cukinia - 18701 przepisów (strona:749/1247)

jesienny makaron z warzywami zapiekany pod beszamelem 100

surowego boczku. Mam nadzieję ze posiłek wzbogacony o ten składnik, pomoże przezwyciężyć jesienną pogodę. składniki dla sześciu osób 150 g surowego boczku  1 cebula 2-3 pomidory 1 cukinia 1 papryka 1 bakłażan 400 g makaronu ( np. kolanek) 150 g mozzarelli  sól,pieprz pęczek natki pietruszki sos beszamelowy 50 g masła 50 g mąki 1/2 l mleka sól(...)ładziemy  do sporego garnka.   Na małym ogniu wytapiamy  tłuszcz , następnie wrzucamy do garnka pokrojoną w kostkę cebule i lekko ją szklimy. Do zeszklonej cebuli dodajemy bakłażana, cukinię i paprykę, wszystkie warzywa kroimy wcześniej w kostkę. Całość poprzyprawiamy solą, oraz pieprzem, przesmażamy przez pięć minut, a następnie dodajemy jednego pokrojonego pomidora, bez skóry, nakrywamy garnek przykrywką i dusimy

Miód i pieprz
Pieczona flądra. Nadziewane pieczone papryki. 187

odżywa ;-). Zrobiłam pieczone flądry tylko z dodatkiem oliwy z oliwek i soli. Dzięki temu udało mi się wydobyć świeży i aromatyczny smak morskiej flądry. Podałam je z placuszkami z cukinii i marchwi, pieczonymi w piekarniku. Całość potrawy dopełniły nadziewane risottem papryki czerwone. Myślę, że całość super się skomponowała i wyszło na prawdę smacznie i chyba zdecydowanie zdrowiej gdybym po prostu(...)oliwek, posyp solą. Pieczemy krótki czas w wysokiej temperaturze. Dzięki temu ryba zachowa wilgoć. Będzie soczysta a nie sucha! temp. 220 stopni czas 13 minut Na placuszki: - 2 małe cukinie - 2 marchewki młode - łyżka mąki pszennej - 1 białko Warzywa ścieramy na tarce. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem. Na pergaminie wykładamy łyżką okrągłe placuszki. Skrop oliwą. Pieczemy całość

SMYKWKUCHNI
dorsz pieczony w pergaminowych sakiewkach 139

gościć na naszych stołach.  Dziś dorsza podam w  szybki, ale bardzo smaczny sposób. składniki dla trzech osób 3 dorsze (600 g) 1 cebula 1 marchewka 1 niewielka cukinia 2 papryki 1 cytryna 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 1/2 pęczka naci pietruszki pieprz, sól dodatkowo papier do pieczenia wykałaczki     sposób wykonania Tuszki dorsza myjemy, wycieramy papierowym(...)ręcznikiem, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, nacieramy solą, oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę,  w chłodne miejsce. Marchew i cebulę obieramy i kroimy w plastry, myjemy cukinie i papryki, a następnie kroimy je w niewielką kostkę. Warzywa wrzucamy do miski dodajemy do nich połowę oliwy, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Dorsze wyciągamy z lodówki, smarujemy je z każdej

Miód i pieprz
Warzywne muffinki tylko 50 kcal 132

żal nie wykorzystać takich okazji.Jest to lekka przekąska, która może spełniać funkcję drugiego śniadania... bo ileż można jeść kanapki itp.  Składniki: -> 200g kaszy jaglanej -> 2 cukinie -> 2 papryki -> 1 papryczka chilli -> 1 ser feta -> 3 jajka -> Sól, pieprz, garść świeżej bazylii, Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Dajemy na durszlak(...)około 10 minut. W tym czasie trzemy cukinię i paprykę na grubych okach. Również dajemy na durszlak na około 10-15 minut. Kaszę przekładamy do miski. Z warzyw odciskamy pozostałość wody. Dodajemy do kaszy.   Ser feta rozdrabiamy za pomocą ręki. Przekładamy jajka. Przyprawiamy. Około 1 łyżkę do formy silikonowej jak na muffiny. Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Kurczak z warzywami 121

blogu podaję jak to wyglądało u mnie.  SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duża  marchewka  1/2 pora ( biała część) 1 mały brokuł  1/2 cukinii lub kabaczka zioła prowansalskie przyprawa do kurczaka 1/2 papryki 1 łyżka oleju WYKONANIE: Pierś płuczemy osuszamy, kroimy w paski lub dużą kostkę.  Przyprawiamy i obsmażamy na oleju. Warzywa płuczemy. Marchewkę(...)kroimy w pół krążki i wrzucamy do szerokiego garnka Podlewamy 1 szklankę wody. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną cukinie, paprykę oraz por pokrojony w krążki. Na koniec różyczki brokułowe. Nakrywamy i dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Następnie dodajemy podsmażonego kurczaka i mieszamy z warzywami Możemy doprawić solą i pieprzem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie

