por - 13968 przepisów (strona:717/932)

SAŁATKA JARZYNOWA MNIEJ TRADYCYJNA 314

mały seler 1 pietruszka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 kalafiora 3 jajka 2 łodygi selera naciowego 4 ogórki konserwowe mała puszka groszku mała puszka kukurydzy biała część pora 100g szynki konserwowej 1 jabłko pęczek szczypiorku  koperek majonez łyżka musztardy sól pieprz Wykonanie:Marchew, pietruszkę, seler, kalafior i jajka gotujemy, studzimy. Wszystkie składniki sałatki kroimy w kostkę

Walijskie Pichcenie
OGÓRKOWA NA ŻEBERKACH Z RYŻEM 135

bardzo lubię kwaśne zupy. Ogórkowa to także jedna z nielicznych zup, które zabielam śmietaną :)) Składniki: 5-6 ogórków kiszonych 2  marchewki 1  pietruszka kawałek selera biała część pora 60 dkg.żeberek wieprzowych 1/2 szkl. soku od ogórków koperek sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie 1 ząbek czosnku  2 łyżki kwaśnej śmietany 18%   Wykonanie:  Żeberka umyć

Walijskie Pichcenie
POŻYWNA KOPERKOWA Z PULPETAMI 175

ugotowany. Taka zupka jest i zdrowa i pożywna :) no i oczywiście ... baaardzo smaczna ;-) Zastępuję u nas zarówno I jak i II danie. Składniki: 3 marchewki, kawałek selera, 1/2 pora, 1 pietruszka 3 ziemniaki 3 łyżki posiekanego koperku 500 g  mięsa mielonego, 1-2 łyżki kaszy manny 1 jajko, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 łyżki śmietany

Walijskie Pichcenie
AROMATYCZNA SZYNKA W SOSIE MYŚLIWSKIM 292

miseczki i  odstawiamy do lodówki  najlepiej na całą noc. Na patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy szynkę z każdej strony dość mocno, aby w mięsie zamknęły się pory, przez co zachowa swoją soczystość. Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego wraz z powstałym od podsmażenia sokiem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, 2-3 ziarnka jałowca, podlewamy 1 szkl. bulionu, naczynie

Walijskie Pichcenie
KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY 220

szlachetną wersję tej zupki z duuużą ilością młodego koperku ... I pomyśleć, że w dzieciństwie wcale jej nie lubiłam :-) Składniki: 4 udka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka biała część pora kawałek selera 4 ziemniaki 1 mała główka młodej kapusty pęczek koperku pasek chudego boczku (lub 1 kiełbaska) liść laurowy ziele angielskie sól i pieprz do smaku łyżka masła Wykonanie: Udka

Walijskie Pichcenie
KREM ZE ŚWIEŻEGO SZCZAWIU Z PESTKAMI DYNI 168

dyni i gotowanego jajka wzbogaca dodatkowo jego smak ... jak dobrze, że ugotowałam na 2 dni! :-) Składniki: 2 udka z kurczaka (bez skóry) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 1 łodyga selera naciowego 800g świeżego szczawiu ziele angielskie liść laurowy sól pieprz śmietana słodka 18% do posypania:  pestki dyni jajka Wykonanie:Udka myjemy, zalewamy wodą. Dodajemy obrane warzywa

Walijskie Pichcenie
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z MARCHEWKĄ I KUKURYDZĄ 308

porze roku kapusta nadaje się idealnie do serwowania jej w postaci surówki. Delikatnie chrupiąca, aromatyczna, lekko słodka - co tu dużo mówić po prostu pyszna! Zajadamy się nią póki sezon trwa ... :) Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 2 marchewki 1 mała puszka kukurydzy (200g) 1/2 zielonego ogórka 1 mała cebula szczypiorek cukier sok z cytryny sól 1 łyżka majonezu Wykonanie

Walijskie Pichcenie
PROSTA SURÓWKA Z BIAŁEJ RZODKWI 195

pyszna w smaku. Przepis na surówkę jest bardzo prosty: rzodkiew starłam na dużych oczkach, podobnie jak marchew, kawałek czerwonej papryki pokroiłam w kostkę.  Ponadto dodałam kawałek pora (białą część), sól, pieprz, szczyptę cukru do smaku, koperek oraz łyżkę jogurtu greckiego.  Pychota

