardzo smaczne, a ten sos lutenica  jest jednym z najlepszych jakie do tej pory przygotowałam. Jest trochę pracochłonny, ale warty przygotowania i nakładu czasu. Składniki: 50 dag mięsa wieprzowego z łopatki, 1/2 litra sosu lutenica 3 łyżki pikantnego Ajwaru 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka owocowa 116

witaminy posiłek, który dzieci bardzo chętnie zjedzą. Na naszym stole pojawia się czasem jako kolacja lub weekendowe śniadanie. Znika zawsze w ciągu kilku minut :) Skład sałatki zależy od pory roku i naszej pomysłowości. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Paszteciki z grzybami 188

Jesień nadchodzi wielkimi krokami. Nie jest to moja ulubiona pora roku (patrz listopad), ale "ma też być może tam nawet i swoje plusy... rozchodzi się jednak o to, żeby te plusy nie przesłoniły Wam minusów." ;) Do niewątpliwych zalet jesieni mogę zaliczyć świeże owoce, warzywa sezonowe no i grzyby! Jedną z ulubionych form jesiennego spędzania czasu rodziny Misiów jest

Gotuj z Misiem
Frużelina truskawkowa 389

mnie kończą się już niestety truskawki, które uwielbiam o tej porze roku. W tym roku truskawki wykorzystałam na kilka sposobów: w koktajlach, w lodach, mrożąc je i w przetworach m.in przygotowałam Dżem truskawkowy niskosłodzony oraz zrobiłam  frużelinę truskawkową z karmelem i wanilią, na którą podaję Wam przepis.  Z działki przyniosłam koszyk truskawek i od razu zdecydowałam, że przygotuję pyszną frużelinę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
MAKARON Z KURKAMI 222

mnie orkiszowy) lub np.ziemniaki, kaszaKurki dokładnie umyć. Kiedyś kobieta, od której kupowaliśmy grzyby zdradziła nam super sposób na mycie tych grzybów, które zazwyczaj są dość brudne. Od tej pory inaczej już ich nie myję. Do wody, w której są zamoczone wrzucamy 1-2 łyżki soli i mieszamy. Gwarantuję Wam iż cały brud (dosłownie w oczach) odpada od grzybów. Już

Smaczne Zdrowe
JESTEM TU I TERAZ. 163

brakowało, choć w domu się nigdy nie przelewało. Zawsze z książką, cicha i nieśmiała. Jednym słowem idealna ofiara. Nie umiałam się bronić, nie znałam przemocy psychicznej, bo do tej pory nigdy jej nie doświadczyłam. W twarz mówiono mi, jak mnie lubią, za plecami - pokładali się ze śmiechu. Zazdrość? Możliwe, wtedy uważałam, że ze mną coś nie tak.Jako jedynaczka nie rozpieszczano

W kuchni Karmel-itki
Śmietankowy tort z owocami lata 645

koleżanek z pracy oraz oczywiście dla najbliższych. Naprawdę to lubię i pomimo stresów z tym związanych, daje mi to sporo satysfakcji i zwyczajnie sprawia frajdę :D Do tej pory na moim blogu pojawiło się ich kilka, np. tort - lalka barbi, tort lego, ozdobiony kremem tort czekoladowo-malinowy oraz tort bezowy przygotowany na moje urodziny

Ratunku obiad
Dżem truskawkowy 112

Truskawki już się kończą,  te ostanie są najbardziej aromatyczne więc pora zrobić dżem. Truskawkowy dżemik cieszy się u nas największym powodzeniem, zimową porą niezastąpiony do naleśników i gofrów. Przepis prosty i  wszystkim znany ale może jest ktoś komu się przyda:)składniki:2 kg oczyszczonych truskawekok 1 kg cukru2 opakowania środka żelującegoTruskawki wsypać do garnka, podgrzać aby puściły

Monia miesza i gotuje
Babka cytrynowa 270

nigdy takiej nie piekłam więc poszperałam trochę w necie i jest! Przepis idealny znalazłam na blogu 'Niebo w gębie'. To najlepsza babka cytrynowa jaką do tej pory jadłam :)Składniki: 200g mąki pszennej 120g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 200g cukru 200g roztopionego masła lub margaryny sok z 1 cytryny starta skórka

Ze smakiem i z pasją
Babka pełnoziarnista z marchewką i jabłkiem 212

pełnoziarnista, w dodatku bez tłuszczu to propozycja szczególnie dla tych, którzy dbają o linię :) Jest wilgotna, lekko słodka, jednym słowem idealna :) Przepis znalazłam niedawno na blogu Anyżkowo, od tej pory upiekłam ją już 3 razy :) Z podanych składników wychodzi mała babka, ja użyłam foremki silikonowej o wymiarach 22x12cm. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki mąki tortowej 4 płaskie

Ze smakiem i z pasją
Sałatka makaronowa po meksykańsku 21960

reszty rodziny. Nie tylko na ciepło, bo doskonale smakuje także w sałatkach bądź przystawkach. Do przygotowania tej sałatki użyłam kolorowych świderków. Tak barwna sałatka cieszy oko szczególnie o tej porze roku, gdy szaro za oknem a zima zbliża się wielkimi krokami. Przygotujcie ją na pyszną kolację albo domówkę ze znajomymi ;) a może na nadchodzące Andrzejki? ;) Zapewniam, że nada się doskonale

Ze smakiem i z pasją
Fantastyczne bezglutenowe ciasto z ciecierzycy bez cukru 235

smaku ciecierzycy co w wypadku ciast jest chyba dość istotne :) To ciasto w smaku przypomina mi nawet trochę brownie i jest zdecydowanie najlepszym ZDROWYM ciastem jakie do tej pory upiekłam :) Jeżeli lubicie zdrowe wypieki lub jesteście na diecie bezglutenowej czy bezcukrowej to po prostu musicie je upiec!  Składniki na formę o wymiarach 25x16cm: 140 g suchej ciecierzycy

Ze smakiem i z pasją
Fasolka w sosie pomidorowym 185

Może u mnie dzisiaj mało wiosennie, ale na smaczny obiad nigdy nie ma nieodpowiedniej pory. Zresztą pogoda od wczoraj kiepska więc rozgrzewające danie jednogarnkowe z fasolą w roli głównej pasuje w sam raz ;) najlepiej smakuje podane ze świeżym pieczywem choć są pewnie i tacy, którzy wolą je zjeść z ziemniakami ;) A jutro zapraszam po przepis na pyszne bezglutenowe ciacho

Ze smakiem i z pasją

Proponowane wyszukiwania