cukinia - 18701 przepisów (strona:772/1247)

Zielone pesto z rzeżuchą, podane na makaronie z dodatkiem chili 130

oliwy z oliwek 100 g sera   najlepiej parmezanu albo Grana Padano    garść rzeżuchy  sól do smaku Dodatkowo: ulubiony makaron parę  plasterków suszonych pomidorów mała cukinia Na łyżce oliwy zrumienić orzeszki i nasiona, następnie odsączyć je z tłuszczu. Umyte i osuszone liście bazylii, rzeżuchę, czosnek i orzeszki pinii oraz migdały utrzeć(...)pesto Pesto podajemy z ulubionym makaronem, u mnie świeży makaron (nie suszony) dodatkiem chili. Do niego dodałam pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz podsmażoną wcześniej cukinię pokrojona w plasterki

Bon Appetit Małgorzaty
Omlet z patelni bardzo warzywny 165

postarałam się być bardziej precyzyjna ;) Miłego dnia, pełnego energii! :) Składniki na 1 omlet: 3 duże jajka 1/3 szklanki mleka 1 łyżka masła + 1 łyżka oleju 1/3 cukinii kawałek czerwonej papryki 1/4 pora 1 dojrzały pomidor 2 szalotki szczypiorek kawałek tartego parmezanu sól, pieprz Por kroimy w krążki, paprykę, cukinię, szalotki oraz pomidor w kostkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu

Bon Appetit Małgorzaty
Leczo czyli warzywa z wolnowaru 211

Paprykowo cebulowe leczo było kolejnym zrobionym daniem. Wolnowar sprawdził się świetnie. Danie jest bardzo aromatyczne, a jednocześnie warzywa zachowują swój kształt.  Polecam! składniki 700 g papryki, mieszanej 1 cukinia' 3 pomidory 2 czerwone cebule 4 białe cebule 5 dużych ząbków czosnku 100 g chorizo 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżki(...)przygotowanie Nagrzać misę wolnowaru zgodnie z instrukcją obsługi. Skropić wnętrze oliwą ( najlepiej spryskiwaczem, lub posmarować pędzelkiem ) Warzywa umyć. Paprykę pozbawić pestek, pokroić w paski, pomidory  i cukinię pokroić w sporą kostkę, cebule obrać i pokroić w piórka.Czosnek pokroić w plasterki. Chorizo pokroić w pasterki, lekko przesmażyć na patelni - tylko aby trochę puściła

Stare Gary
Fasolka nie po bretońsku ;) 138

matko, na samą myśl już ślinka mi cieknie :))) W wersji dla mięsożerców wystarczy dodać kilka plasterków dobrej kiełbaski i jestem pewna, że będą zajadać ze smakiem :) * fasola- 2 szklanki * * cukinia- 1 duża * papryka- 1 szt. * pomidory- 1 kg ** * cebula- 3 duże * czosnek- 4 ząbki * oliwa do smażenia * przyprawy: papryka słodka- 1 łyżka, suszona papryczka chili- pół łyżeczki, majeranek- pół łyżeczki(...)wodą z fasoli i dusić pod przykryciem około 10 min. W tym czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i zmiksować. Do garnka z cebulką i papryką dorzucić pokrojoną cukinię oraz zmiksowane pomidory i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gotować na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje (około 25-30 min.). Do gotowego sosu dodać fasolę, doprawić i wymieszać. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Warzywa z piekarnika - dietetycznie 179

wody"i zachowuja wiecej wartości odżywczych.Sa słodkie,soczyste i bardzo aromatyczne.Pysznie,zdrowo,kolorowo - bardzo polecam Składniki: podgotowane wcześniej ziemniaki (okolo 10 minut) 2 papryki 2 pomidory 1 cukinia 1 główka czosnku sól,pieprz oliwa rozmaryn,tymianek Wykonanie: ziemniaki wyszorować i podgotować w łupinach około 10 minut papryki umyć,usunać gniazda nasienne i pokroić w 2-3 cm paski pomidory(...)pokroić w ćwiartki cukinie pokroić w grube słupki czosnek przekroić w poprzek na pół ugotowane ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym,dołożyć przygotowane warzywa,skropić całość oliwą lub olejem,sola,pieprzem dołożyć zioła piec w piekarniku nagrzanym do 200°C okolo 30-40 minut,az sie Ladnie zrumienią

