zapiski SOS Z MAŚLAKÓW czyli prosty sos grzybowy autorka: Na Dokładkę z bloga Na Dokładkę Zapiekanka ziemniaczana z grzybami autorka: Kulinarna Arkadia z bloga mojakulinarnaarkadia.blogspot.com Placki ziemniaczane z cukinią autorka: stokrotka123 z bloga To i owo stokrotki "Buraki po burgundzku" autorka: chilliczosnekioliwa z bloga Chilli, czosnek i oliwa - blog o kuchni śródziemnomorskiej Pierogi z kaszą gryczaną, dynią i boczniakami(...)bloga Katalog smaków Jesienne szaszłyki z borowikiem, maślakiem i aromatycznym kotlecikiem z dynią serwowane z pastą z bakłażana autorka: jednopalnikowa z bloga Jednopalnikowa Makaron penne ze świeżymi borowikami i cukinią autorka: MilionSmakow z bloga Milion Smaków Puree z topinambura z jarmużem - prawie jak ruskie autorka: jazzowesmaki z bloga Jazzowe Smaki Ulubione pieczone warzywa autorka: PatK z bloga pat-elnia
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 2 kg ogórków 2 kg cukinii 1 kg cebuli czosnek 2 szklanki octu 12 łyżek oliwy 5 łyżek soli 0,6 kg cukru opakowanie przyprawy gyros Wykonanie: Ogórki pokroić w plastry tak samo postąpić z cukinią, cebulę pokroić w piórka. Dodać sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i przyprawę gyros. Odstawić wymieszane na 6 godzin. Po tym czasie dodać
Pychotkaaapodpieczoną dynię zajadałam z sosem balsamicznym. Połowę porcji zostawiłam na dzisiaj i powstała pasta. Dyniowe przepisy: Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pesto z pieczonej dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z dyni z rukolą i orzechami Pasta
Moja smaczna kuchniastole mogliby się karmić tylko miłością… No i się doczekaliśmy! Dostaliśmy około 100 przepisów na dania i przekąski z rabarbaru, botwinki i buraka, bobu, kapusty, ziemniaka, marchewki, kalafiora, cukinii, fasoli oraz dyni. Brzmią dobrze, na zdjęciach wyglądają jeszcze lepiej. Znajdziecie tu tabbouleh rabarbarowo-ogórkowy z miętą, grillowane buraki z jeżynami i fetą, surówkę z białej kapusty z masłem orzechowym(...)chałwę marchewkową czy tort czekoladowy z cukinią. Wyobrażacie to sobie? My tak… Że jemy to w naszym dworze, gdzie Narew wpada do Bugu, że jest trochę tak, jak w teledysku do Rabbit heart , tylko nikt nie robi trumny ze stołu i nie spuszcza nikogo na wodę… Że jesteście tam z nami, że robimy sobie zdjęcia na insta
GRUBY WAŁEKSkładniki cukinia, 1 średnia sztuka papryka, 2 małe sztuki pomidor, 2 sztuki kiełbasa śląska, 3 kawałki cebula, 1 duża sztuka sól, pieprz, bazylia Przygotowanie Cebulę siekamy w kostkę, podsmażamy w dość sporym rondlu na odrobinie oleju. Kiełbasę kroimy w półplasterki, dodajemy do rondla. Chwilę smażymy, aż kiełbasa delikatnie się zrumieni. W międzyczasie kroimy paprykę w paseczki, dorzucamy do kiełbasy. Cukinię
Gotowanie moimi oczamiSkładniki marchewka, 2 małe sztuki seler, 1/2 małej sztuki pietruszka, 1 mała sztuka cukinia, 1/2 małej sztuki cebula, 1 duża sztuka pomidory krojone, 1 puszka czosnek 2-3 ząbki ziemniaki 5-6 dużych sztuk schab, 5-6 kawałków/plastrów mąka pszenna, 1 szklanka jajko, 1 sztuka sól, pieprz vegeta natka pietruszki oliwa, 4-5 łyżek Przygotowanie W dużym rondlu(...)rozgrzewamy oliwę. Cebulę siekamy w dużą kostkę. Czosnek kroimy w plasterki. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cukinię ścieramy na tarce bez obierania skórki. Starte warzywa wrzucamy do rondla, podsmażamy przez około 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w średnią kostkę. Do rondla dolewamy 2 szklanki wody, doprawiamy 2 łyżeczkami vegety
Gotowanie moimi oczamiSkładniki filet z piersi indyka, 1 sztuka około 800g cebula, 1 duża sztuka marchewka, 2 sztuki pietruszka, 1 sztuka seler, 1 malutka sztuka papryka czerwona, 1 sztuka cukinia, 1 mała sztuka jajko, 1 sztuka bułka tarta, do panierki margaryna lub olej, do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Filet myjemy, osuszamy i kroimy tak aby powstały 4 plastry. Rozbijamy mięso na kotlety(...)solimy i pieprzymy. Marchewkę, pietruszkę, seler i cukinię obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Z papryki wybieramy nasiona i kroimy w małe paseczki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy wszystkie przygotowane warzywa. Smażymy około 10 minut, aż cały płyn odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, studzimy. Na rozbite kotlety
Gotowanie moimi oczamiDoskonały do szarlotki. Składniki: 2,5 kg obranej cukinii ( bez pestek i skórki) 0,5 kg cukru 1 cytryna 3 galaretki pomarańczowe 5 goździków płaska łyżka cynamonu Sposób wykonania: Cukinię starłam na tarce o dużych oczkach. Zasypałam cukrem, wymieszałam i odstawiłam na 8 godzin. Następnie gotowałam na małym ogniu przez godzinę co jakiś czas mieszając. Dodałam resztę składników
