Składniki: olej rzepakowy 5 łyżek, cebula 2 sztuki, pieczarki 40 dag, cukinia 1 mała, papryka czerwona 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, bułka tarta 1 łyżka, ciasto francuskie 1 rulon/nie mrożone, jajka 1 sztuka, kmin czarny Royal Brand - ile potrzeba na gorącym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojone pieczarki, cukinię, paprykę i podsmażać
W Mojej Kuchni Lubięlekka i smaczna zupa, dodatek czosnku i aromatycznych przypraw sprawia że doskonale rozgrzewa w chłodniejsze dni; zupę podałam z makaronem gniazda nitki Lubella SKŁADNIKI 3 małe cukinie, 3 ziemniaki, ok. 1 szkl. domowego rosołu, 1 liść laurowy, 50 g masła, sól, pieprz, majeranek, 1 ząbek czosnku, makaron nitki, jogurt naturalny WYKONANIE Warzywa kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy w garnku(...)grubym dnie, dodajemy cukinię, smażymy aż zmięknie, dodajemy ziemniaki, zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, dusimy do miękkości. Dodajemy drobno pokrojony czosnek oraz przyprawy. Wyjmujemy liść laurowy, całość blendujemy. Gotowy krem podajemy z ugotowanym makaronem oraz kleksem jogurtu naturalnego. Rada: Gdyby krem wyszedł za gęsty, dolewamy wody podczas gotowania. Zupę można również podać z grzankami
słodki bratekfasolki szparagowej , marchewką i chipsami borowikowymi ViolaPassion Emotikon wink Czas ponad 3 godziny ale warto Skladniki : Okolo 1kg sarniny 2 torebki prawdziwków Kasza gryczana Fasolka szparagowa Cukinia Marchew Bułka tarta 2Jajka Olej 2 Cebule biale 2 cebule czerwone 3 ogórki kiszone 3 ząbki czosnku Sól,pieprz,liść laurowy, owoc jalowca (8 ziarenek) Sposób: *Umyte mięso kroimy w kostkę(...)tego mięsa *Wrzucamy mięsko z calą zawartością z patelni ,ziele angielskie i owoc jalowca *Gotujemy na małym ogniu dosłownie musi pyrgać w garnku. *Kroimy marchew ,ogórki ,cebule ,czosnek cukinie. *Warzywa te wrzucamy po jakiś dwóch godzinach ponieważ mięso wczesniej będzie dalej twarde ,a warzywa nam sie rozgotuja. *gotujemy kaszę gryczana ,hartujemy i odstawiamy **************************************** POMYSŁ NA FASOLKE i CHIPSY z grzybow
Viola cooks with passionViolaPassion SKŁADNIKI: 150 g łososia wędzonego 1/2 świeżego awokado 1/4 Mozzarelli 1 łyżka świeżego koperku 1/2 łyżeczki soku z limonki DO OZDOBY: cukinia,czarnuszka,szafran,słodkie małe papryczki i dressing musztardowo-pomarańczowy SPOSÓB: Obieramy awokado i kroimy w drobną kostkę nie za małą bo zrobi nam sie puree. Łososia musimy posiekać w drobną kostkę razem z koperkiem oraz dodajemy(...)limonki Dzięki limonce łosoś nam się pieknie zetnie,odstawiamy do lodówki na kilka chwil. Kroimy paprykę ,cukinie do ozdoby i w bardzo drobną kostkę mozzarellę. Układamy kolejno w foremkę: Awokado,łosoś,paprykę którą faszerujemy mozzarellą,posypujemy całośc czarnuszką i szafranem. Polecam dressing Smacznego
Viola cooks with passionViolaPassion Następna wspaniała lekka zupa krem. I bardzo łatwa do zrobienia SKŁADNIKI: 700g cukinii 1 cebula biała 1/2 cebuli czerwonej 600ml bulionu Sól,pieprz 2 łyżki masła Sposób: Cebule kroimy w kostkę,i Smażymy aż do zeszklenia na maśle. Pokrojona cukinie w krążki dodajemy do cebuli,mieszamy i szklimy około 10 minut. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy na małym
