cukinia - 18701 przepisów (strona:764/1247)

TAGLIATELLE Z CUKINIOWYM SOSEM ŚMIETANOWYM 155

Zjedli, aż im sie uszy trzęsły. Zostawiam Was z prostym, ale smacznym daniem i zmykam pod kołderkę. SKŁADNIKI: 250 g makaronu Tagliatelle 1 szlotka 2 ząbki czosnku 1 mała cukinia 6-7 plasterków szynki 6 pieczarek 200 ml śmietanki 30% sól pieprz parmezan olej A jak to zrobić:  Makaron ugotować al`dente. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną drobno(...)którą lekko podsmażyć. Dodać pokrojone dość grubo pieczarki i pokrojona w paski szynkę. Oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć. Gdy pieczarki zaczną "puszczać wodę" wsypać startą na grubych oczkach tarki cukinię. Całość smażyć, aż woda odparuje. Doprawić solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem. Wlać śmietankę i zagotować, do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, nie zapominając o mieszaniu. Dodać ugotowany makaron, który

Kuchnia w opałach
Polędwiczki wieprzowe w czosnku niedźwiedzim i prosciutto 169

listków czosnku niedźwiedziego (lub 1 łyżeczka suszonego), 100 ml białego wytrawnego wina (polecam młode portugalskie Vinho Verde), sok z połowy limonki, pieprz, 2 łyżki oliwy. Sałatka: 1 cukinia, garść umytej i osuszonej rukoli, 1/2 papryczki chili, łyżka posiekanych pistacji. Sos pistacjowy: 1/2 szklanki gęstego jogurtu, 6 listków czosnku niedźwiedziego, 1/2 awokado, 2 łyżki wyłuskanych pistacji, sok z połowy cytryny(...)minutach zdjąć folię i dalej piec do zrumienienia szynki (10-15 minut).       Sos:  Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku. Sałatka: Cukinię pokroić w nitki (najlepiej przy pomocy specjalnej obieraczki), wymieszać z rukolą, wyłożyć na porcję sosu, posypać pistacjami i plastrami chili

SzczyptaSmaQ
Enchilada wegetariańska z warzywami 161

pewnością jeszcze je przygotuję. Przepis znalazłam tutaj . Składniki: 4 tortille (25 cm średnicy); 0,75 szklanki startego żółtego sera; 75 g szpinaku (świeży lub mrożony); pół dużej cukinii; 2 małe marchewki; czerwona papryka; garść czerwonej fasoli z puszki; 0,25 puszki kukurydzy; 2 ząbki czosnku; papryczka chili (opcjonalnie); sól, pieprz do smaku; Składniki na sos pomidorowy: 1,25 szklanki rozgniecionych(...)pomidorów z puszki; 1,25 szklanki wywaru z warzyw;  2 małe cebule lub szalotki; ząbek czosnku; 1 łyżeczka cukru; mielone chili; Szpinak, fasolę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, papryczkę chili, marchewkę i cebulę oraz rozgnieciony czosnek podgrzewamy do miękkości na patelni (świeży szpinak blanszujemy i kroimy liście). Miękkie warzywa doprawiamy solą i pieprzem. Jednocześnie zaczynamy przygotowywać sos: wszystkie

In my kitchen
Zupa curry z batatem 135

ziemniaka, gotuje się krócej niż on. Jeśli chcecie, by zachował kształt, wrzućcie go do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Składniki: 1 bulwa batata 1 średniej wielkości cukinia 1 mały bakłażan 1 por 1 brokuł 250 g zielonego groszku 2 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 1 gniazdko anyżu 3 cm kawałek kory cynamonu 3 łyżki zielonej pasty curry(...)sól zielona kolendra Sposób przygotowania: Bulion doprowadzić do wrzenia. Dodać liście laurowe, anyż i cynamon i gotować ok. 10 minut, by uwolniły swój smak.  Dodać pokrojone w kostkę cukinię i bakłażana, a także pokrojonego w plastry pora (białą i nieco zielonej części), pojedyncze różyczki brokuła i groszek (o tej porze roku użyłem mrożonego) i gotować ok. 5 minut

W SMAK
Pasztet z cukinii i pieczarek 146

Jeden z popularniejszych warzywnych pasztetów. 3 średnie cukinie 500 g umytych i oczyszczonych pieczarek 1 marchewka 2 cebule 3 duże jajka ½ szklanki bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia   Cukinie umyć i zetrzeć razem z łupką na tarce o dużych oczkach, posolić i po kilku minutach dobrze odcisnąć. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, odparować na niewielkiej ilości oleju

