piękniejsze danie. Wyciągam mandolinę lub obieraczkę do warzyw i kroję ogórka na cieniutkie długie paski. Potem w sałatce tworzą śliczne zielone serpentyny. Tak samo możecie postąpić z marchewką i cukinią. Każde warzywo staram się pokroić inaczej, aby w gotowej sałatce dużo się działo. Do sałatki dodaję winegret z czosnkiem i musztardą . Jest pyszny i uniwersalny, sprawdzi się niezależnie od składu(...)czosnku, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz, 6 łyżek oliwy Przygotowanie: Pokrój warzywa w przeróżne kształty - plasterki, połówki, ćwiartki, trójkąty (np. ogórka), kostkę. Im więcej kształtów tym lepiej. Ogórka (marchewkę, cukinię i inne długie warzywa) pokrój na długie cienkie paseczki. Ja to zrobiłam mandoliną, ale nada się też obieraczka do warzyw. Umieść wszystkie warzywa w misce i dodaj
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotowaniu. Do każdego wyboru postanowiłem się ustosunkować i wpisać go jedną z trzech kategorii. NAJLEPSZE ZDJĘCIE Pierwszym zgłoszeniem, które chciałbym nagrodzić jest Michał Frąckowiak ze swoją interpretacją Spaghetti z cukinii z sosem tahini, płatkami chili i orzechami włoskimi . Uważam, że zdjęcie zrobione potrawie przez Michała zasługuje na publikację w najlepszych magazynach kulinarnych. Minimalizm i dynamika, którą uchwycił Michał, prezentując(...)proste danie jest według mnie niesamowita. Fruwające nitki cukinii i kawałki orzechów są czymś, co powaliło mnie na kolana. Ogromy szacunek! NAJLEPSZA INTERPRETACJA Kolejną laureatką jest Agata Moryson ze swoim Ciastem marchewkowym . Jak sama mówi, to jest jeden z najczęściej powtarzanych przez nią przepisów. Agata oszołomiła mnie nie tylko wspaniałym zdjęciem i niezwykłym wyczuciem estetyki, ale również swoją modyfikacją — zastąpiła
Food Squareprzesmażyć, bo zrobi się sucha). My wolimy steki zawsze bardziej wysmażone. Makaron: 150-200 g makaronu żytniego (lub innego ulubionego, u mnie gniazda) 70g serka śmietankowego (u mnie Łaciaty) ½ cukinii 1-2 marchewki 1 mała czerwona cebula Cząber lub oregano Kilka łyżek wody 1 łyżka oleju rzepakowego Sól Pieprz Opcjonalnie starty parmezan Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji(...)oleju. Marchewkę pokroić w słupki lub na cienkie plasterki. Podsmażyć, a następnie podlać odrobiną wody i dusić do miękkości kilka minut. Po odparowaniu wody, dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Podsmażyć do miękkości. Dodać serek śmietankowy, wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cząbrem. Gdy sos będzie za gęsty dodać kilka łyżek wody. Tak przygotowany sos wymieszać
Fabryka pomysłówprzygotowania w piekarniku i na grillu. Najbardziej lubimy grillować właśnie polędwiczki wieprzowe , bo kurcza k jest zbyt delikatny, łopa tka/szynka z kolei za twarda. 400g polędwiczek wieprzowych 2 małe cukinie 2 czerwone papryki 2 cebule sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bazylia 1 łyżka oleju 1. Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki o szerokości 3cm. Mieszamy(...)oleju. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Cebulę obieramy, wraz z cuknią kroimy w plastry. Paprykę kroimy w kawałki. 2. Na patyki do szaszłyków nadziewamy polędwiczki, cukinię, paprykę i cebulę w dowolnej kolejności. 3. Całość smarujemy z każdej strony olejem i posypujemy przyprawami. 4. Szaszłyki grillujemy do zarumienienia. Możemy również upiec je w piekarniku (w 180 stopniach, przez