Viola cooks with passionsobie pozwolić tylko na "Medium" Składniki: 4 osoby 1 kurczak 1.2kg 1 seler naciowy 1 por 1 czerwona cebula 1 cebula biała 1 papryka zielona ,1 żółta 2 cukinie marynata: peri peri połączona z czosnkiem ,oliwą ,bazylią i tymiankiem Sposób: Kurczaka myjmy oczyszczamy z błonek resztek piór. Przekrajamy wzdłuż korpusu od strony kręgosłupa pozbawiając go kości kręgosłupowej Oczyszczamy(...)umyte liście selera i pora ,kładziemy kurczaka i pieczemy 1 godzinę w 180C Po godzinie równomiernie rozkładamy wszystkie warzywa na samego kurczaka tak by go zakryć całkowicie (papryka,cebula,cukinia) Dzięki tej metodzie nasz kurczak będzie soczysty a pierś mokra ;-) Posypujemy warzywa szczyptą soli pieczemy 20-25 minut Polecam to danie z pieczonymi ziemniakami ze skórką. Smacznego
Viola cooks with passionwody 50 g drożdży 3 łyżki oleju 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka różowej soli himalajskiej Farsz: ok. 500 g fileta z kurczaka 1/2 żółtej cukinii 1 biała papryka 1/2 cebuli 5 łyżek keczupu 140 g mozzarelli w plastrach 200 g miękkiego sera żółtego 1 łyżka przyprawy kebab - gyros 1 łyżeczka(...)kostkę, a następnie posypujemy przyprawami i odstawiamy na ok. 30 minut. Przekładamy całość na rozgrzaną, suchą patelnię, dolewamy wodę i smażymy aż woda odparuje, a mięso będzie miękkie. Cukinię i cebulę kroimy w półplasterki, paprykę w cienkie paski, ser ścieramy na grubej tarce. Mąkę mieszamy z ziołami i solą. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, a następnie wlewamy do mąki, dodajemy olej
Czary - gary w kuchniSkładniki: 1 mała cukinia 1 świeża czerwona papryka 1 mały brokuł 1 średnia cebula 1 łyżka oleju kilka plastrów sera (u mnie oscypek) 8 jajek 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz ziołowy 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki Sposób przygotowania: Cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę drobno poszatkować. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Olej rozgrzać na patelni i przełożyć wszystkie
Prosto i Smacznie z Anetądrobno siekanego lubczyku 1 średnia cebula 2-3 łyżki masła klarowanego FARSZ: 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka 1 mała cebulka około 8 cm.białego pora około 8 cm. cukinii przyprawa- zioła włoskie 1/2 łyżeczki bazyliowej primerby 1 łyżeczka drobno siekanego lubczyku 1 łyżka octu winnego białego sól, pieprz do smaku WYKONANIE: smażymy cienkie naleśniki, mięso kroimy na małe(...)odkładamy, wszystkie warzywa kroimy w kostkę, na pozostałym tłuszczu smażymy warzywa, najpierw marchewkę i pietruszkę, dodajemy lubczyk, cebulkę, zioła włoskie, ocet winny, sól, pieprz, po 10 min. dodajemy cukinię, por i primerbę, smażymy kolejne 20 min, następnie rozkładamy na środku każdego naleśnika farsz, posypujemy serem i ciasno zwijamy, naleśniki układamy w wysmarowanym masłem i sosem naczyniu żaroodpornym, następnie
Kuchnia Beatydanie jednogarnkowe, smaczne i pożywne, cały obiad w 35 minut. Składniki: 80 dag podudzi z kurczaka bez skóry i kości 70 dag świeżej dyni 400 ml rosołu 1 mała cukinia 20 dag makaronu świderki 6 dużych pieczarek 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta mielonego chili Sól i pieprz do smaku(...)minut, po czym duszę 10 minut, dodając w trakcie pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek z cebulą duszę 5 minut. Dodaję obraną ze skóry dynię pokrojoną w kostkę oraz cukinię i pieczarki, podlewam całość rosołem, przykrywam i duszę na małym ogniu 20 minut-aż warzywa i mięso będą miękkie, wsypuję suchy makaron, gotuję jeszcze 4 minuty, zabielam słodką śmietanką
