cukinia - 18701 przepisów (strona:758/1247)

Omleciki z cukinią i bazylią 157

każdego, łatwe w podaniu i napewno zaskoczą domowników :) Można do nich dodać co nam sie tylko podoba.  SKŁADNIKI: 6-7 jajek 1 szczypiorek z cebulką dymką Pół małej cukinii Garść świeżych listków bazylii 3 plasterki szynki pokrojone w kostkę 1 łyżka otrąb żytnich lub pszennych  Sól Pieprz  Zioła prowansalskie  Pieprz ziołowy  Dodatkowo: 12 łyżeczek oleju(...)PRZYGOTOWANIE: Cukinie należy zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Szczypiorek z cebulką posiekać, wędlinę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki należy wymieszac i doprawić do smaku.  Do formy do pieczenia muffinek należy wlać do kazdego dołka po 1-1,5 łyżeczce oleju. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika (250 stopni) i poczekać az tłuszcz sie nagrzeje.  Następnie wlewamy do połowy

Zainspiruj się kuchnią
Tortille z kurczakiem w krakersach z sałatką z kapusty 263

papryka, curry sól i pieprz 1,5 dużego opakowania krakersów (naturalnych lub paprykowych) kilka placków tortilli Surówka: 1/3 główki białej kapusty lub 1 mała główka młodej kapusty 1/2 młodej cukinii 2 korniszony 2 pomidory kilka gałązek zieleniny (natki pietruszki, szczypiorku, koperku ) 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy sok z połówki cytryny lub 3-4 łyżki białego(...)miski, dodać kefir i wszystkie przyprawy. Wymieszać i zostawić w lodówce na kilka, kilkanaście godzin (można na całą noc). Godzinę przed podaniem przygotować surówkę. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować, cukinię zetrzeć na grubej tarce wraz ze skórką, a pomidory i korniszony pokroić w kosteczkę. Zieleninę drobno posiekać. Wszystko umieścić w misce, dodać pozostałe składniki, wymieszać i schłodzić.  W miseczce

Czerwień i błękit
Zielone Curry ze szparagami i cukrowym groszkiem podane z jaśminowym ryżem 179

pasty curry. Polecam szczególnie teraz, kiedy mamy ogromny wybór świeżych warzyw sezonowych. Jest naprawdę pyszne :) SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 2 garści słodkiego groszku pęczek zielonych szparagów 1/2 cukinii puszka mleka kokosowego light lub zwykłego 1-2 łyżki zielonej pasty curry ( w zależności od preferowanego stopnia ostrości) 1 zielona papryczka chilli  1 cebula 2 ząbki czosnku sól olej(...)Wrzucić kurczaka i smażyć 2-3 minuty. Dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek pokrojony w plasterki. Następnie dodać pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać cukinię pokrojoną w półtalarki. Smażyć 2-3 minuty. Dodać szparagi pokrojone w mniejsze kawałki. (Wcześniej pozbyć się zdrewniałych końcówek). Smażyć 2-3 min. Dodać ugotowany al dente groszek. Całość zalać mlekiem

DefinicjaSmaku
Kilka pomysłów na... 157

akurat taka nazwa, a nie zwykłe kotlety? Bardzo smaczna sprawa powiem wam, wariacji już za mną kilka,  pieczonych i smażonych zarówno ;) Przepis: 1/4 szklanki zielonej soczewicy  kawałek cukinii startej na małych oczkach(100-150g) ugotowany ziemniak (ok.100g) 2-3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej (ok.25-30g) sól, pieprz kminek rzymski, czosnek, papryka szczypta sody oczyszczonej Soczewicę gotujemy w szklance(...)wody do miękkości, miksujemy z ziemniakiem (nie musi być bardzo dokładnie) Cukinię ścieramy na tarce i odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy do zmiksowanej masy, następnie dodajemy mąkę i przyprawiamy. Formujemy średniej wielkości kotleciki. Smażymy na patelni przetartej masłem pod przykryciem przez kilka minut, aż się zarumienią, przewracamy na drugą stronę, zwiększając ogień.* Podajemy np. z sosem czosnkowym. *można też upiec

