por - 13968 przepisów (strona:753/932)

Warzywa w sosie słodko - kwaśnym, z miodem i chili 189

Składniki: - 1 szt cebuli pokrojona w cienkie ćwiartki - 2 marchewki starte na tarce - papryka żółta - papryka czerwona - mała cukinia pokrojona w słupki - kawałek pora - 2 łyżki oleju słonecznikowego - 2 łyżki octu winnego lub ryżowego - łyżka miodu - 2 łyżki sosu sojowego - 2 ząbki czosnku przeciśniętego - zielone chili - sok z 1/4 limonki - 2 łyżeczki mąki kukurydzanej do zagęszczenia  Warzywa pokroić

SMYKWKUCHNI
Zupa brokułowa 138

Przepis na zupę brokułową: - 1/2 kruczka (bez piersi) - 1 żeberko wieprzowe - 2 marchewki - 1/2 cebuli białej - 3 ziemniaki - 1/2 selera - zielona część pora - pietruszka - brokuły świeże lub 2 paczki mrożonych - 250 ml śmietany 18% - łyżka mąki pszennej - sól, pieprz W dużym garnku zagotowujemy mięso, po 30 minutach dodajemy warzywa pokrojone w kostkę (bez brokułów), gotujemy kolejne 30 minut, dodajemy brokuły

SMYKWKUCHNI
DIETETYCZNY DESER Z MALINAMI! 210

Przepyszny, lekki i prosty w przygotowaniu deser z świeżymi malinami. Deser pięknie się prezentuje, zachwyca smakiem i aromatem malin, najlepszych o tej porze roku.  Serdecznie Zapraszam! SKŁADNIKI: - 200 g jogurtu greckiego light - 100 g serka waniliowego light -100 g serka śmietankowego - kilka ziaren wanilii - 3 łyżki żelatyny - 3 łyżki wrzątku - świeże maliny Foremki np. kokilki. Żelatynę rozpuść we wrzątku

SMYKWKUCHNI
SZLAK W TATRACH Z DOLINY MAŁEJ ŁĄKI NA KASPROWY WIERCH 174

KONDRACKA PRZEŁĘCZ 1725m n.p.m., (2h) szlak żółty, gdzie możemy podziwiać Giewont i Mały Giewont (do odwiedzenia, których koniecznie namawiam!) Na Giewont 40 minut, jeżeli nie byliście do tej pory nie ma co zwlekać, ale tym razem nie jest on celem wędrówki, idziemy dalej szlakiem żółtym na KOPĘ KONDRACKĄ (1h) na zdj. widoczny  Mały Giewont(1728m n.p.m

SMYKWKUCHNI
Co znajduje się w COLI? 149

Niczym smaczny napój może być naszym wrogiem numerem jeden. Jak zapewne się domyślam większość z nas nie wie co się kryje w coli, więc pora się o tym przekonać. Osobiście nie przepadałam i nie przepadam za jej słodkim smakiem, który po wypici szklanki powoduje nie przyjemne uczucie na szkliwie zębów i charakterystyczne odbijanie się w żołądku. Od bardzo dawno unikam

Truskawkowa Fiesta
Symbol E - konserwanty 142

Zjadamy posiłki, ale nawet nie wiemy co się w nich znajduje, więc pora się dowiedzieć czym jest symbol E, czyli dodatek do żywności i jakie ma właściwości

Truskawkowa Fiesta
Truskawkowy zawrót głowy 143

Sezon na truskawki w pełni, więc pora to wykorzystać. Tegoroczny rok szybko i wcześnie zawitał z pysznymi truskaweczkami, bo aż w połowie maja. Osobiście nie mogłam się doczekać kiedy ich skosztuje, ale byłam cierpliwa i czekałam na krajowe polskie truskawki, bez dodatków jakich zbędnych substancji chemicznych. Jak zawsze kupuje od zaufanych mi sprzedawców i mam świadomość

