cukinia - 18701 przepisów (strona:757/1247)

Sok wspomagający odchudzanie z opisem składników 166

trawienie dzięki działaniu zwiększającym wydzielanie soku żołądkowego LUBCZYK - ułatwia trawienie, hamuje fermentację w jelitach, łagodzi wzdęcia i niestrawność POMIDORY  - wspomagają odchudzanie i łagodzą problemy trawienne CUKINIA -  zawierająca dużo błonnika, zapewnia uczucie sytości CHILLI -  zawiera kapsaicynę przyspieszającą metabolizm, stymuluje wytwarzanie ciepła w organizmie nawet do 30 minut po zjedzeniu  Składniki (3 duże(...)porcje): 2 pomidory 1/2 papryczki chilli 1 czerwona papryka 2 marchewki 1/3 cukinii 1 jabłko 1/2 gałązki selera naciowego 15 listków lubczyku 15 listków mięty pieprzowej opcjonalnie 1/3 szklanki wody opcjonalnie 1/2 limonki opcjonalnie na koniec przyprawiamy pieprzem i solą Przygotowanie (7 minut): - marchew i seler moczymy 30 minut w zimnej wodzie - z papryki wybieramy pestki - wszystkie

Pora na pora i pomidora
Leczo 148

najczęściej we wrześniu, gdy stragany uginają się od świeżych warzyw.  Wtedy smakuje najlepiej  :) Qchnia po prostu Składniki: - 5 czerwonych papryk - 2 żółte papryki - 1 zielona papryka - 1 cukinia - 1 bakłażan - 220ml przecieru pomidorowego - 75dag cebuli - ok. 1kg cienkiej kiełbasy (np. podwawelska) - olej do smażenia - 2 łyżki majeranku - ostra i słodka papryka  do smaku - sól, pieprz Sposób wykonania(...)pomidorowym. Kiełbasę również kroimy w kostkę i smażymy na rumiany kolor. Dodajemy do garnka. Cebulę kroimy w piórka i dusimy na tłuszczu powstałym podczas smażenia kiełbasy. Wrzucamy do garnka. Cukinię i bakłażan razem ze skórką kroję w kostkę i również przesmażam na patelni. Gdy zaczyna być miękka dodaję do poprzednich rzeczy. Całość doprawiam majerankiem (nie oszczędzajcie tu, majeranek ułatwia trawienie

Qchnia po prostu
Zupa krem z cukinii 214

Pomarańczową barwę nadała zupie marchewka.  Ta zupa jest na ciepło, ale zrobię jeszcze chłodnik z cukinii :) Obie zupy to szał smakowy jest! :) Składniki: 1 cukinia 2 ziemniaki 1 marchew 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 1/2 litra bulionu drobiowego ok. 10 cm pora sól pieprz Bulion mocno podgrzewamy. Można również zagotować, ale zaraz po zagotowaniu wyłączamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Omleciki z cukinią i bazylią 161

każdego, łatwe w podaniu i napewno zaskoczą domowników :) Można do nich dodać co nam sie tylko podoba.  SKŁADNIKI: 6-7 jajek 1 szczypiorek z cebulką dymką Pół małej cukinii Garść świeżych listków bazylii 3 plasterki szynki pokrojone w kostkę 1 łyżka otrąb żytnich lub pszennych  Sól Pieprz  Zioła prowansalskie  Pieprz ziołowy  Dodatkowo: 12 łyżeczek oleju(...)PRZYGOTOWANIE: Cukinie należy zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Szczypiorek z cebulką posiekać, wędlinę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki należy wymieszac i doprawić do smaku.  Do formy do pieczenia muffinek należy wlać do kazdego dołka po 1-1,5 łyżeczce oleju. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika (250 stopni) i poczekać az tłuszcz sie nagrzeje.  Następnie wlewamy do połowy

Zainspiruj się kuchnią
Tortille z kurczakiem w krakersach z sałatką z kapusty 272

papryka, curry sól i pieprz 1,5 dużego opakowania krakersów (naturalnych lub paprykowych) kilka placków tortilli Surówka: 1/3 główki białej kapusty lub 1 mała główka młodej kapusty 1/2 młodej cukinii 2 korniszony 2 pomidory kilka gałązek zieleniny (natki pietruszki, szczypiorku, koperku ) 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy sok z połówki cytryny lub 3-4 łyżki białego(...)miski, dodać kefir i wszystkie przyprawy. Wymieszać i zostawić w lodówce na kilka, kilkanaście godzin (można na całą noc). Godzinę przed podaniem przygotować surówkę. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować, cukinię zetrzeć na grubej tarce wraz ze skórką, a pomidory i korniszony pokroić w kosteczkę. Zieleninę drobno posiekać. Wszystko umieścić w misce, dodać pozostałe składniki, wymieszać i schłodzić.  W miseczce

