cukinia - 18701 przepisów (strona:775/1247)

Polędwiczki w sosie szałwiowym 155

Składniki: 700 g wieprzowych polędwiczek, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 cukinii, 1 cebula, sól, pieprz, 3 łyżki mąki, 200 ml soku jabłkowego, 200 ml kremówki, 1 duże jabłko, posiekana natka pietruszki, 2 Inspiracje kulinarne Kamis- polędwiczki w sosie szałwiowym Przygotowanie:      Polędwiczki kroimy po ukosie na 1 cm plastry i lekko rozbijamy. Następnie przygotowujemy panierkę z mąki, soli, pieprzu(...)słodkiej papryki, w której obtaczamy polędwiczki. Smażymy je na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulkę i paprykę pokrojoną w kostkę oraz cukinię pokrojoną w długie, wąskie słupki. Po 3 minutkach dodajemy pozostałe przyprawy- czosnek, szałwię, rozmaryn i tymianek. Warzywa zalewamy sokiem jabłkowym i kremówką. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko w ósemki, natkę

Aga w kuchni
Faszerowane muszle 43582

Składniki: 1 opakowanie makaronu muszle, 500 g mięsa mielonego z szynki, 1/2 cukinii, 1/2 czerwonej papryki, 6 łyżek ketchupu, 1 cebula, 20 g startego sera mozzarella, posiekana natka pietruszki, szczypta chilli, szczypta papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki bazylii i tymianku, sól, pieprz. Przygotowanie:      Zaczynamy od ugotowania makaronu  w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy i przepłukujemy zimną(...)wodą. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Następnie podsmażamy mięso mielone, przyprawiamy je pieprzem i solą. Dodajemy pokrojone w kostkę pozostałe warzywa- cukinię i paprykę. Dodajemy ketchup lub koncentrat pomidorowy i przyprawiamy. Całość podgrzewamy jeszcze ok 5 minut. Do ostudzonych muszli wkładamy farsz i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem mozzarella i posypujemy posiekaną natką pietruszki

Aga w kuchni
Faszerowane muszle kaszą 159

Składniki: 1 opakowanie makaronu muszle 3 kolory Czaniecki, 1 szklanka kaszy jaglanej Kupiec, 300 g mięsa mielonego, 1 mała cukinia, 1 cebula, 1/3 czerwonej papryki, 1/3 żółtej papryki, 1/3 zielonej papryki, 30 g żółtego sera, 1/3 szklanki bulionu, 2 łyżki natki pietruszki, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz czarny, bazylia. Przygotowanie:       Muszle gotujemy al dente w osolonej(...)mięsem mielonym. W rondelku gotujemy kaszę jaglaną- na szklankę kaszy dodajemy 2 szklanki wody i lekko solimy, gotujemy, aż do odparowania całej wody. Do mięsa dodajemy startą na tarce cukinię i pokrojone w kostkę kolorowe papryki. Następnie dodajemy kaszę i podlewamy 1/3 szklanki bulionu, dodajemy ketchup, przyprawy i natkę pietruszki. Muszle faszerujemy farszem z kaszy, posypujemy startym żółtym serem

Aga w kuchni
Grillowane pieczarki 179

Składniki: 500 g dużych pieczarek, 1 mała cukinia, 1/4 czerwonej papryki, 1 ząbek czosnku, 1 mała cebulka, 1 łyżka natki pietruszki, 2 łyżki masła, sól, pieprz. Przygotowanie:        Odcinamy nóżki pieczarek tuż przy kapeluszu. Nóżki kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozpuszczonym maśle. Dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodajemy pokrojoną(...)kosteczkę cukinię oraz paprykę. Dusimy, aż odparowania wody z pieczarek. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem i wsypujemy natkę pietruszki. Takim farszem faszerujemy kapelusze pieczarek i grillujemy je na ruszcie ok. 15-20 minut

Aga w kuchni
Marynowana sałatka ze złotą wstęgą 211

Pozostawić na całą noc pod przykryciem typu gaza lub siatka-chodzi tylko o muszki, komarki i inne takie stwory latające. Na drugi dzień papryke pokroić w paski oraz cukinię w dyski,plasterki lub po prostu posłużyć się robotem z tarczą do szatkowania. Dodać posiekaną natkę pietruszki i selera.  Wymieszać rękami dokałdnie ,aby dyski z cukini porozdzielały się. UWAGA(...)bulgotać i gotować się, ale lekko pyrkać między słoikami, które nie mogą się wzajemnie dotykać. Smacznego! Sałatka taka jest genialna nawet bez pasteryzowania, czyli jedzona od razu, gdyż cukinia i inne składniki mają dość czasu ,aby się przegryzć. Na krakersach smakuje obłędnie, w bułkach smakuje rewelacyjnie ,a do grilowanego mięsa lub tłustych pieczeni to już musowo jest wskazana