W kuchennym oknie Ewy
Stecca, czyli włoskie chlebki 126

Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 550 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki drożdży instant 1,5 szklanki wody Dodatki: oliwa z oliwek do smarowania 2 małe okrągłe cukinie 2 garści czarnych oliwek bez pestek suszone oregano sól morska gruba świeży rozmaryn Wykonanie: Do sporej miski wlewamy wodę, wsypujemy drożdże i mieszamy, aby się całkiem rozpuściły. Następnie dodajemy pozostałe(...)naciągamy tak, a by powstał nam chlebek o długości zbliżonej do szerokości blaszki do pieczenia. Chlebki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. każdy smarujemy oliwą z oliwek. Cukinie kroimy na cienkie plastry i układamy na 2 chlebkach, na 2 pozostałych układamy oliwki. Wszystkie chlebki posypujemy ziołami i solą morską. Pieczemy około 15 minut, aż skórka będzie złocista

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z cukinii 131

smaczna, żniwa cukiniowe trwają, nie bez przyczyny właśnie proponujemy ją teraz, można pokusić się o grzanki i będzie jeszcze pożywniejsz a Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 3 średnie cukinie 2 duże ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 serek topiony śmietankowy 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy kilka listków świeżej bazylii szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: Cukinie

kgwjanczewo
Obieraczka do julienne 205

wyglądzie przypomina dużą temperówkę, która posiada dwa otwory: większy i mniejszy. Mniejszy służy do ścierania/krojenia takich warzyw jak: marchewka, pietruszka, większa zaś do cukinii czy ogórków. Prezentowaną Wam obieraczkę posiadam ze sklepu garneczki.pl marki Microplane. Za pomocą tego przyrządu możemy zrobić zdrowy i niskokaloryczny a’la makaron z surowych warzyw(...)idealne rozwiązanie dla osób dbających o linię, oraz jedzących produkty bezglutenowe. Ja zrobiłam wstążki makaronowe z cukinii , wymieszałam je z pesto bazyliowym i tak powstało zdrowe danie warzywne. Post Obieraczka do julienne pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Slow Food Festival i "Śniadania na trawie" CH Pogoria 144

kulinarnymi, cieszę się, że dla wielu odwiedzającyh było to wyjątkowe doświadczenie kulinarne, dla mnie również! Łącznie, podczas dwóch weekendowych spotkań, przygotowałam 20 śniadaniowych propozycji , hitem okazały się roladki z cukinii z ziołowym serkiem kremowym, papryką, koperkiem i dynią. Koktajl z borówek amerykańskich i truskawek, na maślance pokochały całe rodziny! Do tostów ognistych ustawiały się długie kolejki, były i zamówienia(...)kremowym serkiem zachwycały nie tylko swoim wyglądem, a pomimo delikatnego smaku, przypadły do gustu prawdziwym mięsożercom! Jak prezentowało się MENU? Grissini z kremowym serkiem, rukolą i prosciutto Roladki z cukinii z ziołowym serkiem kremowym, z papryką, koperkiem i chrupiącą dynią Rożki owocowe Tosty caprese Kanapkowa sałatka z kremowym serkiem, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Kanapki z twarożkiem warzywnym Koktajl

Moja smaczna kuchnia
lekka zapiekanka z cukinii.. 152

woreczek, kurkuma mielona 1 łyżeczka, mięso mielone indycze 20 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka, cukinia 1 większa/biała, ogórek gruntowy 2 średnie, pomidory 3 większe, twaróg 25 dag/półtłusty, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki ryż ugotować(...)indyka podsmażyć z na oleju, przestudzone włożyć do miski, wymieszać z ryżem, kucharkiem, pietruszką, pieprzem, pokrojoną cebulą z czosnkiem naczynie żaroodporne posmarować olejem, na dnie rozsypać wcześniej pokrojoną cukinię w połowie na talarki i w kostkę, posypaną solą i po 30 minutach przepłukaną zimną wodą - na cukini rozłożyć ryż z mięsem, pomidory i ogórki w plasterkach, twaróg pokruszony i polać