Truskawkowa Fiesta
Co należy jeść w upalne dni? 549

dzienne spożycie wody, która jest składnikiem budulcowym ciała. Jak zwykle unikamy wody i żywności w których najwięcej się jej znajduje. Woli zajadać się fast foodami, gazowanymi i kolorowymi napojami. Pora to zmienić! Owoce bogate w wodę: arbuz pomarańcz grejpfrut jabłko melon truskawki gruszka śliwki porzeczki czereśnie mango Warzywa bogate w wodę: brokuł pomidor ogórek seler naciowy sałata szparagi Przede wszystkim

Truskawkowa Fiesta
Pieczony pstrąg 206

Przepis zalega w moim przepiśniku od dłuższego czasu, więc pora, aby ukazał się na świetle dziennym. Bardzo lubię ryby, mogłabym je jeść codziennie przygotowywane na różne sposoby. W dzisiejszym wpisie prezentuje pieczonego pstrąga z piekarnika. Pycha! Składniki: 2 średnie pstrągi 1 duża cytryna 2 ząbki czosnku pieprz cytrynowy sól folia aluminiowa Sposób przygotowania: Jeśli pstrąg jest wypatroszony to go myjemy

Truskawkowa Fiesta
Chrupiące placki z cukinii 292

ogródku mojej mamy króluje cukinia, a ja mogę ją jeść i jeść w różnej postaci ;) Było leczo, a teraz pora na placuszki z sosem czosnkowym. Są różne rodzaje cukinii, podłużne, okrągłe, żółte, ciemnozielone i jasnozielone... Mi, pod względem smaku najbardziej przypadła do gustu żółta cukinia i takiej też użyłam do moich placków. Przepis pochodzi ze strony Magazyn Kuchenny, a przepis

Czerwona Porzeczka
Kopytka z purée w proszku i sos ze świeżych pomidorów z oregano 247

wege" ;) Dostałam od siostry piękne oregano i żal byłoby go nie wykorzystać - użyłam go i do kopytek, i do sosu :) Świeże zioła, czosnek i pyszne pomidory - o tej porze roku to po prostu najlepsza i najszybsza opcja.Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Ogórki kiszone 188

ogórkach konserwowych przyszła pora na przygotowanie ogórków kiszonych, w zimie niezastąpione :)Składniki:- ogórki- 1 l wody- 1 łyżka soli- czosnek- koper- chrzan- liście wiśni- ziarenka pieprzu- ziele angielskie- liście laurowePrzygotowanie:Z wody i soli przygotowujemy zalewę, którą zagotowujemy a następnie studzimy. Do każdego słoika dodajemy ząbek czosnku, kawałek kopru, mały kawałek chrzanu, liść wiśni, 2 ziarenka pieprzu, 1 ziele angielskie

Zainspirowana w kuchni
Trzy Znaki Smaku na Lubelszczyźnie - relacja 148

Cebularz Lubelski zdecydowanie zasługuje na to oznaczenie i stosowną promocje w Polsce i na świecie.  Podróż dobiegła końca, dla mnie już w Puławach, gdzie wysiadłam z ekipą z Pora Coś Zjeść. Dziękuję za zaproszenie i mam nadzieję, że jeszcze kiedyś będę miała okazję spotkać się z poszczególnymi osobami.  Cała galeria z wyjazdu dostępna jest na Facebook'u - zapraszam

Pasja Smaku
Dietetyczne muffiny! 391

ogóle... wcale nie był taki fit jak go malowali. I ot co wyszły mi piękne, słodkie a przede wszystkim dietetyczne muffiny. Na diecie jestem już 3 tydzień, do tej pory chodziło za mną coś słodkiego i nie wiedziałam czym ten węglowodanowy głód zastąpić. I udało mi się, właśnie dziś! "Niestety" muszę się przyznać, że zjadłam już 3 muffiny

Mango Papaja
Zupa botwinkowa 196

młodej włoszczyzny i zabielana śmietaną. Smak mojego dzieciństwa.składniki:600 g botwiny (buraczki i łodyżki)600 g ziemniaków1,7 l bulionu1 cebula1 pęczek włoszczyzny ( natka pietruszki,liść selera i pora)2 łyżki majeranku4 łyżki śmietany 18%3 łyżki mąki pszennejsól Kamispieprz KamisBuraczki obrać i pokroić razem z łodyżkami. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ja dałam po 600 g już

Monia miesza i gotuje