pożarami. Górska pustynia. W oddali widać dymiącą Etnę. Gdzie ta kobiecina mnie wywozi. Głusza jakaś. Ale zza wijących się wszędobylsko , ręcznie układanych murków,pod którymi- jako ciekawostkę zapodam- w porze deszczowej można znalezć żyłę złota- ślimaki ! Jak się po nie jezdzi nocą, po ciemku, można dostać w tyłek dubeltówką strzelającą śrutem bądz solą. Nie wolno rozbierać murów, przewracać w poszukiwaniu
Z Kuchni Do Kuchniinnych takich jakby kaloryczniejszych dań..to na swoje usprawiedliwienie wzięłam tę rybę..i poleciałam, daleko, daleko... Pomogła mi w tym brytfanna Florina, do zadań specjalnych. Jedyna ,która do tej pory nie przyżeliła mi potrawy i mogłam ją śmiało zostawić bez opieki nawet na kilka godzin, bez obaw, że coś się tam będzie działo... Toscana -to żadna tajemnica , można o niej
Z Kuchni Do Kuchnijadłam. Niebo w gębie. Składniki (jeśli nie używamy warzyw i mięsa z rosołu, należy wszystkie składniki ugotować w wodzie do miękkości): 2 spore marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera por nać pietruszki mięso z szyjki indyka mięso z trzech udek kurczaka oraz dwóch skrzydełek cebula 5 suszonych podgrzybków kminek sól pieprz Warzywa i oddzielone mięso mielimy w maszynie do mielenia
Mango Papajazwykle o tej porze roku mój entuzjazm do ćwiczeń, zdrowego odżywiania i wszelako pojętej aktywności wykraczającej poza ramy otworzenia szafki z czekoladą maleje z każdym dniem. Postanowiłam jednak powalczyć trochę z losem, żeby nie było, że poddaję się tak łatwo. Zamiast tradycyjnych słodkości proponuję więc owsiankę w nieco innej niż tradycyjna formie - upieczoną! Składniki (6 sporych kokilek): szklanka płatków
sama złodyczzawsze w lodówce, jabłka i gruszki również. Zawsze z tych składników można przygotować wspaniały i efektownie wyglądający deser- gruszki w cieście francuskim. Te gruszki można również podać na śniadanie. Pora przełamać monotonię i przegonić nudną kanapkę z naszej kuchni. Przepis przygotowałam specjalnie na konkurs Dżem dobry, pobudka. Przygotujcie te Gruszki w cieście francuskim z dżemem malinowym do porannej śniadaniowej kawy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępierwsze kroki i choć wiem, że do perfekcji mi jeszcze daleko to już teraz potrafię samodzielnie wytworzyć coś innego, odmiennego. Sushi, którego nie miałam okazji jeszcze jeść.Do tej pory uważałam, że moje sushi nie nadaje się na bloga- daleko mu do ideału. Jednak jeśli mamy się czegoś uczyć to po co pokazywać innym tylko tą perfekcyjną stronę. Pragnę pokazać
Mango PapajaDzisiejsze babeczki mogę śmiało zaliczyć to tych z serii jesienne. Takich iście jesiennych wypieków będzie zdecydowanie więcej na blogu. Pora roku zobowiązuje a i we mnie wstąpił smakowo jesienny klimat. Babeczki są mocno kawowe, z chrupiącymi orzechami w środku i ozdobione prostym kremem na bazie serka mascarpone, z wyczuwalną nutką kawy. Warte uwagi i tym samym przygotowania. Bardzo polecam. Składniki
Made By Mom And SonDziś, w ten uroczy, choć chłodny, ale słoneczny dzień chciałybyśmy zaprosić Was na bardzo przyjemną propozycję obiadową. Dawno nie serwowałyśmy tutaj dań typowo mięsnych, ale jesień to bardzo dobra pora roku, by to nadrobić. Dlatego nadrabianie zaległości rozpoczynamy dziś od polędwiczek wieprzowych w sosie czekoladowo - winnym! O tak, doskonale wiemy, że ta propozycja nie jest taka typowa
Symfonia Smakówbakłażanów i drobiu"! Idealny na jesienne kanapeczki! Pasztet robi się na prawdę łatwo i szybko, a efekt zadowoli nawet wybornych smakoszy. Pasztet przygotowałam z pieczonych bakłażanów, które o tej porze roku można kupić w dobrej cenie, i drobiu, głównie podrobów drobiowych. Pasztet jest bardzo kremowy i na pewno nie zawiera aż tak dużej ilości tłuszczu jak pasztety tradycyjne. Składniki
SMYKWKUCHNITaką galaretkę można zrobić o każdej porze roku. Zawsze będzie smakować :)Składniki : 1/2 kg cytryn 1/2 kg cukru + szklanka 3 cm obranego imbiru 2 opakowania Żelfixu takich na 0,5 kg Przygotowanie : Z umytych cytryn wycisnąć sok, z jednej cytryny obrać skórkę i zalać ją 4 szklankami wody i wsypać 1 szklankę cukru, gotować pod przykryciem około 15 min Imbir
Proste PotrawyWitamy Was serdecznie, dziś u nas bardzo słonecznie i.. znów słodko. Pora roku jaką jest jesień to takie jakby przygotowanie organizmu na zimę, więc sprzyja i w gruncie rzeczy nawet pozwala na słodkie grzeszki. Ale właściwie co to za grzech, przyjemności nie można przeliczać na kalorie! My pozwoliłyśmy dziś sobie na sporą rozpustę. Jako że uwielbiamy serniki (trochę
Symfonia SmakówIdealne na rozgrzanie w jesienne dni. Dużo przypraw korzennych, a do tego delikatny posmak dyni. Jeśli lubicie takie smaki zajrzyjcie do dyniowego latte . Teraz najlepsza pora na takie napoje. Składniki: 200 ml mleka 2 - 3 łyżki puree dyniowego 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta goździków szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka kakao ew. 1 łyżeczka
Sto kolorów kuchnispodobał mi się panujący tam sielsko-anielski klimat - stary toskański dom otoczony winnicami i gajami oliwnymi, ale najbardziej w pamięci utkwiła mi lekcja przygotowywania prawdziwej włoskiej pizzy. Od tamtej pory wyjazd do Toskanii stał się moim marzeniem, zaś punktem obowiązkowym tej podróży miał być udział w lekcji gotowania z włoskim kucharzem. Okazuje się, że zorganizowanie takiej lekcji nie jest problemem
Chilli Czosnek i Oliwawłożymy naszą karkówkę do brytfanki aby ją upiec, należy dokładnie, z każdej strony obsmażyć mięso. Do tego celu będziemy potrzebować sporej patelni oraz masła do smażenia. Taki zabieg zamyka pory w mięsie i cały smak pozostaje w środku a nie ucieka podczas pieczenia. Tak przygotowane mięso układamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy cebulę z mleka, w którym na początku
PastelFoodLubię nowe wyzwania ! Ciasto buraczkowe... o tym nigdy nie słyszałam. Do tej pory zawsze kojarzyło mi się z daniami wytrawnymi... Przepis znalazłam na blogu Kuchnia w zieleni i postanowiłam zaryzykować ;-). Ciasto jest pyszne, wilgotne, ma piernikowe posmaki. Przypomina trochę ciasto marchewkowe. Bardzo nam zasmakowało. Ciasto buraczkowe Składniki: 225 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku
Kulinarne przygody Gatity