mleka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 100 g Polskiego Oleju rzepakowego - 80 g masła - 1/2 łyżeczki soli - 1 płaska łyżeczka mleka w proszku NADZIENIE: - 1 średnia dość cienka cukinia - 2 dojrzałe pomidory - greckie oliwki z pestką - kilka kostek sera feta - 2 łyżki Polskiego Oleju rzepakowego - sól- szczypta - rozmaryn, kilka listków SOS DO TARTY - 100 ml Polskiego Oleju rzepakowego(...)zagnieć elastyczne ciasto, owiń je folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie wylep nim formę do tarty i nakłuwaj widelcem. Na wierzchu poukładaj pokrojoną w cieniutkie plasterki cukinię, pomidory, kostkę fety i oliwki. Posyp kilka listków rozmarynu. Warzywa skrop olejem, dzięki czemu nie będą suche, ani wysuszone. Oprósz solą. Wstaw do pieca na 35 do 45 minut. Temp
SMYKWKUCHNIdania. Postanowiłam przygotować leczo z dużą ilością warzyw. Różnorodność produktów sprawia, że posiłek jest bardzo kolorowy i zachęca do szybkiego skonsumowania. :) Składniki: 1 marchew 1 pietruszka 1 mała cukinia 1 pomidor 1 czerwona papryka 1 cebula 100g mięsa mielonego 100g makaronu spaghetti 1 szklanka wody przyprawy: sos sojowy, pieprz cayenn, czosnek granulowany, papryka słodka, jarzynka bez soli masło klarowane(...)masłem klarowanym szklimy drobną posiekaną cebulę. Między czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie dodajemy marchew, pietruszkę i paprykę. Wszystko dusimy ok. 5 minut. Kolejno wrzucamy cukinię, pomidora. Wszystko zalewamy szklanka wody. Dusimy ok. 15-20 minut na małym ogniu. Następnie dodajmy mięso mielone i wszystkie przyprawy. Całość smażymy ok. 5 minut. Danie podajemy z makronem spaghetti. Smacznego
Truskawkowa Fiestaskórka starta z cytryny ************************************************ Zagotować wodę z cukrem i kwaskiem cytrynowym.Cukinię obrać , oczyścić z ziaren i pokroić w kostkę 1 cm.lub w grubsze plasterki,jak kto woli.Wożyć cukinię do gotującego się syropu, zmniejszyć gaz na maleńki i gotować do momentu kiedy cukinia będzie szklista.Włożyč do słoika, zalać gorącym syropem, pasteryzujemy 10 minut.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidwie garście żółtej fasolki -dwie małe, młode marchewki -jeden korzeń pietruszki -plaster korzenia selera -jedna duża cebula -cztery młode ziemniaczki -dwie papryczki chili -jedna mała cukinia -pół papryki żółtej -dwa liście laurowe -cztery ziela angielskie -gałąź kopru, selera zielonego, garść zielonej pietruszki -butelka soku pomidorowego 330 ml -łyżka keczupu łagodnego -sól, pieprz(...)pokrojoną papryczkę chili. Chwilę razem podsmażamy i dodajemy do zupy. Na tej samej patelni podsmażamy krótko pokrojoną w paski paprykę żółtą oraz pokrojoną w półplasterki cukinię. Dodajemy do zupy. Wlewamy sok pomidorowy, zagotowujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i keczupem. Wyciągamy gałązki zieleniny i wylewamy na talerz, posypując obficie zieloną pietruszką. Ja dodałam
Kulinarne przemysleniapyszny obiad z warzywami, a do tego kasza i pyszne smażone żeberka.Dwa w jednym.Smacznie i zdrowo. Składniki na sos: Cukinia 400 g fasolka szparagowa zielona i żółta po 100 g pomidory 3 szt koperek pęczek natka pietruszki sól i pieprz do smaku ziele angielskie 3 szt listek laurowy 3 szt Dodatkowo : żeberka 1 kg sól i pieprz(...)smaku olej do smażenia kasza owsiana 2 woreczki Krok 1 Cukinie myjemy i kroimy w kostkę. Fasolkę szparagową myjemy i kroimy drobno.Pomidory spażyć i pokroić drobno. Natkę pietruszki i koperek kroimy drobno. Składniki wkładamy na rozgrzany olej ,smażymy i dusimy do miękkości .Doprawiamy solą i pieprzem dodając listek laurowy i ziele.Wyszedł pyszny sos z warzywami Krok 2 Żeberka