Wanilia i Kardamonmozzarellę lub dajemy jej bardzo mało. Będzie równie pyszne. Piersi kurze rozbić, doprawić solą, pieprzem ziołowym, suszoną bazylią. Naczynie żaroodporne skropić oliwą czosnkową, rozłożyć na dnie pokrojoną w plasterki cukinię. Doprawić, solą i obsypać suszoną bazylią. Położyć przyprawione piersi kurze. Rozłożyć świeże listki bazylii, skropić wszystko oliwą czosnkową. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 20-25 minut. Pod koniec
Kuchnia Pokoleńzapiekanek polecam foremki Gosia dzięki nim nie musisz natłuszczać naczynia ani myć po pieczeniu. Składniki: 35 dag makaronu penne 30 dag dowolnej wędliny 2 duże cebule 1 cukinia 1 czerwona papryka 20 dag oscypka 3 łyżki oliwy ¾ szklanki słodkiej śmietanki 18% Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Makaron gotuję al dente w osolonym(...)wrzątku, odcedzam, przelewam zimną wodą zostawiam do osączenia. Obraną cebulę oraz wydrążoną paprykę kroję w grubszą kostkę, tak samo wędlinę, cukinię w pół plasterki, przesmażam wszystko na rozgrzanej oliwie na patelni około 10 minut, dodaję do makaronu, wlewam śmietankę, doprawiam solą i pieprzem do smaku, dodaję połowę startego oscypka, mieszam, rozkładam do dwóch foremek aluminiowych do zapiekanek, posypuję resztą startego
Wanilia i Kardamonsmakiem. Zuzi również bardzo smakowało, jednak perspektywa obiecanych po obiedzie bajeczek była ciekawsza niż dokończenie obiadu. :) Jeśli chodzi o płyn, który dolałam - dzień wcześniej piekłam warzywa w piekarniku: ziemniaki, cukinię, cebulę, czosnek i pieczarki. Jak to cukinia, puściła mnóstwo wody. Odlałam, żeby warzywa choć trochę się przypiekły. Był to aromatyczny sos pełen przypraw, więc żeby się nie zmarnował, dodałam
Anioszek w kuchniprosto z działki powstało pyszne danie. W całości wykonane przez męża. Smak wyjątkowy. Dużą rolę odegrała tu papryczka chili i sposób przygotowania pomidorowego sosu. Składniki: - 2 średniej wielkości cukinie - 500g pieczarek - 2 papryki (czerwona i zielona) - 4 pomidory - przecier pomidorowy - łyżeczka miodu - kiełbasa około 400g - 1 ząbek czosnku - 2 czerwone cebule - 1 papryczka chili - sól, pieprz - 3 łyżeczki suszonej(...)Całość smażymy mieszając co jakiś czas. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy na patelnię i smażymy aż zmięknie. Pieczarki myjemy i kroimy na kawałki. Dodajemy do reszty składników. Cukinię myjemy, obieramy i wydrążamy pestki. Kroimy na kawałki i dorzucamy do smażącej się reszty składników. Całość przekładamy do dużego garnka. Gotujemy na wolnym ogniu. Pomidory parzymy i obieramy
Pan i Pani Smith w kuchniużyć swoich, samodzielnie wyhodowanych produktów! :) To leczo smakuje przepysznie! Mogłabym jeść chyba codziennie, dlatego zawsze robię większą porcję :D Składniki (4-6 porcji): 1/2 średniej dyni 1/2 dużej cukinii 3 zielone papryki 3 cebule 4 ząbki czosnku kilka młodych marchewek 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego przyprawy: curry, papryka wędzona, papryka słodka(...)kostkę papryki oraz w talarki marchewki. Dodaj 1/3 szklanki wody i duś pod przykryciem, na małym ogniu przez 20 minut. Kolejno wrzuć pokrojone w kostkę dynię i cukinię, uprzednio obrane ze skórki. Duś ok. 15 minut. Dodaj wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Delikatnie wymieszaj całość i smaż już na pełnym ogniu ok. 10-15 minut, do momentu
Zdrowie na języku :P