cukinia - 18701 przepisów (strona:767/1247)

Ziemniaki z marchewką i groszkiem w sosie imbirowym. 137

Witajcie :) Dzisiaj piątkowe szybkie danie. Wspaniałe ziemniaki z dodatkami w sosie imbirowym. Składniki: 8 średnich ziemniaków 1/2 młodej średniej cukinii 1/2 opakowania mrożonego groszu z marchewką 1 łodyga selera naciowego 1 słodka śmietanka 12 % ok. 200 ml. szczypior tymianek, imbir, pieprz, ostra papryka Ziemniaki kroimy w grubą kostkę i gotujemy do miękkości. W czasie kiedy ziemniaki się gotują  przyrządzamy(...)resztę składników. W rondlu zagotowujemy nieco wody i wrzucamy marchewkę z groszkiem oraz pokrojony w kostkę seler. Kiedy warzywa będą już kruche dodajemy pokrojoną w pół plasterki cukinię i zalewamy śmietanką. Wody powinno być niewiele ! Dodajemy sporo tymianku, sporą ilość imbiru, pieprz i ostrą paprykę. Teraz czas na ziemniaki, po odcedzeniu dodajemy do reszty warzyw i mieszamy. Wszystko powinno zgęstnieć

vegetanie
Papryki faszerowane kuskusem i warzywami. 123

wyszły fajne nadziewane krążki. No to zaczynamy gotowanie :)   Faszerowane krążki paprykowe (5 osób) Składniki: 5 papryk słodkich długich 1 szklanka kuskus 1 por 3 kolorowe papryczki mini 1/2 cukinii 1 papryczka chili lub pasta chili szczypior prażona cebulka pieprz, lubczyk, czosnek niedźwiedzi, tymianek Farsz jest niezwykle prosty. Szklankę kuskus zalewamy szklanką warzywnego bulionu. Odstawiamy na ok. 5 minut. Następnie(...)przekładamy kuskus do miski rozdrabiając go widelcem. Teraz kroimy por, mini papryczki, cukinię w drobną kosteczkę, delikatnie przesmażamy i dodajemy do kuskus. Szczypior kroimy na drobno i również dodajemy do farszu. Na koniec dosypujemy ok. garść prażonej cebulki. Mieszamy dokładnie całość i doprawiamy lubczykiem, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim. Paprykę kroimy na cztery części, wydrążamy gniazda nasienne i nadziewamy paprykowe

vegetanie
Quinoa z warzywami 162

mnie ze sklepu Owocowy Raj bukiet 9 warzyw iglotex szczypta szafranu pieprz ziołowy i sól różowa himalajska olej rydzowy lub oliwa z oliwek dodatkowo u mnie por, czerwona kapusta,cukinia baby- bo lubię ulubione ziarenka Ziołowo Mi ! Od  Ziarenkowo Wykonanie dania jest proste, bo danie samo się robi. Na dno mojego garnka grillowego z grubym dnem, dałam kilka kropel(...)delikatnie rozsmarowałam po dnie.  Wlałam wody tak aby całe ziarno pokryło się nią. Możesz rozpuścić w wodzie bulionetkę, jeśli lubisz. Wsypałam na wierzch mrożony bukiet 9 warzyw. Dokroiłam cukinię, pora,kapustę. Posoliłam lekko . Jeszcze kilka kropel oleju rydzowego i szczypta szafranu. Ciekawe czy Agata lubi szafran? Zamknęłam pokrywę i dusiłam około pół godziny. Po otwarciu pokrywy danie prezentuje się

