Pomidorówka na blogu gościła do tej pory w dwóch wariacjach, na słodko-orientalnie i ostro. Jaka by nie była pozostanie jedną z moich ukochanych zup. I nie ma w tym żadnej przesady. Serio! Do dziś wspominam z rozczuleniem jak rodzice szykowali się na weekendowe najazdy córki z uczelni i rozpieszczali mnie właśnie pomidorową. Ledwo wyjeżdżałam z domu, a ojciec
bastalenatotalny MUST HAVE do wykonania. zupa-norweska W prostocie siła. I smak. Z wykonaniem poczekam jak wrócimy do Norge, bo tam łosoś bardziej norweski ;) muszę tylko pomyśleć nad zastąpieniem pora. placki z kaszy gryczanej z fetą i wędzonym łososiem I znów Pan łosoś. A co?! krem z pieczonych buraków Buraczanej diety ciąg dalszy. Tym razem w zupie.Ciąg Dalszy Nastąpi
bastalenacoś więcej niż tylko twarożek z Biedry albo zupę z gwoździa. Po szalonych dwóch miesiącach mam w końcu czas, aby spokojnie delektować się śniadaniem, a nie jak do tej pory żyć miłością do Pępka i Stwórcy. Zaczynam też pomału wprowadzać do posiłków "zakazany owoc". Jeśli Młodego wysypie po dzisiejszej kolacji, to będzie Żura wina i pana Kejka, a nie Matki
bastalenamnie to połączenie idealne. Uwielbiam je. Wszystkie składniki doskonale się przenikają, podkreślając wzajemnie. Kalafiora z reguły jadam w wersji gotowanej, ostatnio był pieczony, to może w końcu pora na surowo. Jeśli tak, to może w letniej surówce? Mega szybkiej przy okazji, bo komu by się chciało przy garach stać ;) 1 średni kalafior 1 średni ogórek szklarniowy pęczek koperku sól
bastalenaLato w pełni a prawie tropikalne upały utrzymują się przez cały czas. O tej porze roku zajadam się schłodzonymi wcześniej w lodówce soczystymi arbuzami. Ale tym razem postanowiłam w inny sposób wykorzystać ich soczystość i naturalną słodycz przygotowując je podobnie jak granitę miętową, zmrożony sok i miąższ w bardzo chłodzącej postaci granity arbuzowej. Granita to typowo letni deser, słodki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodajemy suszone zioła, czekamy, aż sos zgęstnieje, a śmietanka nabierze smaku kurek, na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną natkę z pietruszki. Gdy sos jest już gotowy pora na przygotowanie kluseczek. Ciasto dzielimy na części, z każdej formujemy cienki wałek i kroimy na kawałki I kluseczki. Gotujemy w osolonej wodzie, podajemy z sosem kurkowo-śmietanowym
Moja smaczna kuchniatrzy i gotowa. Na dużą blachę, dość podzielna, ze szklanką mleka obłędna. Idealna na śniadanko, obiad, kolację…tak, tak… mogłabym drożdżowe jeść o każdej porze dnia. Ciasto jest bardzo puszyste. Soczyste, słodkie śliwki posypane brązowym cukrem z cynamonem doskonale z nim współgrają. Muszę przyznać, że ostatnie ciasta drożdżowe, które zrobiłam idealnie zadowalają moje kubki smakowe. Ciężko zdecydować
Made By Mom And SonSzarlotka… proste klasyczne ciasto z jabłkami. Na kruchym spodzie robiłam i jadałam nie raz. Przyszła pora na lekką odmianę. Tym razem postanowiłam zrobić na puszystym a zarazem cienkim cieście drożdżowym. Obowiązkowo z kruszonką i rodzynkami. Nie trwało to długo a szarlotka już gościła na naszym stole. Przyznaję, że w ciepłe dni uwielbiam robić drożdżowe. Ciasto pięknie i w miarę
Made By Mom And Sonużywać do zamrażania, podgrzewania oraz gotowania na parze...a wszystko to robimy w mikrofalówce..Jak dla mnie rewelacja... już wcześniej pisałam,że moi domownicy wracają do domu o różnych porach...a obiadu przecież nie będę robić każdemu z osobna...sama też pracuję..tak więc takie pojemniki są bardzo praktyczne w takich sytuacjach..Wystarczy jakaś potrawę przełożyć na talerz , przykryć pokrywą
Moje domowe kucharzenieJakić czas temu na blogu Co na obiad wynalazłam przepis na piernik z automatu...szczerze mówiąc żadnego ciasta w automacie oprócz drożdżowego jeszcze nie piekłam..więc nadeszła pora, aby wypróbować ten przepis..Ciasto nie wymaga żadnych dodatkowych czynności...wystarczy składniki umieścić w pojemniku automatu, ustawić odpowiedni program...i gotowe... 3 jaja 250 ml mleka 30 g masła/ margaryny
Moje domowe kucharzenieKolejne testowanie dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie..Tym razem są to otręby gryczane ...pierwszy raz spotkałam się z takimi otrębami..używałam do tej pory otręby żytnie, pszenne oraz owsiane. Kilka słów o otrębach : Otręby gryczane są z gryki z czystych pól Warmii, czyli zmielone nieprażone ziarnka gryki. Gryka jest wolna
Moje domowe kucharzeniesię nie nagrzewa..koszyk możemy bez problemu wyjąć i zaczepić na obudowie , aby tłuszcz z frytek ociekł.. We frytkownicy można smażyć nie tylko frytki..ale ja do tej pory smażyłam tylko ziemniaki ..w różnej postaci..i za każdym razem smażenie odbywało się szybko i bez problemu..Jak frytkownicę wykorzystać do innych celów ..to oczywiście pokażę na blogu
Moje domowe kucharzenieChleb ..pierwszy raz pieczony bez żadnej foremki...do tej pory nie odważyłam się do takiego pieczenia..ale skoro mam kamień do pieczenia pizzy postanowiłam spróbować..no i ..obyło się bez żadnych problemów..Nie mam co prawda koszyczka do wyrastania chleba, ale jest i na to sposób..durszlak wyłożony ściereczką i posypany mąką...chlebek po wyrośnięciu wykładamy na nagrzany
Moje domowe kucharzeniepostanowiłam robić co miesięczne podsumowanie...[zobaczymy, czy dam radę tak co miesiąc] ..W miesiącu styczniu opublikowałam 42 wpisy..[w tym 3 wpisy bez przepisów]..Obserwatorów bloga do tej pory mam 174, a "polubień" na FB 172..dziękuję bardzo...Brałam udział we wspólnym wirtualnym pieczeniu chleba i nie tylko chleba..kolejne takie wirtualne spotkania są dalej planowane..takie spotkania
Moje domowe kucharzenieinną....oczywiście też drewnianą..i przewracanie pancakes odbywało się bez problemu.. Na naleśnikarce smażyłam również naleśniki koronkowe...smażenie odbywało się bez żadnego problemu.. No i przyszła pora na tradycyjne naleśniki...pomimo tego, że nie mam szpatułki do wygładzania ciasta [mam nadzieję, że niedługo to się zmieni]..udało mi się usmażyć naleśniki...nie były to naleśniki w dużym
Moje domowe kucharzenie