Z Kuchni Do Kuchni
Wafle ryżowe z faszerowaną papryką 203

gości, by nie jeść chleba np.By sobie inaczej umilić powszednie posiłki. Wafle już są. Teraz przygotować faszerowana paprykę. Potrzebne nam będą- -czerwona papryka przekrojona na pół. Usuń gniazda nasienne. -cukinia baby -pomidor -bazylia -mielone mięso- ja miałam ugotowane na parze wczesniej , więc je tylko podsmażyłam -natka pietruszki -czosnek -sól, pieprz Oto farsz do papryki. Rozgrzej oliwę, włoż mięso mielone, dodaj(...)temp. 195 stopni, dotąd aż wierzchnia część farszu zacznie brązowieć. Nie zapomnij podlać papryki odrobinką wody. Wyciągnij z piekarnika i odłóż na bok do wystudzenia, gdyż papryka faszerowana cukinią w ten sposób jest genialna w smaku jak jest chłodna po prostu. Każdą papryke połóż na waflu ryżowym. Jeśli masz ciepliwośc to zapiecz kilka malutkich ziemniaczków dodatkowo w piekarniku. I podaj

Z Kuchni Do Kuchni
Makaron z leczo i ziarnami 165

Leczo.. każdy robi inaczej, każdy ma swój sekret..a ja zrobiłam tak- Składniki -papyka igołomska -papryka czerwona -cukinia baby -kabaczek zielony -kabaczek żółty -dynia -zielona pietruszka+seler naciowy+szczypior -kiełbasa wiejska -cebula -oliwa z oliwek -świeże pomidory +salsa pomidorowa -świdry As Babuni Na rozgrzaną oliwę wrzuć papryki, kiełbasę i szczypior.  Lekko podsmaż, dodaj pokrojone według uznania kolejne składniki(...)końcu dodaj cukinie i dynie. Pomidory sparz i obierz ze skórki rozgnieć widelcem, dodaj do całości, podlej sosem pomidorowym. Może być z butelki ale lepszy będzie z kartonu, nawet ten do picia!  Następnie duś pod przykryciem. Przypraw wedle uznania. Ugotuj makaron, wyłóż natychmiast na talerze i polej gotowym leczo.  Posyp ziarnami od Ziarenkowo Euforia i...smacznego !!!! Jeśli potrzebujesz

Z Kuchni Do Kuchni
Warzywne spaghetti! 263

Kolejny dietetyczny pomysł na lunch box do pracy. Przepyszne warzywne spaghetti, podane z pęczakiem i posypką z pistacji! Mniami! SKŁADNIKI: - 1 marchew - 1/2 małej cukinii Marchew i cukinię, potknij na cieniutki paseczki, za pomocą specjalnej maszynki. - 1 łyżka posiekanej pistacji - 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki miodu, sól, odrobina chili Warzywa wymieszaj z dresingiem. - 3/4 szklanki

SMYKWKUCHNI
Faszerowana papryka 194

różne dodatki :) Składniki na 1-2 porcje: 1 duża papryka lub 2 mniejsze 20 dag mięsa mielonego wieprzowego 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 1 mała cebula Kilkucentymetrowy kawałek cukinii i dyni 1 torebka ryżu (100g) 100 ml passaty pomidorowej 60 g mozzarelli (pół kulki) Przyprawa włoska Słodka papryka w proszku Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie(...)instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, cukinię i marchew. Podsmażyć. Dodać mięso mielone. Podsmażyć do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami włoskimi. Dolać passatę pomidorową. Wymieszać. Na koniec dodać ugotowany ryż. Połączyć wszystko. Paprykę/i   przekroić na pół. Wypełnić farszem. Na wierzch ułożyć startą mozzarellę. Piec

Fabryka pomysłów
Makaron z sosem a'la ratatouille 198

ratatouille na 4 porcje czas przygotowania: 30 min.  Składniki: 400 g świeżego makaronu, np. tagliatelle 1/2 czerwonej cebuli 1 marchewka 1/2 bakłażana 1 czerwona papryka 1 cukinia oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie warzywa należy pokroić w drobną i w miarę równą kostkę. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią warzywa w kolejności od najtwardszych, do tych(...)najszybciej gotujących się, czyli kolejno: cebulę, marchewkę, bakłażana, paprykę i cukinię. Oczywiście nie wrzucamy wszystkiego na raz, tylko co 3-4 min, gdy widzimy, że wcześniej umieszczone na patelni składniki zdołały już zmięknąć. W tym czasie zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy w niej makaron, dla świeżego makaronu jest to ok. 3-5 min. Sos próbujemy i doprawiamy do smaku solą

