cukinia - 18701 przepisów (strona:755/1247)

Domowe mini burgery z grilla 171

ząbki czosnku, 1,2 łyżeczki soli, ½ łyżeczki soku z limonki, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, ponadto po 10 plasterków: pomidora, cukinii (najlepsza podłużna młoda o średnicy bułek), białej cebuli, sera mozzarella, oraz: sos chili, rukola, olej rzepakowy Rapso, sól, pieprz, mąka do podsypania bułek. Przygotowanie:   Bułki: Drożdże mieszamy z wodą, cukrem(...)tępą str. noża robimy wgłębienia w formie kratki. Na ruszcie układamy burgery i grillujemy ok. 5 min z każdej str. W tym samym czasie grillujemy warzywa (cebulę, pomidory, cukinię), które spryskujemy olejem i delikatnie oprószamy solą. Bułki przekrawamy na pół i krótko podpiekamy płaską str. na grillu. Dolną część bułki smarujemy sosem chili (jeśli chcemy łagodniejszą wersję nie dodajemy

Moniki Smakołyki
Bigos z kalarepki 127

Bigos inny niż zwykle Składniki - 1 bardzo duża kalarepa (ja mam giganty ważące ponad kilogram ) - 2 marchewki - 1 mała cukinia - 1 cebula - 1 por - 1 duże udko smażone z królika ( można wykorzystać inne mięso które zostało z obiadu lub wędlinę ) - ziele angielskie - liść laurowy - 1 mały przecier - 2 łyżki papryki słodkiej - 1 łyżka majeranek -1/4 kostki margaryny - olej(...)łyżka mąki - kostka rosołowa mięsna - pieprz - pęczek świeżych ziół pietruszka seler lubczyk  Sposób przygotowania 1. - Kalarepkę marchewki i cukinie zetrzeć na grubej tarce Dać nie wiele wody liść laurowy i ziele angielskie  Gotować aż zmięknie resztę wody odlać pokruszyć kostkę mięsną dodać majeranek paprykę przecier  i pokrojone świeże zioła 2. - Cebulę pokroić w pióra por pokroić

W królestwie smaków Beaty
Surówka z cukinii i ogórków kiszonych 336

Pyszna surówka do obiadu Składniki - 2 cukinie ok 30 cm - 1 cebula - 1 pęczek kopru - 6 ogórków kiszonych - 1 sos sałatkowy koperkowy - 2 łyżki majonezu  Sposób przygotowania 1. - cukinie zetrzeć na średniej tarce dobrze odcisnąć wytworzony sok  .Dodać starte ogórki na grubej tarce ,pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany koperek  Doprawić wszystko sosem sałatkowym na koniec dodać

W królestwie smaków Beaty
Surówka z pora i cukinii 179

Pyszna surówka do obiadu Składniki - 1/2 dużego pora - 1 marchewka - 1 cukinia 20-30 cm - 6 pomidorków koktajlowych - 1 łyżka posiekanego kopru - sok z 1/2 cytryny - 5 łyżek oleju - sól - pieprz - 1/2 łyżeczki cukru Sposób przygotowania 1. - Por pokroić w paski Cukinię zetrzeć na dużej tarce Marchewkę na drobnej tarce  Pomidorki pokroić na połówki dodać koperek skropić wszystko sokiem

W królestwie smaków Beaty
Kolorowa sałatka z cukinii i papryki 170

Robię dużo surówek na zimę oto jedna z moich propozycji ze starej  kolekcji przepisów mojej mamy Składniki - 2 kg kolorowej cukinii (młodej z małymi pestkami ) - 6 cebul - 6 papryk - sól - zalewa - 1 szklanka cukru - 1 szkl octu - 1/2 szkl oleju Sposób przygotowania 1. - cukinię paprykę pokroić w kostkę cebulę w pióra posolić według uznania  - Zalewę wszystkie składniki zalewy

W królestwie smaków Beaty
Muffiny kakaowe z cukinią i czereśniami 161

wiem kiedy. Dobrze, że je w domu przed wyjazdem sfotografowałam :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki gorzkiego kakao 1 szklanka startej cukinii ze skórką (użyłam żółtej) 3/4 szklanki oleju 2 duże jajka 2/3 szklanki kwaśnej śmietany 18% 2/3 drobnego szklanki cukru szczypta soli oraz 2 szklaki czereśni, przekrojonych na pól i pozbawionych(...)pestek W osobnych miskach wymieszać suche i mokre składniki wraz z cukinią. Mokre produkty najlepiej energicznie wymieszać trzepaczką. Do suchych wlać mokre i wymieszać łyżką. Na koniec wyłożyć połówki czereśni i jeszcze raz wymieszać całość. Ciasto przełożyć do papilotek lub silikonowych foremek i piec muffiny ok. 30 minut. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy są upieczone