Walijskie Pichcenie
WOŁOWO-DROBIOWY ROSÓŁ Z MAKARONEM RYŻOWYM 181

ostrzejszy smak i stanowi swoistą ucztę dla podniebienia :)) Tym razem podałam go z delikatnym makaronem ryżowym. Pychotka! Składniki: szponder wołowy udka z kurczaka marchew pietruszka seler (wraz z liśćmi) por ziele angielskie liść laurowy sól pieprz Wykonanie:  Mięso myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy  do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Dzięki temu mięso oddaje swój aromat wodzie podczas

Walijskie Pichcenie
GĘSTA POMIDOROWA Z PRZETARTYMI WARZYWAMI 164

sposób jest gęsta i  aksamitna, nawet ryż jest tutaj zbędny. Następnym razem pomyślę o innym dodatku do zupy :)) Składniki: 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera młody por 3 puszki pomidorów w sosie własnym ziele angielskie liść laurowy ząbek czosnku sól pieprz szczypta cukru słodka papryka dodatkowo: u mnie 100g ryżułyżka kwaśnej śmietany 12% Wykonanie: W garnku ( mój 3l) zagotowujemy

Walijskie Pichcenie
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami 206

Wincenta Zawadzka , która w 1854 r wydała książkę „Kucharka Litewska” napisała :  „W październiku, jak każdemu wiadomo, gęsi i kaczki są ukarmione i smaczne, najwłaściwiej więc  w tej porze podawać je na stół rozmaitym przyrządzone sposobem” .Dawniej gęś była przebojem listopadowego menu, dzisiaj niestety, rzadko trafia na nasze stoły. Gęś i listopad idą w parze, bo teraz mięso gęsi

Kulinarny karnet Christophera
Tiramisu 293

samym rąk do pomocy przy wypiekach niebawem przybędzie. Mama ubijała krem a syn moczył biszkopty w kawie. Efekt końcowy bardzo nas zadowolił. Zdecydowanie najlepsze tiramisu jakie do tej pory jadłam.   Składniki:   500 ml śmietany kremówki 36% lub 48% 250 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 500 ml mocnej kawy  250 g podłużnych biszkoptów 100 g drobno startej czekolady mlecznej

Made By Mom And Son
Piernik Staropolski i domowa przyprawa 141

Czas zacząć przygotowania do świąt. To ostatni dzwonek na nastawienie piernika, ale zanim się za to zabierzecie koniecznie przygotujcie domową przyprawę do piernika. Na blogu do tej pory pojawiło się kilka przepisów, które jak najbardziej polecam.   Pierwsza, to przyprawa luksusowa. Wymaga stosunkowo najwięcej pracy, ale efekt powalający. Druga wersja, to wersja przyprawy luksusowej, ale bez dodatku cytrusów. Wersja mniej

Sto kolorów kuchni
Kolorowa fasolówka 145

łaciate ziarna, była ich cała masa. Jak wykorzystać taki piękny kolorowy zbiór fasoli?  U nas zwykle w postaci fasolówki albo fasolki po bretońsku. Piotrek rzucił hasło, że przyszła już pora na rozgrzewającą zupę fasolową! I ugotował kolorową fasolówkę. To prosta i smaczna zupa. Bardzo smaczna Kolorowa fasolówka: 500 g mieszanki kilku gatunków fasoli 2 marchewki 1 mała pietruszka 1/4 selera

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tagliatella z sosem grzybowym 143

podgrzybków z kurczakiem. Bardzo prosty i smaczny. Podaję przepis na sos, a makaron trzeba po prostu kopić gotowy. SKŁADNIKI  podgrzybki ok. 30 dag. (  o tej porze mrożone) 1 pierś z kurczaka przyprawa do drobiu jedna cebula 1 łyżka oleju sól , pieprz 1 mała śmietana 18% WYKONANIEKurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Podsmażamy dodając przyprawę do drobiu. Cebulę kroimy

W kuchennym oknie Ewy