Z Kuchni Do Kuchni
Beef Chili with Lentils - Chili z wołowiną i soczewicą 199

okropna pogoda w Irlandii i to właśnie danie doda nam ciepła. Na 5 porcji potrzene bedzie: 400 g 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 chili 2 papryki 1 cukinia 700 g passaty 1 łyżeczka mielonego kuminu sól i pieprz Liście kolendry 1 szklanka brązowej soczewicy 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia Rozgrzej oliwę i dodajemy posiekaną cebulę, chili(...)będzie miękka. W międzyczasie ugotuj soczewicę. Wypłucz ją pod zimną wodą, gotuj w osolonej wodzie ok 35 min. Potem odcedź. Gdy chili jest prawie gotowe dodaj pokrojoną paprykę i cukinię. Dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 10 min. Wyle sos na soczewicę i posyp liśćmi kolendry. Smacznego

Kulinarna rozmowa
Risotto z brązowymi pieczarkami i kozim serem 166

dwóch osób): 2 łyżki masła odrobina oliwy z oliwek 1 szklanka ryżu (ok. 300 g) 1 średniej wielkości cebula małe opakowanie brązowych pieczarek nieco koziego sera 1 mała cukinia 1 ząbek czosnku 2 kieliszki nieschłodzonego białego wina (wytrawnego!) ok. 0,75 l gorącego bulionu 10 dkg startego parmezanu czarny pieprz do smaku  i sól (jeśli naprawdę musisz solić) bazylia(...)wazową wlewamy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta. Po około 15 minutach od wlania pierwszego kieliszka wina (po tym czasie ryż powinien być twardy już tylko w środku), dodać drobno posiekaną cukinię i pieczarki. Doprawić pieprzem. Gotować jeszcze ok. 10 - 15 minut, dolewając bulion, gdy risotto będzie robić się zbyt suche. Na koniec dodać parmezan, resztę masła i pokrojony w małe plasterki

W SMAK
Czerwony ryż zasmażany z warzywami i indykiem 153

piersi indyka. Składniki (dla 2 osób): 1 szklanka czerwonego ryżu kawałek piersi indyka (ok. 300-400 g) 300 g zielonej fasolki szparagowej 2 spore czerwone papryki 1 średniej wielkości cukinia 1 dymka ze szczypiorem 1 średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku olej (użyłem tego z pestek winogron) sos rybny lub sól mielona ostra papryka 2 łyżki jasnego sosu sojowego łyżka(...)kostkę paprykę i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową, smażymy chwilę, po czym dodajemy pół szklanki wody i pod przykryciem dusimy ok. 5 minut. Dodajemy pokrojoną w plastry cukinię i białą część dymki, dolewamy kolejne pół szklanki wody i doprawiamy do smaku sosem rybnym, mieloną papryką, sosem sojowym i cukrem. Na koniec dodajemy ugotowany wcześniej czerwony ryż, mieszamy i chwilę

W SMAK
Pomarańczowy indyk 128

rekonwalescencji. Potrzebujemy (2-3 porcje): 100 g ryżu brązowego ½ posiekanej cebuli 250 g filetu z piersi indyka 200 ml wyciśniętego soku z pomarańczy 1 liść laurowy 1 brokuł 1 cukinia opcjonalnie kilka plastrów pomarańczy Wykonanie: Ryż brązowy gotujemy. W tym czasie cebulę i mięso pokrojone w paski dusimy na patelni około 5 minut. Dolewamy sok pomarańczowy, wkładamy liść laurowy, dusimy(...)około 10 minut.  W garnku gotujemy wodę, wrzucamy na wrzątek różyczki brokuła, gotujemy 2 minuty. Dorzucamy cukinię pokrojoną w kostkę, gotujemy ok. 3 minut. Odlewamy wodę, warzywa i ugotowany ryż dorzucamy do mięsa i cebuli (możemy dodać plasterki pomarańczy), dusimy 2 minuty.  Przekładamy na talerze, dekorujemy np. przysmażonymi plastrami pomarańczy

