końcu mi się udało. Moje spokojnie czekały w zamrażalce, aż znajdę dla nich chwilę. Kolor jest piękny, ciemno różowy, a zapach obłędny. Już myślę nad zastosowaniem dla niego. Źródło: Pora Coś Zjeść. Składniki: 3 kubki płatków dzikiej 2 kubki wody 2 kubki cukru sok z 1 cytryny Wykonanie: Płatki dzikiej róży oczyścić, włożyć do garnka, zalać je wodą i zasypać
Pasja Smakumoim przydomowym ogródku zrobiło się już bardzo jesiennie. Zebrałam ostatnie pomidorki koktajlowe, fasolkę szparagową. Dynie jeszcze czekają na zbiór. Pora też ściąć zioła. Część będę mrozić, tak jak na przykład lubczyk, tymianek czy rozmaryn. Część zasuszę, na przykład majeranek i estragon. Natomiast bazylia i oregano nie nadają się do mrożenia, ich listki czarnieją i tracą aromat. Postanowiłam więc wykorzystać
Kulinarne przygody Gatityudało mi się dzięki niemu wytępić muszki owocówki :)Oczywiście idealnie byłoby zrobić ocet jabłkowy samemu, ale nie każdemu się chce i wcale się temu nie dziwię. Sama do tej pory kupowałam gotowce. Aż w końcu spróbowałam zrobić i okazało się to super tanie i banalnie proste - ocet robi się sam.A jak go przygotować?Kilka ładnych jabłek pokroić
chwile dla mniejest ciut pracochłonna, ale po przetestowaniu jej mogę powiedzieć jedno - warto.Gołym okiem widać, że coś się z tych warzyw wypłukuje. I jak się pomyśli, że do tej pory się to coś jadło, to aż ciarki przechodzą... Więc do rzeczy.Przygotowujemy dwie miski z wodą (jeśli ktoś jest szczęśliwym posiadaczem dwukomorowego zlewozmywaka ma znacznie ułatwione zadanie :) ). Do jednej miski wsypujemy kwasek
chwile dla mniepory jakoś nie brałam się za robienie sosów do słoików. W moim domu rodzinnym też zawsze po prostu kupowało się ketchup, musztardę, majonez, chrzan, nikt nawet nie wspominał, że można coś takiego zrobić w domu. Od dłuższego czasu zbierałam się za zrobienie ketchupu, a jak w końcu zrobiłam i zobaczyłam, że to takie proste, a efekt tak dobry, postanowiłam
chwile dla mniesamemu :) Dzięki niej gotowanie zup zamieniło się w czystą przyjemność. Teraz jeśli mam zrobić obiad na szybko, to zawsze gotuję zupę :) Składniki: 1 kg obranych warzyw (marchewki, pietruszki, por, selery, co kto lubi) 3-4 ząbki czosnku 100 g soli 5 g suszonego lubczyku3 liście laurowe15 ziaren ziela angielskiego20 ziaren czarnego pieprzu70 g wody20 g olejuWarzywa musimy drobno posiekać
chwile dla mniefasoli czerwonej wegeta pieprz papryka ostra liście laurowe ziele angielskie majeranek 1-marchewka pokrojona w kostkę 1-pietruszka pokrojona w kostkę 0,5-selera pokrojonego w kostkę 0,5 pora pokrojonego w piórka 1-łyżka masła 1-cebula pokrojona w kostkę sól 0,5 szkl-kasza manna 2-łyżki mąki 3,5 l wody PRZYGOTOWANIE: Wlać wodę do garnka
Kuchnia Danusipapryka czerwona -1 szt kabaczek 2 grubsze plastry ogórek kiszony -1 szt fasola czerwona -0,5 puszki kukurydza -0,5 puszki sól i pieprz przyprawa curry tłuszcz por -2 łyżki pokrojony w plastry ryż -2 torebki PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlać wodę, osolić, zagotować. Na gotującą się wodę wrzucić ryż,gotować na wolnym ogniu 20 minut. Następnie filety z kurczaka pokroić
Kuchnia DanusiPasztet rybny SKŁADNIKI:CIASTO350 g mąkijajko -1 sztmargaryna -200 gsólFARSZfilety z łososia -0,5 kgsłodka śmietanka -400 gbiałko jaj -1 sztsok z 1 cytrynypieprz kajeńskiświeżo zmielony
Kuchnia Danusibabka SKŁADNIKI: królik - 2 kg podgardle wieprzowe - 60 dag wątróbka - 40 dag jajka - 4 szt bułka kajzerka - 3 szt marchewka- 2 szt pietruszka - 1 szt seler -0,5 szt por - kawałek liście laurowe - 2 szt ziele angielskie - 4 ziarenka pieprz i sól gałka muszkatołowa cebula - 1 szt tłuszcz bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Podzielone mięso z królika opłukać, przełożyć do garnka, zalać
Kuchnia DanusiMoja rodzinka uwielbia takie pyszności, a ja o takiej porze roku lubię im przygotowywać desery na zimno Piankowiec z galaretką Składniki: galaretka - truskawkowa - 1 opak galaretka - cytrynowa - 1 opak galaretka agrestowa -3 opak mleko skondensowane niesłodzone - 1 puszka PRZYGOTOWANIE: Galaretki dwie o smaku agrestowym przygotować według przepisu na opakowaniu. Pozostałe galaretki rozpuścić każdą oddzielnie w szklance
Kuchnia DanusiZupa pełna witamin którą powinniśmy częściej spożywać, ale cóż widocznie nie wszyscy za nią przepadają Jest szybką w przygotowaniu i bardzo smacznąZupa krem z jarmużu SKŁADNIKI
Kuchnia DanusiNiedawno obiecałam, że podam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie zdrowego jarmużu. Były już czipsy z tego warzywa, dzisiaj pora na oszukane gołąbki, w których kapustę zastąpiłam właśnie jarmużem. Składniki: *na gołąbki: pół kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 kaszy jaglanej 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 jajko 10 liści jarmużu pół pęczka
Kulinarny PamiętnikBOBOWATE.To liczna rodzina samych rarytasów potrzebnych do prawidłowego rozwoju każdego z nas. We Włoszech, szczególnie na Sycylii takie legumi jada się do 2 razy w tygodniu, a w okresach pory deszczowej- u nas zima- nawet do 4 razy w tygodniu. Ja do mojej gotowej już mieszanki, którą przywiozłam z Włoch- dołożyłam szklankę fasolki Mung, którą dostałam od Skworcu TUTAJ
Z Kuchni Do Kuchnipory nie miałam odwagi zabrać się za upieczenia chleba . Mój początek z pieczywem okazał się fiaskiem. Zaczęłam od wysokiej poprzeczki tzn. od chleba na zakwasie i niestety po 5 dniach zakwas został wylany , bo nie wiedziałam jaką konsystencję i zapach powinien posiadać . Tak było do czasu , kiedy na grupie na fb " Proste i pyszne ciasta na co dzień
Słodkości i nie tylko