jeszcze kogoś miłością do niej :) Składniki (foremka 20x25 cm): Sos czerwony: 3 puszki pomidorów lub 1 puszka pomidorów i 500 ml przecieru pomidorowego/passaty pomidorowej 1 puszka soczewicy konserwowej 1 cukinia 1 papryka (opcjonalnie) ostra papryka w proszku / pieprz cayenne zioła prowansalskie szczypta cukru sól pieprz ser żółty tarty makaron lasagne 400 g Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 4 łyżki mąki(...)mleka gałka muszkatołowa sól pieprz Przygotowanie: Sos czerwony: Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, przełożyć do garczka, zalać pomidorami i gotować ok. 10-15 minut do lekkiej redukcji sosu. Po tym czasie dodać soczewicę i przyprawić do smaku. Sos beszamelowy: W rondelku roztopić masło. Wsypać mąkę i wymieszać, aby mąka się nie przyrumieniła. Wlewać mleko cały czas mieszając
Malinowo w kuchnisamo. 5. Użyłam płatków chilli i marynowanego pieprzu. Jeśli nie lubicie delikatnej ostrości, zwykły pieprz w zupełności wystarczy. Do dzieła! Dwa ramiona ośmiornicy kilka mini marchewek kilka mini cukinii kilka mini porów jedno jabłko kwaskowe kiełki – u mnie były kiełki groszku cukrowego, mini liście z jarmużu i brokuła około 0,5 litra zakwasu z buraków (można pominąć) majeranek, sól, ząbek(...)ząbek czosnku sól, pieprz Obgotowane ramię ośmiornicy zanurzamy na pół godziny w zakwasie buraczanym. Podczas gdy macki nabierają koloru, przygotowujemy warzywa. Marchewki obieramy i lekko blanszujemy w osolonej wodzie, cukinie kroimy i lekko solimy, żeby puściła wodę, pory przekrawamy i myjemy, jabłko kroimy na ósemki i skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię i dodajemy łyżkę
ladykitchenświadomi, iż ugotowana soczewica w ustach podczas jedzenia przypomina groch, nie smakiem a konsystencją. Do przygotowania placków potrzeba nam: 1 opakowanie zielonej soczewicy (około 500g) 1 ogórek szklarniowy 1 cukinia (średniej wielkości) 1 puszka odsączonej kukurydzy garść świeżego estragonu suszone zioła: cząber, tymianek, czosnek i czosnek niedźwiedzi sól, pieprz 3 jajka 7-8 łyżek mąki żytniej (typ 2500) Przygotowanie(...)ilości osolonej wody około 10 min od zawrzenia. Chcemy żeby była lekko rozgotowana. Ogórka trzeba rozkroić i pozbyć się nasion ponieważ zawierają za dużo wody. Kroimy ogórka jak i cukinię w drobną kostkę około 0,5cm. Gotowe warzywa wsypujemy do miski dodajemy kukurydzę, jajka i mąkę oraz zioła mieszamy wszystko i odstawiamy do lodówki na około
Kuba Gotujejest też bardzo aromatyczne. Można podawać z ryżem lub kaszą. Składniki: kilka niedużych marchewek 4 gałązki selera naciowego (lub kawałek selera korzeniowego) 2 papryki (zielona i czerwona) bakłażan cukinia passata - około 400 ml przyprawy: łyżeczka pieprzu łyżeczka chilli łyżka kurkumy 2 łyżki tymianku łyżka oregano łyżka lubczyku łyżeczka kolendry opcjonalnie łyżka ksylitolu/erytrolu/cukru 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub zimnotłoczonego(...)poddusić około 10 minut (duszę warzywa zazwyczaj w niewielkiej ilości wody, bez tłuszczu) Dodać pokrojoną w kostkę paprykę Bakłażana wypłukać i dodać do pozostałych warzyw Na końcu dodać cukinię, dusić jeszcze 5 minut Dodać sos pomidorowy i przyprawy, podgotować i dusić aż warzywa będą odpowiednio miękkie (polecam al dente) Na samym końcu dodać oliwę i wymieszać (używając oleju zimnotłoczonego
pyszne zdrowościProsta i bardzo szybka surówka, którą na szczęście można zrobić prawie o każdej porze roku. Oczywiście najlepsza jest w sezonie na młodą cukinię, ale wtedy jest tyle świeżych warzyw, że ciężko się zdecydować na które akurat mamy ochotę. Bazę surówki stanowi cukinia, lekkiej ostrości dodaje czerwona cebula i kiełki rzodkiewki a orzechy zapewniają dodatek chrupkości
Milion SmakówDziś zapraszam na bardzo smaczną, pożywną, gęstą zupę. Zupę krem z cukinii przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Ja swoją gotuję od podstaw, czyli na skrzydełkach z kurczaka, bo taką najbardziej lubimy, ale równie dobrze można je pominąć i zupę przygotować na domowym wywarze mięsnym lub warzywnym. A najważniejszym jej atutem jest to, że lubią ja bardzo wszystkie znajome(...)dzieci, zwłaszcza z dodatkiem chrupiących grzanek :) Polecam :) Składniki - 3 skrzydełka z kurczaka ( lub np. jedno udko ) - 2 średnie cukinie - 1 duży ziemniak - marchewka - pietruszka korzeń - cebula - 2 ząbki czosnku - 100 gram serka topionego kremowego - sól, pieprz, ew. sos sojowy do smaku. Wykonanie Umyte i oczyszczone skrzydełka przekładam do garnka, zalewam wodą ( ok. 2.5- 3 l. ), solę i gotuję na wolnym
Kuchnia z widokiem na ogródilość składników, tak jest najzdrowiej i najsmaczniej :) ORIENTALNA ZUPA KREM Z PIECZONYCH WARZYW ORAZ Z DYNIĄ PIŻMOWĄ Składniki: 3 marchewki 1 pietruszka 1 seler 2 pory 1 duża cukinia 1 niewielka dynia piżmowa 3 cebule 1 główka czosnku 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli ok. 3 cm świeżego imbiru 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka kminu rzymskiego 1 łyżka(...)świeżo mielony czarny pieprz ok. 1,5 litra warzywnego postnego bulionu (opcjonalnie woda filtrowana) Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę, seler, pory, cebulę, paprykę czerwoną, dynię, cukinię kroimy na mniejsze części i przekładamy do dużej miski. Czosnek pozbawiamy zewnętrznej łupinki, nie dzielimy na ząbki. Warzywa lekko spryskujemy wodą i oprószamy delikatnie solą i pieprzem. Piekarnik nastawiamy
Naturalna Kuchniakupić już od 20zł. Szatkownica ręczna Szybka i poręczna tarka. Genialnie ściera kawałki kapusty czy ogórki do sałatki. Świetnie radzi sobie również z innymi warzywami - ziemniaki na talarki, cukinia czy bakłażan do grillowania. Dużo szybciej pokroimy całą cukinię niż używając noża, a przy tym plasterki będą równe. Przydatna sprawa to nakładka zapobiegająca dotknięcia ostrza. Wiele razy używając tarki
Gotowanie i blogowaniewarzywna. A teraz prezentuje pyszne warzywa zapiekane z beszamelem i serem sałatkowym. Składniki 1 brokuł 1/2 opakowania marchewki z groszkiem (mrożonej) 1 garść fasolki zielonej ciętej (mrożonej) 1 mała cukinia 350-400 g pieczarek (najlepiej małych) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 0,5-1 szkalnka białego wina 200 g sera sałatkowego typu feta (ja kupiłam(...)oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę po chwili dodajemy pokrojoną w plastry i na ćwiartki cukinie, smażymy chwilę razem dodajemy pieczarki i podsmażamy całość na dużym ogniu. Jak pieczarki zaczną stawać się bardziej miękkie dorzucamy papryczkę chilli drobno posiekaną oraz czosnek. Doprawiamy całość wszystkimi przyprawami. Dolać
Piekielna Kuchnia Patigotowane dla 1 osoby i spokojnie można się najeść do syta przepis wg książki Beaty Pawlikowskiej „Moje zdrowe przepisy”, którą bardzo polecam. 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 cukinia pomidor - dałam przecier z własnych pomidorów ok 1 łyżkę 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 kulek ziela angielskiego- dałam 3 8-10 ziarenek pieprzu czarnego - dałam 4 3 listki laurowe(...)potrawę zamieszać i gotować ok. 1 min. 1.W garnku zagotować 2 szklanki wody i dodać wcześniej umytą - bez skórki- i pokrojoną w ok. 0,5 cm plastry cukinię. Wszystko razem wymieszać i gotować ok. 1 min. 2. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i kumin – ponownie zamieszać i gotować ok. 1 min. 3. Następnie wsypać
Kubki smakuJeżeli macie problem z zakupem takiego makaronu, to można go zastąpić z powodzeniem ryżem ;-) Porcja na 4-5 osób. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka oliwa 1 czerwona papryka 1 cukinia (u mnie 366 g) 1 mieszanka chińska 450 g (u mnie kuchnia eksperta) 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma, chilli 1 łyżka mąki Wrocławskiej(...)przyprawić solą, pieprzem, kurkumą i niewielką ilością curry. Tak przyprawione mięso przełożyć do głębokiej patelni lub brytfanny i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięso nie będzie surowe. Cukinię i paprykę umyć, pokroić w drobną kostkę i wsypać do mięsa. Wlać mleczko kokosowe i dusić niecałe 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać również mieszankę chińską, wymieszać, nałożyć
Passions hobbies lifePowracam z bardzo szybką zapiekanką, bo niestety brakuje czasu na wszystko. Ale już nadrabiam wszystkie zaległości :) i nie mogę się doczekać aż odwiedzę moich ukochanych blogerów :) Składniki: 1 cukinia 10 brukselek 3 ziemniaki 1/2 kalafiora 2 pomidory 1 pęczek natki przecier pomidorowy (użyłam z tego przepisu) 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 3 łyżeczki oregano i tymianku(...)łyżeczki papryki wędzonej słodkiej i ostrej pieprz, sól Przygotowanie: Cukinię, pomidory, ziemniaki kroimy w plastry, kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, a brukselkę zostawiamy w całości. Całość skrapiamy oliwą, posypujemy świeżymi ziołami, pieprzymy solimy i zapiekamy w piekarniku w 180 st przez ok. 20 min. Następnie przekładamy do naczynia w którym będziemy
Łycha smakównajbardziej ulubionych dni - Tłusty Czwartek! Dlatego więcej ćwiczymy i jemy zdrowiej żeby w ten dzień zjeść przynajmniej jednego pączka. A więc... Do dzieła! Składniki na 2 porcje: 1 cukinia 1 papryka 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie sól pieprz kawałek łososia (400 g) olej Przygotowanie: Myjemy warzywa. Suszymy. Kroimy za pomocą zwykłej obieraczki do gniazda nasiennego, a każdy pasek przecinamy(...)Łososia kroimy na pół, tak aby każdy kawałek miał około 200 g. Smarujemy olejem, solimy, pieprzymy. Na rozgrzanej patelni dodajemy olej, a następnie podsmażamy pokrojony drobno ząbek czosnku. Dodajemy cukinię oraz paprykę. Smażymy dosłownie chwilę. Chcemy uzyskać efekt żeby warzywa nie były miękkie. Przyprawiamy. Rozgrzewamy patelnię grillową. Grillujemy łososia z każdej strony około 4 - 6 minut w zależności od grubości
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoogrom zdrowia, smaków i kolorów. Dziś zupa,która dzięki pieczonym warzywną ma intensywny smak. Ziemniaczki można w połowie zostawić i zjeść w całości w zupie. 2 marchewki 1 cukinia 1 pietruszka 1 cebula 4 ziemniaki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki jogurtu greckiego przyprawy: oregano, bazylia, pieprz ziołowa,papryka słodka, kurkuma,sól, można dodać trochę naturalnej vegety. 1.Umy(...)obrać wszystkie warzywa. 2. Marchewkę i pietruszkę przekroić w słupki, ziemniaki i cukinię w kostkę, cebulę w krążki. Posypać przyprawami i pokropić oliwą z oliwek. Wymieszać. Piec 170st. 35 min. 3. Do garnka wlać 1,5-2 litry wody lub bulionu wsypać warzywa zblenderować. (ziemniaki można w połowie odłożyć). 4. Przyprawić, do słoiczka włożyć jogurt grecki i wlać
Kubki smakudorszem. Bezglutenowa i dietetyczna. Potrzebujemy: ½ brokuła świeżego kilka różyczek kalafiora dwie marchewki ½ selera 2 ziemniaki 1 pietruszkę 1 kalarepę 2 gałązki selera naciowego 2 opalone na czarno cebule 1/2 cukinii 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu gałkę muszkatołową, sól, pieprz jogurt lub śmietankę do zupy 0,3 kg świeżego fileta z łososia 0,3 kg świeżego(...)kostkę i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz oraz opaloną cebulę. Gotowanie od zimnej wody wydobywa cały smak i aromat z warzyw. W miarę gotowania dodajemy cukinię, brokuły i kalafior. Jak wszystko zmięknie, dorzucamy pokrojone w kostki filety z łososia i dorsza. Gotujemy przez około 10 min. Ryba ma być jędrna i soczysta. Zupę zaprawiamy jogurtem bądź
ladykitchen