cukinia - 18701 przepisów (strona:753/1247)

Ogórek gigant na naszej działce. Ważył ponad 1,1 kg 137

wiaderkami. W poniedziałek zaskoczył nas jednak jeden z okazów. Schował się lekko w rosnących nieopodal chryzantemach. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że wyglądał jak dorodna cukinia. Jak się okazało ważył ponad 1,1 kg! Każdy, kto go widział w pierwszej chwili podejrzewał, że próbujemy go wkręcić. A jednak nie. To nie była cukinia. Był

Jakugotujesz.pl
Lazania z pomidorami i soczewicą 177

fasolki szparagowej 2 łyżki oliwy 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka warzywnego bulionu 1/3 szklanki śmietanki ryżowej lub sojowej sól, pieprz do smaku 12 płatów lazanii  1 średnia cukinia pokrojona w plastry kilka pomidorków koktajlowych Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Papryki przekrój na pół, wyrzuć gniazda nasienne i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika(...)bazylią, solą i pieprzem. Na dno formy wylej ¼ zawartości sosu i przykryj czterema płatami latanii. Czynność powtórz dwa razy, a na wierzchu rozprowadź ostatnią ¼ części sosu i wyłóż plastrami cukinii. Za pomocą pędzelka delikatnie zwilż je oliwą, posyp solą oraz suszoną bazylią. Pomidorki poprzekrawaj na pół i udekoruj wierzch. Do rozgrzanego piekarnika wstaw lazanię i piecz około 40 minut. Wyjmij

Roślinna - blog wegański
Wegańska nadziewana papryka 129

soli w przepisie jest zamierzony. Moim zdaniem jest tu całkowicie zbyteczna. Składniki : kilka papryk pomidorowych (mogą być też normalne papryki; liczba zależna od liczby porcji) pół szklanki pęczaku mała cukinia (ok. 150 g) papryczka chili mała cebula 2 liście pietruszki naciowej 3 liście szałwii lekarskiej 1/4 łyżeczki mielonej kozieradki pieprz mielony 2-3 łyżki oleju Pęczak dobrze wypłukać w kilku(...)papryka odda nam to, co wartościowe, jeśli użyjemy w przepisie tłuszczu - witamina A obecna w papryce jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Pęczak wymieszać z startą na grubej tarce cukinią, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, rozdrobnionymi ziołami i papryczką chili. Doprawić do smaku. Wypełniać papryki masą z pęczaku. Przykryć odciętymi czapeczkami i piec ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym

Weekendy w domu i ogrodzie
Pulpety z indyka w sosie cukiniowo-marchewkowym z koperkiem 195

danie, pasujące do wielu smaków. Na blogu mogliście już zobaczyć wersję porową , indyjską , meksykańską , a tym razem proponuję delikatny sosik cukiniowo-porowy. Składniki na 2 porcje: na sos: ½ większej cukinii lub 1 mała 1 marchewka ½ pęczka koperku małe opakowanie śmietany 18% (200g) 1 ząbek czosnku sól 1 łyżka oleju Przygotowanie: Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Czosnek

Fabryka pomysłów
Biała papryka faszerowana soczewicą i warzywami 187

aromatycznych białych paprykach, spróbujcie! ;) Przepis podaję na 4 porcje. Składniki: 4-6 sztuk białej papryki (w zależności od ich wielkości) 200g zielonej soczewicy 3 średniej wielkości marchewki 1 nieduża cukinia średnia cebula 3 ząbki czosnku około 150g sera żółtego masło do smażenia pieprz, sól czosnek granulowany Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę siekamy drobno, a czosnek przeciskamy przez praskę(...)patelni rozgrzewamy około 1 łyżki masła i podsmażamy czosnek i cebulę. Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i dorzucamy na patelnię. Dodajemy też ugotowaną soczewicę. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, a gdy farsz trochę wystygnie dodajemy starty na tarce żółty ser. Z papryk odcinamy kapelusze i wyjmujemy gniazda nasienne

Czerwona Porzeczka
Leczo z fasolką szparagową 175

Dziś bez wstępu,chyba mój komputer szaleje od gorąca. Będzie leczo z fasolką szparagową,  które zrobiłam o 6 rano aby zdążyć przed upałem :-)  Składniki: 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 biała cebula 2 sparzone i obrane ze skórki pomidory  ok.30 dag kiełbasy z piersi kurcząt  garść ugotowanej białej fasolki szparagowej  2 łyżki oliwy  Sposób(...)przyrządzenia:   Cebulę obrać, pokroić w talarki zeszklić na oliwie. Dodać umytą i pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Marchewkę pokroić w krążki i ugotować na parze al'dente. Podsmażone warzywa przełożyć do rondla a na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę. Następnie wszystko razem wymieszać wraz z marchewką, dodać pomidory i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Tuż przed podaniem

pieprzny smaczek
dorsz w pergaminie 95

dorsz w pergaminie składniki dla trzech osób 3 dorsze (600 g) 1 cebula 1 marchewka 1 niewielka cukinia 2 papryki 1 cytryna 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 1/2 pęczka naci pietruszki pieprz, sól dodatkowo papier do pieczenia wykałaczki     sposób wykonania tuszki dorsza myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, nacieramy solą oraz pieprzem i odstawiamy(...)godzinę  w chłodne miejsce. Marchew i cebulę obieramy i kroimy w plastry, myjemy cukinie i papryki, a następnie kroimy je w niewielką kostkę. Warzywa wrzucamy do miski dodajemy do nich połowę oliwy, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Dorsze wyciągamy z lodówki, smarujemy je z każdej strony pozostałą oliwą, a do ich środka wkładamy nać pietruszki i z gruba

