się jakiegoś zupełnie nowego przepisu. W taki sposób powstały kiedyś rybno-chlebowo-warzywne kotlety, które ani nie smakowały, ani nie wyglądały. Jakoś je co prawda przełknęliśmy, ale od tej pory zawsze dokładnie analizuję nowe przepisy, zanim wezmę się do gotowania
Ratunku obiadpietruszki. Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo, czyli tak, jak lubię najbardziej. Teraz, gdy stragany uginają się od warzyw i owoców, staram się jeść ich jak najwięcej. To naprawdę świetna pora roku, by naładować się witaminami i pozytywną energią :) Wszyscy wiemy, że je się również oczami, dlatego kolorowy talerz jest dla mnie tak ważny. Mam nadzieję, że dzisiejszy przepis (a także
Ratunku obiadzrobić te kotlety jeszcze raz, bo są naprawdę świetne i tym razem nie sięgnę już po mrożonkę. Mrożone warzywa pozwoliły mi jakoś przetrwać przydługą i przynudzającą zimę, ale teraz pora na to co świeże, pachnące i takie kolorowe. Dlatego dziś polecam soczyście zielone kotleciki z równie zielonym dodatkiem :) Kotlety drobiowo-szpinakowe + młoda kapustka kotlety robiłam na dwa dni, więc porcja
Ratunku obiadklopsiki curry z dodatkiem imbiru w kremowym i delikatnym sosie o tym samym smaku. Te ostatnie niedługo będę musiała powtórzyć, bo są niesamowite. Mówię Wam, pychotka :) Do tej pory nie było jednak na blogu mojego nr 2 w tym temacie (nr 1 to zdecydowanie curry). Mianowicie klopsików w sosie bardzo pomidorowym :) Są one nie tylko smaczne, ale i lżejsze
Ratunku obiadroku zwariowana pogoda i późna wiosna nieco zmieniły pory występowania sezonowych warzyw i owoców. Trzeba było na nie zdecydowanie dłużej czekać, ale teraz wciąż możemy się cieszyć niektórymi z nich. Mnie na przykład udało się ostatnio kupić młode buraczki i byłam przeszczęśliwa, ponieważ uwielbiam botwinkę. W dzieciństwie to była jedna z moich ulubionych zup, chociaż z drugiej strony za buraczkami
Ratunku obiadwiększej systematyczności w dodawaniu postów. Zobaczymy, jak to wyjdzie, ale mam nadzieję, że uda mi się w tym wytrwać. Trzymajcie kciuki! :) Skoro już słowo się rzekło, to i pora na przepis. I mimo, że pogoda za oknem bardziej przypomina wczesną jesień lub nawet wiosnę, to przepis z tych raczej zimowych. Pyszny i rozgrzewający... Gulasz wołowy z karmelizowaną marchewką i miodem
Ratunku obiadNareszcie weekend :D A jak weekend, to i coś na słodko. Dziś przyszła pora na pulchniutkie, delikatne, absolutnie przepyszne bułeczki. Pierwszy raz piekłam je już dość dawno, ale że przepis był eksperymentem, to nie trafił od razu na bloga. Wtedy dodawałam wszystko na oko. Mąka, cukier, szczypta soli. Masła miałam w lodówce trochę ponad pół kostki, więc dałam całe. Zostało
Ratunku obiadwszystkiego krok po kroku, więc nie jest idealny, ale większość etapów została uwieczniona na zdjęciach i myślę, że daje radę. Chcecie zobaczyć, jak powstawał mój najbardziej skomplikowany do tej pory tort? Jeśli tak, to zapraszam na przepis i moje instrukcje, jak wykonać go samemu. Biszkopt czekoladowy z kremem owoce leśne w kształcie ludzika lego (Lucy z filmu LEGO Przygoda) (przepis
Ratunku obiadpiekarnika na 10 min. przed włożeniem roladek. Pieczarki natomiast opłukałam i lekko posoliłam, a później wstawiłam do piekarnika równocześnie z mięsem. Tym sposobem wszystko było gotowe o tej samej porze :) Serdecznie polecam taki sposób przygotowywania obiadu! Może roladki nie wyglądają bardzo wykwintnie i elegancko,ale za to są przepyszne :) Smacznego
Ratunku obiadPrzyszła pora na pierwszy wpis z przepisem :). Dzisiaj chciałam Wam polecić pyszną i bardzo sycącą zupę krem z pieczonego selera. Jest idealna na zimne dni, bo rewelacyjnie rozgrzewa, a dzięki dodatkowi awokado zyskuje ciekawą nutę smakową. Do tego cztery porcje tej zupy kosztują zaledwie 7,3zł! Czego chcieć więcej? Składniki na 4 porcje:700 g selera 2 małe pietruszki3 duże
Obiad za dychęKolejny przepis z bloga: I love bake - zawsze można znaleźć tam coś pysznego i inspirującego. Tak więc przyszła pora na moje ukochane ciasto jogurtowe. Proste, szybkie i przepyszne. Wypróbowałam już z różnymi owocami i ze wszystkimi wspaniale smakuję. Przepis:3 jaja;1 i 1/2 szkl. cukru (w oryginale 1 i 3/4 szkl. - ale dla mnie jest za słodkie
Miksturownikświątecznym - środowym obiedzie przyszła pora na deser... I tu w ruch poszły moje ukochane jeżyny. Przepis dodaję do akcji: ale oczywiście nie będzie brany pod uwagę w konkursie :) Na pięć porcji użyłam: 1 szklankę mąki; pół szklanki "domowego" musli (płatki owsiane, kukurydziane, rodzynki, migdały itp...); 100 g masła + 1 łyżka na owoce; 1/4 szklanki brązowego cukru + 2 łyżki do posypania
MiksturownikRyżówka z pulpetami z "Książki Kucharskiej Przyjaciółki".Składniki: marchewka;pietruszka;seler;por;koperek; 300 g mielonej cielęciny lub indyka;kajzerka;sól, pieprz; jajko; 1/2 szklanki ryżu. Zupa: Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Gotujemy w 1,5 l. wody i doprawiamy do smaku. Ryż po opłukaniu wsypujemy do gotującego się wywaru i gotujemy do miękkości. Dodajemy koperek.Przygotowanie pulpetów: bułkę
Miksturowniknaszym domku obiad jada się na kolację... Tak tak... na kolację, wyjątkiem jest niedziela - wtedy siadamy do obiadu o "normalnej", południowej porze. Wszystko przez prace... Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem.Składniki:1 podwójna pierś z kurczaka;mała cebula;ząbek czosnku;0,5 kg szpinaku;żółta papryka; 2 łyżki serka twarogowego Bieluch;cannelloni pół opakowania;sól, pieprz;opcjonalnie: oliwa
MiksturownikMój dzień na widelcu"Od kiedy jestem na "urlopie wychowawczym" jedyne co jest pewne i nie zmienne każdego dnia to pory posiłków... Mój Synek zwany dalej Młodym, Małym albo po prostu Bąbelkiem ma budzik w żołądku i punktualnie co trzy godziny domaga się jedzenia. Nie mogę narzekać, bo wcina wszystko co mu podam bez marudzenia, krzyków, plucia i takich
Miksturownik