Idealne na szybką przekąskę. Składniki: 40 dag młodej cukinii 6 dag żółtego sera 2 jajka 1/3 szklanki otrąb pszennych Sól czosnkowa Tłuszcz do smażenia Ketchup Sposób przygotowania: Cukinie umyć, pokroić w grube plastry, posolić, obtoczyć w rozmąconych jajku i otrębach. Następnie ułożyć na rozgrzanej patelni i smażyć na tłuszczu w obu stron. Na chrupiących krążkach położyć po plasterku sera
Tradycyjna KuchniaProsty i szybki przepis na pyszny chlebek. Wystarczy wymieszać i upiec- idealny przepis dla początkujących kucharzy :) Składniki: 2 jajka 1 ½ szklanki startej cukinii 1/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 łyżki proszku do pieczenia ½ szklanki rodzynek 1/3 szklanki orzechów włoskich gałka muszkatołowa do smaku dodatkowo: papier pergaminowy do formy Wykonanie: Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia(...)odstawić. Jajka, olej, cukier, cukinie, orzechy, rodzynki i gałkę muszkatołową do smaku zmiksować i połączyć z mąką, dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 190 stopni przez 50 minut. Podawać z ulubioną herbatką
Tradycyjna Kuchniapieprzem). Składniki (10 sztuk): 1 jajko 1 łyżka otrębów pszennych 1 łyżka otrębów owsianych 1 łyżka budyniu (lub skrobi jeśli robimy na słono) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 średnia cukinia 1 łyżeczka ksylitolu firmy Oleofarm (jeżeli robimy wersję na słodko) lub sól i pieprz (kiedy wybieramy wersję na słono) Sposób przygotowania: Cukinię obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość100g kaszy jęczmiennej lub jaglanej 100-150g wędzonej piersi z kurczaka 3-4 jajka 2-3 łyżki serka wiejskiego (tej gęstej części) garść świeżego szpinaku 0,5 średniej cukinii 1 mała marchewka przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, granulowany czosnek JEDNA PORCJA = JEDEN PLACEK Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i studzimy kurczaka kroimy w drobną(...)kostkę szpinak myjemy, suszymy i kroimy na drobniejsze kawałki (pozbywając się łodyżek) marchewkę obieramy i trzemy na tarce o ŚREDNICH oczkach cukinię obieramy i trzemy na tarce o ŚREDNICH oczkach, odciskamy sok mieszamy ze sobą wszystkie składniki smażymy placki/około 1-2 łyżki ciasta na jeden placek/ (dość długo na jednej stronie zanim zaczniemy przewracać) na rozgrzanej teflonowej patelni
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkoncentraty pomidorowe (200g w jednym słoiczku, znów będę robić bezpłatną reklamę i napiszę, że najpyszniejsze koncentraty są w markecie NETTO:)) około 700g mielonej piersi kurczaka/indyka gigantyczna cukinia 3 cebule sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka, ostra papryka wg. smaku odrobina oleju rzepakowego do smażenia Sposób przygotowania: Na ogromnej teflonowej patelni rozgrzewamy około łyżeczki oleju cebulę kroimy w drobną kostkę(...)następnie wrzucamy ją na patelnię i smażymy, aż się zezłoci dodajemy mięso, smażymy mieszając i rozdrabniając je łyżką na mniejsze kawałki, aż nie będzie już surowe paprykę, cukinię, pomidory kroimy w kostkę do mięsa dodajemy pokrojone warzywa i dusimy pod przykryciem, aż zmiękną (może to trochę potrwać, papryka potrzebuje czasu) na koniec dodajemy koncentraty, przyprawiamy wg. smaku i jeszcze
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćZapraszam :) Składniki ; 400 g Makaronu orkiszowego świderki - http://www.makarony.pl/ 2 małe cukinie 1 papryka czerwona kawałek pora 3 marchewki 1 cebula około 7 dużych pieczarek pieprz, vegeta lub sól do smaku 4 łyżki dobrej oliwy 1 łyżka suszonej bazylii Wykonanie : Makaron ugotować all dente w osolonej wodzie. Marchewkę obrać , umyć i pokroić w grubą kostkę . Paprykę oczyścić(...)nasionek umyć i pokroić w paseczki. Por pokroić w pół talarki. Pieczarki umyć i pokroić w pół talarki Cebule obrać i pokroić w piórka. Cukinię umyć i pokroić w grubą kostkę lub w pół talarki. W dużym rondlu rozgrzać oliwę , wrzucić wszystkie warzywa , dodać przyprawy . Dusić pod przykryciem aż zmiękną , nie mogą się jednak rozpadać mają być leciutko twardawe. Warzywa