Powiedz dietom nie
Pizza fit na cukiniowym spodzie. 160

jeść spokojnie bez żadnych wyrzutów sumienia. Spód jest dosyć oryginalny, ale uwierzcie, że po nałożeniu dodatków w niczym nie ustępuje tradycyjnemu odpowiednikowi. Samo zdrowie!:) Składniki (2 porcje) 2 małe cukinie (łącznie ok. 400 g) 2 jajka M 4 łyżki mąki (ja miałam niestety jedynie białą pod ręką, ale myślę że ciemna sprawdzi się dobrze, a nawet lepiej no i zdrowiej(...)suszone warzywa) Dodatki. U mnie: pieczarki ok.300 g - podduszamy do całkowitego odparowania wody mozzarella kula 125g - można też użyć odtłuszczonej, pizza będzie jeszcze lżejsza 1 cebula papryka, garść rukoli Cukinie ścieramy na grubych oczkach, następnie odcedzamy (najlepiej zawinąć w czystą ściereczkę i wycisnąć BARDZO DOKŁADNIE nadmiar wody). Dodajemy jajka, mąkę i zmielone np. blenderem otręby i siemię. Rozprowadzamy cienką warstwę

Powiedz dietom nie
Niskokaloryczna zupa Nigelli 121

Przedstawiam Wam niskokaloryczną, nieco zmodyfikowaną słoneczną zupę Nigelli. Przepis jest bajecznie prosty, nie ma tu żadnej filozofii. Wystarczy zagotować bulion, dodać drobno pokrojoną cukinię (ze skórką), podgotować ok. 10 min. do miękkości, następnie dodać pozostałe składniki, zblendować i już! Na obiad, podwieczorek lub kolację. Do zupy dobierzcie to, na co tylko macie ochotę, moja propozycja to czarny ryż (gotujemy ok.30(...)minut w proporcji 2:1, oczywiście na korzyść wody). Polecam ten gatunek ryżu - ma fajny, orzechowy posmak, no i jest dużo zdrowszy niż biały. Składniki: ok. 500 g żółtej cukinii sok z 1 cytryny 3 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego łyżeczka kurkumy 0,7 litra bulionu warzywnego (u mnie z 2 kostek ekologicznych) łyżeczka cukru Dodatki: Początkowo w planach były prażone

Powiedz dietom nie
Sałatka z ravioli (lub tortellini) z suszonymi pomidorami 203

RAVIOLI. Dzięki Iwona jest naprawdę super. SAŁATKA Z RAVIOLI SKŁADNIKI: 1 paczka pierożków ravioli (ja użyłam tortellini z serem pleśniowym i pieczarkami) 3 papryki: czerwona, żółta, zielona 1 młoda cukinia 1 czerwona cebula sól, pieprz SKŁADNIKI NA SOS: 1 słoik suszonych pomidorów w oleju z przyprawami pokroić w paski 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę składniki wymieszać z oliwą(...)pomidorów, aby powstał sos WYKONANIE: Cukinię, paprykę pokroić w słupki, cebulę w piórka i podsmażyć na oleju. Wymieszać z pierożkami i sosem. Proszę dzielcie się ze mną swoimi wrażeniami

Kuchnia Beaty
Spaeztle alpejskie z warzywami. 190

jako samodzielne dania. SKŁADNIKI: Szpecle: 2 jajka 1i 1/2 szkl. mąki kieliszek wody lub mleka sól, pieprz, vegeta, 2 szczypty ziół prowansalskich, odrobina gałki. warzywa: 2 średnie marchewki 1/2 cukinii  średniej (około 35 dag.) 10-15 cm. białej części pora 1/2 główki czosnku 20 dag. fileta z kurczaka, pociętego w cienkie paski, 2-3 łyżki masła klarowanego i oleju(...)rozgrzany tłuszcz wrzucamy kurczaka, smażymy z każdej strony 2-3 min., wykładamy do miseczki, warzywa kroimy w słupki, smażymy na tłuszczu od kurczaka najpierw marchew 3-5 min., dodajemy cukinię, a na końcu por, doprawiamy do smaku,  dodajemy szpecle i obiad gotowy!(danie równie dobre bez dodatku kurczaka