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Leczo 180

cebule łyżka masła do smażenia 6 kiełbasek śląskich 2 marchewki 3 papryki czerwone 2 papryki żółte 2 cukinie 1/2 kg pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 3/4 szklanki ketchupu 2 łyżki śmietany 12% przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka łagodna, pasta chili SAMBAL) Leczo to takie danie, że ile jest gospodyń - tyle wersji na jego przygotowanie :) Dzisiaj przedstawię swoją(...)Marchewki obrać i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Dorzucić do kiełbasy. Smażyć pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 15 minut. W tym czasie umyć paprykę i pieczarki, a cukinie obrać ze skórki. Warzywa pokroić na kostkę. Przygotować duży garnek z grubym dnem. Przełożyć do niego podsmażoną kiełbasę z cebulą i marchewką, a następnie dodać resztę warzyw. Zalać 3/4 szklanki

Świat Domowej Kuchni
Pieczone warzywa czyli prażonka-pieczonka. 184

piecu i podane z sosem czosnkowym. Pełniutka blacha zniknęła podczas jednego tylko obiadu. Wszyscy byli zachwyceni. ok 1/2 małej dyni kilka czerwonych ziemniaków ze skórką 2 marchewki 1 cukinia 1/2 świeżego brokuła 1 burak kilka ząbków czosnku olej przyprawy Warzywa pokroiłam w talarki, półksiężyce itp, ziemniaki, jako że pieką się najdłużej zostawiłam w miarę niewielkich kawałkach. Czosnek dodałam w ząbkach

Z butelką mleczka w tle
Alma: Grillowana makrela z warzywami i puree ziemniaczanym 180

Grillowana makrela z warzywami i puree ziemniaczanym (źródło: alma.pl) Składniki: surowa makrela natka pietruszki koperek cukinia papryka masło kwaśna śmietana pomidorki koktailowe ziemniaki oliwa Sposób przyrządzania: Na wstępie należy dokładnie wyszorować ziemniaki, zalać je wodą, posolić i gotować do miękkości. Po ugotowaniu warzyw trzeba delikatnie ściągnąć ich skórkę, dodać łyżkę masła i dwie łyżki kwaśnej śmietany. Pokroić w plasterki cukinię

WojnaNaSmaki.pl
Raclette, patelenka pełna smaków i zabawy 154

Raclette Aura za oknami nie sprzyja biesiadowaniu przy ognisku czy grillu, ale namiastką tego może być raclette.   Składniki. 50 dag sera raclette 50 dag polędwicy 2 papryki 1 cukinia 1 kg ziemniaków sól pieprz Wykonanie. Ziemniaki ugotować. Mięso i ser pokroić w plastry. Paprykę w paski ,a cukinię w krążki. Na płycie grzewczej układamy mięso i warzywa, do grillowania

Kulinarny karnet Christophera
Krewetki po tajsku 103

Skladniki na 2-3 porcje: mleczko kokosowe 165 ml łyżka zielonej pasty curry (skład: chili, trawa cytrynowa, czosnek, sól, szalotka, galangal, kmin, limonka) 250 g krewetek 1 cukinia kilka liści mięty natka pietruszki ryż Przygotowanie: Do garnka wlewamy mleko kokosowe i zieloną pastę curry i podgrzewamy na średnim ogniu. Dodajemy krewetki i dusimy, aż się ugotują. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię

Smakowity Blog Kulinarny
Mussaka 162

zapiekanka wywodząca się z kuchni greckiej. Wbrew pozorom łatwa w przygotowaniu.   Składniki: 500g mięsa mielonego (najlepiej z jagnięciny, ja użyłam wieprzowo-wołowego) 1 kg ziemniaków 1 bakłażan 1 cukinia 2 papryki czerwone 2 cebule 4 pomidory 3 ząbki czosnku Pasta pomidorowa 4 liście laurowe Słodka i ostra papryka w proszku do smaku Sól, pieprz do smaku 2 łyżki suszonego(...)smażymy. Następnie dodajemy mięso i pastę pomidorowa. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny, doprawiamy czosnkiem i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 45 minut, aż wszystkie

