bagietką. Składniki na 2 obiady dla 2 osób. Przepis z Wegetariańskiej kuchni świata A. Ilies. Składniki: 6-7 pomidorów 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 bakłażan 1 mała cukinia 2 cebule 4-5 ząbków czosnku kilka łyżek oliwy ¼ szklanki wody zioła prowansalskie 2 łyżki bulionu wegetariańskiego pieprz Pomidory obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Tak samo pokrój(...)paprykę, bakłażana, cukinię. Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Wszystkie warzywa wrzuć do dużego i szerokiego garnka. Zalej oliwą, wodą i dodaj pozostałe składniki. Duś na małym ogniu przez 60-70 minut. Co jakiś czas zamieszaj, ewentualnie dolej wody. Przed podaniem jeszcze raz dopraw ziołami. Ostatnie malowidło meblowe: Ratatouille This delicious dish comes from southern France. You can cook
Qlinarnie i Qlinarniejabłkowego bez żelfixu (lub innego) 2 szklanki mąki 1/2 szklanki kakao 1 szklanka brązowego cukru 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 2 szklanki startej i odsączonej cukinii opcjonalnie: 1/4 szklanki orzechów laskowych Składniki na polewę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki ulubionego mleka 3 łyżki masła orzechowego Ciasto: zalej daktyle gorącą wodą i odstaw na około pół(...)godziny. Nagrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj formę olejem. Zblenduj daktyle, wodę i dżem. Odstaw. Wymieszaj w misce: mąkę, kakao, cukier, sodę i sól. Dodaj startą cukinię, orzechy, zblendowaną masę i dokładnie wymieszaj. Przełóż gęste ciasto do formy i piecz przez ok. 40-50 minut. Polewa: podgrzej mleko, dodaj kostki czekolady i masło orzechowe. Wymieszaj do połączenia wszystkich składników. Polej
Qlinarnie i Qlinarniekurczaka, nietypowo podany, bo w jasnej barwie, z warzywami, jako proste danie jednogarnkowe Składniki: 2 filety z kurczaka 6 średnich pieczarek 2 łodygi selera naciowego 1 średnia cukinia 1 serek topiony 0,5 szklanki bulionu sól. pieprz biały tymianek gałka muszkatołowa 2 ząbki czosnku oliwa makaron świderki Wykonanie: Fileta myjemy osuszamy oraz kroimy w plasterki. Przyprawiamy i odstawiamy(...)Rozgrzewamy oliwę w rondlu wrzucamy mięso smażymy ok 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz serek topiony, po 5 minutach dodajemy bulion. Chwilę dusimy, dorzucamy pokrojoną wzdłuż cukinię, oraz pokrojony w plasterki seler naciowy. Smażymy ok 5 minut na sam koniec dodajemy roztarty czosnek mieszamy. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem. Smacznego
kgwjanczewociocię to kazała mi zapamiętać tylko składniki - a było ich siedem. Ot cała filozofia tego przepisu. Wszystkich składników musi być po równo: 1. Cebula 2. Wędlina 3. Cukinia lub kabaczek 4. Papryka 5. Ogórek kiszony 6. Pomidory 7. Jabłka sól, pieprz, olej Kabaczka lub cukinie obieramy ze skórki i nasion, kroimy w kostkę, pomidory należy sparzyć przed pokrojeniem
Jadło i czytadłowzględem spożywalności. Duża ilość kabaczków zmotywowała mnie aby przygotować je w ten sam sposób, no i sukces. Kabaczki są równie pyszne jak ogórki. Oczywiście zamiast kabaczków można użyć cukinii, efekt będzie ten sam. 2,5 kg młodych kabaczków lub cukinii 4 łyżki soli 1 - 2 główki czosnku 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku zalewa: 8 łyżek oleju
Jadło i czytadłopolubiłam go gdy dodałam dużą ilości śmietanki 30%, wprowadziła ona w potrawę słodką i łagodną nutę. 2 piersi z kurczaka 1 marchew 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 1 cebula 2 bulionetki Knorra do duszonego kurczaka 1 szklanka śmietany 30% 3 łyżki masła Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, cukinie w kostkę, paprykę w paski
Jadło i czytadłoznany popularny przepis na ogórki po szwedzku. Ja od paru sezonów sałatkę szwedzką przygotowuję właśnie z wykorzystaniem cukini, bo ogórki przetwarzam na różne inne sposoby. I powiem szczerze cukinia jest delikatniejsza i bardziej nam smakuje. Polecam :) Składniki - 2,5 kg cukini ( obranej ze skórki i wypestkowanej ) - 0,5 kg cebuli - pieprz ziołowy ok.15-20 gr. - 25 dkg. cukru - 2 łyżki soli(...)szklanka octu - 1 szklanka oleju Wykonanie Cukinię i cebulę szatkuję na drobne plasterki, wkładam do dużej miski, dodaje pozostałe składniki, mieszam i odstawiam na 2 godziny. Po tym czasie przekładam do słojów i zalewam wytworzona zalewą. Szczelnie zakręcam i pasteryzuję w zależności od wielkości słojów ok. 6-8 minut. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródkociołek dla całej rodziny. Po takim obiedzie na pewno nikt nie odejdzie głodny od stołu. 500 g łopatki wieprzowej 3 białe cebule 2 ząbki czosnku 1 mała zielona cukinia 1 żółta papryka 0,5 czerwonej papryki 1 marchew 2 pietruszki Przyprawy: Sól, Pieprz, Liść lubczyku, Kolendra, Ostra i słodka papryka 1 szklanka wody Odrobina oleju Mięso kroimy w kostkę(...)wrzucamy na rozgrzany w garnku olej. Podsmażamy około 10 minut. Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do mięsa. Cukinię, papryki żółtą i czerwoną kroimy w kosteczkę. Marchewkę oraz pietruszkę kroimy w kółka. Wszystkie warzywa dodajemy do mięsa, podlewamy wodą. Po około 30 minutach doprawiamy wszystkimi przyprawami i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Podałam z ziemniakami. Smacznego
