warzywne szaszłyki. Przygotowane w marynacie warzywa nabrały ciekawego smaku. Do tego idealne grzanki z pesto, sałatka, zimne piwko i sezon grillowy rozpoczęty :) Potrzebne składniki: 1 cukinia 1 bakłażan 8 pieczarek 8 rzodkiewek 1 papryka czerwona 1 papryka żółta Marynata: 1/3 szklanki oliwy z oliwek 3 łyżki musztardy (na domową przepis znajdziesz tutaj(...)ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka posiekanej bazylii 1 łyżka majeranku sól ziołowa, pieprz Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cukinie i bakłażan kroimy na plasterki, papryki w duże kostki, rzodkiewkę na pół a pieczarki pozostawiamy całe. Wszystkie warzywa zalewamy marynatą i pozostawiamy w lodówce na ok. 2 -3 godziny. Następnie warzywa nabijamy
Łycha smakówdzikim ryżem i leśnym grzybem :) Potrzebne składniki: 1 mała główka kapusty 100 g dzikiego ryżu 100 g brązowego ryżu 1/2 cukinii 150 g grzybów leśnych 0,5 pęczka zielonej pietruszki 1 mała cebula pieprz, sól sos pomidorowy: 1 koncentrat pomidorowy 1 litr przecieru domowego pomidorowego 2 ząbki czosnku(...)gotujemy na sypko. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju kokosowym i dodajemy rozmrożone grzyby leśne. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Jak grzyby się usmażą dodajmy pokrojoną w kostkę cukinię i pietruszkę zieloną. Z wyparzonej kapusty delikatnie oddzielamy liście i odkrawamy pozostałości po głąbie. Na każdy liść nakładamy ok. łyżkę farszu i zawijamy gołąbki. G ołąbki układamy
Łycha smakówZupa pomidorowa z grillowanymi warzywami Potrzebne składniki: bulion warzywny przecier pomidorowy (przepis znajdziesz tutaj ) lub pomidory z puszki . 1 cukinia 1 bakłażan 1 papryka garść liści bazylii 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Do wywaru warzywnego dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej własnej produkcji) lub pomidory z puszki i gotujemy przez ok. 10 min. Warzywa: cukinia, bakłażan, papryka
Łycha smakówSkładniki: 1/2 cukinii 2 pomidory 1 papryka 1 cebula 1 zą bek czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki garść kolendry 1 łyżka oleju kokosowego garść pietruszki zielonej 100 g makaronu ryżowego pieprz, sól Przygotowanie: Na patelni na oleju kokosowym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy paprykę, jak lekko zmięknie dodajemy pomidor i cukinię (również pokrojone w kostkę)oraz sprasowany czosnek
Łycha smakówszalotka 50 ml przecieru pomidorowego 1 puszka czerwonej fasoli 0,5 puszki kukurydzy 1 papryczka habanero suszona 0,5 łyżeczki kminu rzymski 0,5 cukinii 3 pieczarki garść kolendry garść pietruszki zielonej sól, pieprz Przygotowanie: Mąki przesiewamy przez sitko dodajemy olej kokosowy, wodę, sol i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na kulki(...)zachowały elastyczność. Sos meksykański: na oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę i dodajemy sprasowany czosnek. Jak szalotka się zeszkli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz w kostkę cukinię. Jak warzywa zmiękną dodajemy przecier pomidorowy, kukurydzę, fasolę czerwoną, pokrojoną papryczkę, habanero, pieprz,sól, kmin rzymski, natkę pietruszki i kolendrę. Po 5 min sos będzie idealny
Łycha smakówchyba nie da się jej zepsuć w żaden sposób ;) Do tego to danie robi się w mniej niż pół godziny! A więc oto mój tercet idealny: dorsz, papryka i cukinia. Składniki: 1 filet z dorsza 1/2 małej cukini 1/2 papryki czerwonej sól, pieprz cayenne papryka słodka rozmaryn czarnuszka (opcjonalnie) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do temperatury 200ºC w funkcji termoobiegu(...)piekarnik się nagrzewa umyj warzywa i je pokrój: paprykę w paski, cukinię w grubą kostkę. Filet w zależności od wielkości może pozostać w całości lub można przeciąć go na pół. W naczyniu żaroodpornym ułóż rybkę, na nią wysyp pokrojone warzywa. Całość posyp przyprawami. Jeśli chcesz, możesz wetrzeć je w rybę (ja wole gdy to warzywa są bardziej doprawione). Teraz wystarczy