Darcia w kuchniSkładniki: 2,5 kg obranej cukinii ( bez pestek i skórki ) 2 kg ugotowanych buraków 5 średnich cebul 2 - 3 sztuki czerwonej papryki 4 łyżki soli ( czubate ) 1,5 szklanki octu 1 szklanka oleju 2 szklanka cukru Sposób wykonania: Buraczki i cukinię potarkowałam na dużych oczkach. Cebulę pokroiłam w piórka, posoliłam,żeby zmiękła. Paprykę umyłam oczyściłam, pokroiłam w mniejsze paski.Wszystko razem
Darcia w kuchnigłowy. SKŁADNIKI 2 oprawione pstrągi 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu. 1 łyżka przyprawy do ryb sok z cytryny 2 cebule 1-2 łyżki oliwy bazylia do oprószenia 1/2 cukinii WYKONANIE U mnie pstrąg kupiony w Lidlu, patroszony. Wystarczy wypłukać. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Do oliwy dodajemy bazylię sól , pieprz, przyprawę - mieszamy. Marynatą nacieramy rybę, do środka(...)kilka plastrów. Wyciskamy na pstrąga sok z cytryny i pozostawiamy przynajmniej na 2 godziny. Grill elektryczny nastawiamy na pozycję 4. Układamy rybę i zaczynamy grillować. Obok ryby układamy plastry cukinii. Grillujemy po ok. 10 min. jedną i drugą stronę. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyszalotki, pokrojone w cienkie plasterki 1 ząbek czosnku, posiekany po pół czerwonej i żółtej papryki, pokrojonej w cienkie słupki 1/2 bakłażana, pokrojonego na cienkie słupki 1 mała cukinia, pokrojona na cienkie słupki 2 gałązki tymianku, listki 2 łyżeczki cukru 3 łyżki stołowe octu z białego wina sól i pieprz 100 g grzanek ( u mnie(...)Odcedzamy i odstawiamy na bok. Na sporej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy saradele i mieszając smażymy aż się rozpadną. Dodajemy szalotkę, czosnek i podsmażamy aż zmięknął. Dodajemy papryki, bakłażan, cukinię, gotujemy mieszając przez kilka minut. Dorzucamy listki tymianku, cukier, ocet, solimy i pieprzymy. Dorzucamy marchewkę. Przykrywamy pokrywką i dusimy 5 minut. Odkrywamy i smażymy dalsze 5 minut
Dzieje kuchennej Wiewiórydyniowego eksperymentowania, bo to niedrogie warzywo i zbyt piękne, aby zrobić z niego jedynie zupę! Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pesto z pieczonej dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z dyni z rukolą i orzechami Rozgrzewająca zapiekanka
Moja smaczna kuchniamoże być inny). Smacznego! Składniki: 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1/2 szklanki dżemu 1/2 szklanki ciemnego cukru 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 6 łyżek wody 2 szklanki startej cukinii (bez nasion) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki cynamonu 1 szklanka wiórków kokosowych 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej dowolna polewa W misce zmiksuj olej(...)dżem i cukier. Zalej wodą siemię lniane i odstaw na kilka minut. Następnie dodaj siemię do miski i dokładnie zmiksuj. Dodaj cukinię i dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj mąkę, cynamon, wiórki, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj suche składniki do mokrych i ponownie zmiksuj lub wymieszaj. Posmaruj formę olejem, wylej ciasto i piecz ok. 1 godziny w temperaturze
Qlinarnie i QlinarniePrzepyszny miks smaków, wspaniałe aromaty. Prosto, szybko i smacznie. Składniki 150 g drobnego makaronu (np muszelki) 1 średniej wielkości cukinia 250 g pomidorków koktajlowych ( lub innych ulubionych ) garść oliwek z pastą paprykową 150 g startej parzonej mozzarelli 150 g sera koziego ( roladka ) 2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 50 ml oliwy z suszonych pomidorów sól, pieprz Przygotowanie Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, studzimy. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy w ćwiartki, oliwki na pół ( w poprzek ). Wszystkie składniki przekładamy do miski, razem ze startą mozzarellą, pokrojonym w kostkę serem kozim i posiekanym koperkiem. Oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek , sól, pieprz mieszamy, dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin
R'n'G KitchenRatatuja to jarska potrawa prowansalska, opierająca się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce i pomidorach. Polecam także inny przepis na ratatuja z ryżem Składniki: ½ kg młodej cukinii ½ kg pomidorów 3 kolorowe papryki 2 bakłażany 1 łyżka posiekanych ziół pieprz do smaku sól czosnkowa do smaku Wykonanie: Warzywa umyć, oczyścić, pokroić, przyprawić do smaku, zalać odrobiną wody
Tradycyjna Kuchnia