Trzeci talerz
Makaron pepperoni z grilowanymi warzywami i kozim serem 128

Składniki: Makaron pepperoni oliwa z oliwek cukinia czerwona papryka zioła prowansalskie ser kozi sól pieprz Cukinię i paprykę kroimy na spore kawałki. Nagrzewamy patelnie grilową i umieszczamy na niech warzywa skropione oliwą z oliwek. Grilujemy kilka minut do miękkości. Zasypujemy przyprawami. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z warzywami. Kozi ser kroimy w drobną kostkę

KuukBuuk
Śródziemnomorski mix warzyw 150

konkretnie danie kochają moje dzieci. Lubie i ja. I zawsze wszyscy proszą o dokładki. Kilka składników i jemy zdrowo, kolorowo, śródziemnomorsko. Składniki -cukinia baby -brokuł ugotowany na parze wcześniej -kawałek korzenia selera -czerwona papryka -groszek z puszki bądz mrożony -przyprawa bez chemii Karahi Chicken Masala od  SKWORCU -ser topiony od  LACTIMA Półgęsek- gęsina pieczona, plasterkowana pomidory suszone(...)słońcu Ponti od  INDEX FOOD parmezan utarty natka zielonej pietruszki vinaigrette Monini classico z octem balsamicznym z Modeny Piekło Niebo – mix prażonych ziaren od  ZIARENKOWO Brokuła uparuj.Odstaw. Cukinię podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj paprykę, duś pod przykryciem. Dosmacz przyprawą bez chemii Karahi Chicken Masala. Dodaj selera. Podduś. Dodaj brokuła. Wyciśnij na całość sporo sera topionego prosto

Z Kuchni Do Kuchni
Szybki Obiad: Makaron Pakora Masala 128

bardziej orzechowa w smaku. Jeśli nie uda Wam się jej kupić użyjcie zwykłej cieciorki.  Makaron Ryżowy Pakora Masala Składniki: 1 opakowanie makaronu ryżowego lub sojowego (200 g), 1/2 cukinii, 1 czerwona papryka, 1/2 pora, 1/2 fenkuła, 1 puszka kala chana (brązowej ciecierzycy), garść nerkowców, 1 łyżeczka pakora masala, 1 łyżka prażonej cebulki do posypania, 1 łyżka oleju. Przygotowanie: Warzywa(...)umyć i osuszyć, cukinię i pora pokroić w cienkie plastry bądź półksiężyce, paprykę i fekuła w kostkę, cieciorkę odsączyć z zalewy. Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Warzywa podsmażyć na łyżce oleju przez 3-4 minuty.  Makaron przełożyć do warzyw, dodać przyprawę i dorzucić brązową cieciorkę. Całość wymieszać. Posypać nerkowcami i prażoną cebulką. Danie można podawać zarówno

Pełna Lodówka
10 pomysłów na pieczarki 306

Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Zimowe tosty z goudą Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami

Moja smaczna kuchnia
Bigos z cukinii + film 148

pieczarek i kiełbasy z boczkiem to znakomite danie idealne na obiad lub gorącą kolację. Prosty w przygotowaniu bigos najlepiej smakuje podany z pieczywem. składniki na 6 porcji 3 małe cukinie 3 pomidory 2 papryki czerwone 1 cebula 15 dag pieczarek 30 dag kiełbasy cienkiej 30 dag boczku wędzonego szczypta ostrej czerwonej papryki szczypta czosnku granulowanego sól pieprz przepis Kiełbasę , boczek(...)dorzucamy pokrojone pieczarki i całość mieszamy. Małe umyte cuknie kroimy razem ze skórką w kostkę , paprykę i obrane ze skórki pomidory również kroimy w kostkę . Do garnka wrzucamy pokrojoną cukinię, paprykę i pomidory , dolewamy taką ilość wody żeby przykryła warzywa , na końcu dodajemy podsmażone wcześniej składniki boczek z kiełbasą ,cebulą i pieczarkami .Wszystko mieszamy i gotujemy do miękkości warzyw. Kilka