Jak gotować i nie zwariowaćkurczaka 1 posiekana cebula 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 łyżka przyprawy garam masala 100 ml mleczka kokosowego 3 łyżki sosu rybnego Dodatkowo : 1 mała cukinia 1 czerwona cebula 1 jabłko 1 czerwona papryka Przygotowanie Udka kurczaka po umyciu i osuszeniu naciąłem ostrym nożem. Składniki marynaty wymieszałem. Włożyłem do niej podudzia. Odstawiłem na 2 godziny(...)lodówki. W międzyczasie przygotowałem warzywa do grillowania. Paprykę po umyciu i usunięciu nasion, pokroiłem na szerokie paski. Cebulę pokroiłem na dość grube talarki. Jabłko pokroiłem na plastry. Cukinię natomiast na długie paski. Po wyjęciu udek z marynaty ułożyłem na tacce wraz z warzywami i piekłem na rozgrzanym grillu, obracałem co 3 minuty
R'n'G Kitchenfind the cheese in the recipe. Enjoy your cooking! SKŁADNIKI (5-6 porcji): 200 g makaronu razowego 400 g kurzych udek bez kości i skóry 1 średnia cukinia 200 g pieczarek 3 średnie buraki 1 średnia czerwona papryka 1 średnia marchewka 200 g jogurtu greckiego 1 kulka mozzarelli 150 g sera typu Lazur oliwa, czosnek, ulubione zioła, sól, pieprz INGREDIENTS(...)twardość sprawdzamy widelcem – tak jak przy ziemniakach. Makaron gotujemy 2-3 minuty krócej niż jest to podane na opakowaniu. Warzywa kroimy na kawałki mniej więcej równej wielkości. Cukinię wzdłuż na pół i w talarki, cebulę w piórka. Marchewkę porządnie wyszoruj pod bieżącą wodą i pokój w plasterki. Pieczarkom urwij nóżki, kapelusze obierz, jeśli jest taka potrzeba i przekrój jeśli
Martyna Cooksfiletu z piersi kurczaka (200g of chicken breast fillet) 1 zielona papryka (1 green paprika) 1 czerwona papryka (1 red paprika) 1 żółta papryka (1 yellow paprika) Pół cukinii (half of courgette ) 1 duża cebula (1 big onion) 2 łyżki sosu sojowego (2 tbs of soya sauce) 2 łyżki sosu rybnego (2 tbs of fish sauce) sok z połówki limonki(...)usmażonego kurczaka i dusić kilkanaście minut. Marinated chicken fry on pan. Boil the coconut milk with curry paste. Add the fried chicken and simmer few minutes. Paprykę, cebulę i cukinię pokroić w większą kostkę. Dodać do curry i gotować przez kilka minut, tak aby warzywa były jeszcze chrupiące. Ugotowane curry podawać z ryżem jaśminowym. Paprikas, onion and courgette cut into
Jacob Tastesporcje: 600 g medalionów z indyka (możecie zastąpić piersią z kurczaka) 2 marchewki (ok. 15 dag) 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 pomidory 1 cebula 1 cukinia 1 por (biała część) 1 żółta papryka 1 łyżka ziół toskańskich Kotanyi (lub po łyżeczce bazylii i oregano) sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Przygotowanie: Mięso oprószyć solą(...)pieprzem. Natrzeć drobno posiekanym czosnkiem. Odstawić na min. 30 minut. W tym czasie obrać marchewkę i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać. Cukinię i i paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pora pokroić w paski. Wszystkie warzywa ze sobą wymieszać. Dodać oliwę i zioła toskańskie (ewentualnie bazylię