Różowa kuchniaBardzo dobry jako osobna przekąska lub dodatek do pieczywa. Polecam :) Przepis pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię—>KLIK. U mnie z maleńkimi zmianami. 1 kg bobu średnia cukinia 2 marchewki pietruszka por (biała część) 2 cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju rzepakowego łyżeczka majeranku 1/4 łyżeczki cayenne sól i pieprz 2 kopiaste łyżki kaszy manny 3 jajka(...)Bób gotujemy do miękkości (ok. 10 minut), po czym zalewamy go zimną wodą i obieramy. Cukinię pozbawioną gniazd nasiennych ścieramy na tarce. Tak samo postępoujemy z marchewkami i pietruszką. Cebulę i pora drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Gdy zmiękną dodajemy starte warzywa, przyprawy i posiekany czosnek. Dusimy aż warzywa zmiękną i odparuje z nich woda. Ugotowany bób miksujemy
Mienta blogmożemy uprawiać sobie paprykę w polskim ogródku. Bo my bardzo lubimy w Polsce paprykę i mamy już nawet swoje zagłębia paprykowe. Papryka Przytycka (uprawiana od […] Artykuł Placuszki z cukinii – przysmaki z domowego ogródka. pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaSkładniki: 250 g mięsa mielonego 1 papryka czerwona 1 duża cukinia 2 pomidory 1 duża cebula 2 - 3 ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka tymianku olej do smażenia 75 g startego żółtego sera sos pomidorowy Przygotowanie: Mięso podsmaż na patelni. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Cebule posiekać w średnią kostkę, podsmażyć(...)oleju. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, smażyć jeszcze przez 5 minut. Pod koniec dodać obrane ze skórki i posiekane pomidory. W między czasie przygotowujemy sos. Sos pomidorowy przelewamy do garnka i zagotowujemy, solimy, pieprzymy i dodajemy zioła (prowansalskie, cząber i tymianek) oraz wyciśnięty czosnek. Sos wlewamy do mięsa i dusimy 5 minut pod przykryciem. Całość przelewamy
Ciastka - domowe słodkościpodaję proporcji, ponieważ nie jest trudno dobrać ilość poszczególnych składników w zależności od ilości osób i ich apetytu :) Składniki: ugotowana kasza bulgur (użyłam kaszy bulgur z vermicelli) pomidory cukinia kolorowa papryka sól świeży tymianek Paprykę kroimy w słupki. Chwilkę obgotowujemy na parze. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki cukinię. Gdy warzywa lekko zmiękną, dodajemy je do ugotowanej
Wrzosowa Polanamięsa, które staram się zresztą jeść rzadko. Jestem przekonana, że i Ty zakochasz się w moim letnich propozycjach na obiady! Smacznego lata! Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Składniki: 1 cukinia 1 czerwona papryka 250 ml pomidorów krojonych z puszki 2 ząbki czosnku 1 szklanka kaszy bulgur 400 ml wody 3 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek(...)Umyte i osuszone warzywa kroimy w kostkę. Paprykę dodatkowo oczyszczamy z białych błonek i gniazd nasiennych. Czosnek kroimy na plasterki. Na oliwie z oliwek obsmażamy plasterki czosnku. Dodajemy cukinię i paprykę. Mieszamy, a gdy warzywa będą al dente dodajemy puszkę krojonych pomidorów. Dusimy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku. podajemy na ciepło
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 3 łyżeczki mieszanki przypraw zioła tajskie, 2 łyżeczki mieszanki przypraw zioła toskańskie, ½ papryki czerwonej, ½ papryki żółtej, ½ papryki zielonej, garść pomidorków daktylowych, 2 -3 średnie marchewki, 1 mała cukinia, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso, świeża bazylia tajska. Przygotowanie: Obrana marchew kroimy w cienkie plasterki za pomocą nożyka (obieraczki(...)warzyw. Papryki kroimy w paski, a cukinię w słupki. Wszystkie warzywa (oprócz pomidorków) łączymy ze sobą skrapiamy olejem i doprawiamy mieszankami przypraw (zioła tajskie, toskańskie), sola i pieprzem. Warzywa przekładamy do dużej foremki aluminiowej, przykrywamy folią aluminiową i grillujemy do momentu, aż będą al dente. Od czasu do czasu mieszamy. Pomidorki grillujemy bezpośrednio na rożnie i dodajemy do warzyw
