por - 13968 przepisów (strona:747/932)

Żurek z koperkiem 227

drugie danie. Zawsze w takim przypadku pozostały wywar wykorzystuję do zrobienia na nim zupy ( barszcz biały, żurek lub kartoflanka).Okazało się, że mam z warzyw tylko marchew i kawałek pora + ziemniaki. Dosypałam więc sporo kopru . Zupa jest inna i bardzo smakowita. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Bagietki czosnkowe 140

Pokazałam Wam bagietki, pokazałam masło czosnkowe, pora więc na grzanki czosnkowe.  Są tak dobre, że nie będziecie mogli się im oprzeć.  My nie mogliśmy.       Składniki: 1 bagietka masło czosnkowe (ok 80 g)   Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.  Bagietkę naciąć na około 1,5 cm kawałki.  W każde nacięcie rozsmarować dość sporo

Sto kolorów kuchni
Od czego zacząć? Czyli mój pomysł na odchudzanie. 461

pewne rzeczy sobie odpuścić? Wcale nie jest tak ciężko!".Także każdemu kto zaczyna odchudzanie polecam przemyślenie wszystkich za i przeciw, a jak już ten etap będzie za wami to pora na kolejny - w moim przypadku planowanie okazało się realną szansą na walkę z kilogramami. Warto jest usiąść i wszystko sobie rozpisać. W każdym bądź razie mi to pomogło i zachęcam

All My Fit Life
Jajka sadzone inaczej 180

Jajka to fantastyczny pomysł na danie o każdej porze dnia. Ten rodzaj nabiału można przygotować na wiele sposobów, i za każdym razem i w każdej postaci smakuje równie dobrze.Dziś chciałabym przedstawić trochę zmodyfikowaną wersję tradycyjnego jajka sadzonego, w chrupiącej francuskiej bagietce. Potrzebujemy (porcja na 2 osoby):- 4 jajka (nie za duże)- 4 pasterki szynki pokrojone w kostkę

W mojej holenderskiej kuchni
Zupa krem z pomidorów z parmezanem i pesto 169

warszawskich Szczęśliwicach. Wspominam to popołudnie, gdyż właśnie tego dnia po raz pierwszy skosztowałam fantastycznej zupy pomidorowej, która swym smakiem, w wyrafinowany sposób pobudziła moje kubki smakowe.Do tej pory zupa pomidorowa, nie kojarzyła mi się z jakimiś ekscytacjami kulinarnymi. Zawsze była to po prostu zwykła pomidorówka wzbogacona co najwyżej o makaron lub ryż. Ta jednak zupa, a właściwie gęsty krem

W mojej holenderskiej kuchni
Lasagne 172

talerzyki :) Potrzebujemy (na porcję dla 4-5 osób):Sos boloński:- oliwa z oliwek- 700 g mięsa mielonego (najlepiej mieszanki wołowo-wieprzowej)- 400 g mieszanki warzyw (ja użyłam cukinię, pora, cebulę, marchewkę, paprykę)- 1 puszkę obranych, krojonych pomidorów- 1 łyżkę koncentratu pomidorowego- sól- pieprzPłaty makaronu do lasage- około 12 płatów makaronumożecie kupić gotowe lub przygotować wg mojego przepisu na makaron

W mojej holenderskiej kuchni
Jabłecznik z kolorowym biszkoptem 321

Szarlotki są pyszne o każdej porze roku . Mają coś w sobie :) Z takim ciastem można eksperymentować . Z ciastem kruchym, biszkoptowym albo.....z tym i z tym .Tak jak w moim przypadku dzisiaj :) Przepis dostałam dzięki uprzejmości Agnieszki Antosik z fb. Troszeczkę zmodyfikowałam , ale i tak jest pycha :) Dziękuję Agnieszko :) .Dzięki firmie Symbio miałam okazję wypróbować pyszne kakao , które jest ekologiczne

Słodkości i nie tylko
LODY MORELOWO WANILIOWE 107

Uwielbiam lody, mogła bym jej jeść cały czas niezależnie od pory roku. Często korzystam z tego przepisu, jest nie skomplikowany troszkę czasochłonny, ale satysfakcja z przygotowania lodów własnoręcznie niepowtarzalna. Składniki:4 żółtka,120 g cukru,300 ml śmietany 36%,250 ml mleka,dowolne dodatki smakoweJa użyłam

RAROSSA
CIASTO CYTRUSOWE 188

Szybkie łatwe do zrobienia ciasto, na przekór obecnej porze roku pachnące wiosenną świeżością.    Składnikiforma( 25 cm x 10 cm ) Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 3 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia parę kropel aromatu cytrynowego Starta skórka z ulubionych  cytrusów, ja użyłam

RAROSSA
BARSZCZ WIGILIJNY 481

zakwas z którego powstanie barszcz wigilijny podany z uszkami. Składniki 2 litry wody 1 burak z zakwasu buraczanego 1 pietruszka 2 marchewki mały kawałek selera 1 por 3 suszone grzyby pieprz sól do smaku Przygotowanie  1.Wszystkie warzywa (bez buraka z zakwasu i grzybów) myje obieram, i gotuje wywar do chwili aż warzywa będą miękkie. Następnie wywar

RAROSSA
Śniadaniowy kuskus 109

miski i pokrywamy pokrojonym bananem i malinami. Posypujemy całość cynamonem i płatkami migdałowymi. Zjadamy.           Było wyjątkowo słodko. A teraz pora iść na bilard. Stuk, stuk

Weganizm infantylny
Pieczone pancakes 134

płynną konsystencję. Tak przygotowaną polewą polewamy upieczone pancakes. Czwartą kosteczkę ścieramy na tarce nad całością.       Zostawiam wam pancakes'y i znikam na dwa tygodnie. Pora ruszyć w świat!Po raz pierwszy jako weganka będę w podróży. Czuję jednak, że sobie poradzę. Ba, na pewno

Weganizm infantylny
Cynamonowe i piernikowe ciasteczka 127

dobrze jak ci, których oświetla. Fryderyk Nietzsche      Może powinnam dać na nie przepis przed świętami, ale myślę, że takie ciacha można piec o każdej porze roku, nieważne czy to święta czy nie :)Składniki: Wspólne: 2 szklanki mąki (użyłam pszennej pełnoziarnistej i żytniej w równych proporcjach)Pół szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego (dużym łasuchom radzę troszkę więcej

Weganizm infantylny
Roti z warzywami 184

jeść zarówno na słodko, jak i słono, w zależności od tego, z czym go podamy. Ja lubię zajadać go z wiśniowym dżemem na śniadanie lub z warzywami w porze obiadowej.  Składniki: Roti:  1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej + trochę do podsypania 1/4 szklanki letniej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Pozostałe składniki: warzywa dowolne (znalazłam u siebie w zamrażalniku

Weganizm infantylny
Słodkie paluszki tofu z sezamem i truskawkami 111

Póki co, wywiązuję się z postanowienia pisania częściej na blogu chyba całkiem nieźle. Bo kiedy jeszcze pachnie tu wczorajszym przepisem, ja już pojawiam się z nowym. Do tej pory ceniłam tofu tylko ze względu na jego wartości odżywcze. Niechętnie podchodziłam do jakichkolwiek pomysłów nadania mu wyjątkowego smaku i nie wierzyłam, że można to faktycznie uczynić. Cóż, dzisiaj się to zmieniło

Weganizm infantylny

Proponowane wyszukiwania