VioletoweKucharzeniezawarte w składnikach, których używamy do gotowania. Kilka, niewiele, dań z tajina już publikowałam. Teraz pora na garnek rzymski :) Składniki: 450 gramów dorsza 3 ziemniaki 2 marchewki 1 duża cukinia lub 2 małe 1 i 1/2 szklanki wywaru warzywnego 1/3 kostki masła pokrojonego w kostkę sól do smaku Garnek rzymski namaczamy w wodzie, nie zimnej i nie gorącej(...)czasie dorsza delikatnie oprószamy solą - odstawiamy Cukinię dokładnie myjemy, nie obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kostkę Marchew i ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę Do wymoczonego garnka, na dno, układamy warzywa Zalewamy bulionem warzywnym Na wierzch układamy dorsza... ... i układamy na wierz masło Przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika Ustawiamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzimno. Składniki na 2 porcje: 2 woreczki ryżu parboiled Puszka łososia w wodzie w kawałkach lub kawałek pieczonego z obiadu Pół brokuła Szklanka mrożonego zielonego groszku 1/2 małej cukinii 1/3 natki pietruszki Sok z cytryny Sól Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Brokuła, groszek i cukinię ugotować do miękkości w osolonej wodzie z odrobiną cukru
Fabryka pomysłówdodatkiem cukini lub bakłażana. Ja sobie tej potrawy nie wyobrażam również bez pieczarek, a żeby stworzyć kompletny posiłek, często dodaję do niej również parówki lub kiełbasę. Składniki: 2 młode cukinie 4 zółte papryki 8 dużych pieczarek 4 średnie cebule 5 pomidorów 0,5 kg dobrych jakościowo parówek wieprzowych 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki sól i pieprz ziołowy do smaku(...)piórka cebulę i pieczarki, lekko poddusić. Odstawić. Do garnka wlać kolejne 2 łyżki oleju, wrzucić pokrojona w paseczki paprykę, lekko poddusić, dodać[ieczarki z patelni i pokrojoną w kostkę cukinię. Pomidory naciać na delikatnie krzyż i ułozyć pod warzwami, wyjąć gdy skórka będzie odchodzić, zdjąć skórkę i pokroić. Dodać do całości. Doprawiś solą, pieprzem, słodką papryką i bazylią, dodać obrane
Gosia gotujewarzyw zwanego także "Leczo", jako odpowiednik węgierskiej potrawy, chociaż niczym jej nie przypominającej. Węgierskie " Lecsó" to głównie papryka, pomidory i węgierska kiełbasa paprykowa. Nie ma tam kabaczka czy cukinii jak jest to popularne w naszym polskim przepisie. Co ciekawe "Leczo" to nie tylko Polska i Węgry. Na swoich stołach mają je też Czechy, Słowacja, Austria i Chorwacja. Oczywiście każdy(...)tego świeże pomidory z cebulą i żółtym serem, polane oliwą z oliwek, posypane pieprzem i ziołami. Pyszne ! Wegetariański gulasz z warzyw "Leczo" Składniki : 1 duży kabaczek lub cukinia 6 dużych pomidorów 2 duże marchewki 4 duże słodkie papryki, najlepiej różne kolory 3 duże ząbki czosnku 2 duże cebule 3 gałązki selera naciowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki kukurydzy
vegetanieWitajcie kochani :) Sezon kabaczków i cukinii w pełni, więc trudno oprzeć się zrobieniu kotletów. My bardzo lubimy kotlety z cukinii czy kabaczka. Najlepiej z fasolką, ogórkiem małosolnym i ryżem. Taka też jest nasza propozycja na dzisiaj. Wspaniałe jedzenie w bardzo prostym stylu. Lubicie tak ? Kabaczek a'la kotlet z fasolką i ryżem (4 osoby ) 1 średni kabaczek fasolka
vegetaniePapryka f aszerowana kaszą i warzywami Składniki: 6 papryk węgierskich (dostaniecie je w Biedronce) 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1/3 szklanki kaszy jaglanej czerwona soczewica 1/2 młodej cukinii 1/2 papryki czerwonej 1 średnia cebula tymianek, pieprz cayenne, pieprz czarny, estragon Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, osobno gotujemy kaszę jaglaną według przepisu podanego(...)przez producenta, i na 10 min. przed końcem dodajemy do kaszy 3 łyżki czerwonej soczewicy. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy wodę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy przyprawami. Jeśli farsz jest zbyt wilgotny możecie dosypać otręby, aby zniwelować wilgoć. Farsz jest gotowy
vegetanie