Czerwień i błękit
Pizza z grilla z dwoma serem i chipsami z salami 162

pozostałe składniki: 120 g sera camembert okrągłego, 3 łyżki ajvaru, ok. 15 całych zielonych oliwek, 50 g startego sera żółtego, 50 g chipsów z salami, kiełki rzodkiewki, 2 plasterki cukinii krojonej po długości, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie: Ciasto: Do miski wkładamy drożdże, sól, cukier, 50 g mąki i dolewamy wody. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)które układamy w odstępach na obrzeżach ciasta. Ciasto pomiędzy serem zwijamy do środka i dociskamy. Ciasto smarujemy ajvarem, następnie środek, posypujemy startym serem, układamy chipsy z salami, dodajemy oliwki, cukinię pokrojona w bardzo cienkie paseczki. Pizzę pieczemy na grillu pod pokrywą, ok. 20 min w temp 210 - 220°C. Przed podaniem doprawiamy pieprzem i dodajemy kiełki rzodkiewki. Smacznego

Moniki Smakołyki
Warzywa grillowane 165

Proponujemy grillowaną sałatkę warzywną, świetny dodatek do dań z grilla. Składniki możemy wybrać dowolnie. My użyliśmy: -fasolkę szparagową i  cukinię -można dodać pokrojoną w słupki marchewkę Fasolkę i marchewkę sparzamy. Cukinię kroimy w grube plastry. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym, skrapiamy olejem i delikatnie podsmażamy na patelni. Przekładamy na aluminiową tackę i ustawiamy na grillu. Czas grillowania według uznania

Maminek kulinarny
Zapiekane patisony faszerowane kaszą 120

wegańskiego parmezanu (lub innego wege sera) sól, czosnek szuszony *podaję składniki na same patisony, bo sama użyłam 200 g kaszy i został mi farsz, a że mam też cukinie to wykorzystałam. Przygotowanie: Kaszę ugotować. Paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyże oleju (z pomidorów suszonych jest idealny), dodać pokrojone pomidory i dodasz do kaszy, gdy ta już będzie miękka(...)oraz delikatnie ściąć spody tak aby się nie przewracały. Wydrążyć środek patisonów, ja do tego użyłam specjalnej łyżeczki do robienia kulek z owoców (miąższ wykorzystałam do zrobienia bigosu z cukinii i patisonów). Tak przygotowane wypełnić farszem, ułożyć w formie do zapiekania delikatnie posmarowanej olejem i zapiekać około 35-40 minut w temp. 180 C. Smacznego

greenscarf
Pieczona pierś kurczaka z pomidorami, cukinią i gorgonzolą z dodatkiem tymiankowo-cytrynowego ryżu 153

można jeść kilogramami jest tak obłędnie pyszny. O pieczonej z gorgonzolą i warzywami piersi kurczaka nie muszę wspominać. Smak idealny! Składniki: 300 gram piersi kurczaka 1 pomidor malinowy 1/4 cukinii 50 gram sera gorgonzola dużo świeżego tymianku i bazylii sól i pieprz 1/2 szklanki ryżu Basmati (lub innego ulubionego) 1 szklanka wody skórka z 1 cytryny 1 ząbek czosnku(...)części świeżego tymianku i skórki z cytryny. Doprawiamy solą do smaku. Piersi kurczaka kroimy na mniejsze części, rozbijamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni smażymy ząbek czosnku oraz cukinię pokrojoną w kostkę. Dodajemy pokrojonego drobno pomidora i dusimy całość 2-3 minuty. Doprawiamy. Filety kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, na każdym filecie układamy porcję przesmażonych warzyw i kawałki gorgonzoli