Czerwień i błękit
Zielone Curry ze szparagami i cukrowym groszkiem podane z jaśminowym ryżem 185

pasty curry. Polecam szczególnie teraz, kiedy mamy ogromny wybór świeżych warzyw sezonowych. Jest naprawdę pyszne :) SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 2 garści słodkiego groszku pęczek zielonych szparagów 1/2 cukinii puszka mleka kokosowego light lub zwykłego 1-2 łyżki zielonej pasty curry ( w zależności od preferowanego stopnia ostrości) 1 zielona papryczka chilli  1 cebula 2 ząbki czosnku sól olej(...)Wrzucić kurczaka i smażyć 2-3 minuty. Dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek pokrojony w plasterki. Następnie dodać pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać cukinię pokrojoną w półtalarki. Smażyć 2-3 minuty. Dodać szparagi pokrojone w mniejsze kawałki. (Wcześniej pozbyć się zdrewniałych końcówek). Smażyć 2-3 min. Dodać ugotowany al dente groszek. Całość zalać mlekiem

DefinicjaSmaku
Kilka pomysłów na... 160

akurat taka nazwa, a nie zwykłe kotlety? Bardzo smaczna sprawa powiem wam, wariacji już za mną kilka,  pieczonych i smażonych zarówno ;) Przepis: 1/4 szklanki zielonej soczewicy  kawałek cukinii startej na małych oczkach(100-150g) ugotowany ziemniak (ok.100g) 2-3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej (ok.25-30g) sól, pieprz kminek rzymski, czosnek, papryka szczypta sody oczyszczonej Soczewicę gotujemy w szklance(...)wody do miękkości, miksujemy z ziemniakiem (nie musi być bardzo dokładnie) Cukinię ścieramy na tarce i odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy do zmiksowanej masy, następnie dodajemy mąkę i przyprawiamy. Formujemy średniej wielkości kotleciki. Smażymy na patelni przetartej masłem pod przykryciem przez kilka minut, aż się zarumienią, przewracamy na drugą stronę, zwiększając ogień.* Podajemy np. z sosem czosnkowym. *można też upiec

More food, love and dreams
Jarsko i ekologicznie 124

curry z sojowym crunch Składniki: na 4 – 5 porcji 150 g sojowego crunch 800 ml warzywnego bulionu 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 1 cukinia, około 350 g 1 łyżeczka płatków chili lub pół łyżeczki mielonej chili 2 łyżeczki kurkumy 1 kg pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki po jednej łyżeczce nasion rzymskiego kminu, kozieradki(...)pieprzu szczypta cynamonu 2 łyżki oliwy 1 doniczka kolendry orzechy cashew do posypania Gotuj soję w bulionie przez około 8 minut, po czym odcedź. Zachowaj bulion. Pokrój cebulę i cukinię w dużą kostkę, a czosnek i imbir w drobną kostkę. Wrzuć nasiona przypraw na rozgrzaną, suchą patelnię i zrumień, a następnie zgnieć w moździerzu. Podsmaż warzywa na oliwie z dodatkiem

codojedzenia
Grillowe warsztaty z Jakością QAFP 204

zalewa i oliwę, polędwiczkę kroimy w poprzek włókien w plastry około 3-4 cm, wrzucamy do marynaty na około 25 minut po czym doprawiamy solą i grillujemy a) cukinia , b) bakłażan c) batat, cukinię, bakłażany i bataty kroimy w plastry, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i grillujemy d) czosnek , czosnek kroimy w poprzek na połowę, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i grillujemy

upichcona
Vegetariańskie Dietetyczne Leczo - prosty przepis. Dieta odchudzająca warzywno-owocowa 14-dniowa kuracja oczyszczająca organizm 196

również jako kolację.   Jeśli nie chcesz przegapić kolejnych ciekawych wpisów, Kliknij Lubię To na Facebooku. Tutaj.     Vegetariańskie Leczo:   3 kolorowe papryki, 1 cebula, 1 mała cukinia, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 ząbki czosnku, Liść laurowy, Ziele angielskie, 1 szklanka bulionu warzywnego, Sól himalajska, pieprz, kurkuma (tutaj), czarnuszka (tutaj).   1 porcja jarskiego leczo zawiera: 48 kcal(...)białka, 0,6g tłuszczu, 10,8g węgli, 3,3g błonnika pok., ŁG: 0.     Jak zrobić vegetariańskie dietetyczne leczo?     Przygotowaną paprykę i cukinię pokrajać w kostkę. Cebulę posiekać. Warzywa zalać bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i ugotować. Dodać koncentrat, czosnek przepuszczony przez praskę, sól himalajską, czarnuszkę i pieprz do smaku.   Kapustę pokrój, cebulę posiekaj