Kuchnia Beaty
Leczo ekologiczne na wywarze drobiowym 135

gotowane jest na wywarze drobiowym, który kiedyś ugotowałam i zamroziłam - coś w rodzaju własnych kostek rosołowych. Niebawem pokażę, jak takie "kostki" zrobić samemu, żeby nie używać kupnych. Składniki: 1 cukinia (ok. 300-320 gramów) 1 cebula 5 pomidorów malinowych 1 dymka (cała: cebulka ze szczypiorkiem) 1 czerwona papryka 1 pętko kiełbasy (jaka? wedle uznania, ale z zaufanego źródła, u mnie(...)kroimy na kawałki. Mogą być większe - rozgotują się Paprykę myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę - przesypujemy do garnka Całą dymkę kroimy drobno i również dokładamy garnka Cukinię obieramy, kroimy w kosteczkę - do garnka, siup:) Doprawiamy ziołami prowansalskimi i dodajemy listki laurowe Gotujemy ok. 45 minut na małym ogniu, pod przykryciem Najlepsze jest na drugi dzień, gdy wszystkie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Warzywna zapiekanka z orzechowym serem cammembert i pesto 85

wykorzystać i pomyślałam, że dobrze będzie skorzystać jeszcze z mocy sezonowych warzyw. Przecież niedługo będziemy musieli się z nimi pożegnać... Takie zapiekane warzywa wyśmienicie smakują z pesto . Składniki: 1 cukinia 8 małych ziemniaków 1 cebula 2 pomidory 2 ząbki czosnku (ale niekoniecznie, ja nie dodawałam) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 krążek lub trójkącik orzechowego sera camembert (może być(...)prostu :) Piekarnik rozgrzać do 200 st. C Ziemniaki obrać, umyć i ugotować al dente (półtwardo). Po przestygnięciu - pokroić w ćwiartki Paprykę umyć i oczyścić nasion, pokroić w kostkę Cukinię umyć i również pokroić w kostkę. Nie obierać Cebulę obrać i pokroić w plasterki Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki Czosnek przecisnąć przez praskę Wszystkie składniki przełożyć do żaroodpornego naczynia, posolić

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pielmieni. Pierożki nadziewane kurczakiem i warzywami 191

polać masełkiem, lub podsmażyć i posypać osobiście wyhodowaną, na parapecie, dymką :D Składniki: na farsz: 1 pierś z kurczaka (u mnie było 365 gramów) 1/2 większej marchewki kawałek cukinii (u mnie ok. 6-8 cm) 1 pietruszka 1/2 cebuli (może być czerwona) czerwona słodka, mielona papryka lubczyk pieprz sól majeranek kurkuma olej na ciasto: 250 gramów mąki 1 żółtko(...)gorącej wody Najpierw robimy farsz: pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy i tniemy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy na kawałki i oba składniki przekładamy do blendera - miksujemy Cukinię obieramy, kroimy na kawałki, to samo robimy z pietruszką i marchewką Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy mięso z cebulą W między czasie warzywa przekładamy do blendera i również siekamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Leczo wegetariańskie 102

Lekkie, aromatyczne, kolorowe. U mnie z przewagą cukini, nie mogło być inaczej bo uwielbiam to warzywo w każdej postaci Składniki na 4-5 porcji : 2 średnie cebule 3 duże cukinie 3 cz erwone papryki 2 białe papryki 6 dużych pieczarek pół puszki czerwonej fasolki pół puszki kukurydzy 700 g passaty pomidorowej przyprawy: 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2-3 łyżeczki(...)łyżki słodkiego sosu chili Kroimy w drobną kostkę cebule i rozgniatamy czosnek, smażymy w dużym garnku z dodatkiem 2 łyżek oleju. Gdy cebulka zrumieni się dodajemy pokrojone w ćwiartki cukinie. Solimy i smażymy aż trochę zmięknie, następnie wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki oraz papryki. Znowu solimy, odczekujemy aż warzywa zmiękną. Wlewamy sos, przyprawiamy pieprzem,bazylią, ziołami prowansalskimi i dodajemy

noteskulinarnyfiga