Smakowite Dania
Makaron muszle nadziewany warzywami w sosie pomidorowym 355

serem, możecie posypać całość parmezanem lub mozzarellą. Ja tym razem przygotowałam wersję wegańską, bez sera i po zapieczeniu wyszła przepyszna! Polecam na niedzielny obiad :) Makaron conchiglioni z cukinią i papryką w sosie pomidorowym Składniki: około 10-12 muszli na osobę, 1/2 cukini, 1 biała papryka, puszka pomidorów, 200 ml passaty pomidorowej (gotowy sos pomidorowy), 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka(...)suszonego oregano,  1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka oliwy, 1/2 łyżeczki soli, pieprz do smaku. Przygotowanie: Cukinię i paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na patelni na rozgrzanej oliwie. Dodać pomidory z puszki wraz z zalewą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość odparować. Dodać po pół łyżeczki oregano i bazylii oraz 1/4 łyżeczki soli. Doprawić

Pełna Lodówka
Chrupiące placki ziemniaczane z kukurydzą 225

wszystkim, kuszące chrupkością, niby tradycyjne, ale ubogacone w wyglądzie i składnikiem w smaku obojętnym, ale dodającym placuszkom lekkości i wspaniałego koloru, warto się skusić... Składniki: 5 dużych ziemniaków 1 cukinia 3 łyżki kukurydzy z puszki 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1 cebula 1 mała śmietana lub jogurt 2 łyżki cukru trzcinowego pół łyżeczki tymianku i oregano sól i pieprz(...)świeżo mielony olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki wraz z cebulą obieramy. Umytą cukinię, ziemniaki oraz cebulę trzemy na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Dodajemy pozostałe składniki oprócz śmietany i cukru. Wyrabiamy masę, na patelni rozgrzewamy  olej, łyżką kładziemy placuszki, które smażymy z obu strona na złoty kolor. Wykładamy na talerz dekorujemy śmietaną i posypujemy cukrem trzcinowym. Smacznego

kgwjanczewo
Curry z kurczakiem i warzywami w sosie kokosowym 287

żółtej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 puszka pomidorów pelati 200 g śmietany 30% 3 ząbki czosnku 2 cebule 5 cm korzeń imbiru 400 g marchewki 400 g cukinii 100 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem 1 pęczek kolendry 40 g miodu 1 papryczka chili pieprz i sól Dodatki: ryż bosmati 1 limonka 1 papryczka chili Przygotowanie: Mięso kroimy(...)mleczkiem kokosowym. Marchew kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Wrzucamy na patelnię i gotujemy do miękkości. Dodajemy część posiekanej kolendry. Doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Cukinię kroimy w półplastry i dodajemy do ugotowanej marchwi. Pozostałą kolendrę siekamy i dodajemy do sosu. Mieszamy. Gotujemy około 5 minut. Wyjmujemy kurczaka z piekarnika, polewamy go miodem i jeszcze na chwilę

Smakowity Blog Kulinarny
Śląskie kolorowe szaszłyki 149

pieczywem. Składniki: Ok. 80 dag filetów z kurczaka Ok. ½ kg kiełbasy np. Śląskiej 1 średnia papryka czerwona 1 średnia papryka żółta 1 średnia papryka zielona 1 niezbyt gruba cukinia Około ½ kg niedużych pieczarek (jeśli są większe można przekroić na połówki lub ćwiartki) 3 średnie cebule Zalewa do mięsa: 1/3 szklanki oleju 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka(...)wcześniej. Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Kiełbasę kroimy pod skosem w podłużne kopytka (możecie przed krojeniem obrać ją ze skórki). Papryki i cebule kroimy w dość grube podłużne kawałki. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki około centymetrowej grubości. Pieczarki obieramy ze skórki i myjemy. Po przygotowaniu wszystkich składników, możemy zabrać się za nabijanie wszystkiego po kolei na patyczki

Smakowy Raj
Warzywny gulasz z kaszą jaglaną 443

znaczący wzrost temperatury, ale jednocześnie epidemia grypy i zakichani ludzie dookoła. Trochę warzyw na wzmocnienie. I kasza. Czyli obiad marzenie :) A Wy czym wzmacniacie się w marcu? Składniki: 1/2 cukinii 1 cebula 1 marchewka garść mieszanki kolorowych papryk (ja użyłam mrożonej) sól, pieprz zioła prowansalskie 1 łyżka koncentratu 1 łyżka śmietany 1 łyżka oleju    Wykonanie: Cebulę pokroić(...)kostkę, cukinię i marchewkę w półplasterki, a paprykę w paski i na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa podsmażyć na oleju,doprawić do smaku i dodać koncentrat. Dusić przez kilka minut aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Na koniec dodać śmietanę i podgrzać. Podawać z ugotowaną kaszą jaglaną

Pasja Smaku