por - 13968 przepisów (strona:738/932)

Gołąbki z modrej kapusty 139

modrej kapuście na FB-ku zrobiło ono furorę wśród internautów. Te gołąbki wyglądają bardzo efektownie. U nas na czerwoną kapustę mówi się modra, a u was? Do tej pory modra kapusta była tylko dodatkiem do mięsa, surówka z surowej modrej kapusty też jest smaczna. Gołąbki z ryżem i kurkami również robiłam, ale na beztłuszczowej patelni Dry Cooker.  Gołąbki z były

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Nalewka pomarańczowo-kawowa 181

czysta i klarowna, moja taka była, wiece nalewałam do butelki przez lejek. Cieszymy się smakiem nalewki i planujemy wyrób kolejnej. Nalewka pomarańczowo-kawowa to najlepsza nalewka jaką do tej pory robiłam. The post Nalewka pomarańczowo-kawowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piegusek białkowy 150

Niedługo Wielkanoc więc przyjdzie pora na pieczenie bab, babek i babeczek Piegusek białkowy to inaczej babka na białkach z dodatkiem maku. Pieguska na białkach przygotowałam dzięki akcji Piernikowej chaty, musiałam trochę przepis zmodyfikować, gdyż postępując wg opisu Magdy po dodaniu mąki  zrobiła mi się kruszonka, dodałam więc do ciasta połowę ubitych białek aby ciasto było rzadsze. Resztę ubitej piany dodałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Clafoutis w dwóch wersjach: gryczanej i owsianej 161

deser kojarzył mi się (do tej pory) z czymś bardzo skomplikowanym i wyrafinowanym. Więc się nie brałam za niego, bo nie lubię sobie komplikować takich czynności jak gotowanie, a i nie mam takich ambicji, że im trudniej, tym lepiej, bo jest wtedy wyzwanie.  Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pstrąg gotowany na parze w liściach Jarmużu 155

oczyszcza organizm z toksyn. Jak zmieniłam swoje nawyki żywieniowe, bo tak to nazwijmy, to zasadą główną było nie głodzenie się, a jedzenie regularnie 5 posiłków dziennie, o stałych porach. Do każdego posiłku musiała być minimum garść warzyw (nie ważne czy to zwykła kanapka, czy obiad) oraz 40 minutowy wysiłek fizyczny przed kolacją... Może Was zdziwić dlaczego przed kolacją. Otóż

Zainspiruj się kuchnią
Żurek z koperkiem 238

drugie danie. Zawsze w takim przypadku pozostały wywar wykorzystuję do zrobienia na nim zupy ( barszcz biały, żurek lub kartoflanka).Okazało się, że mam z warzyw tylko marchew i kawałek pora + ziemniaki. Dosypałam więc sporo kopru . Zupa jest inna i bardzo smakowita. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Od czego zacząć? Czyli mój pomysł na odchudzanie. 473

pewne rzeczy sobie odpuścić? Wcale nie jest tak ciężko!".Także każdemu kto zaczyna odchudzanie polecam przemyślenie wszystkich za i przeciw, a jak już ten etap będzie za wami to pora na kolejny - w moim przypadku planowanie okazało się realną szansą na walkę z kilogramami. Warto jest usiąść i wszystko sobie rozpisać. W każdym bądź razie mi to pomogło i zachęcam

All My Fit Life
Jajka sadzone inaczej 189

Jajka to fantastyczny pomysł na danie o każdej porze dnia. Ten rodzaj nabiału można przygotować na wiele sposobów, i za każdym razem i w każdej postaci smakuje równie dobrze.Dziś chciałabym przedstawić trochę zmodyfikowaną wersję tradycyjnego jajka sadzonego, w chrupiącej francuskiej bagietce. Potrzebujemy (porcja na 2 osoby):- 4 jajka (nie za duże)- 4 pasterki szynki pokrojone w kostkę

W mojej holenderskiej kuchni
Zupa krem z pomidorów z parmezanem i pesto 182

warszawskich Szczęśliwicach. Wspominam to popołudnie, gdyż właśnie tego dnia po raz pierwszy skosztowałam fantastycznej zupy pomidorowej, która swym smakiem, w wyrafinowany sposób pobudziła moje kubki smakowe.Do tej pory zupa pomidorowa, nie kojarzyła mi się z jakimiś ekscytacjami kulinarnymi. Zawsze była to po prostu zwykła pomidorówka wzbogacona co najwyżej o makaron lub ryż. Ta jednak zupa, a właściwie gęsty krem

W mojej holenderskiej kuchni
Lasagne 179

talerzyki :) Potrzebujemy (na porcję dla 4-5 osób):Sos boloński:- oliwa z oliwek- 700 g mięsa mielonego (najlepiej mieszanki wołowo-wieprzowej)- 400 g mieszanki warzyw (ja użyłam cukinię, pora, cebulę, marchewkę, paprykę)- 1 puszkę obranych, krojonych pomidorów- 1 łyżkę koncentratu pomidorowego- sól- pieprzPłaty makaronu do lasage- około 12 płatów makaronumożecie kupić gotowe lub przygotować wg mojego przepisu na makaron

W mojej holenderskiej kuchni
Jabłecznik z kolorowym biszkoptem 329

Szarlotki są pyszne o każdej porze roku . Mają coś w sobie :) Z takim ciastem można eksperymentować . Z ciastem kruchym, biszkoptowym albo.....z tym i z tym .Tak jak w moim przypadku dzisiaj :) Przepis dostałam dzięki uprzejmości Agnieszki Antosik z fb. Troszeczkę zmodyfikowałam , ale i tak jest pycha :) Dziękuję Agnieszko :) .Dzięki firmie Symbio miałam okazję wypróbować pyszne kakao , które jest ekologiczne

Słodkości i nie tylko
LODY MORELOWO WANILIOWE 118

Uwielbiam lody, mogła bym jej jeść cały czas niezależnie od pory roku. Często korzystam z tego przepisu, jest nie skomplikowany troszkę czasochłonny, ale satysfakcja z przygotowania lodów własnoręcznie niepowtarzalna. Składniki:4 żółtka,120 g cukru,300 ml śmietany 36%,250 ml mleka,dowolne dodatki smakoweJa użyłam

RAROSSA
CIASTO CYTRUSOWE 199

Szybkie łatwe do zrobienia ciasto, na przekór obecnej porze roku pachnące wiosenną świeżością.    Składnikiforma( 25 cm x 10 cm ) Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 3 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia parę kropel aromatu cytrynowego Starta skórka z ulubionych  cytrusów, ja użyłam

RAROSSA
BARSZCZ WIGILIJNY 491

zakwas z którego powstanie barszcz wigilijny podany z uszkami. Składniki 2 litry wody 1 burak z zakwasu buraczanego 1 pietruszka 2 marchewki mały kawałek selera 1 por 3 suszone grzyby pieprz sól do smaku Przygotowanie  1.Wszystkie warzywa (bez buraka z zakwasu i grzybów) myje obieram, i gotuje wywar do chwili aż warzywa będą miękkie. Następnie wywar

RAROSSA
Śniadaniowy kuskus 119

miski i pokrywamy pokrojonym bananem i malinami. Posypujemy całość cynamonem i płatkami migdałowymi. Zjadamy.           Było wyjątkowo słodko. A teraz pora iść na bilard. Stuk, stuk

Weganizm infantylny

Proponowane wyszukiwania