Szefowa kuchniwersji hardkorowo dietetycznej pomijamy ser. ;-) 200g brązowego ryżu 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina 1 cebula 2 filety z kurczaka 50g długodojrzewającego sera 2 marchewki 1 pietruszka 1 cukinia pęczek natki pietruszki odrobina oleju sól, pieprz, papryka słodka, czubryca zielona 1. Filety gotujemy i za pomocą dwóch widelców "rwiemy" na drobne kawałki. 2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy chwilę(...)ryżem na rozgrzanym oleju. Wlewamy wino, dusimy do jego odparowania. 3. Marchew i pietruszkę i ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Natkę siekamy. 4. Do garnka dodajemy marchewkę, pietruszkę, cukinie i kurczaka. Podlewamy szklanką wody, czekamy aż ryż ją wchłonie, po czym wlewamy kolejną i tak do miękkości ryżu. Wyłączamy ogień, doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Dodajemy ser, natkę
Szefowa kuchniKolorowa propozycja na śniadanie Składniki 8 wiejskich jajek kawałek cukinii kawałek czerwonej papryki 4 pieczarki 1/2 cebuli sól, pieprz curry olej, masło szczypiorek Sposób przygotowania Cukinię i paprykę pokroić w … Czytaj dalej Jajka w kokilkach
czarrna od kuchnismaczna? Być może wszystko naraz. Zobaczyłem tę tartę w którymś z kulinarnych pism jakiś czas temu i miałem wielką ochotę przygotować ją sam. No i jest! Spiralna. Z bakłażanem, cukinią i marchewką. Kolorowa, ciekawa w formie, smaczna. Na przyjęcie jak znalazł. To chyba niezły finał naszego tartowo-kiszowego tygodnia. Jak sądzicie? Już spieszę z przepisem. Marzena niecierpliwi się przecież(...)swoim nowym hasłem;) Składniki: paczka ciasta francuskiego 1 duża marchew 1 bakłażan 1 cukinia 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 100 g kremowego serka topionego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego sól i pieprz Wykonanie: Warzywa pokroić w cienkie plastry o szerokości około 2 i 1/2 cm. Marchewkę i bakłażana blanszować około 10 minut
zadanie-gotowanienawet nadał mu nazwę "wejście smoka", ale ja nie uważam abym przesadziła z ilością chili ;) Tak czy inaczej bardzo mi smakowało, polecam:) Składniki: 3/4 szkl. kaszy gryczanej nieprażonej bakłażan cukinia grzyby boczniaki cebula sól pieprz, kolendra (razem utarte w moździerzu) oliwa Sos paprykowo-marchewkowy: 2 marchewki 1 papryka cebula 2 ząbki czosnku papryka chili (ilość według własnych upodobań) 2 łyżki(...)mleka kokosowego sól oliwa Wykonanie: Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekaną cebulę, pokrojonego w kostkę bakłażana, cukinię i boczniaki. Dusić do miękkości, doprawić. Połączyć z ugotowaną kaszą. Kaszę z warzywami przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w temperaturze 200°C przez ok. 25 minut. Przygotować sos: rozgrzać w rondelku oliwę, podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek
zadanie-gotowanieTagine z batatem, cukinią, cieciorką i rodzynkami Składniki: - ryż jaśminowy - 1 łyżeczka curry - 50g ugotowanej cieciorki(...)łyżeczki kolendry - kawałek cukinii - ¼ łyżeczki kuminu - ½ marchewki
Wegańska kuchnia orientalnainna każda niepowtarzalna ;) Składniki: 40 dag fasoli Jaś 1 laska kiełbasy cienkiej 25 dag wędzonego boczku 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 podłużna słodka papryka 1 młoda cukinia 5-6 sztuk małych pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki pszennej do zawiesiny Przyprawa do dań z fasoli do smaku 1 łyżeczka majeranku suszonego Liść laurowy do smaku(...)minut. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wkładamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podduszamy, po chwili dodajemy pokrojoną kiełbasę i, boczek, pieczarki, oraz paprykę i cukinię, całość dusimy na patelni 6-7 minut, po czym dodajemy do garnka z podgotowaną fasolą , dodajemy koncentrat, doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem do smaku, gotujemy tyle, aby wszystko