More food, love and dreams
Jarsko i ekologicznie 118

curry z sojowym crunch Składniki: na 4 – 5 porcji 150 g sojowego crunch 800 ml warzywnego bulionu 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 1 cukinia, około 350 g 1 łyżeczka płatków chili lub pół łyżeczki mielonej chili 2 łyżeczki kurkumy 1 kg pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki po jednej łyżeczce nasion rzymskiego kminu, kozieradki(...)pieprzu szczypta cynamonu 2 łyżki oliwy 1 doniczka kolendry orzechy cashew do posypania Gotuj soję w bulionie przez około 8 minut, po czym odcedź. Zachowaj bulion. Pokrój cebulę i cukinię w dużą kostkę, a czosnek i imbir w drobną kostkę. Wrzuć nasiona przypraw na rozgrzaną, suchą patelnię i zrumień, a następnie zgnieć w moździerzu. Podsmaż warzywa na oliwie z dodatkiem

codojedzenia
Grillowe warsztaty z Jakością QAFP 201

zalewa i oliwę, polędwiczkę kroimy w poprzek włókien w plastry około 3-4 cm, wrzucamy do marynaty na około 25 minut po czym doprawiamy solą i grillujemy a) cukinia , b) bakłażan c) batat, cukinię, bakłażany i bataty kroimy w plastry, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i grillujemy d) czosnek , czosnek kroimy w poprzek na połowę, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i grillujemy

upichcona
Vegetariańskie Dietetyczne Leczo - prosty przepis. Dieta odchudzająca warzywno-owocowa 14-dniowa kuracja oczyszczająca organizm 188

również jako kolację.   Jeśli nie chcesz przegapić kolejnych ciekawych wpisów, Kliknij Lubię To na Facebooku. Tutaj.     Vegetariańskie Leczo:   3 kolorowe papryki, 1 cebula, 1 mała cukinia, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 ząbki czosnku, Liść laurowy, Ziele angielskie, 1 szklanka bulionu warzywnego, Sól himalajska, pieprz, kurkuma (tutaj), czarnuszka (tutaj).   1 porcja jarskiego leczo zawiera: 48 kcal(...)białka, 0,6g tłuszczu, 10,8g węgli, 3,3g błonnika pok., ŁG: 0.     Jak zrobić vegetariańskie dietetyczne leczo?     Przygotowaną paprykę i cukinię pokrajać w kostkę. Cebulę posiekać. Warzywa zalać bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i ugotować. Dodać koncentrat, czosnek przepuszczony przez praskę, sól himalajską, czarnuszkę i pieprz do smaku.   Kapustę pokrój, cebulę posiekaj

IzaGotuje
Zapiekanka z ziemniaków i cukinii z sosem musztardowym 207

Zwłaszcza, jeżeli zostało Wam coś z obiadu – na przykład gotowane ziemniaki i resztka warzyw w lodówce. W sam raz na przekąskę po spacerze! Składniki: 4-5 ziemniaków 1 cukinia garść fasolki szparagowej 1 cebula 2 jajka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka posiekanego koperku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sok z 1/2 limonki kawałeczek masła sól(...)osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzacie, studzicie i kroicie w plasterki. Fasolkę myjecie pod bieżącą wodą, odcinacie końcówki i gotujecie w osolonej wodzie, aż będzie miękka, po czym odcedzacie. Cukinię myjecie pod bieżącą wodą, kroicie w plasterki i podpiekacie na suchej patelni grillowej. Cebulę kroicie w piórka i podsmażacie na odrobinie masła. Jajko, śmietanę, musztardę, koperek, sok z limonki

GRUBY WAŁEK
Kalmary ( mątwa ) na grillowanych warzywach 115

wielkości spokojnie najedzą się 3 dorosłe osoby. Do przygotowania tego dania potrzebne są : 1 kalmar osuszony i pokrojony w paski 1/2szklanki mąki 1 czerwona papryka pokrojona wzdłuż 1/2 średnia cukinia pokrojona w grube słupki 2 średnie cebule pokrojone w piórka 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane olej do smażenia sól 1 cytryna pokrojona w ćwiartki 2 łyżki oliwy z oliwek(...)Paprykę i cukinię grillować.  Cebulkę delikatnie zeszklić na odrobinie oliwy z oliwek, dodać czosnek. Zdjąć z ognia aby się nie przypaliło.  W tym czasie na patelni podsmażyć obtoczone w mące kalmary.  Aby nie były gumowate należy to robić około 3 minut, aż się ładnie zarumienią. Posolić.  Zdjąć z patelni i rozłożyć na papierowym ręczniku.Warzywa

Jemy Pijemy
Curry warzywne z tofu na czarnym ryżu podane 145

wodą i gotować ok pół godziny w 2 szklankach wody. Marchewkę pokroić w plastry ( nie za cienkie ),  cebulę w piórka, bakłażana w grubą kostkę, paprykę w grube kawałki, cukinię w pół plastry, tofu w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć marchewkę, następnie dodawać po kolei cebulę, bakłażana, paprykę i cukinię. Doprawić curry i sosem sojowym. Podlewać mlekiem kokosowym, jeśli będzie