Miód i pieprz
letnia zupa minestrone 106

letnia zupa minestrone  składniki dla czterech osób 150 g ziaren ciecierzycy 2 pomidory 1 papryka 1 cukinia 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku świeża bazylia 1/2 pęczka natka pietruszki 1/2 pęczka dymki szczypior sól, pierz 2 łyżki oliwy sposób przygotowania w garnku na rozgrzaną oliwę wrzucamy, przekrojoną na pół dymkę, drobno posiekane ząbki czosnku, oraz łodygi selera pokrojone(...)litrem wody, ( lub bulionu) i gotujemy około 40-50 minut ( aż ciecierzyca zmięknie). Do zupy z ugotowaną ciecierzycą, wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, razem z pokrojonymi w plastry papryką i cukinią. Gotujemy jeszcze przez trzy minuty, a następnie nakładamy na talerze, dodając (ewentualnie ) oddzielnie ugotowany makaron. Zupę posypujemy posiekaną bazylią  oraz szczypiorem i podajemy

Miód i pieprz
Malinowo cytrynowe owsiane ciasto jogurtowe 199

zmielonych płatków owsianych) - szczypta soli - 1 mały jogurt naturalny (180 g) - 1/2 szklanki oleju ( ja użyłam rafinowanego rzepakowego) - 1/3 szklanki ksylitolu (lub innego słodu ) - 2 jajka  - 1 szklanka cukinii ( startej na małych oczkach tarki) - 1 szklanka malin - sok z połówki cytryny Przygotowanie :  W misce umieścić olej, jajka i cukier, i miksować przez chwilę, następnie dodać cukinie, jogurt, mąkę

zdrowa vege kuchnia
Wilgotne ciasto cytrynowe z cukinią… 223

Kupiłam trzy nieduże cukinie z myślą o jakimś cieście lub lekkim obiedzie. Zastanawiałam się, czy wystarczy, bo przecież tylko trzy … Czytaj dalej

brunetkawkuchni
Karkówka z kalarepą prosto z pieca 187

się wykonało- właściwie upiekło . Przy upałach najlepiej lekkie smaczne  dania. Uważam ,że to najlepsze rozwiązanie . Składniki: karkówka 8 plastrów kalarepa młoda 2 szt pomidory 2 szt ( bez skórki) cukinia 100 g pieczarki 100 g bulion 1 litr sól i pieprz biały mielony do smaku   Wykonanie:   Najpierw przygotowujemy warzywa kalarepę myjemy obieramy ze skórki i kroimy drobno , wkładamy(...)naczynia żaroodpornego .  Pomidory sparzyć , obieramy ze skórki kroimy w kostkę czy plastry i dodajemy do kalarepy . Cukinie myjemy i kroimy w paseczki najlepiej młoda bo ma skórkę jeszcze miękką . Pieczarki myjemy kroimy  w plastry i smażymy na patelni , dodajemy do warzyw. Zalewamy bulionem. Karkówkę smażymy na smalcu z obu stron na rumiany kolor i przekładamy

Różowa kuchnia
Zupa krem z cukinii 167

cukinia 4 szt · żółtka 3 szt · cebula 2-3 szt · śmietana 18 proc 2 łyżki · groszek ptysiowy 10 dag · sól · sok z cytryny · olej  Cebulę oraz cukinię obrać, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka, wlać 1,5 L wody wrzącej, łyżkę oleju i gotować 20 minut na małym ogniu. Lekko schłodzić i zmiksować zupę, by powstał gładki krem

Camilla w kuchni
Marokańskie tagine z ciecierzycą + kasza jaglana 156

łyżeczki kuminu - 1 mała cebula                               - ¼ łyżeczki cynamonu - ½ cukinii                                      - ¼ łyżeczki imbiru - 1 mały batat(...)sól himalajska - ząbek czosnku - sok z cytryny Wykonanie: - Kaszę wrzucić do wrzącej wody (w proporcji 1:2,5), gotować 15 minut - Cukinię pokroić w półplastry, batata obrać i pokroić w kawałki, cebulę i czosnek posiekać drobno - Na odrobinę gorącej oliwy wrzucić czosnek, cebulę, kolendrę, chili, kumin i imbir; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory, trochę wody, warzywa, rodzynki

Wegańska kuchnia orientalna
Kasza jaglana z brokułem, cukinią i papryką 170

Kasza jaglana z brokułem, cukinią i papryką Składniki: - 100g kaszy jaglanej                                   - ¼ łyżeczki kurkumy - kawałek brokuł(...)łyżeczki curry - kawałek cukinii                                          - sól - 1 mała marchewka - kawałek czerwonej papryki - 1 cebula dymka - 2 ząbki czosnku - kawałek papryczki

Wegańska kuchnia orientalna
Kasza gryczana z warzywami z patelni 167

łyżeczki cynamonu - ½ cukinii                                        - ¼ łyżeczki brązowego cukru - ½ marchewki(...)białej pietruszki - 2 łyżki mrożonej kukurydzy - 1 ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - Kaszę wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Warzywa umyć, z cukinii wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paski, marchewkę i pietruszkę w plasterki, brokuła podzielić na małe różyczki, fasolkę na połówki, czosnek i chili drobno posiekać - Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek

Wegańska kuchnia orientalna