Jakiś czas temu zamieściłam pierwszy post o przekąskach na imprezę z zamiarem opisania wszystkiego. Do Sylwestra coraz mniej czasu, a więc pora się pospieszyć. Kolejny przepis to przekąska zaproponowana przez Okrasę dla kuchni lidla (pozwalam sobie skopiować), to dip z ciecierzycy w formie hummusu z chrupiącym ciastem francuskim. Składniki: ciasto francuskie: 1 jajo 1 łyżka mleka 1 opakowanie ciasta
Brzuszki Łakomczuszkimoja waga jest dokładna bo czasami wariuje (jednak wydaje mi się, że świąteczny tłuszczyk już zostawiłam za sobą); i rzecz, którą zauważyłam dopiero wczoraj, zawsze do tej pory waga potrafiła mi się wahać o 2-3kg w ciągu dnia (czyli ważąc się wieczorem, ważyłam więcej o 2-3 kg względem ważenia porannego). Z czego to może wynikać? Zatrzymanie wody
Brzuszki Łakomczuszkidalej przekonywać, do dzieła. Składniki: I tutaj panuje dowolność, składniki to po prostu zielone warzywa, ja dorzuciłam: paprykę zieloną, szpinak, groszek, fasolkę szparagową, można też dodać pora będzie idealnie pasował. 3 jajka odrobina bryndzy kiełki No i robimy tak, na ociupińce oliwy podsmażamy nasze warzywka. Wrzucamy je na patelnię wg. twardości (te które są twardsze potrzebują
Brzuszki Łakomczuszkibyć tłusta słodka śmietanka albo w wersji light gęsty jogurt, niestety serce łasucha u mnie wygrało nad silną wolą i wybrałam serek topiony) 2 małe marchewki mała pietruszka mały por malutki seler 5 ziaren pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe gałka muszkatołowa sól, pieprz pieczywo pełnoziarniste natka pietruszki Gotujemy wywar warzywny. Na zimną wodę wrzucamy obraną i umytą
Brzuszki ŁakomczuszkiPierwszy raz tę zupę jadłam w knajpie w Kielcach i bardzo mi zasmakowała. Do tej pory jednak nie mogłam odtworzyć tego smaku, nie potrafiłam idealnie jej odwzorować... i aż do dziś. Wspaniały krem, niesamowity smak, świetne amerykańskie danie. Na zdjęciach wyżej pokazałam cztery warianty w jakich można ją podać. Pierwszy, dość standardowy, z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem, drugi- polana oliwą
Mango Papajaulubiona. Aż ciężko uwierzyć, że można uzyskać tak wspaniały smak zastępując makaron krakersami. Ja osobiście polecam te cebulowe bo dodajęą dużo więcej fajnego, niepowtarzalnego smaku. I uwierzcie- od tej pory każdy kto zje u Was tą lasagne będzie błagał o jej przepis bo jest niesamowita. Zresztą ... przekonajcie się sami. To z pewnością miłe doświadczenie i przygoda dla naszych kubków smakowych.Lasagne
Mango Papajawspaniałego w tym daniu to to, że można zrobić je dzień wcześniej i kolejnego dnia zabrać ze sobą do pracy, na uczelnię i gdziekolwiek tylko się chce w porze obiadowej zjeść obiad, bo niesamowicie smakuje na ciepło jak i na zimno. Składniki na dwie porcje: 100 gram kaszy pęczak 6 oliwek trzy suszone pomidory cebula ćwierć papryki pół
Mango PapajaJako, że łatwo możemy dostać botwinkę o tej porze roku warto z niej coś wyczarować. Ja standardowo zaczęłam od klasyku. I nie powiem, jest to mój pierwszy raz z tą zupką. Świetna jest na gorąco. Na zimno, jako chłodnik, też niezła. Nie byłam do niej przekonana, ale dziś zakochałam się w tej zupie bez pamięci i z pewnością pozostanie
Mango Papajazupę pomidorową z klopsikami. I ryżem. I jest pyszna, kremowa, pachnąca i chyba zagości na moim stole na stałe. Składniki: młoda marchewka 4 sztuki młody seler młody por pietruszka 1 kg pomidorów (ja użyłam około 400 gram koktajlowych żółtych i 4 pomidory malinowe dość duże) litr bulionu (od bidy może być z kostki) lub wody nać pietruszki
Mango PapajaWytworne, piękne i smaczne. Bardzo romantyczne. Ma w sobie tyle uroku. Nawet mój K. powiedział, że mógłby mi kiedyś przygotować coś tak wspaniałego, nie mogę się doczekać! Do tej pory kuchnia to było (i jest) moje terytorium, ja tam rządzę ale... czemu nie. Uwielbiam takie zmiany. A wracając do tej pięknej potrawy- no cóż, plan zrobienia tego cuda musi być
Mango Papajapowietrzu, przy wielkim stole i rozkoszować się smakiem grillowanych potraw. To taki beztroski czas dla każdego z nas. Kilka lat temu moja mama wymyśliła szaszłyki z łososiem. Od tej pory nieustannie pojawiają się na naszym stole podczas grillowania. Inną wersją- dla tych, którzy mniej przepadają za łososiem lub dla naszych kochanych mięsożerców, wersja z kurczakiem. Równie pyszna. Pragnę podzielić się
Mango Papajagorąco... W sumie to nie powinniśmy narzekać, mamy lato, które do tej pory nie było dla nas hojne. Myślę, że kilka ostatnich dni z tak wysoką temperaturą jest po to by nam wynagrodzić chłodniejszy czas. Za chwilę pewnie znów upał zelżeje i będzie jak przed tygodniem. Tym czasem mimo upału coś zjeść trzeba. Zapewne większość z Was raczy się chłodnikiem
Przysmaki Karolkidobroci od Pana „Ziółko” z dodatkiem smaków azjatyckich – kolendra, cytryna i innych. Samosy z kurczakiem, sosem teriyaki, cebulką dymką, chilli, imbirem, kurkumą oraz samosy z duszonym porem, rozdrobnioną fetą i mielonym kminkiem. Pulpeciki z kurczaka, chilli, imbiru, cebulki dymki, sosu teriyaki, kurkumy. Arabski chlebek. Bierzemy chlebek w dłoń, układamy na nim sałatkę z tajską nutą
OstryKęskiełbasami postanowiliśmy nie wrzucać na ruszt gotowych kiełbas. Bardzo lubimy grillować cienkie wieprzowe kiełbaski dlatego to je przygotowaliśmy jako pierwsze w nowym cyklu – Grillowanie z DobraKielbasa.pl. Do tej pory kupowaliśmy te cienkie kiełbaski. Z różnym skutkiem. Czasami ze smutkiem stwierdzaliśmy, że w pięknym opakowaniu kryją się kiełbaski wypełnione szarą (mielony papier?) parówkową masą bez smaku. A o dobry sklepy
OstryKęsszaszłyków. Marynujemy w sosie teryiaki, posiekanym chilli i oliwie przez minimum 2 godziny. Po tym czasie nabijamy kurczaka na patyczki do szaszłyków. Możemy również poprzekładać kawałki mięsa kawałkami pora, selera naciowego lub zielonej papryki. Grillujemy aż mięso lekko się zrumieni – nie za długo by nie było za suche. Przed samym podaniem obsypujemy mięso białym sezamem. Smacznego
OstryKęs