por - 13968 przepisów (strona:732/932)

Tortilla española de patatas, czyli omlet ziemniaczany 230

czasu do czasu potrząsamy patelnią sprawdzając czy omlet nam nie przywarł do jej dna. Gdy jajko na wierzchu omletu jest już prawie ścięte, pora, żeby odwrócić tortillę na drugą stronę. Patelnię przykrywamy talerzem o nieco większej średnicy niż ona sama i nad zlewem szybkim ruchem obracamy patelnię do góry nogami. Następnie

Kulinarne przygody Gatity
Zupa wiosenna 198

talerzu trochę nam poprawi samopoczucie, taką przynajmniej mam nadzieję :-). Zupa wiosenna jest ugotowana na bazie 9-składnikowej mrożonki, w której skład wchodzi marchewka, ziemniaki, fasolka szparagowa, zielony groszek, por, seler, pietruszka, biała kapusta i natka pietruszki. Moją zupę zagęściłam jeszcze dodatkowymi ziemniakami i makaronem. Zupa wiosenna Składniki: 1,5 litra wody 3 udka z kurczaka lub inne części nadające się

Kulinarne przygody Gatity
Spaghetti z pesto, cukinią i suszonymi pomidorami 249

sucho, ale jednak jakiś sos się do niego czasami przyda :-). Dziś prosty i szybki dodatek z cukinii i suszonych pomidorów z odrobiną pokrojonego sera brie. Do tej pory makaron podawałam ze smażoną cukinię z dodatkiem czosnku i oliwy, ale tym razem z okazji premiery nowego makaronu Malmy postanowiłam ten przepis trochę urozmaicić. Z efektu jestem bardzo zadowolona. Rodzinka też, więc

Kulinarne przygody Gatity
Babeczki jarzynowe quiche w wersji light 223

dziś na blogu częściej będą się pojawiały przepisy w wersji light. Niestety jako pamiątka po zimie zostało nam parę zbędnych kilogramów, więc najwyższa pora ich się pozbyć. W sumie można powiedzieć, że przechodzenie na dietę z nastaniem wiosny, to taka nasza rodzinna tradycja :-). Od paru lat jest to dieta South Beach, wypromowana przez Arthura Agatstona. Dieta ta składa się

Kulinarne przygody Gatity
Jajka w żółtym sosie chrzanowym 182

więc nie może być inaczej, dziś znowu jajko w roli głównej ! Oto szybki przepis na jajka w troszkę innej odsłonie niż do tej pory. Dla urozmaicenia i dodania wielkanocnego akcentu do sosu chrzanowego dodałam odrobinę kurkumy, dzięki czemu sos uzyskał piękny "kurczaczkowy" żółty kolor.Jajka  w żółtym sosie

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek 173

Najwyższa pora brać się za przygotowanie zakwasu na żurek !Przy okazji Wigilii zamieściłam na blogu przepis na zakwas na żurek i na czerwony barszcz. Dziś też pojawi się przepis na zakwas, ale  z dodatkiem płatków owsianych. Lubię nowości, a takiego zakwasu jeszcze nie robiłam.Zakwas będzie gotowy

Kulinarne przygody Gatity
Krótka wielkanocna przypominajka 174

orkiszowe z parmezanem i oreganoMaślane rogaliki z makiemDrożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z VermontChleb francuski pieczony w garnkuChleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkamiChleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Babka cytrynowa z polewą czekoladowąBabka majonezowaSernik na zimno z białą czekoladą i truskawkamiSernik czarno-biały Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise

Kulinarne przygody Gatity
Spaghetti w sosie śmietanowymi z pulpecikami i brokułami 185

makaronowe menu i wymyślić coś nowego. Tak też zrobiłam teraz, przy okazji degustowania nowego makaronu Malma. Robiłam już wcześniej pupleciki w sosie z pieczonych pomidorów, teraz przyszła więc pora na zmianę koloru sosu na biały, czyli sos śmietanowy z pulpecikami i bardzo zdrowymi brokułami. Spaghetti w sosie śmietanowymi z pulpecikami Składniki: 500 g schabu wieprzowego 1/2 brokuła

Kulinarne przygody Gatity
Zielona pizza ze szparagami 173

szparagi... ? -). Sezon na te pyszne warzywa w pełni, więc nie mogę się powstrzymać ! Dzisiaj szparagi w nowej dla mnie odsłonie, czyli w tercecie: pesto, szparagi i feta. Do tej pory byłam zwolenniczką tradycyjnej pizzy, ale właśnie... użyłam czasu przeszłego... Delikatne szparagi, słona feta i wytrawne pesto, to jest to ! Do mojej pizzy użyłam pesto z natki pietruszki i orzeszków

Kulinarne przygody Gatity
Sernik z rabarbarem na zimno 185

Dziś na blogu troszkę słodyczy ! Maj w pełni, to i sezon rabarbarowy w pełni. Do tej pory piekłam różne ciasta rabarbarowe: truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno, jogurtowe ciasto z rabarbarem, kruche ciasto rabarbarowe i lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem, ale sernika na zimno jeszcze nie robiłam. Sernik jest wyśmienity, duet słodkiej masy serowej

Kulinarne przygody Gatity
Pesto z buraka liściowego Mangold 176

Uwielbiam pesto ! Mogę jeść je ze wszystkim ! Do tej pory robiłam pesto bazyliowe, pesto z rukoli z bazylią, pesto z natki pietruszki i orzeszków i pesto szpinakowe, czyli propozycje raczej klasycznie. Teraz postanowiłam poeksperymentować i zrobić pesto z moim zeszłorocznym warzywnym odkryciem, czyli burakiem liściowym Mangold. Mangold swoim wyglądem przypomina botwinkę

Kulinarne przygody Gatity
Truskawkowy sernik na zimno 337

Sezon truskawkowy niestety powoli zbliża się ku końcowi... Pora więc wykorzystać jeszcze ostatnie świeże truskawki, oczywiście na słodko. Dziś będzie to truskawkowy sernik na zimno. Prosty i łatwy, nie za słodki, przygotowany na spodzie z biszkoptów.Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z fasolką szparagową i fetą 192

Lato w pełni, pora więc na kolejną lekką sałatkę. Tym razem będzie to sałatka z fasolką szparagową i fetą. Ja użyłam żółtej fasolki, ale oczywiście może też być zielona.Wszystko zależy od tego na która będziecie mieli ochotę.Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji 213

Dziś na blogu kolejna letnia i kolorowa sałatka, która cieszy również ucieszy nasze oczy. Muszę przyznać, że do tej pory nie jadłam jeszcze kwiatów nasturcji. Wypatrzyłam je na straganie i postanowiłam spróbować i skomponowałam taką oto sałatkę z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji.  Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Proporcje na 3-4  porcje Czas

Kulinarne przygody Gatity
Lody rabarbarowe z borówką amerykańską 197

oknem upał, najwyższa pora uruchomić maszynkę do lodów. W zeszłym roku po raz pierwszy robiłam i jadłam lody rabarbarowe. Bardzo nam posmakowały, więc wiedziałam, że jeszcze do nich wrócę. Parę dni temu robiłam przegląd w zamrażarce i odkryłam mus rabarbarowy. Już wiedziałam co będzie kręcone :-). A przy okazji, ponieważ krzaki moich borówek amerykańskich oszalały

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania