cukinia - 18701 przepisów (strona:751/1247)

Makaron z bakłażanem,papryką i cukinią z salsą pomidorową 141

burczenia i ...z sąsiedniego pokoju. Trzeba było szybko coś wykombinować. Jak się tylko ma chęć i kilka składników ,to zawsze wyjdzie coś pysznego! Składniki -makaron świderki  MALMA -papryka -cukinia baby -sos pomidorowy. Salsa podstawowa  NA TEJ STRONIE -oliwa z oliwek -bazylia -czosnek -bakłażan -parmezan Nastaw wodę na makaron. Międzyczasie rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj czosnek pokrojony(...)plasterki, cukinię – pokrój w półplasterki, bakłażana w małe kawałki oraz paprykę w paseczki. Podsmaż dość szybko. Wlej salsę pomidorową. Duś jeszcze chwilkę. Niech przejdzie warzywami. Dodaj bazylię. Odcedz ugotowany makaron. Wymieszaj ze świderkami. Przed podaniem SCAGLIE DI PARMIGGIANO... e buon appetito

Z Kuchni Do Kuchni
Ratatuj. 85

Składniki: 5 większych ząbków czosnku, 2 x papryka czerwona, 1 x papryka pomarańczowa, 1 średnia cebula, 4 łyżki oliwy z oliwek ( może być olej ), 5 pomidorów, 1 zielona cukinia ( może być żółta, jak również mogą być dwie w dwóch kolorach), 1 bakłażan, gałązka świeżego tymianku, liść laurowy, sól, pieprz, tymianek. Przygotowanie: Papryki umyć i oczyścić. Piekarnik rozgrzać(...)smaku solą, pieprzem, tymiankiem. Dusić przez kolejne parę minut.   Uduszone warzywa włożyć do naczynia Wyjąć gałązkę tymianku i liść laurowy), najlepiej w kształcie koła, ale niekoniecznie.    Cukinię i trzy pomidory pokroić w plastry i układać dookoła na przemian. w małym kubku przygotować: łyżka oliwy z oliwek ( bądź olej), wyciśnięte dwa ząbki czosnku i ciut soli. Wymieszać. Posmarować

W kuchni u Moniki
Leczo z cukinią. 155

Składniki: 550g kiełbasy, 1 duża cukinia, 2 cebule, 500g pieczarek, 5 dużych pomidorów , 4 czerwone papryki, 500g zielonej fasolki, słoiczek przecieru pomidorowego (200g), olej do smażenia, sól, vegeta (jarzynka lub przyprawa uniwersalna), pieprz, papryka czerwona słodka. Przygotowanie: Fasolkę umyć, pokroić na trzy części i gotować w osolonej wodzie. Gotować w dużym garnku gdyż reszta składników będzie później do niej dodana(...)Kiełbasę pokroić i podsmażyć.  Pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć z pokrojoną cebulą. Dodać przyprawy do cebuli i pieczarek.  Cukinię przekroić i wydrążyć środek. Pokroić w większą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w większą kostkę. Paprykę oczyścić i pokroić w paski. Gdy fasolka będzie na pół miękka, dodać do niej wszystkie składniki i dusić. Gdy jest

W kuchni u Moniki
SAŁATKA Z OGÓRKÓW NA ZIMĘ 82

przypominam że czasu zostało już niewiele. Zostawiam Was z przepisem na jedną z moich ulubionych sałatek i biegnę robić dżem ze śliwek ;) SKŁADNIKI:   2 kg ogórków 3 małe cukinie 3-4 czerwone papryki 3 marchewki 2 średnie cebule ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty gorczyca czosnek koper olej zalewa 4 szkl wody 3/4 szkl octu 10 % 1 łyżka soli(...)łyżki cukru A jak to zrobić: Ogórki umyć i pokroić lub zetrzeć na plasterki. Cukinię przekroić wzdłuż na cztery, usunąć nasiona i również pokroić na plasterki. Paprykę przekroić na cztery, pokroić w cienkie paski. Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę pokroić w pióra i przelać na sitku wrzątkiem. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Przygotować słoiki tzn. umyć i wyparzyć

Kuchnia w opałach
Placki z cukinii 347

Placki z cukinii są lżejsze i bardziej wartościowe niż placki ziemniaczane i robi się je szybciej ;) Smakują podobnie do placków z kabaczka, ale są wyraźniejsze. Lekkie i sycące, czyli dobre połączenie jak na lekki obiad, czy kolację. Trzeba tylko uważać, żeby nie zostawić w cukinii za dużo wody, bo wtedy placki mogą się rozpadać podczas smażenia

Milion Smaków
Żółte leczo 140

warzyw  ma też swój urok podane z ryżem  pięknie się prezentuje A smakuje nawet lepiej niż tradycyjne  Zapraszam do wypróbowania   Składniki • 2 papryki żółte • 3 cukinie żółte (ok 25 cm ) • 1 por • 1 cebula • ząbek czosnku • 25 dag pieczarki • 8 pomidorków koktajlowych żółtych •30 dag żółtej fasolki szparagowej • 1 łyżka masła • olej • sól • pieprz • kurkumę Sposób(...)patelni rozpuścić masło z kilka łyżkami oleju.  • Obsmażyć cebulę i por dodać przeciśnięty przez praskę  czosnek cały czas smażyć  • Dodać pokrojone w kostkę pieczarki cukinię i paprykę 2. • Dusić wszystko razem pod przykryciem do odparowania  wody pod koniec duszenia dodać fasolkę i pokrojone  pomidory koktajlowe.  • Doprawić solą pieprzem  • Dodać nie całe pół łyżeczki

W królestwie smaków Beaty
Smażone w cieście kwiaty cukinii, faszerowane mozzarellą. 130

Smażone kwiaty cukinii (kabaczka) są bardzo popularnym daniem we Włoszech, u nas powoli też zaczyna się dostrzegać ich smak a społeczeństwo zaczyna interesować się jedzeniem wszystkich części rośliny, także właśnie kwiatami. Te, to prawdziwy rarytas. Smakiem przypominają według mnie smażone kanie jednak z dużą ilością ciągnącego sera, przynajmniej w tym przepisie (chciałam podkreślić maksymalnie smak samego kwiatu). Są bardzo delikatne(...)dania najlepiej wybrać kwiaty zamknięte, o lekko falowanych końcach. Umożliwi to łatwe zawinięcie kwiatu, tak aby farsz podczas smażenie nie wypłynął na zewnątrz.  Przepis własny. Składniki: 10 kwiatów cukinii mozzarella - kulka o wadze 100 - 150 gram maksymalnie 1 jajo 1/4 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej np. tortowej szczypta soli olej do smażenia Wykonanie: W pierwszej kolejności kwiaty delikatnie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tarta warzywna z szynką na spodzie pszenno-orkiszowym 162

jajko + 1 żółtko 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka zimnej wody  Na nadzienie: 1 mały brokuł (lub niecały duży) 1 pomidor 1 czerwona papryka 1 mała cukinia (lub 1/2 dużej) kilka plasterków szynki 2 jajka 400 g śmietany 18 % 100 g żółtego sera 2 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE Zimne masło pokroić nożem na mniejsze(...)dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 15 minut na środkowym poziomie piekarnika.  Warzywa umyć, brokuł podzielić na różyczki, paprykę pokroić w kostkę, cukinię i pomidor w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa za wyjątkiem pomidora ugotować na parze (5 minut). Szynkę pokroić w kostkę. Do miseczki wbić jajka i lekko je roztrzepać. Dodać śmietanę, starty

Passions hobbies life
Leczo 96

więc tym razem poszperałam w internecie i znalazłam na stronie dancia.bloog.pl . Leczo wyszło pyszne dokładnie takie jakie lubię:) Składniki :  5 sztuk papryki (czerwona, żółta) 1 duża cukinia 3 duże cebule 6-7 mięsistych dużych pomidorów kawałek wędzonego boczku kiełbasa wiejska lub tzw. polska wędzona surowa odrobinę oleju lub jak kto woli smalcu do podsmażania(...)kiełbasę i smażymy do zrumienienia.   Następnie wrzucamy cebulę i podsmażamy do jej zeszklenia i złocistego koloru. Teraz papryka. Jest najtwardsza z warzyw, więc przysmażamy ją najdłużej. Następnie cukinia. Na samym końcu pomidory, które szybko wytworzą sos. Gotujemy do chwili aż warzywa będą miękkie, ale nierozgotowane. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy świeże pokrojone zioła

cucinare
Pikantne pappardelle z papryką i cukinią 169

prostu trzeba zrobić!   Składniki na 2-3 porcje: 6 gniazdek makaronu pappardelle Barilla 4 łyżki oliwy z oliwek 1 czerwona papryka (duża) 1 żółta papryka (duża) 1 cukinia 2 nieduże lub 1 większa cebula czerwona 1 łyżeczka świeżych listów tymianku 1 łyżeczka chili w płatkach (może tez być świeża papryczka) parmezan do podania   Przygotowanie: Makaron ugotować al dente(...)opakowaniu. W czasie, kiedy makaron się gotuje robimy sos. Na oliwę wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone w kostki papryki oraz poszatkowaną w półplasterki cukinię. Smażymy wszystko kilka minut, należy kontrolować, aby nie przegotować warzyw, powinny być jędrne. Doprawiamy solą, papryką chili oraz listkami tymianku. Na patelnię z warzywami wrzucamy odcedzony makaron i wszystko dokładnie mieszamy

Kulinarne Inspiracje
Wegetariańskie faszerowane papryki z kaszą jaglaną i cieciorką 159

Nieubłaganie nadchodzi koniec lata. Fakt ten osładza to, że trwa sezon na wiele wspaniałych warzyw i owoców: pomidory, papryka, cukinia, kukurydza, dynia, śliwki.. Dlatego warto korzystać z tych dobrodziejstw natury i wykorzystywać je teraz, kiedy są najlepsze i najłatwiej dostępne. Tak właśnie zrobiłam, stąd gwiazdami dzisiejszego przepisu są papryki, gościnnie zagrały też pomidory i świeża natka pietruszki. Papryki zostały(...)papryki te są bardzo sycące i zdrowe. Świetnie smakują od razu po upieczeniu, jak również odgrzewane. Można podawać je samodzielnie lub z ulubionym sosem. Zawartość można modyfikować - dodać pieczarki, cukinię, kukurydzę. Możliwości jest naprawdę wiele. Polecam wykorzystać ten przepis jak najszybciej, póki trwa sezon

two broke sisters
Sałatka z kolorowymi pomidorkami 119

którą otrzymałam od Smaki Południa   idealnie pasuje do dzisiejszej sałatki. Sałatka z kolorowymi pomidorkami Składniki: 2 listki sałaty masłowej 4 rzodkiewki 4 duże różyczki świeżego brokuła 1/4 małej cukinii czerwona papryka, mała pomidorki koktajlowe pomarańczowe i czerwone 4 łyżki posiekanej natki z pietruszki oliwa z oliwek sól Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy. Układamy kolejno warstwami: liście sałaty, 2 rzodkiewki(...)podzielone na ćwiartki, cukinię pokrojoną w plastry, a następnie w paski, pokrojoną w kostkę 1/2 papryki czerwonej, 2 różyczki brokuła, rozdzielone na mniejsze części połówki pomidorków koktajlowych pomarańczowych i czerwonych, skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki i doprawiamy do smaku. Na wierzchu układamy pozostałe rzodkiewki pokrojone w ćwiartki, połówki pomidorków i różyczki brokuła, oprószamy solą

Moja smaczna kuchnia
faszerowany kurczak 141

miłośników drobiu, którzy z pewnością chętnie wypróbują potrawę z luzowanego kurczaka,  nadzianego  gryczaną kaszą i warzywami. składniki dla czterech osób kurczak 100 g kaszy gryczanej (ugotowanej) 1 cukinia 1 bakłażan 1 cebula 2 papryki pół pęczka dymki sól, pieprz 1 łyżeczka papryka słodkiej 1 łyżeczka lubczyku 3 łyżki oleju 1 łyżka oliwy sposób przygotowania Kurczaka luzujemy według tego(...)stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy brytfankę i pieczemy kolejne 30 minut. W tym czasie siekamy w kostkę cukinię, bakłażana i paprykę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy wrzucamy na nią warzywa, smażąc przez 3-4 minuty, następnie dodajemy posiekaną dymkę, sól i pieprz.  Warzywa zdejmujemy z patelni i wykładamy

Miód i pieprz
Szaszłyki drobiowe z szalotką, pieczarkami i papryką 171

danie idealne na grilla. Uwielbiam mięsno-warzywne szaszłyki, ponieważ są różnorodne w smaku. Jeżeli macie ochotę na inne kombinacje szaszłykowe to spróbujcie przygotować szaszłyki z boczkiem, cebulą i cukinią bądź drobiowo-cytrynowe z cukinią i papryką.   Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 duża czerwona papryka  4-5 szalotek 3-4 duże pieczarki sól, pieprz papryka słodka bazylia suszona

Ugotować