Mango Papaja
Leczo z ziemniakami w mundurkach 169

Leczo z pieczonymi ziemniakami w mundurkach.  Letni obiad na szybko.  Sezon na pomidory i cukinie w pełni, wiec proponuje Wam przygotować gulasz warzywny z młodymi ziemniakami. Leczo jest dość popularną potrawną, o dziwo u każdego smakuje inaczej ;-). Każdy z nas przygotowuje go na swój ulubiony sposób. Dzisiaj możecie zobaczyć jak ja robię swoje ;-). SKŁADNIKI: - młode ziemniaki - masło, sól(...)morska na leczo: - 3 papryki czerwone - 5 pomidorów malinowych - 2 cukinie - 4 cebule szalotki - 2 łyżki masła - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - garść natki pietruszki, bazylii i oregano - 1 słoiczek koncentratu pomidorowego  - (ewentualnie jako "wkładka" biała kiełbasa) WYKONANIE: - warzywa kroimy na grubą kostkę - w dużym rondlu rozpuszczamy masło dodajemy oliwę, smażymy szalotki i czosnek, dodajemy paprykę

SMYKWKUCHNI
Parówki faszerowane warzywami 137

skład który bezpiecznie można podać najmłodszym ...   A teraz zapraszam na kolację z parówkami w roli głównej ;)  Parówki faszerowane warzywami SKŁADNIKI: 3 grube parówki z szynki 1/3 cukinii 1 mała papryka czerwona  2 łyżeczki pikantnego ketchupu oliwa sól i pieprz woda papryka słodka i ostra do smaku sałata masłowa do podania PRZYGOTOWANIE: Cukinię oraz paprykę kroimy w małą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pizza bianca z gorgonzloą i miodem 141

Pizza z miodem, gorgonzolą i orzechami włoskimi Składniki: ciasto na pizzę wg tego przepisu, ok. 100 g gorgonzoli, ok. 50 g startej mozzarelli, garść orzechów włoskich 10 dużych plastrów cukinii, 1 mała młoda cebula, 3 łyżeczki płynnego miodu np. akacjowego, 2 gałązki rozmarynu. Przygotowanie: Ciasto na pizzę przygotowujemy jak w tym przepisie. Po wyrośnięciu układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem(...)wysmarowanej olejem. Na wierzchu układamy plastry cukinii i pokrojoną w krążki cebulę. Następnie układamy kawałki gorgonzoli i mozzarellę.  Na wierzchu wysypujemy orzechy włoskie, posiekany rozmaryn i ostrożnie polewamy miodem całą powierzchnię pizzy. Całość można jeszcze posolić do smaku. Pizzę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni w funkcji termoobiegu i piec około 15-20 minut (w zależności od grubości

Pełna Lodówka
Quinoa z czerwoną soczewicą, kapustką, cukinią i mnóstwem innych warzyw oraz olejem arganowym - wege obiad! :) 124

najlepsze we wszystkim jest to, że za każdym razem powstaje nowy smak i za każdym razem danie smakuje obłędnie :)   Składniki (4 porcje): 1/4 główki młodej kapusty 2 cukinie 1 mała puszka kukurydzy 3 marchewki kawałek selera 3 małe cebule 2 ząbki czosnku 50 g quinoa Agnex 50 g soczewicy czerwonej  przyprawy: sól morska, zioła prowansalskie Agnex , curry Agnex(...)prawdziwy, imbir - wszystkiego po szczypcie 1 łyżeczka oleju arganowego Przygotowanie: Cebulę poszatkuj, posiekaj czosnek, marchewkę i seler pokrój w cieniutkie plasterki. Podduś na patelni dodając wodę.  Kapustę poszatkuj, cukinie pokrój w grube półplastry. Dodaj do pozostałych warzyw wraz z kukurydzą. Duś na małym ogniu. W razie potrzeby podlej wodą. Komosę ryżową przepłucz 2-3 razy pod wodą. Ugotuj razem

Zdrowie na języku :P
Schab Duszony z warzywami 151

łyżki przyprawy Kebabczeta   ( Mieszanka przypraw do kiełbas i wszelkiego rodzaju pieczeni i zrazów mielonych)  sól prowansalska do natarcia mięsa . Dodatkowo: papryka czerwona 1 szt cukinie 100 g pomidory 2 szt   woda 1.1/2 litra keczup 1 łyżka     Wykonanie :   Schab myjemy i osuszamy , nacieramy go kebaczetą i solą dosyć sporo(...)wstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia wyjmujemy schab z folii i kroimy w plastry . Do naczynia żaroodpornego wlewamy wodę. Paprykę myjemy , wycinamy ziarenka i kroimy w paseczki. Cukinie myjemy i kroimy w paseczki Pomidora sparzamy i kroimy w kostkę . Warzywa wkładamy do naczynia z wodą i keczupem . Schab smażymy na patelni z obu stron po parę minut i przekładamy

Różowa kuchnia