Lubicie brązową odmianę pieczarek? Jeśli do tej pory nie jedliście polecam gorąco. Tu w UK ta odmiana jest bardzo popularna. Są pyszne, trochę twardsze od tradycyjnych białych i bardziej aromatyczne. Ich smak też jest wyraźniejszy. Fajnie komponują się z mięsem oraz makaronami. Bardzo dobra jest też zupa z nich przyrządzana ( przetestowałam :) ). Ja podsmażyłam je na sklarowanym
Walijskie PichcenieRosół to typowa polska zupa i podobno królowa wszystkich zup :-) Myślę, że każda pani domu ma swój żelazny przepis na rosół (podobnie jak na bigos
Walijskie Pichcenietakże wartościowego białka. A przyrządzone w odpowiedni sposób są naprawdę smaczne! Dziś podaję przepis na gęsty gulasz z żołądków. Pycholec! Składniki: 1kg żołądków drobiowych 2 marchewki 1 por 1 pietruszka puszka pomidorów w sosie własnym 2 cebule 200g pieczarek olej łyżka mąki pieprz sól bazylia koperek bulion warzywny Wykonanie: Żołądki dokładnie czyścimy i myjemy pod bieżącą wodą. Warzywa obieramy
Walijskie Pichceniestanowi pyszny, kolorowy dodatek do obiadu - szczególnie mięsnego. Fajnie smakuje np. z pieczonym kurczakiem. Jeśli natomiast nie jesteśmy mięsożercami, wystarczy do ryżu dorzucić więcej warzyw np. brokuła, pora, paprykę i mamy gotowy zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Składniki: 1 szklanka białego ryżu 2 szklanki bulionu drobiowego dowolne warzywa ( u mnie 2 ugotowane marchewki, 1/2 puszki groszku
Walijskie Pichceniemały seler 1 pietruszka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 kalafiora 3 jajka 2 łodygi selera naciowego 4 ogórki konserwowe mała puszka groszku mała puszka kukurydzy biała część pora 100g szynki konserwowej 1 jabłko pęczek szczypiorku koperek majonez łyżka musztardy sól pieprz Wykonanie:Marchew, pietruszkę, seler, kalafior i jajka gotujemy, studzimy. Wszystkie składniki sałatki kroimy w kostkę
Walijskie Pichceniebardzo lubię kwaśne zupy. Ogórkowa to także jedna z nielicznych zup, które zabielam śmietaną :)) Składniki: 5-6 ogórków kiszonych 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 60 dkg.żeberek wieprzowych 1/2 szkl. soku od ogórków koperek sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie 1 ząbek czosnku 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Wykonanie: Żeberka umyć
Walijskie Pichcenieugotowany. Taka zupka jest i zdrowa i pożywna :) no i oczywiście ... baaardzo smaczna ;-) Zastępuję u nas zarówno I jak i II danie. Składniki: 3 marchewki, kawałek selera, 1/2 pora, 1 pietruszka 3 ziemniaki 3 łyżki posiekanego koperku 500 g mięsa mielonego, 1-2 łyżki kaszy manny 1 jajko, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 łyżki śmietany
Walijskie Pichceniemiseczki i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Na patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy szynkę z każdej strony dość mocno, aby w mięsie zamknęły się pory, przez co zachowa swoją soczystość. Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego wraz z powstałym od podsmażenia sokiem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, 2-3 ziarnka jałowca, podlewamy 1 szkl. bulionu, naczynie
Walijskie Pichcenieszlachetną wersję tej zupki z duuużą ilością młodego koperku ... I pomyśleć, że w dzieciństwie wcale jej nie lubiłam :-) Składniki: 4 udka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka biała część pora kawałek selera 4 ziemniaki 1 mała główka młodej kapusty pęczek koperku pasek chudego boczku (lub 1 kiełbaska) liść laurowy ziele angielskie sól i pieprz do smaku łyżka masła Wykonanie: Udka
Walijskie Pichceniedyni i gotowanego jajka wzbogaca dodatkowo jego smak ... jak dobrze, że ugotowałam na 2 dni! :-) Składniki: 2 udka z kurczaka (bez skóry) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 1 łodyga selera naciowego 800g świeżego szczawiu ziele angielskie liść laurowy sól pieprz śmietana słodka 18% do posypania: pestki dyni jajka Wykonanie:Udka myjemy, zalewamy wodą. Dodajemy obrane warzywa
Walijskie Pichcenieporze roku kapusta nadaje się idealnie do serwowania jej w postaci surówki. Delikatnie chrupiąca, aromatyczna, lekko słodka - co tu dużo mówić po prostu pyszna! Zajadamy się nią póki sezon trwa ... :) Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 2 marchewki 1 mała puszka kukurydzy (200g) 1/2 zielonego ogórka 1 mała cebula szczypiorek cukier sok z cytryny sól 1 łyżka majonezu Wykonanie
Walijskie Pichceniepyszna w smaku. Przepis na surówkę jest bardzo prosty: rzodkiew starłam na dużych oczkach, podobnie jak marchew, kawałek czerwonej papryki pokroiłam w kostkę. Ponadto dodałam kawałek pora (białą część), sól, pieprz, szczyptę cukru do smaku, koperek oraz łyżkę jogurtu greckiego. Pychota
Walijskie Pichcenieostrzejszy smak i stanowi swoistą ucztę dla podniebienia :)) Tym razem podałam go z delikatnym makaronem ryżowym. Pychotka! Składniki: szponder wołowy udka z kurczaka marchew pietruszka seler (wraz z liśćmi) por ziele angielskie liść laurowy sól pieprz Wykonanie: Mięso myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Dzięki temu mięso oddaje swój aromat wodzie podczas
Walijskie Pichceniesposób jest gęsta i aksamitna, nawet ryż jest tutaj zbędny. Następnym razem pomyślę o innym dodatku do zupy :)) Składniki: 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera młody por 3 puszki pomidorów w sosie własnym ziele angielskie liść laurowy ząbek czosnku sól pieprz szczypta cukru słodka papryka dodatkowo: u mnie 100g ryżułyżka kwaśnej śmietany 12% Wykonanie: W garnku ( mój 3l) zagotowujemy
Walijskie PichcenieWincenta Zawadzka , która w 1854 r wydała książkę „Kucharka Litewska” napisała : „W październiku, jak każdemu wiadomo, gęsi i kaczki są ukarmione i smaczne, najwłaściwiej więc w tej porze podawać je na stół rozmaitym przyrządzone sposobem” .Dawniej gęś była przebojem listopadowego menu, dzisiaj niestety, rzadko trafia na nasze stoły. Gęś i listopad idą w parze, bo teraz mięso gęsi
Kulinarny karnet Christophera