Sama słodycz i szczypta chilipodpłomyki. Co prawda miały być z pomidorami, ale coś ostatnio pomidory mi szkodzą, dlatego upiekłam je skropione oliwą i posypane ziołami a do nich podałam sos jogurtowo-cytrynowy oraz cukinię na ciepło. Mogę Wam tylko powiedzieć, że było pysznie! Składniki : * 200g mąki pszennej * 2 łyżki stopionego masła * pół szklanki wody * szczypta soli Przygotowanie : Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, zagnieć(...)minut. U mnie się niestety bardzo nie zrumieniły - albo za krótko trzymałam, albo za mała temperatura była. Nie miało to wpływu na smak. Dodatkowo przygotowałam sos jogurtowo-cytrynowy oraz cukinię podduszoną na maśle z oregano. Razem ze mną podpłomyki przygotowali : Gosia , Danuta , Bernadetta oraz Nina
Magiczne Życie Martyrączkę". A nie chciałam wcześniej (niby mogłam) ze względu na to, że jest to jednak obiad smażony. W wersji dla dorosłych należy bardziej doprawić do smaku. Składniki: 1 mała cukinia 1 średni ziemniak 1 jajko 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli szczypta pieprzu Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy wraz ze skórką na drobnych oczkach tarki. Oprószamy pół
Kolorowy PrzepisownikBardzo lubię panierowane smażone placuszki z cukinii dlatego postanowiłam znaleźć ich zdrowszą odmianę. Po wypróbowaniu wiem, że było warto. Plastry z cukinii obtaczam w jajku i panieruję w startym parmezanie a następnie piekę w piekarniku. Wisienką na torcie są orzeszki pinii. Smacznie i zdrowo
Milion SmakówSezon na cukinie powoli zbliża się do końca. Możecie teraz trafić na egzemplarze, które znacznie przewyższają rozmiarem to co się spotyka w sklepach - zwłaszcza we własnych ogródkach. Warto wtedy wykorzystać ją nieco inaczej niż zwykle - czyli zrobić cukinię nadziewaną. Z wielu możliwości dziś wybrałem wersję bez mięsa, klasyczne włoskie połączenie mozzarelli i suszonych pomidorów z dodatkiem węgierskiej czubricy
Milion Smakówkarkówki 50 ml oleju z cytryną i bazylią 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki Chili pieprz cayenne 2 łyżki musztardy miodowej 1 marchewka 1 młoda cukinia 8 pieczarek 1 zielona papryka 1 czerwona papryka Oliwa z oliwek Karkówkę kroimy w paseczki. Doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz pieprzem kajeńskim. Dolewamy olej z cytryną i bazylią oraz musztardę(...)miodową.Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut do lodówki. Marchewkę oraz cukinię obieramy i kroimy w kółeczka. Papryki kroimy w cienkie paseczki, pieczarki w ćwiartki. Wszystkie warzywa mieszamy. Dokładamy mięso i układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy przez 60 minut
VioletoweKucharzenieSkładniki: 300 gram piersi indyka sól, pieprz wędzona papryka natka pietruszki 1 cukinia 1 bakłażan 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 puszka pomidorów zioła prowansalskie oliwa z oliwek cebula ząbek czosnku Pierś indyka doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Smażymy na patelni grillowej po 5-6 minut z każdej strony, następnie odstawiamy by chwilę odpoczęła i posypujemy natką pietruszki(...)oliwie z oliwek smażymy cebulę i ząbek czosnku. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki oraz cukinię i bakłażana. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy 10 minut na średnim ogniu. Jeśli jest taka potrzeba ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa mają być al dente. Ratatouille podajemy z grillowaną piersią indyka, pokrojoną w plastry
Mango Papajaodrobina parmezanu. Korzystajcie z sezonu na szparagi, bo w tym daniu smakują wyśmienicie! Składniki : * podwójny filet z kurczaka * 2 łyżki oliwy z oliwek * pęczek szparagów * brokuł * cukinia * ulubione zioła i przyprawy * 200ml śmietanki kremówki * grana padano do posypania dania Przygotowanie : Szparagi, brokuł i cukinie uparować, najlepiej z dodatkiem ziół. Posolić, pokroić w mniejsze kawałki
Magiczne Życie Martysezonie grillowym oczywiście nie może zabraknąć kiełbaski. Połączona z cukiniowymi wstążkami i warzywną salsą smakuje wyśmienicie! 1 kg kiełbasy śląskiej Przyprawa do wieprzowiny 1 młoda cukinia Sól morska z młynka Pieprz ziarnisty z młynka 1 ząbek czosnku Salsa: 2 pomidory 1 ogórek 2 czerwone cebule Oliwa z oliwek Kiełbasę nacinamy w prążki, przyprawiamy przyprawa do wieprzowiny. Grillujemy na bardzo rozgrzanym(...)grillu. Cukinię obieramy, obieraczką wycinamy wstążki. Przyprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Układamy ją na foli aluminiowej i umieszczamy na grillu, grillujemy aż będzie miękka i chrupiąca. Pomidory, ogórka i cebule kroimy w kosteczkę, skrapiamy oliwą z oliwek. Kiełbaskę dodatkowo podajemy z podpieczonym chlebem
VioletoweKucharzenie