por - 13968 przepisów (strona:746/932)

A do barszczu drożdżowe paszteciki 310

pierwsze były za duże, po drugie ciasto pozostawiało wiele do życzenia. W trakcie pieczenia stało się twarde i suche, i nic a nic nie przypominało ciasta drożdżowego. Od tamtej pory podjęłam kilka prób, zanim upiekłam paszteciki, które mnie zadowoliły. Ciasto po upieczeniu jest miękkie, puszyste, a z farszem pieczarkowym stanowi bardzo smaczną całość. Pieczarkowe nadzienie wykorzystuję dość często w ciągu

Przysmaki Karolki
Ciasto na pożegnanie 223

mogę się doczekać efektu końcowego. Stary, zepsuty piekarnik lada dzień będzie tylko wspomnieniem. Mam też nadzieję, że w końcu będę mogla zabrać się za pieczenie ciast, które do tej pory były na mojej czarnej liście, bo mój piekarnik nie potrafił im sprostać A tym czasem prosta acz bardzo smaczna tarta prosto z Francji. Gorąco polecam.. Kremowa tarta jabłkowa składniki

Przysmaki Karolki
Sernik z borówkami 203

Nową kuchnią cieszę się już jakiś czas i jestem z niej bardzo zadowolona. Do tej pory jednak nie przetestowałam w pełni nowego piekarnika. Przed remontem musiałam się wystrzegać przyrządzania pewnych ciast. Mój stary piekarnik nie dawał im rady i często nie dopiekał środka gdy góra dawno już była przypalona. Jednym z ciast zakazanych był sernik, na który w końcu musiałam

Przysmaki Karolki
Śliwki i odgrzebane przepisy :-) 222

jego darami.   Będąc posiadaczką kilku kilogramów słodkich śliwek postanowiłam odkurzyć parę przepisów, które już kiedyś zamieszczałam na blogu. Na pierwszy ogień poszły knedle twarogowe klik. Do tej pory przygotowywałam je z truskawkami, dziś były to śliwki. Do ciasta dodałam pół łyżeczki cynamonu, co zmieniło ich smak. Moja córka stwierdziła, że zapachniało świętami. Do knedli przyrządziłam polewę z masła stopionego

Przysmaki Karolki
Ciasteczko w prezencie 185

Moja Mała Pomoc kuchenna dostała w tym roku od Mikołaja  piękny fartuszek kuchenny. Do tej pory nie było okazji go przetestować. Jednak przedświąteczne przygotowania to doskonała okazja by ów fartuszek włożyć, zakasać rękawy i wspólnie coś przygotować.  Piątkowe popołudnie upłynęło nam na wypiekaniu migdałowych ciasteczek. Było wyrabianie ciasta, wałkowanie  i wycinani. Nie obyło się też bez degustacji

Przysmaki Karolki
Przekładany chleb z wędzonym serem i pieczonym czosnkiem 161

Akcja ogłoszona na blogu "Kuchnia Ireny i Andrzeja" zainspirowała mnie żeby zrobić chleb którego nie tylko ja ale i inni blogerzy nie zrobili do tej pory. Poświeciłam sporo czasu przeczesując internet w poszukiwaniu takiego chleba. W końcu trafiłam na przepis nietypowy bo wcale nie wyglądał jak chleb, w dodatku bardzo łatwy i wyśmienity na każdą okazję od śniadania

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szaszłyki z grillowanych kiełbasek i fig 233

Akcja do której się chcę przyłączyć w końcu skłoniła mnie do zakupienia owocu, którego do tej pory świeżego nie jadłam i zawsze jakoś tak z niechęcią podchodziłam, mimo ze figi suszone wręcz uwielbiam. Kupienie fig okazało się nie takie trudne, gorzej było z wymyślenie co tu z nich zrobić. W końcu padło na lekką przekąskę z grilla z połączenia dietetycznych

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bawarska zupa z dyni 213

Ostatnim rzutem na taśmę zrobiłam z reszty mojej dyni zupę bawarska. Rozgrzewająca  konkretna, sycąca smakuje jak żadna do tej pory. Idealna na takie jesienne pochmurne dni. Przepis znalazłam w  październikowym dodatku do Poradnika domowego - Szybki jesienny obiad z jednego garnka, modyfikując go nieznacznie o dodanie ziemniaków. Polecam póki sezon na dynie jeszcze trwa.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Test dzbanka Dafi z filtrem 119

Niedawno utrzymałam dzbanek z filtrem marki Dafi o pojemności 3l. Do tej pory nie ufałam takim wynalazkom, bo niestety mamy bardzo kiepska wodę, średnio raz na dwa tygodnie nasz czajnik wymagał konkretnego odkamienienia i nie wierzyłam ze można coś na to poradzić. Dlatego propozycje na przetestowanie czajnika, dzięki któremu pilibyśmy wodę czysta, bez kamienia, zdrowa przyjęłam z czystej ciekawości. Czytaj

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierogi domowe na maślance z mięsem 289

serem, na słodko  ostatnio popularne z krewetkami... do wyboru do koloru.  I tak pewnie ile gospodyń  kucharek tyle przepisów na to jedyne idealne ciasto. Ja tez do tej pory taki miałam i myślałam ze jest super, jednak kiedy przeczytałam na forum gazety o idealnych pierogach zrobionych tylko z maki i maślanki nie zawahałam się ani na moment żeby to sprawdzić

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Piersi wędzone na herbacie 400

teraz postanowiłam te metodę wędzenia na owocowych herbatach wypróbować na piersiach kurzych. Mięso wyszło pysznie aromatyczne, delikatne i soczyste. A do tego co najważniejsze mega dietetyczne. Polecam o każdej porze roku i z każdym mięsem.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa piwna z owocami morza 213

wiem jak wam, ale mi do tej pory owoce morza najlepiej komponowały się w zupie pomidorowej. Tym razem postanowiłam je wykorzystać do zupy piwnej, na gorzko-słodkim ciemnym piwie korzennym. Połączenie tych smaków wyszło rewelacyjne. A słodka śmietanka dopełniła całości.Przypominam o konkursie urodzinowym, kończy się jutro o 23.59. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Łopatka sznurowana w musztardzie 268

pory łopatkę najczęściej używałam do gulaszu. Tym razem postanowiłam zrobić z niej pieczeń. Wiadomo ze to mięso jest trudno kupić w ładnym zwartym kawałku, dlatego postanowiłam je związać formując zgrabny kawałek na pieczeń. Do tego zioła, marynata i wyszło pyszne, świąteczne danie. Łopatka zyskała całkiem nowe oblicze.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Maczanka śląska 184

pory ta potrawa kojarzyła mi się tylko z Krakowem jako maczanka krakowska. Jednak, kiedy sięgnęłam po książkę Hanny Szymanderskiej "Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego" odkryłam ze i nasz region ma swoją maczankę śląską. Do tego gdy obejrzałam jeden z odcinków "Śląskie od kuchni" dowiedziałam się, ze tak naprawdę to chyba nawet najstarsi górale nie wiedzą

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bratkartofle z boczkiem i jajkiem 350

słońcem. Czasami były robione na bogato np przy świniobiciu, wtedy dodawała do nich boczek, podgardle wędzone albo swojska kiełbasę. I tak je zapamiętałam i takie robię do tej pory swojej rodzinie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania