Nadeszła pora kolacji i pojawił się problem, co by tu zjeść... Nie miałam ochoty na klasyczne kanapki, jogurty raczej jadam na śniadanie. Coś smażonego to tak trochę za ciężko na noc. Myślałam, myślałam... i wymyśliłam - Pieczone placuszki ziemniaczane. Od razu uprzedzam, że smakują trochę inaczej niż te smażone w głębokim tłuszczu, ale również są pyszne :) Można podawać z łososiem jako
My Culinary Artzimno i śnieg, a my już z utęsknieniem wyczekujemy lata. By przybliżyć ciepłe dni oraz ożywić wspomnienie słońca, postanowiłyśmy przygotować sałatkę owocową. Użyłyśmy produktów, które są dostępne o tej porze roku, więc głównie cytrusy takie jak pomarańcze, czy mandarynki. Jednak jak tylko zrobi się (wreszcie!) ciepło można dodawać dowolne owoce sezonowe. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: Grejpfrut
Kolizje SmakówKontynuując nasze zamiłowanie do kremowych zup, dzisiaj nadeszła pora na kolejną propozycję, a mianowicie zupe krem z pieczarek. Wspaniała delikatna zupa, o aksamitnym smaku doskonała zarówno zimą, jak i latem. Mimo, że jedna z nas nie przepada za tymi grzybami, to zupe z nich zajada ze smakiem. Czas przygotowania: 20 minutIlość porcji: 3Składniki: 500g pieczarek cebula 60g masła
Kolizje Smakówciepłe dni jak dziś, mamy ochote tylko na lekkie posiłki. Koniecznie z dużą ilością owoców. Jednak gdy przychodzi pora obiadu, należy zjeść coś konkretnego, co powstrzyma głód na dłużej. By zaspokoić te potrzeby zrobiłyśmy pizze owocową. Pomysł ten niektórym moze wydawać się dziwny, ale uwierzcie, jej smak was przekona że warto było! Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenia Ilość
Kolizje Smakówbulionem warzywnym, a w niektórych przypadkach będzie się sprawdzał nawet lepiej. Jest również idealną alternatywą dla osób nie jedzących mięsa. Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki Kawałek selera Pół pora Cebula Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, Włoszczyznę obieramy i myjemy pod bieżącą wodą. Układamy w garnku i zalewamy wodą (na tą ilość warzyw dopełniłyśmy garnek do około 3 litrów). Kładziemy
Kolizje Smakówaromatyczną zupę rybną. Bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Polecamy! Składniki: Kawałki ryb (np. głowa, płetwy, resztki kręgosłupa po filetowaniu) 2 duże marchewki 2 pietruszki Kawałek selera Pół pora Cebula Przyprawy: sól, 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka kulek czarnego pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej Warzywa obieramy i myjemy pod bieżącą wodą. Resztki ryby również dokładnie
Kolizje Smakówkuchni domowej. U nas przyrządzana zawsze wtedy, kiedy potrzeba dużo pożywnej, soczystej i smacznej zupy. Polecamy zwłaszcza w okresie zimowym. Pychota! Składniki: porcja rosołowa dwie marchewki dwie pietruszki seler por szklanka ryżu Przyprawy: sól, pieprz, maggi Porcje rosołową myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy garnek zimną wodą i stawiamy na gaz. Kiedy woda w garnku zacznie
Kolizje Smakówczekolada nie będzie chciała się rozpuścić. Śmietanę kremówkę dzielimy na 3 części po około 130ml. Pierwszą część ubijamy na sztywno. W około 1/5 szklance wody rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny. Pora na łączenie składników. Do sera z cukrem pudrem dolewamy czekoladę i miksujemy. Następnie przy pomocy łyżki dokładamy ubitą pianę, a na końcu dodajemy przestudzoną żelatynę. Wylewamy sernik do małej formy
Kolizje Smakówsię w kuchni nie nudziła, przywiozła mi 10 kg papryki prosto od producenta. Przygotowałam już z niej pyszne sos paprykowy i niesamowicie smaczną pasty paprykową, a teraz przyszła pora na paprykę marynowaną, ale z dodatkiem rozmarynu. Ten pomysł na dodanie rozmarynu do słoika zobaczyłam na grupie Zdrowo Podjeść. Papryka marynowana z rozmarynem jest lekko pikantna za sprawą papryczki chilli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzygotowanie (1,5 h): Zaczynamy od zagotowania bulionu warzywnego. Marchewki kroimy w talarki i wrzucamy do bulionu. Gotujemy aż marchewka zmięknie. Wyjmujemy warzywa z wody – cebulę, sałatę, selera, pora – pietruszka może zostać ale nie w dużych ilościach. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, smażymy na patelni aż nabierze złotego koloru i wrzucamy do garnka pod sam koniec gotowania
PastelFoodsolą jedzone "po calaku". Kupuję je na miejscowym targu u Pana sprzedającego wyłącznie różne odmiany pomidorów. Choć to wcale nie oznacza, że jest to produkt specjalistyczny. O tej porze roku pomidory malinowe są powszechnie dostępne i z każdym tygodniem coraz tańsze. Najbardziej lubię odmianę wielkich, pękatych, nieco garbatych i brzydkich pomidorów, ale bardzo mięsistych i soczystych. Idealnych na aromatyczny
Chilli Czosnek i Oliwatarty i oto propozycje: z duszonego szpinaku, sera feta i orzeszków pinii z duszonego szpinaku, niebieskiego sera pleśniowego i orzechów włoskich z ricotty i plasterków cukinii (przepis - klik) z pora i jarmużu (przepis - klik). Prezentowanie dziś galette okazało się pysznym i sycącym daniem. Jest to też jedna z najładniejszych potraw, jakie przygotowałam:)Galette bazuje na łatwym w przygotowaniu kruchym cieście
Chilli Czosnek i Oliwasoczewicy przygotowywali już starożytni Egipcjanie (źródło), a sama soczewica stanowiła wtedy podstawę ich wyżywienia. Zupa ta nadal pozostaje prostym i tanim posiłkiem dla zwykłych ludzi, chętnie jedzonym w porze zimowej, gdyż świetnie rozgrzewa. Zupa z soczewicy według poniższego przepisu to najłatwiejsza zupa na świecie. Soczewica sama rozpada się w czasie gotowania i nie ma potrzeby miksować zupy, chyba
Chilli Czosnek i Oliwawchodzi do domów przez komin. Według legendy Trzej Królowie zmierzający do Betlejem powiedzieli Befanie o narodzinach Jezusa, jednak zgubiwszy drogę, nie dotarła na czas do szopki. Od tej pory chodzi po domach i zostawia prezenty dla dzieci, na wypadek, gdyby jeden z nich okazał się Jezuskiem. Zostawia je w skarpetach, la calza, wywieszonych przez dzieci poprzedniego wieczora. Jeżeli dzieci były
Chilli Czosnek i Oliwa