Fabryka pomysłówCiasto: 200g mąki 150g masła 1 jajko 1 szczypta soli Farsz: 100g pieczonego mięsa (może być gotowana szynka czy surowa pierś z kurczaka, wg gustu) 1 cukinia (około 250-300g) 1 cebula 3-4 pomidorki cherry 1 pęczek szczypiorku 2 jajka 150ml śmietanki 18% (rzadkiej, może być słodka) 100g startej mozzarelli sól, pieprz Przygotować ciasto. Mąkę przesiać, w środku(...)stopniach (w rozgrzanym piekarniku). (Aby ciasto nie wyrosło należy okryć je folią aluminiową - błyszczącą stroną do dołu i posypać suchą fasolą lub grochem.) W międzyczasie przygotować farsz. Umytą cukinię pokroić w kostkę (ze skórką). Mięso tak samo. Cebulę i szczypiorek posiekać. Śmietanę połączyć z jajkami i startym serem. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić solą z pieprzem. Nadzienie przelać
Di gotujeascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Na działce pojawiła się ku mojej uciesze cukinia. Na ile różnych potraw można ją zastosować pomyślałam. Na pierwszy ogień poszła przesmaczna zapiekanka grecka. Kiedyś przepis znalazłam w internecie i tak ją już robię od dwóch lat. Smak(...)daje lekkie danie, które chętnie łączę z mięsem. Zapiekanka na każdą okazję. Zapraszam... Skala smaku 10/10- warzywa powinny być zrumienione wtedy są o wiele lepsze. SKŁADNIKI 4 średnich cukinii, pokrojonych na 1/2 cm plasterki 8 dużych obranych ziemniaków, pokrojone na 1/2 cm plasterki 10 ząbków czosnku pokrojonych na cieniutkie plasterki 3 duże pomidory, pokrojone w ćwiartki 15dag parmezanu
Kubki smakuniżej podany sposób. Powiem szczerze daniem byłam zachwycona, a to za sprawą znakomicie dobranych ziół, wszystko było naprawdę przepyszne i nieraz będzie powtórka. Zapraszam... Składniki: 3 marchewki 1 cukinia 1 cebula 1 brokuł 3 łyżki oliwy z oliwek przyprawy:sól, pieprz ziołowa, zioła prowansalskie, tymianek,bazylia oregano,kurkuma. 200 g. brązowego ryżu. Warzywa obrać,marchewkę pokroić w słupki, brokuła(...)różyczki, cebule pokroić w piórka, cukinię obrać obieraczką -wstążki - środek z pestkami wyrzuciłam. Wszystko wrzucić na blachę, polecam nieprzywierającą powłokę teflonową. Następnie posypać wszystkimi przyprawami i skropić oliwą z oliwek, wymieszać. Włożyć do piekarnika na 40 min. 180st.w razie potrzeby w trakcie pieczenia można delikatnie podlać wodą. Upieczone warzywa wymieszać z ugotowanym ryżem. Doprawić do smaku, posypać startym serem
Kubki smakuurozmaicony obiad czy też inny posiłek. Mały "bałagan" na talerzu, który znika w ekspresowym tempie. 4 ziemniaki 2 garście zielonej fasolki szparagowej 1 puszka kukurydzy 1/2 cukinii (małej) 1/2 czerwonej papryki 4 plastry boczku (pieczonego lub wędzonego) kawałek szerokiego salami (o grubości około 1 cm) Dodatkowo: olej zioła prowansalskie przyprawa do ziemniaków sól, pieprz Obrane ziemniaki pokroić(...)szóstki (lub ósemki) i ugotować na półtwardo (w lekko osolonej wodzie). Tak samo postąpić z fasolką szparagową. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć kawałki boczku i salami. Warzywa skropić oliwą i dodać do mięsa. Doprawić do smaku. Smażyć pod przykryciem do miękkości wszystkich składników. Pod koniec dodać kukurydzę z puszki i w razie potrzeby dosypać przypraw
Di gotujeSkładniki: 8 pałek z kurczaka 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka suszonego oregano 2 szczypty ostrej papryki 3-4 łyżki oliwy sól Sposób wykonania: Pałki kurczaka myjemy, zdejmujemy skórkę i wysuszamy. Z oleju, cząbru, oregano, ostrej papryki i soli przygotowujemy marynatę, do której wkładamy plasterki czosnku i pałki kurczaka. Marynujemy w lodówce parę godzin(...)wyjęciu z lodówki kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy półplasterki cukinii i pieczemy ok. 1h w temp. 180 stopni C. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetą