Wigilijne kapuśniaczki - paszteciki 723Pora odhaczyć kolejną pozycję na święta Bożego Narodzenia a mowa tu oczywiście o pasztecikach- kapuśniaczkach. Pyszne ciasto drożdżowe połączone z domową kapustą kiszona i leśnymi grzybami suszonymi. Malutkie kapuśniaczki, które znikają jeden za drugim.SKŁADNIKI:składniki na ok 40 - 50 szt- 350 g letniego mleka- 60 g roztopionego masła- pół łyżki cukru- 2 łyżeczki soli- 2 duże jajka
Basia w kuchni
Zupa gulaszowa 240gulaszowa uwielbiam ja, pyszne mięso różnorodność warzyw i ten cudowny smak zupy. Zupa ta świetnie nadaję się na okres zimowy jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, ale i na inne pory roku można ją spokojnie ugotować. Są też zwolennicy tej zupy jako podkład pod nieco mocniejszy trunek:) Zapewne tyle ile domów, tyle przepisów i sposobów robienia. Każdy jest dobry i smaczny
Basia w kuchni
Pasztet drobiowy według Basi 444Kolejna receptura z serii Wielkanocnych tym razem pasztet. Danie, które w tym wielkim dniu na niejednym znajduję się na stole. W naszym domu pieczemy pasztet drobiowy
Basia w kuchni
Jak zrobić kolorowy makaron 195Pomysł na taki makaron chodził za mną od dawna, teraz jest idealna pora na takie kolorowanki to swój pomysł przelałam na makaron:) Długo wzbraniałam się się sztucznymi barwnikami spożywczymi ale ciekawość tworzenia i gotowego rezultatu wygrała:) raz nie zawsze. Z efektu końcowego jestem bardzo zadowolona a przekręcenie kolorowego ciasta przez maszynkę dało wiele radości dzieciom i oczywiście mi :) Barwiki spożywcze
Basia w kuchni
Sok buraczano-marchwiowy z chili 159Czas świąt minął - czas obżarstwa :) Najwyższa pora, aby zacząć pić soki warzywne. Bogactwo witamin, które bardzo nam się przyda po zimnie. Można je bardzo prosto i szybko wykonać w domu. Potrzebna nam do tego jest sokowirówka w niektórych koktajlach przydatny też jest blender.Dziś pokaże wam jeden z moich ulubionych soków połączenie buraka- marchwi-jabłka z dodatkiem papryczki chili
Basia w kuchni
Jesienny gulasz pełen aromatu i koloru. 194wykrawamy zbędne błony i kroimy w kostkę (ja kroję w mniejszą kostkę )- doprawiamy naszymi przyprawami, i krótko z każdej strony obsmażamy na patelni do lekkiego zbrązowienia i zamknięcia por.- tak gotowe mięso przekładam do naczynia żaroodpornego (równie dobrze może być to garnek, który można włożyć do piekarnika)- obieramy i oczyszczamy dynię którą kroimy w kostkę większą tak samo
Basia w kuchni
Domowe masło potrójnie orzechowe, czyli nowa definicja raju 297Moja miłość do masła orzechowego nie jest już chyba dla nikogo nowością. Od pierwszego spróbowania totalnie przepadłam i przyznam, że to najwspanialsze uzależnienie na świecie. Do tej pory myślałam, że nie ma nic lepszego niż aromatyczne fistaszki zmiksowane na gładką, kremową masę. Teraz wiem, jak bardzo się myliłam. Zapytacie więc co może być lepszego od masła orzechowego? Masło potrójnie orzechowe
peanutbuttermonster
Pierniczki katarzynki 387się je bardzo łatwo, ciasto nie musi leżakować, od razu możemy wałkować i piec. Zapach, który się rozchodzi po domu od razu nastraja nas świątecznie. Do tej pory piekłam katarzynki z dodatkiem proszku do pieczenia, ale na forum cincin znalazłam przepis, który wykorzystuje drożdże. Pierniczki wyszły doskonałe, tuż po wystygnięciu są lekko twardawe (takie też
Kulinarne przygody Gatity
Gołąbki wegetariańskie 455sól do smakuNa oliwie z oliwek podsmażamy drobno posiekaną szalotkę (lub zwykłą cebulę), dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Pieczarki kroimy w cieniutkie plastry i dorzucamy na patelnię. Teraz pora na pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Dolewamy bulion i wsypujemy najpierw soczewicę i po 5 min. ryż. Gotujemy na wolnym ogniu dolewając wody
kuchcikownia
Ryba w warzywach z cudu kuchennego 218Od paru dni jestem posiadaczką Cudu kuchennego Tupperware..czyli naczynia do przygotowania lekkich i zdrowych potraw bez gotowania i utraty cennych wartości odżywczych.Świetny pomysł
Moje domowe kucharzenie
Owsiankowanie #1 W pakiecie czy bez, śniadanie ważna rzecz! 302mnie samej. Za dobre sprawowanie. Niech będzie nagrodą. Owsianka. Owsiankowanie. Bez nadęcia. I sławy. A dla zdrowia. I do kawy. Endżoj.Krótki przegląd tego, co do tej pory owsiankozjadłam.1. Pieczona owsianka truskawkowa 2. Kuskusianka z sosem żurawinowym i czekoladą 3. ElvisiankaMój zdecydowany faworyt, nr 3. To był foodgazm po prostu. I sama
bastalena
Przekąska jaglana 284szczypta curry sólpieprz2 łyżki siema lnianego włoszczyzna ( po jednej sztuce) duża łyżka masła Sposób przyrządzenia: Włoszczyznę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por drobno pokroić. Warzywa dusić pod przykryciem na maśle. Przestudzoną kaszę jaglaną zmiksować z warzywami. Dodać siemię lniane, curry, pieprz, sól. Dobrze wymieszać. Masę wlać do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze
pieprzny smaczek
Kurczak à la pizza 460kości i obrane ze skóry. Dań z kurczakiem w roli głownej mogę przygotowywać w nieskończoność, kurczak chyba nigdy mi się nie znudzi. Niedawno polecałam Wam rewelacyjnego Kurczaka z porami zapiekany w cieście i równie smaczne Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek.Tym razem polecam Wam wypasione kotlety panierowane w mące kukurydzianej i jajku kotlety, usmażone jak schaboszczaki i zapieczone w piekarniku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Espresso....czy caffe? 194Schemat to – caffe – rogalik – capuccino lub inne caffe z mlekiem. Ale na dzień dobry zawsze caffe. I prasa.Kolejną ciekawostką jest to, co może Was zaskoczyć totalnie- kawa po porze śniadaniowej nie powinna zawierac mleka. Jeśli po godzinie 11.00 pójdziecie do baru i poprosicie o capuccino, możecie zostać skwitowani przez rodowitego Włocha lekko wzgardliwym uśmieszkiem i westchnięciem pod nosem
Z Kuchni Do Kuchni
Piersi z kurczaka po królewsku 1067Pora na coś konkretnego. Ciut pospolite ale przepyszne i wskazane dla gości. Ten przepis nie będzie skomplikowany także zachęcam żebyście spróbowali przygotować to danie a szczególnie tym osobom, które są fanami sera pleśniowego typu lazur. Życzę smacznego!!Składniki: torebka szpinaku świeżego 2 duże piersi z kurczaka 100 g sera pleśniowego lazur1 łyżka masła
pieprzny smaczek