Jemy Pijemy
Tarta z boczkiem, warzywami i serem ricotta 246

żółtka 50 ml wody Dodatkowo: *fasola "Jaś" do obciążenia ciasta przy pieczeniu *folia spożywcza *folia aluminiowa SKŁADNIKI na masę do tarty: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia 200 g boczku parzonego 200 g sera ricotta 200 g sera mozzarella (wiórki) 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku szczypiorek natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE(...)Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. PRZYGOTOWANIE farszu do tarty: Cukinię i paprykę myjemy, kroimy w kostkę i smażymy z odrobiną oliwy. Warzywa przesmażamy tak długo, aż znaczna część wody odparuje. Na drugiej patelni przesmażamy pokrojony w paseczki boczek.  Zrumieniony

kulinarnyJa
Szaszłyki z polędwiczki zrolowanej w boczek 113

czosnku w proszku, 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich, sok z połowy limonki, 2 łyżki zalewy z kapary, świeży rozmaryn, pieprz kolorowy świeżo zmielony, ½ papryczka chili, sól himalajska do smaku, żółta cukinia, cebula biała, świeże oregano. Przygotowanie: Marynata: olej mieszamy z sokiem z limonki, zalewą z kapary, czosnkiem, ziołami, pieprzem i solą. Rozmaryn i papryczkę siekamy drobno i dodajemy do marynaty. Polędwiczkę(...)myjemy, suszymy i kroimy na 2 cm krążki. Przekładamy do marynaty i odstawiamy na noc do lodówki. Każdą polędwiczkę zawijamy w plaster boczku i nabijamy na wykałaczki. Cukinię i cebulę kroimy w plastry, smarujemy olejem, solimy i grillujemy. Szaszłyki grillujemy z dwóch str.       Rada: wykałaczki przed grillowaniem moczymy w wodzie 30 min. Smacznego

Moniki Smakołyki
Kurczak pieczony wg Jamiego 205

obrałam, drugą pozostawiłam w łupinach) garść świeżego tymianku oliwa garść świeżego rozmarynu Dodatkowo można przy okazji upiec warzywa: marchewkę (najlepiej pokroić na krążki podgotować ją z ziemniakami) 1 mała cukinia 5-6 szalotek papryka pepperoni 1 czerwona słodka papryka 1. Natrzeć kurczaka od środka i od zewnątrz dużą ilością soli i pieprzu - odstawić na kilka godzin ale minimum ze dwie(...)się.  Kurczak jest gotowy, jeśli mięso z łatwością odchodzi od kości, a sos, który puści jest klarowny. Mnie się nie chciało robić surówki, więc na koniec dorzuciłam warzywa - cukinię w plastrach, marchewkę podgotowaną razem z ziemniakami, paprykę zieloną i czerwoną i kilka szalotek - całość piekłam jeszcze ok. 15 minut pod grillem

Kuchnia Prezydentowej
Tajskie zielone curry (Thai Green Curry) 172

łyżki sosu rybnego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 5 listków limonki kaffir 1 łyżka cukru trzcinowego kilka różyczek kalafiora kilkanaście różyczek brokuła dwie pełne łyżki kawałków bambusa marynowanego 1/3 cukinii pokrojonej w grube półplasterki 2-3 łyżki soku z limonki 20-30 liści bazylii tajskiej świeża kolendra zielona cebulka pokrojona na ukośne krążki 1 . Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pastę(...)przykrycia 5 minut.  3 . Zmniejszyć ogień, przykryć, gotować kolejne 5 minut. Wrzucić brokuła i bambusa, gotować kolejne 2-3minuty.  4 . Doprawić sokiem z limonki, cukrem, dołożyć cukinię i gotować jeszcze 2 minuty. Zestawić z ognia, dodać listki tajskiej bazylii, przykryć jeszcze garnek na 3 minuty. Podawać w miseczkach udekorowane zieloną cebulką i kolendrą, z ryżem jaśminowym

Kuchnia Prezydentowej
Zapiekanka wiejska 225

zapiekance: kilka ziemniaków 100 g boczku pokrojonego w drobną kostkę 1 duża czerwona cebula 1 czerwona papryczka chili 1 mały strąk żółtej papryki 2 kiełbaski śląskie lub senatorskie 1/2 cukinii 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1,5 łyżki majeranku,  1 łyżeczka tymianku sól, czarny pieprz do smaku 10 g startego żółtego sera (ewentualnie) Sos: 150 g kwaśnej śmietany(...)szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki cukru 1. Ziemniaki pokroić w talarki, obgotować przez 10 minut w dużej ilości wrzątku, odcedzić, odparować wrzucić do dużej miski. Paprykę pokroić w kostkę,  cukinię w  grube półplasterki, posiekać drobno papryczkę chili, wszystko dodać do ziemniaków. Piekarnik nagrzać do 190°C. 2. Boczek zesmażyć na chrupko na średnim ogniu, dodać kiełbaskę, zrumienić z każdej

Kuchnia Prezydentowej