Wanilia i Kardamonmąki 5 łyżek oleju rzepakowego 1 duża cebula 2 młode marchewki 1 mały seler 500 ml bulionu wołowego 200 ml passaty pomidorowej 2 łyżki czubrycy szarej 1 średniej wielkości cukinia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w większą kostkę. Następnie przekładamy do miski z mlekiem i moczymy(...)podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Całość przekładamy do rondla, zalewamy gorącym bulionem wołowym, passatą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Do sosu dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, redukujemy sos do żądanej konsystencji. Podajemy z ulubioną kaszą, u nas gryczana. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G KitchenZapraszam na inne przepisy na moim blogu z cyklu "Kotlet bezmięsny, wegetariański" Marchewkowe kotlety sojowe ; Danie wegetariańskie - kotlet sojowy z różowym puree i sałatką z rukoli ; Kotlet sojowy z cukinią i cebulką; Cukinia w panierce z purée ziemniaczano - cukiniowym . Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 1 jajko świeże 1 szalotka 1 garść startego sera cheddar na dużych oczkach (może
Wino Francja Kuchniaświetnie pasuje do upalnego dnia. Roboty mało, nie trzeba stać godzinami przy kuchni, a efekt smaczny i pełen witamin :-) LECZO 400 g kiełbasy podwawelskiej 2 czerwone papryki 1 średnia cukinia 2 średnie cebule ok 350 ml domowego przecieru pomidorowego lub dwa duże pomidory sól pieprz papryka mielona 4 łyżki oleju roślinnego Warzywa myjemy i osuszamy. Cebulę obieramy i kroimy(...)kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy do zeszklenia. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w kostkę i dodajemy do zeszklonej cebuli. Dodajemy połowę przecieru pomidorowego. Cukinię kroimy w kostkę (nie obieramy) i dodajemy do papryki z cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Kiełbasę kroimy w kostkę i dodajemy gdy warzywa zmiękną. Dodajemy resztę przecieru pomidorowego i dusimy
peggiwkuchniPyszny, prosty omlet ziemniaczany z patelni ! Składniki: 3 ugotowane ziemniaki 1 mała cukinia 1 pomidor 1 biała cebula 5 łyżek oliwy z oliwek 4 jajka szczypiorek sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Cukinię, ziemniaki pokroić w plastry, a cebulę drobno posiekać. Po czym podsmażyć na oliwie, wlać rozbełtane przyprawione jajka, przełożyć na patelnię, obłożyć plastrami pomidora i smażyć przez
Tradycyjna KuchniaProponuje połączenie takie jako idealny zamiennik ziemniaków, kluch itp. Zdrowo lekko i smacznie :) Składniki 1/2 brokuła 200-250 g pieczarek 1/2 cukinii 100- 150 g sera bałkańskiego lub feta 2- garści roszponki sól, świeżo mielony pieprz do polania sos sałatkowy z oliwą z oliwek i octem balsamicznym (jak nie mamy kupnego to wystarczy że w słoiku zmieszamy w proporcjach(...)oliwę z octem balsamicznym i dokładanie potrząsając zmieszamy) Brokuły gotujemy al'dente. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w ćwiartki cukinię, podsmażamy i dorzucamy pokrojone w grube plasterki pieczarki. Całość smażymy aż pieczarki będą gotowe. Na talerzu układamy roszponkę rozkładamy warzywa z patelni i brokuła. Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pokruszonym serem i przed podaniem polewamy sosem
Piekielna Kuchnia Pati