Smakowity Blog Kulinarny
Tajska zupa krewetkowa TOM YUM GUN 133

łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka cukru 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki 1/4 szklanki świeżych liści kolendry 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 1/2 cukinii 2 szalotki Fasolka szparagowa, drobno pokrojona Przygotowanie: W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy przez 5 minut krewetki (wcześniej rozmrożone). Następnie dodajemy pokrojone w paski warzywa: szalotkę(...)papryczki chili, imbir,  paprykę żółtą i zielona,  cukinie i fasolkę szparagowa- smażymy kolejne 5 minut. Następnie dolewamy szklankę wody, dodajemy pastę curry,  doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszamy. Dolewamy resztę wody i znów doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut. Zupę przyprawiamy cukrem, sosem rybnym, sokiem z limonki, jeśli będzie potrzeba także solą

Smakowity Blog Kulinarny
Quinoa otoczona warzywami z parowaru 141

podobną wartość odżywczą do amarantusa. Przepis miał być trochę bogatszy, ale pieczarki leżały 2-3 dni w lodówce i stwierdziłem w czasie obierania, że się nie nadają. Była też cukinia, ale się nie zmieściła na talerz i zjadłem ją oddzielnie :) Więc w przepisie nie umieszczę :) Na pewno będę częściej robił, bo quinoa ma ciekawy smak,  także na następny(...)się pewnie cukinia załapie, pieczarki może też :) Składniki :  4 łyżki quinoa 1 ogórek świeży  5 pomidorków cherry  1 papryka żółta  1 papryka czerwona  oliwa z oliwek  szczypiorek Przyprawy :  pieprz czarny  natka pietruszki    Papryki myjemy, wydrążamy środki i kroimy na małe kawałki. Pomidorki myjemy. Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w grubsze

Parowar Faceta
CHŁOPSKI KOCIOŁEK 150

tego czasu nie ma zbyt wiele :)Tak było dzis i powstało takie oto danie :) Składniki: 40 dag mięsa wieprzowego łopatki 1 puszka pomidorów  w puszce 1 cukinia 2 marchwie 1 czerwona cebula 1,5 szkl bulionu warzywnego 2 garście makaronu  rurki skosne Czanieckie Makarony  ognista mieszanka przypraw Kamis młynek sól morska z piepzem Kamis młynek 2 łyzki(...)dodajemy pokrojona w plastry cebulę. Chwilę podsmażamy razem, dodajemy bulion, przyprawiamy przyprawami Kamis. Dodajemy pokrojona w plastry marchew. Podduszamy ok 25 minut. Dodajemy pomidory z puszki, pokrojona w kostkę cukinię. Po ok 15 minutach dodajemy makaron, jesli jest taka potrzeba dolewamy jeszcze bulionu. Doprawiamy suszonymi pomidorami i ew. jeszcze solą z pieprzem

Z Majeczką w kuchni
GULASZ WIEPRZOWY Z ZIEMNIAKAMI 162

powiedzieć jednogarnkowe, należy do tych, które robią się praktycznie same . A to czasami baaardzo ułatwia życie !   Składniki: 500g mięsa na gulasz ja użyłam szynki 300 g ziemniaków 1 cukinia puszka pomidorów 2 cebule czerwone 1,5 szkl bulionu warzywnego 1 papryka 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis sól morska Kamis młynek pieprz mielony Kamis ognista mieszanka przypraw Kamis olej(...)piórka cebule. Podsmażamy. Dodajemy bulion. Dokładamy pokrojone  w kostkę ziemniaki, doprawiamy sol, pieprzem papryką. Po ok 15 minutach dodajemy pomidory paprykę pokrojoną w kostkę i tak samo pokrojoną cukinię. Dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Doprawiamy do smaku ognistą mieszanka przypraw Kamis

Z Majeczką w kuchni