Moniki Smakołykipiekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 15min z obciążeniem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni C i pieczemy przez 20min bez obciążenia. Składniki na farsz: - dwie mniejsze cukinie - cebula - podwójna pierś z kurczaka - dwa ząbki czosnku - 200g suszonych pomidorów w oleju - sól - pieprz - słodka papryka - curry - ser żółty - 4 jajka - 300ml mleka - mozzarella - bazylię Przygotowanie: 1 .Kurczaka kroimy(...)kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i curry. 2 . Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i podsmażamy na patelni, gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojonego kurczka. 3. Cukinię kroimy w plastry i podsamażamy, następnie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Na koniec łączymy kurczaka z wrzywamy i dopraiwamy do samku. 4 . Tak przygotowany farsz nakładamy na ciasto i posypujemy startym
Coś z niczegoTimes New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Leczo Składniki: 2 papryki czerwone 2 papryki żółte 1 cukinia 2 cebule 4 pomidory 4 pieczarki Mały słoiczek koncentratu pomidorowego Około 500 g kiełbasy Przyprawy Kilka listków laurowych Ziele angielski Papryka ostra i słodka Sól ,pieprz Sposób wykonania: Kiełbasę, cebule(...)pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, aż się wszystko zrumieni.Papryki, cukinię i obrane ze skórki pomidory również pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka i podlać wodą. Gotować na małym ogniu do miękkości. Po tym czasie dodać wcześniej podsmażoną kiełbasę z cebulą oraz przyprawy i gotować jeszcze przez chwilę. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i wszystko
Smaki NataliiSkładniki: 800 g karkówki 2 papryki w różnych kolorach opakowanie pomidorków śliwkowych 250 g małych pieczarek 1 młoda cukinia 2-3 łyżki oleju oraz przyprawy: słodka papryka, suszony czosnek granulowany, oregano, tymianek, rozmaryn, mielony kminek, sól i pieprz Karkówkę pokroić na kawałki wielkości moreli. Posypać obficie przyprawami i wlać olej. Dokładnie wymieszać. Mięso marynować przez całą noc. Paprykę pozbawić gniazd(...)nasiennych, pokroić na kawałki. Cukinię pokroić w grube plastry. Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie, a następnie naprzemiennie nabijać na nie mięso z warzywami i pieczarkami. Szaszłyki ułożyć na mocno na rozgrzany grill na tackach aluminiowych i grillować do zrumienienia mięsa, co jakiś czas przekręcając je, aby opiekły się równo z każdej strony
Czerwień i błękitwykonania potrzebujemy tylko jednego garnka lub głębszej patelni. Składniki: 1 torebka kaszy owsianej pęczak 1 cebula ½ kg podudzi kurczaka bez skóry i kości garść świeżej fasolki szparagowej 1 młoda cukinia ½ czerwonej papryki 30 dag świeżego bobu 100 ml wytrawnego białego wina 350 ml bulionu warzywnego lub rosołu 50 g kremowego serka topionego 1 łyżka klarowanego masła 2 łyżki oleju(...)przykryciem, około 25 minut- aż kasza będzie miękka, od czasu do czasu zamieszać, gdyby kasza szybko chłonęła dolać więcej bulionu, po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz ugotowany bób, dodać serek topiony, gotować jeszcze około 5 minut. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem , zestawić z ognia, posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Wanilia i Kardamon