wielbicieli tego delikatnego mięsa mam super przepis. Przepis, który zagościł u nas kilka lat temu i od tej pory kilka razy do roku, danie to pojawia się na naszym stole. Smak królika przygotowanego według tego przepisu jest po prostu rewelacyjny. Baaardzo gorąco polecam, nie tylko na wielkanocny stół i nie tylko dla wielbicieli mięsa z królika. Zapewniam
Smaczne ZdroweOstatnio pogoda nas rozpieszcza;) Jest tak cieplutko, że chyba już najwyższa pora na domowe lody! Na początek polecam moje ulubione;) Mocno bananowe, z czekoladowymi kropeczkami oraz ciągnącymi kawałkami krówek... Koniecznie musicie spróbować! Składniki:3 banany, 200g drobnego cukru trzcinowego, 1/2 l śmietanki 30%,100 g mlecznej czekolady, sok z 1/2 cytryny, 100g krówek. Przygotowanie Banany obrać ze skórki i pokroić
Z miłości do słodkościtruskawek. Trochę spóźniona, ale przyda się na przyszły rok:) Rewelacyjne połączenie rabarbaru, truskawek i pomarańczy w jednym słoiczku... Bardzo zasmakowała mojemu synkowi, który dżemy mógłby jeść o każdej porze dnia:) Składniki:1 i 1/2 kg truskawek, 1/2 kg rabarbaru, 1,20kg cukru, pomarańcza.Przygotowanie Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w ćwiartki. Rabarbar oczyścić, umyć pokroić w kostkę. Zasypać cukrem, odstawić
Z miłości do słodkościowocami i u nas też tak było. Lecz niedawno spróbowałam to zmienić i stworzyłam Pannę Cottę w wersji dla kawoszy:) Z dodatkiem pysznego sosu czekoladowego... Na pewno od tej pory znacznie częściej będę przyrządzać tę wersję:) Składniki:600ml śmietany 18%, laska wanilii, 2 łyżeczki żelatyny, 60g brązowego cukru, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Śmietanę podgrzać wraz z cukrem
Z miłości do słodkościzaskoczy.Czyli #friendsie #somersby i deser robiony z przyjaciółkami. Wpis powstał przy współpracy z marką Somersby i jest przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.Nastała era #friendsie. Do tej pory modne #selfie odchodzi już w niepamięć, robiąc miejsce zdjęciom z przyjaciółmi. W najdziwniejszych sytuacjach, najzabawniejszych momentach pstrykasz i już - wrzucasz na kanały social media i swoje profile na platformach społecznościowych
W kuchni Karmel-itkiChałwa zawsze kojarzyła mi się z dzieciństwem, kiedy wszystko to, co można było zdefiniować jako obrzydliwie słodkie wydawało się najdoskonalszym deserem. Teraz, kiedy pora już umierać, wolę bardziej wyważone smaki - stąd pomysł na stworzenie ciasta o smaku chałwy, które nie będzie ulepkiem. Kruche ciasto: szklanka mąki 100 g masła 1-2 łyżeczki cukru pudru szczypta soli jajko/pół szklanki zimnej
sama złodyczroku o tej porze piekę najzwyklejsze, serduszkowe pierniczki lub kruche ciasteczka. No, może nie są do końca takie zwykłe, bo daję je najważniejszym dla mnie osobom. Jeśli tak jak ja jesteście upośledzeni emocjonalnie i nie potraficie wyartykułować swoich myśli, upieczcie chociaż coś słodkiego :) Pierniczki: kostka masła 3/4 kubka cukru 3 kubki mąki 1/2 kubka miodu 2 jajka opakowanie przyprawy korzennej
sama złodyczdopasowujemy każdą z nich do formy i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy do zarumienienia, czyli jakieś 25 minut. Ogarniamy krem truskawkowy. O tej porze roku świeże truskawki mają smak porównywalny do plastiku, więc lepiej użyć tych mrożonych. Zmiksowane owoce delikatnie podgrzewamy na małym ogniu z cukrem aż do momentu rozpuszczenia kryształków. Rozbełtane jajko, żółtka
sama złodyczWizyta na targu o tej porze roku sprawia, że tracę rozum. Znoszę do domu warzywa i owoce w prawie hurtowych ilościach. Ta malutka porcja śliwek zasiliła moją tartę, na która zapraszam już wkrótce. Przy okazji życzę wszystkim udanego weekendu
Przysmaki Karolkichcą nie chcąc część musiałam umieścić w cieście. Ale nie ma tego złego coby na dobre nie wyszło. Nasza rodzina ciasto marchewkowe może jeść zawsze i wszędzie, o każdej porze dnia i nocy. I to w dosłownym tego słowa znaczeniu. Był już późny wieczór lub wczesna noc jak kto woli, a nasze gotowe ciasto wołało z lodówki: zjedz mnie
Made By Mom And SonZbliża się Tłusty Czwartek więc pora na łatwy przepis na małe pączki :)SKŁADNIKI 1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (140-150g) 3 jajka1,5 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do smażeniacukier puderPRZYGOTOWANIESerek wymieszać z jajkami,dodać mąkę i proszek do pieczenia.Zmiksować.Kłaść małą łyżeczką namoczoną
Moje Kuchenne RewelacjeWielkanoc zbliża się dużymi krokami, pora więc zastanowić się jak podać jajka.Polecam przepis na jajka faszerowane serem pleśniowym z orzechami włoskimi. SKŁADNIKI
Moje Kuchenne RewelacjeWrzesień to najlepsza pora na przygotowanie lecza - szczególnie po naszym corocznym pobycie na Węgrzech, skąd przyjeżdża pyszna papryka i pasta Eros Pista - diabelnie ostra, którą dodajemy do czego się da !!!Dzisiaj moja wersja z kiełbasą oraz cukinią i patisonem z ogródka Teściowej :)Przyznaję , że robię zawsze wielki gar z podwójnej ilości składników - bo znika w błyskawicznym tempie.SKŁADNIKI
Moje Kuchenne Rewelacjeminimum 3 litrowym garnku - ze względu na duży popyt :)SKŁADNIKI (na 3 litry zupy) 1 bardzo duże udko z kurczaka (lub 2 małe) 3 marchewki1 pietruszkakawałek pora i selera150 g kaszy jęczmiennej (12 czubatych łyżek)1/2 szklanki śmietany(lub jogurtu naturalnego w wersji light :) )sól, pieprz PRZYGOTOWANIE
Moje Kuchenne Rewelacjenaszym domu żadnych świąt bez sernika, makowca i pasztetu i mojej Mamy I nie ważne, czy to Wielkanoc, czy Boże Narodzenie :)Ciasta są już na blogu więc pora na pasztet z zająca SKŁADNIKIprzodek i podroby z zająca 500g podgardla wieprzowego wędzonego1 kg karkówki300g wątróbki wieprzowej100g suszonych grzybków100g włoszczyzny (marchewka, pietruszka)5 jajek2
Moje Kuchenne Rewelacje