Chilli Czosnek i Oliwa
Zielone warzywne curry 178

odrobina kaszki kuskus i pyszny, lekki obiad lub lunch gotowy. Zielone warzywne curry Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 120 g zielonej fasolki szparagowej 350 g cukinii 1  fenkuł 3 małe kapusty pak choi 200 g bobu 1 zielona papryka 250 ml bulionu 3 łyżeczki zielonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego(...)kawałek świeżego imbiru 2 listki limonki kaffir sól morska do smaku 1 łyżka posiekanej kolendry Wykonanie: Bób i fasolkę gotujemy na parze przez 15 minut. Cukinię i fenkuł kroimy na pół plasterki, zieloną paprykę kroimy w 2 centymetrowe kwadraty, a pak choi w 2 centymetrowe kawałki. Imbir ścieramy na tarce. Do dużego garnka wkładamy pastę curry

Kulinarne przygody Gatity
Toskania: Jak uczyłam się gotować po włosku. Relacja z lekcji gotowania. 147

restauracji i poczuć się jak kucharz, szczególnie, że dostaliśmy od niego profesjonalne fartuszki :) Na początek wspólnie napiliśmy się Proscecco , po czym przystąpiliśmy do omawiania naszego menu. Oto ono: flan cukinii z sosem pomidorowym świeży makaron z sosem a'la ratatuj królik cacciatore pepperonata tiramisu Imponujące prawda? Czekało nas dużo pracy i ledwo wyrobiliśmy się w czasie. Zaczęliśmy od zagniecenia ciasta(...)dużo siły. Duża męska dłoń sprawdza się najlepiej, ja się nieźle przy tym napociłam ;) Muszę jeszcze poćwiczyć, aby nabrać wprawy, jaką miał Andrea. Zaskoczeniem był dla mnie flan z cukinii, czyli zielone babeczki pieczone w kąpieli wodnej i podane z sosem pomidorowym. Mimo niepozornego wyglądu okazały się przepyszne. Przygotowaliśmy także królika cacciatore , czyli po myśliwsku, duszonego z białym winem

Chilli Czosnek i Oliwa
Empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z tuńczykiem i warzywami 131

atun, czyli pierożki z warzywami i tuńczykiem Składniki na 16 sztuk: 1 opakowanie gotowych blatów na empanadillas 100 g cebuli 150 zielonej papryki 250 g pomidorów 100 g cukinii 15 g czosnku 1 puszka tuńczyka w oleju 170 g 2 jajka ugotowane na twardo 1 surowe jajko do pomalowania pierożków olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Na rozgrzanej  patelni(...)odrobiną oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, po 5 minutach dodajemy pokrojoną również w kostkę paprykę i cukinię. Smażymy kolejne 5 minut, po czym dodajemy pokrojonego i obranego ze skórki pomidora. Kontynuujemy smażenie do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Tuż przed zdjęciem patelni z ognia dodajemy posiekany czosnek i odsączonego z tłuszczu tuńczyka (olej z tuńczyka możemy wykorzystać do smażenia

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka jesienna 133

mięsem pod kołderką z dowolnego sera to danie idealne na jesień. Świetnie nada się na obiad czy ciepłą kolację. Dlatego Wy się częstujcie, a ja uciekam spać! Składniki : * 1 cukinia * 2 kolorowe papryki * kawałki pieczone mięsa np z kurczaka  * sól, pieprz, zioła do smaku * 2 łyżki oliwy z oliwek * 100g tartego żółtego sera * 100g ugotowanego al dente dowolnego makaronu(...)Przygotowanie :  Cukinię pokroić w pół plastry, paprykę w paseczki. Rozgrzać oliwę i podsmażyć warzywa, przyprawić do smaku. Ułożyć warzywa w naczyniu do zapiekania, dodać kawałki mięsa. Całość przykryć serem i zapiekać około 15 minut, aż ser się rozpuści. Ja do tego dania proponuję dodać jeszcze makaron - wtedy zjemy dobrą i sytą potrawę

Magiczne Życie Marty
Kotleciki z mielonego z ryżem + sos grzybowy 301

reguły robię je przy okazji przygotowywania jakichś faszerowanych warzyw ( papryka, cukinia, gołąbki), gdy zostanie mi nadmiar farszu. Można je jednak zrobić specjalnie i podać z jakimś sosem. Opisywałam je już przy okazji podawania przepisu na Faszerowaną cukinię+ kotleciki z farszu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni