ogórkach konserwowych przyszła pora na przygotowanie ogórków kiszonych, w zimie niezastąpione :)Składniki:- ogórki- 1 l wody- 1 łyżka soli- czosnek- koper- chrzan- liście wiśni- ziarenka pieprzu- ziele angielskie- liście laurowePrzygotowanie:Z wody i soli przygotowujemy zalewę, którą zagotowujemy a następnie studzimy. Do każdego słoika dodajemy ząbek czosnku, kawałek kopru, mały kawałek chrzanu, liść wiśni, 2 ziarenka pieprzu, 1 ziele angielskie
Zainspirowana w kuchniCebularz Lubelski zdecydowanie zasługuje na to oznaczenie i stosowną promocje w Polsce i na świecie. Podróż dobiegła końca, dla mnie już w Puławach, gdzie wysiadłam z ekipą z Pora Coś Zjeść. Dziękuję za zaproszenie i mam nadzieję, że jeszcze kiedyś będę miała okazję spotkać się z poszczególnymi osobami. Cała galeria z wyjazdu dostępna jest na Facebook'u - zapraszam
Pasja Smakuogóle... wcale nie był taki fit jak go malowali. I ot co wyszły mi piękne, słodkie a przede wszystkim dietetyczne muffiny. Na diecie jestem już 3 tydzień, do tej pory chodziło za mną coś słodkiego i nie wiedziałam czym ten węglowodanowy głód zastąpić. I udało mi się, właśnie dziś! "Niestety" muszę się przyznać, że zjadłam już 3 muffiny
Mango Papajamłodej włoszczyzny i zabielana śmietaną. Smak mojego dzieciństwa.składniki:600 g botwiny (buraczki i łodyżki)600 g ziemniaków1,7 l bulionu1 cebula1 pęczek włoszczyzny ( natka pietruszki,liść selera i pora)2 łyżki majeranku4 łyżki śmietany 18%3 łyżki mąki pszennejsól Kamispieprz KamisBuraczki obrać i pokroić razem z łodyżkami. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ja dałam po 600 g już
Monia miesza i gotujeZaletą tych lodów jest to, że w przeciwieństwie do tych wczorajszych, są szybkie :) Są także bardzo smaczne i można je zrobić o każdej porze roku :) Dla dzieci robienie tych lodów to istna frajda, a następne będą z brzoskwini :) Składniki: 270 ml gęstego jogurtu naturalnego,3 czubate łyżki konfitury porzeczkowej,2 czubate łyżeczki cukru pudru (lub wg uznania )Konfiturę zmiksować
Delicious Titbitspokryła się aromatyzowanym masłem - posolić. Podałam fasolkę razem z kawałkami gotowanej marchewki ( chciałam by na talerzu pojawił się inny kolor) ułożoną w pęczki osadzone w obrączkach z pora do gotowanego na parze pstrąga . * Odcedzoną fasolkę lekko przestudziłam i z takiej robiłam ,,pakuneczki,, ,które potem podgrzałam delikatnie na maśle miętowym
Buniabaje w kuchnichrupiącą kruszonką. Najlepsze były jeszcze ciepłe, ale ostatnia, zjedzona następnego dnia do porannej kawy była równie dobra jak ta pierwsza.Takie bułeczki to nic trudnego, naprawdę ! Teraz jest doskonała pora na Drożdżówki z budyniem i czereśniami albo Drożdżówki z morelami i orzechami. Obojętnie na jakie się zdecydujecie to i tak będzie pysznie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaWitamy smacznie! Każdy z nas na pewno zna to uczucie, gdy burczy w brzuchu, zbliża się pora obiadowa, a głównym produktem naszych zapasów kuchennych jest.. makaron! Pierwsza myśl jaka nasuwa się nam to sporządzenie spaghetti bolognese lub jakiejś szybkiej zapiekanki, ale doskonałym i równie szybkim w przygotowaniu komponentem makaronu jest.. pesto! Kto pierszy raz posmakuje dobrego, domowego pesto
Symfonia Smakówniedziela, nikt nie każe wstać z łóżka (nie wspomnę o telefonie od Mamy o 10 rano - no ale racja to już była pora, żeby wstawać), dzień może toczyć się całkowicie leniwie. A jak leniwy poranek, to i leniwe śniadanie. Cudowne pancakes na które przepis wykorzystuję po raz kolejny (oryginalny przepis: klik). Składniki: 1,25 szklanki mąki 1 jajko
Brzuszki Łakomczuszkidodać zasmażkę, czyli zero wysiłku. Kolejna strasznie fajna sprawa, to fakt, że firma korzysta tylko z naturalnych składników więc w swojej zupie znalazłam: kwaszoną kapustę, cebulę, czosnek, marchew, selera, pora, pietruszkę, pieczarki, cytrynę i sól naturalną. Przyznam, że ja akurat nie jestem wielką fanką kwaśnicy, jednak dla osób, które lubią tę zupę - super! Polecam dodać jeszcze ziemniaka
Brzuszki Łakomczuszkiguinoa. Na samą myśl o diecie włosy stają mi dęba, a organizm przestawia się na funkcję obronną żądając czegoś tłustego. Czy dieta na prawdę musi być straszna? Do tej pory te z których korzystałam mówiły mi jedz przez cały dzień sałatę bez niczego, a po 3 dniach w nagrodę możesz zrobić sobie steka ale bez przypraw. Albo jedz cały czas
Brzuszki ŁakomczuszkiWiosna przyszła na całego więc pora na młodą kapustkę, młode ziemniaczki, schaboszczaka i maślankę! Ojej aż nie mogłam się powstrzymać i zjadłam na balkonie. Let's go! Składniki: młode ziemniaczki młoda kapusta 200g boczku wędzonego łyżka mąki 3 szklanki wody trochę oleju schab jajko bułka tarta 2 pęczki koperku ziele angielskie liść laurowy sól i pieprz No to po kolei
Brzuszki Łakomczuszkimiała 6 bądź 7 lat rodzice po raz pierwszy wysłali mnie na kolonie do Jastrzębiej Góry. Od tej pory rok w roku 3 tygodniowe kolonie w Jastrzębiej były elementem obowiązkowym. :) Ojej co to za były czasy! Pani Maria z Panem Wiktorem świetnie organizowali nam czas, nie było mowy o nudzie, gdy wracaliśmy wieczorami do domu wszystkie dzieciaki padały na twarz
Brzuszki Łakomczuszkipowietrzu czuć jesień (a już czuć) mam ochotę na maliny (a dokładnie herbatę malinową Dilmaha) i placki ziemniaczane. Herbatę piję codziennie, więc przyszła pora na placek... zbójnicki. :) Składniki: NA PLACKI: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka mąka NA GULASZ: 0,5 kg łopatki 2 papryki 2-3 pomidory 0,25kg pieczarek 2 cebule ząbek czosnku papryka
Brzuszki Łakomczuszkiudusić więc wybrałam zupę. 4-5 dużych koźlaków 2-3 podgrzybki 3 nieduże suszone grzyby 2 marchewki nieduży kawałek selera 1 nieduża pietruszka 4 nieduże ziemniaki por kostka rosołowa 5 ziarenek pieprzu kolorowego 2-3 ziela angielskie 3 listki laurowe cebula olej masło śmietanka 30% Grzyby oczyszczamy i kroimy w kawałki ok 5x5cm. Obieramy i kroimy cebulę w kostkę
Brzuszki Łakomczuszki