mnie taki sobie tam weganizm. I zmienił całe moje życie (no, prawie). Przede wszystkim sprawił, że pokochałam pieczarki. Nawet nie potrzebuję żadnych przypraw, aby zajadać je ze smakiem. Dzisiaj pora na spotkanie pieczarek z ananasem. Jako jeden z dodatkowych gości pojawiło się także tofu. Zapraszam wszystkich serdecznie. Składniki: Papier ryżowy (ok. 12-14 arkuszy) 250 gram pieczarek 1/2 kostki naturalnego
Weganizm infantylnyTarty w każdym wydaniu są przepyszne :) Ja mogę je jeść o każdej porze. Składniki na ciasto: 2 szklanki ( 300g) mąki uniwersalnej 2/3 szklanki ( 180g) zimnego masła 1/4 szklanki ( 30g) cukru pudru 1/4 łyżeczki soli 1 żółtko z dużego jajka 1 łyżka zimnej wody Masa: 150 g białej czekolady 1/2 łyżeczka olejku wanilinowego 250g serka mascarpone 30g cukru pudru
Niezły Młynekpyszne danie, idealne na kanapki z bułką pełnoziarnistą, ogóreczkiem konserwowym i szczypiorkiem :) Składniki: 1 kg udek z kurczaka ziele angielskie, liście laurowe 2 marchewki 2 pietruszki ćwierć selera mały por 2 cebule 200 g pieczarek 1 czerstwa grahamka 3 ząbki czosnku mały pęczek natki pietruszki 2 jajka garść orzeszków ziemnych (niesolonych) garść rodzynek sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra łyżka
Kulinarny Pamiętnikzupę-krem, tym razem dla wielbicieli szpinaku. Składniki: 3 marchewki starte na grubych oczkach 2 pietruszki starte na grubych oczkach mały kawałek selera starty na grubych oczkach mały por pokrojony w cienkie paseczki 1 duża cebula pokrojona w kostkę 4 średnie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oleju rzepakowego 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 3 ziela angielskie 1 liść
Kulinarny PamiętnikByły naleśniki ażurowe na słodko, dzisiaj pora na naleśnikowe roladki ażurowe. Świetnie sprawdzają się na spotkaniach towarzyskich - pięknie wyglądają, a do tego nieźle smakują. Do moich roladek wykorzystałam podstawowe składniki, ale myślę, że spokojnie można je wzbogacić, dodając na przykład paprykę, kukurydzę czy łososia wędzonego (zamiast szynki). Składniki: * na naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko pół szklanki mleka pół
Kulinarny Pamiętniksycące, a na dodatek zawierają wiele cennych dla organizmu składników, na przykład żelazo, potas, czy witaminy A, B i C. Niedawno proponowałam Wam przepis na buraczane carpaccio. Dzisiaj przyszła pora na zasmażane buraczki na ciepło - z podanych proporcji wychodzą 2 solidne miski. Składniki: 10 średniej wielkości buraków ugotowanych w mundurkach na parze 2 średnie czerwone cebule 2 łyżki oleju rzepakowego
Kulinarny PamiętnikSkładniki: dwie czerwone papryki, pokrojone w kostkę duża cebula, pokrojona w kostkę średni por (biała część), pokrojony w półplasterki trzy ząbki czosnku, pokrojone w plasterki średnia cukinia, pokrojona w grube półplasterki 300 g pieczarek, pokrojonych w plasterki dwie średnie marchewki, pokrojone w plasterki puszka pomidorów krojonych łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia przyprawy: słodka papryka (pół łyżeczki), ostra papryka, sól
Kulinarny Pamiętniksolimy, dodajemy przyprawę klasyczną, dodajemy sól, są gotowe, gdy będą al dente. Przekładamy ugrillowane na ręcznik papierowy ułożony na talerzu i dodajemy szczyptę chilli z cayenne. Mieszamy. Pora na grillowanie cukinii. Postępujemy jak wyżej, nie dodajemy jednak chilli z cayenne. Kaszę ugotowaną przekładam do dużego naczynia, wrzucamy brokuły i cukinię, dodajemy tarty ząbek obranego czosnku, Specialite, posiekaną
Moja smaczna kuchniaDzisiaj jest sobota, więc aż dziwne, że wstaliśmy z mężem o normalnej porze, jak cywilizowani ludzie, u nas poranek zazwyczaj, zaczynał się od 11:00 w górę... a dziś o 6 rano już na nogach, moje zdziwienie niesamowite, ale okazało się, że mój mąż wpadł w taką rutynę dnia codziennego, że był przekonany, iż zaspał do pracy... hehehe
Zainspiruj się kuchniąpogwałciłam wszystkie główne zasady tej kuchni. Ale ciekawość była silniejsza ode mnie, więc proszę o wybaczenie... :) Tagin Tagin po Polsku... Składniki: - 5 plastrów schabu - 3 marchewki - 1 por - 1 cebula - 6 ząbków czosnku - 3 łyżki oleju Przyprawy: - 1 łyżeczka gorczycy białej - 1 łyżeczka kolendry w ziarnach - 1 łyżeczka rozmarynu, estragonu, tymianku - 5 ziarenek pieprzu czarnego
Zainspiruj się kuchniążałuję, a nawet dziękuję za to namówienie. Stek był wyborny, mięciutki i aromatyczny. Niemniej jednak, pozostanę nadal przy mięsie bardziej wysmażonym... no może nie jak do tej pory na tzw. "podeszwę"... będę celowała w środek skali ;) Jako ostatni podano stek Flank, czyli mięso z łaty wołowej. I ten smakował mi najbardziej ! Z obserwacji wynikało, że nie tylko mi, a chyba
kolorowotorcikowoUwielbiam kaszę gryczaną, ale do tej pory jadłam ją raczej na ciepło, w postaci farszu w gołąbkach czy pierogach oraz z różnymi sosami. Tym razem zdecydowałam się podać ją na zimno. Sałatka z kaszą gryczaną idealnie nadaje się jako posiłek do pracy. Składniki: 100 g kaszy gryczanej 1/2 kulki mozzarelli 1 pomidor garść listków bazylii sól, pieprz 2 łyżki
Pasja SmakuZwykłe sznycle mogą wiele zyskać jeśli podamy je gorące z dodatkiem masła smakowego. Do tej pory robiłam do sznycli z reguły masło czosnkowe, cytrynowe, pomarańczowe lub ziołowe. Dziś postawiłam na eksperyment - użyłam jabłka ( przepis - Masło jabłkowe). Moim zdaniem eksperyment zupełnie udany- masło jabłkowe wchodzi na stałe do domowego menu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniktórym możemy chociaż przygotować kilka prostych przepisów. Ja tą kuchnią zafascynowałam się niespełna rok temu. I miłość nadal trwa ;-) Polecam! SKŁADNIKI: - 2 udka kurczaka ekologicznego - 3 marchewki - papryka czerwona -por zielona część - cebula - 2 ząbki czosnku - 1/2 brokułu obgotowanego - chili świeże - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka grzybowego sosu sojowego - 1 łyżeczka octu ryżowego - 1 łyżka sosu z tamaryndowca
SMYKWKUCHNIpołknie i mnie przy okazji też. I ani myśli o spaniu. W sumie co ja się dziwię. Przecież będąc jeszcze małą fasolką, swoją aktywność rozpoczynał właśnie o tej porze. No, i w tych obiadowych jeszcze, co też mu zostało do dzisiaj. Najlepsze harce i swawole odchodziły wtedy, kiedy mama skonana po całym dniu wrażeń, udawała się na spoczynek
bastalena