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z cukinii,szparagów,liści botwiny 161

typowo wiosenna. Bardzo lubię listki młodej botwinki , mają lekko słodkawy  smak i wyrazisty buraczany zapach. Dość często wykorzystuje je do sałatek lub zup. Składniki na 2 porcje 1 cukinia 4-5 szparagów 1 czerwona cebula 1 pęczek natki botwiny ( listki muszą być młode) koperek kilka gałązek szczypior gruby  sól pieprz do smaku 1 łyżeczka octu ryżowego(...)oliwy Wykonanie - Umyte listki botwinki z blanszować.Pokroić w paski - Szparagi odciąć czubki , ok 8 cm , oczyścić z włókien , zblanszować. Przekroić na 4 części w z dłuż. - Umytą cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. - Koperek ,szczypior   posiekać, może być grubo , cebulę pokroić w pół talarki. - Warzywa przełożyć do dużej miski , wymieszać. Doprawić solą , pieprzem, octem i cukrem

Eli Gotowanie
Francja: Ratatouille 92

krojąc cieniutkie plastereczki i układając je na przemian, bo chciałam uzyskać restauracyjny efekt. Myślę, że wyszło nieźle i mały szczurek Remy nie powstydziłby się takiego dzieła. Ratatouille 1 średnia cukinia 1 średniej wielkości kabaczek 1 bakłażan 3 pomidory 1 puszka pomidorów w zalewie 1 cebula 1 łyżka posiekanego tymianku 1/2 łyżeczki soli 3-4 łyżki oliwy z oliwek ew. zioła(...)minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając Sos powinien zgęstnieć Dodać tymianek i gotować jeszcze kilka minut. Sos zmiksować blenderem i rozprowadzić na dnie naczynia żaroodpornego (24x24cm). Cukinię, kabaczka i bakłażana pokroić na 2-3 mm plasterki. Pomidory sparzyć i także pokroić, ale nieco grubiej. Układać plasterki na przemian na warstwie sosu. Polać oliwą z oliwek i przykryć

Przepysznik - BLW i nie tylko
Węgry: Leczo oraz recenzja Długiego Weekendu 153

paprykową, która w okolicach sierpnia i września zawsze królowała w moim domu. Leczo 5 czerwonych papryk 2 zielone papryki 2 żółte papryki 3 cebule 0,5 kg pomidorów 300g cukinii 0,5kg kiełbasy po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki sól i pieprz Cebulę pokroić na grube półplasterki, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną w cienkie paski paprykę, dusić na małym(...)ogniu, często mieszając, ok. 5 minut. Pomidory obrać ze skórki, pokroić i dodać do duszących się warzyw. Dorzucić po chwili pokrojoną w kostkę cukinię, dokładnie wymieszać i dodać ostrą i słodką paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Dusić 10 minut bez przykrycia, aż pomidory się rozpadną. Pod przykryciem dusić jeszcze 15 minut. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kotleciki selerowo - cukiniowe. 81

eobi sięnaprawde szybko a dodatkowo w nich można przemycić wiele warzyw o których zjadający nie ma pojęcia ;-) mowa tu np. o mojej córce ;-)      Składniki; 1 mała cukinia 1 mały seler 1 marchewka pół małego pora 2 jajka 2 grube parówki sól,pieprz 3 łyzki mąki pszennej 1 łyzka majonezu olej do smazenia   Warzywa obrac i zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach, por pokroić w plasterki. Cukinie odcisnąć z nadmiaru soku i połaczyc z pozostałymi warzywami. Parówke również zetrzeć na tarce lub pokroić w drobna kostke i dodac do reszty. Doprawic do smaku, dodac jajka, majonez i mąke. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest za rzadka wtedy dodajemy jeszcze mąki. Wykładamy na patelnie i smażymy z obu stron

Radość kipiąca uśmiechem.
Wegańskie leczo, Praga (3) 162

kleksem śmietany, u mnie wersja wegańska. Zapraszam :). P. S. Tu znajdziesz leczo w naleśnikach. Składniki: kilka łyżek oleju 2 cebule 4 ząbki czosnku 3-4 czerwone papryki 2 małe cukinie 4-5 większych pomidorów lubczyk 3 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe papryka wędzona, pieprz cayenne sól, czarny pieprz Rozgrzej olej i podsmaż drobno pokrojone cebule i czosnek. Następnie dodaj(...)drobno pokrojone: papryki, cukinie i pomidory, dorzuć zioła i przyprawy i duś do miękkości. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Podawaj z ryżem. Przepis dodaję do akcji:      Fotorelacja z Pragi (z przystankiem w Ostrawie )   czwartek: Nowe Miasto, Wyszehrad,  Stare Miasto w Muzeum Komunizmu, można zwiedzić (raczej dla pasjonatów historii) Muzeum ukryte między budynkami, szukajcie cierpliwie

Qlinarnie i Qlinarnie