świeżo mielonym pieprzem i solą. Odstawiamy do wystygnięcia. Polędwiczki myjemy, odbłonowujemy i obsmażamy na rozgrzanej patelninajlepiej grillowej lub na niewielkiej ilości oleju, Na dużym ogniu tak by zamknąć pory. Chodzi oto by zewnątrz nam się ładnie obsmażyły a wewnątrz były surowe. Po kilka minut z każdej strony . Posypać świeżo mielonym pieprzem i odstawić na talerzu by przestygły.Na blaszce
Smaczne Zdrowechrupiący zewnątrz, nawet po 2-3 dniach. Chleb powalający wręcz na kolana, smakiem , zapachem, po prostu cudo. Niech Was nie zraża czas przygotowania, bo ja przyznam szczerze do tej pory takie przepisy omijałam szerokim łukiem, sama się teraz dziwię dlaczego... Chyba po części dlatego , że szukając chlebów na drożdżach zależało mi na ich szybkim wykonaniu: zamieszać , do wyrastania
Smaczne Zdroweskładników zmniejszyć, ja miałam 1kg mięsa, stąd taka ilość.Składniki: - 6 czerwonych papryk (dużych)- 1000g mielonego mięsa (u mnie z łopatki)- 750g mrożonych warzyw w paski (marchew,pietruszka, seler, por)- 1 jajko- 3/4 łyżeczki soli himalajskiej (lub morskiej)- 1 łyżka suszonego oregano- 1 łyżka suszonego tymianku- 1/2-1 łyżeczki czerwonej pasty z curry- świeżo mielony pieprz- 1/2 płaskiej łyżeczki chilli
Smaczne Zdrowewierna jednej firmie, w której składzie jest nie tylko marchew (jak w większości) i minimalny dodatek innych warzyw, ale jest w niej zarówno marchew, jak i pietruszka, seler oraz por. ;-)Składniki:- mrożona włoszczyzna słupki (u mnie opakowanie 750g)- łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy (nie trzeba)- kilka łyżek oliwy z oliwek (do polania gotowych warzyw)- odrobina soli- gdy podlewamy
Smaczne Zdrowejest polimerem beta D-fruktofuranozy i należy do oligofruktanów.Naturalnie występuje w ponad 36 000 roślin, w tym w niektórych spożywanych powszechnie przez człowieka, np. w pszenicy, czosnku, cebuli, porze, bananach, topinamburze. Do produkcji suplementów czy dodatków do żywności pozyskiwana jest głównie z korzenia cykorii. Cechuje ją delikatny słodki smak. Posiada własności teksturotwórcze, a co za tym idzie może być
Smaczne Zdrowewędzonej ogonówki, szynki, ewentualnie boczku, który to musimy pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości.Składniki:- 2 pęczki botwiny (młode buraczki razem z liśćmi)- 150g warzyw: marchew, pietruszka, por (u mnie włoszczyzna słupki)- 700ml wywaru od parzenia wędzonej szynki- 2 liście laurowe- 6 kulek ziela angielskiego- zakwas buraczany lub cytryna lub ocet do zakwaszenia naszej zupy- sól i świeżo
Smaczne Zdrowewielkanocnych potrawach pora na coś lekkiego, sałatkę. Poranna orzeźwiająca sałatka z pomarańczami: mix sałat, pomarańcza, pomidorki, szczypiorek i sos z oliwy, soku z pomarańczy, octu balsamicznego i odrobiny pieprzu cayenne. Polecam również przepisy na: Sałatka owocowa z bakaliami Sałatka owocowa Sałatka z kurczakiem i ananasem Orzeźwiająca sałatka z pomarańczami jest lekka, świeża i smaczna. 4 pomidory koktajlowe garść Mix sałat
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest na opakowaniu, jednak najlepiej w pół szklanki zagotowanej wody rozpuścić dokładnie żelatynę (5 łyżeczek). Dokładnie wymieszaną żelatynę odstawiamy do całkowitego wystudzenia, od czasu do czasu mieszając. Pora na masę serową. Serek homogenizowany, jogurt, cukier puder i cukier z laską wanilii mieszamy razem w misce. Możemy to zrobić mikserem na małych obrotach. Delikatnie mieszając, dodajemy stopniowo żelatynę
Sajkofanka smakuwspomnę. U mnie co roku muszą być :) Pierwszą partię zrobiłam w ostatnią sobotę i już od poniedziałku mogliśmy się cieszyć ich niezwykłym i codziennie innym smakiem. Od tej pory każda kanapka koniecznie z pomidorkiem (najchętniej malinowym) i ogóreczkiem małosolnym :) Polecam :) Składniki:1 kg ogórków gruntowych,1 litr wody,1 łyżka soli,kilka gałązek świeżego koperku,3 ząbki czosnku
Delicious Titbitswędliny domowe to nasz specjalność. Pokazujemy tylko sprawdzone przez nas przepisy, które polecamy innym. Przygotowujemy domowym sposobem wędliny ze schabu, szynki, karkówki, czy też boczku. Niedługo Wielkanoc, więc pora na przygotowywanie domowych wędlin. Pamiętacie mój Wielkanocny schab w 10 minut? Albo Szynkę gotowaną z jałowcem? Przepisów na domowe wędliny jest sporo na blogu: Szynka domowa gotowana Schab dojrzewający (schab surowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękażdy znajdzie u nas coś dla siebie. Pokazujemy tylko sprawdzone, wypróbowane przepisy, które polecamy innym. Przygotowujemy domowym sposobem wędliny ze schabu, szynki, karkówki, czy też boczku. Niedługo Wielkanoc, więc pora na przygotowywanie domowych wędlin. My nie kupujemy wędlin w sklepach, które nie wiadomo co kryją w środku, pełnych konserwantów i różnych tajemniczych dodatków, wolimy sami przygotować pyszne wędliny domowe., Pamiętacie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWiem, wiem lada moment jest Wielkanoc a ja tu wyskakuje z włoskim deserem Panna Cotta. Ale kto mu się oprze, może pora zerwać z tradycją i zamiast sernika, czy babki przygotować ten deser? Panna cotta na blogu jest w różnych wersjach smakowych: Panna cotta na kefirze z syropem pomarańczowym Panna Cotta kokosowa Panna Cotta – sernik na zimno Deser z galaretkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSezon truskawkowy trwa a więc pora na ciasto znowu z dodatkiem truskawek :) Ciasto drożdżowe z nadzieniem budyniowym pasuje na każdą okazję . Ma niezwykły i niezapomniany smak.Wymiary foremki: 25 x 36 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : ok. 45 minut Składniki:Ciasto: 500 g mąki 100 g cukru sól 1 torebka cukru waniliowego 16 g 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
Słodkości i nie tylkozamieszczam małą ściągę na co zwrócić uwagę buszując po sklepie w listopadzie: Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :) Pikantny krem marchwiowo-paprykowy - 4 duże marchewki - 2 duże papryki czerwone
Sajkofanka smakuKruche ciasto z owocami to pierwsze ciasto, które upiekłam będąc małą dziewczynką. Miałam wtedy może około 10 lat. Od tamtej pory obowiązki przygotowywania słodkości w domu spadły na mnie. Kiedy byłam dzieckiem moja mama od zawsze piekła coś na niedzielę. Piękny zapach drożdżowych rogalików, który unosił się po domu na zawsze pozostanie w mojej pamięci. Ledwo dosięgając do stołu
Sajkofanka smaku