IzaGotuje
Zapiekanka z ziemniaków i cukinii z sosem musztardowym 212

Zwłaszcza, jeżeli zostało Wam coś z obiadu – na przykład gotowane ziemniaki i resztka warzyw w lodówce. W sam raz na przekąskę po spacerze! Składniki: 4-5 ziemniaków 1 cukinia garść fasolki szparagowej 1 cebula 2 jajka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka posiekanego koperku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sok z 1/2 limonki kawałeczek masła sól(...)osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzacie, studzicie i kroicie w plasterki. Fasolkę myjecie pod bieżącą wodą, odcinacie końcówki i gotujecie w osolonej wodzie, aż będzie miękka, po czym odcedzacie. Cukinię myjecie pod bieżącą wodą, kroicie w plasterki i podpiekacie na suchej patelni grillowej. Cebulę kroicie w piórka i podsmażacie na odrobinie masła. Jajko, śmietanę, musztardę, koperek, sok z limonki

GRUBY WAŁEK
Kalmary ( mątwa ) na grillowanych warzywach 118

wielkości spokojnie najedzą się 3 dorosłe osoby. Do przygotowania tego dania potrzebne są : 1 kalmar osuszony i pokrojony w paski 1/2szklanki mąki 1 czerwona papryka pokrojona wzdłuż 1/2 średnia cukinia pokrojona w grube słupki 2 średnie cebule pokrojone w piórka 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane olej do smażenia sól 1 cytryna pokrojona w ćwiartki 2 łyżki oliwy z oliwek(...)Paprykę i cukinię grillować.  Cebulkę delikatnie zeszklić na odrobinie oliwy z oliwek, dodać czosnek. Zdjąć z ognia aby się nie przypaliło.  W tym czasie na patelni podsmażyć obtoczone w mące kalmary.  Aby nie były gumowate należy to robić około 3 minut, aż się ładnie zarumienią. Posolić.  Zdjąć z patelni i rozłożyć na papierowym ręczniku.Warzywa

Jemy Pijemy
Curry warzywne z tofu na czarnym ryżu podane 151

wodą i gotować ok pół godziny w 2 szklankach wody. Marchewkę pokroić w plastry ( nie za cienkie ),  cebulę w piórka, bakłażana w grubą kostkę, paprykę w grube kawałki, cukinię w pół plastry, tofu w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć marchewkę, następnie dodawać po kolei cebulę, bakłażana, paprykę i cukinię. Doprawić curry i sosem sojowym. Podlewać mlekiem kokosowym, jeśli będzie

Jemy Pijemy
Tarta z boczkiem, warzywami i serem ricotta 247

żółtka 50 ml wody Dodatkowo: *fasola "Jaś" do obciążenia ciasta przy pieczeniu *folia spożywcza *folia aluminiowa SKŁADNIKI na masę do tarty: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia 200 g boczku parzonego 200 g sera ricotta 200 g sera mozzarella (wiórki) 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku szczypiorek natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE(...)Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. PRZYGOTOWANIE farszu do tarty: Cukinię i paprykę myjemy, kroimy w kostkę i smażymy z odrobiną oliwy. Warzywa przesmażamy tak długo, aż znaczna część wody odparuje. Na drugiej patelni przesmażamy pokrojony w paseczki boczek.  Zrumieniony

kulinarnyJa
Szaszłyki z polędwiczki zrolowanej w boczek 121

czosnku w proszku, 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich, sok z połowy limonki, 2 łyżki zalewy z kapary, świeży rozmaryn, pieprz kolorowy świeżo zmielony, ½ papryczka chili, sól himalajska do smaku, żółta cukinia, cebula biała, świeże oregano. Przygotowanie: Marynata: olej mieszamy z sokiem z limonki, zalewą z kapary, czosnkiem, ziołami, pieprzem i solą. Rozmaryn i papryczkę siekamy drobno i dodajemy do marynaty. Polędwiczkę(...)myjemy, suszymy i kroimy na 2 cm krążki. Przekładamy do marynaty i odstawiamy na noc do lodówki. Każdą polędwiczkę zawijamy w plaster boczku i nabijamy na wykałaczki. Cukinię i cebulę kroimy w plastry, smarujemy olejem, solimy i grillujemy. Szaszłyki grillujemy z dwóch str.       Rada: wykałaczki przed grillowaniem moczymy w wodzie 30 min. Smacznego

Moniki Smakołyki