por - 13968 przepisów (strona:733/932)

Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem 190

pory robiłam konfiturę tylko z wiśni, nie dodawałam do nich żadnych innych owoców. W tym roku doszłam do wniosku jednak, że trzeba przerwać tę monotonię. Razem z wiśniami w  słoiku wylądował rabarbar z nutką kardamonu. Natomiast z rabarbarem robiłam już dżem truskawkowy.Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem

Kulinarne przygody Gatity
Lavas, turecki chlebek z patelni 180

głównym bohaterem jest lavas. Moja młodsza córka jednoznacznie stwierdziła, że był to najlepszy z chlebków z patelni z tych do tej pory przez nas zrobionych, czyli flatbread i pity. Lavas, turecki chlebek z patelni Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 350 ml wody 1 płaska łyżka suszonych drożdży

Kulinarne przygody Gatity
Frittata z cukinią i tymiankiem 145

Sezon cukiniowy w pełni, pora więc wykorzystać to warzywo, które dzięki swojemu łagodnemu smakowi daje nam dużo możliwości w kuchni. Dziś więc frittata z cukinią i tymiankiem z odrobiną czosnku dla zaostrzenia smaku. Robiłam już frittatę ze szparagami i papryką i frittatę ze szpinakiem. Tym razem postanowiłam ją jeszcze urozmaicić i dodać trochę serka śmietankowego. Frittata wyszła

Kulinarne przygody Gatity
Sezon na przetwory 265

pełni, więc kto się jeszcze nie wziął za szykowanie zapasów na zimę ma jeszcze czas, żeby nadrobić zaległości. Oto krótka ściągawka z tego co do tej pory pojawiło się na temat słoikowych skarbów na moim blogu. Może znajdziecie i dla siebie jakąś inspiracje ? Sezon na przetwory Przetwory warzywne Domowa harissa, ostra pasta z chiliSuszone grzybyAjwarAromatyczne suszone jabkaKonfitura

Kulinarne przygody Gatity
Curry z ziemniakami i fasolką 215

cebulę i szalotki i delikatnie przesmażamy. Następnie dodajemy starty na tarce imbir, curry, kumin i kurkumę, przesmażamy przez kolejne 3-4 minuty. Teraz pora, żeby dodać ziemniaki i fasolkę. Przesmażamy je chwilę wraz z przyprawami. Jeśli fasolka jest za długa możemy ją przeciąć na pół. Do warzyw

Kulinarne przygody Gatity
Sos grzybowy II 253

Sezon grzybowy w pełni ! Grzyby  na zupę i pierogi wigilijne już posuszone, pora więc teraz na przygotowanie dań z grzybami w roli głównej na bieżąco. Na początek będzie to, na osobiste życzenie męża, sos grzybowy, ale trochę inny od tego sosu grzybowego, który pojawił się już wcześniej na blogu. Sos można podawać z różnymi

Kulinarne przygody Gatity
Normandzki chleb jabłkowy 167

Nadeszła pora  na kolejne wspólne pieczenie, czyli  na wrześniową piekarnię, organizowaną przez Amber z bloga Kuchennymi drzwiami.  Przepis mistrza Jeffreya Hamelmana z biblii chlebowej pod tytułem "Chleb" tym razem wybrała dla nas Kamila z bloga Ogrody Babilonu. Chleb bardzo ciekawy, aromatyczny, chrupiący i zdecydowanie na czasie, bo jego motyw przewodni to jabłka

Kulinarne przygody Gatity
Suszone grzyby 166

roku, we wrześniu uruchamiam moją suszarkę do grzybów i owoców. Suszyłam już jabłka, teraz przyszła pora na grzyby. Tym razem suszyłam podgrzybki. Z kilograma świeżych grzybów uzyskuję około 120- 125 g suszu grzybowego. Będą jak znalazł do jesiennych gulaszy czy do krupnika, a w grudniu wykorzystam je do tradycyjnych dań świątecznych. Suszone

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka ziemniaczana z fasolką 177

oknem powiało chłodem... jesień, niestety... Pora więc wrócić do nieco cięższych dań. Na początek polecam aromatyczną, pikantną i rozgrzewającą sałatkę ziemniaczaną, idealna na nadchodzące jesienne chłody. Doskonała na zimno, ale ja ją uwielbiam również na ciepło. Inspirację zaczerpnęłam z  mojego ulubionego bloga Bea w kuchni. Sałatka ziemniaczana z fasolką Proporcje na 4 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Dynia zapiekana z grzybami 219

Sezon dyniowy w pełni, pora więc wykorzystać po raz kolejny to wdzięczne i smaczne warzywo. Tym razem postanowiłam przygotować dynie w duecie z innym typowo jesiennym warzywem, czyli z grzybami. Pieczona dynia z sosem grzybowo - serowym okazała się być rewelacją !Na blogu znajdziecie też inne dyniowe propozycje. Na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem

Kulinarne przygody Gatity
Pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem 144

Dzisiaj proponuję przepis na zdrową i lekką przekąskę z faszerowanych pomidorów.  Farsz jest troszkę nietypowy, bo jego głównym składnikiem jest kasza jaglana. Muszę przyznać, że do tej pory pomidory nadziewałam farszem przygotowanym na bazie pure ziemniaczanego, ale teraz postanowiłam to trochę odmienić. Zamiana wyszła pomidorom na dobre, koniecznie spróbujcie :-). Pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem Składniki na 6 porcji Czas

Kulinarne przygody Gatity
Lody wegańskie w dwóch wersjach: czekoladowej ze śliwką i bananowej z tahini 188

Lody robiłam już kilka razy, choć na blogu są tylko raz. Wszystkie do tej pory były na mleku krowim lub takiej śmietance. Dzisiejsze są na śmietance kokosowej. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Sałatka z selerem naciowym 366

Seler naciowy do tej pory stanowił dla mnie przekąskę solo zamiast niezdrowych i tłustych zamienników. Podczas rozmowy z koleżanką i wymiany niektórych kulinarnych receptur dostałam przepis na ową sałatkę, którą musiałam wypróbować. Jej smak mnie pozytywnie zaskoczył dlatego serdecznie polecam ją jako lunch do pracy lub szkoły. Składniki: Opakowanie selera naciowego (kilka łodyg w zależności od wielkości) Puszka ananasa Puszka

Fabryka pomysłów
Drożdżowe placki z dyni /wersja II/ *BEZGLUTENOWE* 215

dokładnie miksujemy. Masę odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni. Przewracamy, gdy na wierzchu pojawią się pęcherzyki.  Smacznego! Kończy się miesiąc, więc pora na podsumowanie akcji "Bezglutenowy wrzesień". Na blogu pojawiło się 11 przepisów. Kilka blogów wzięło w tym udział. Jestem zadowolona z wyników

Truskawkowa Fiesta
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową 239

cynamonu to zapach będzie obłędny . Ciasto jest długo wilgotne, aromatyczne, am piękny miodowy kolor za sprawą marchewki, a smakuje nawet kilka dni po upieczeniu. Piotrek powiedział, że do tej pory lubił marchewkę z rosołu, teraz polubił marchewkowe ciasto, gdy je skosztował stwierdził, że ciasto jest bardzo smaczne, widać to było po ilości zjedzonych kawałków! Pyszne Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania