cukinia - 18701 przepisów (strona:728/1247)

Bezglutenowe domowe hamburgery z wołowiny 116

chudej, mielonej wołowiny 1/2 cebuli 1 jajko 1/3 szklanki bezglutenowej bułki tartej 1/4 szklanki bulionu wołowego sól, pieprz, ostra mielona papryka, kolendra warzywa: sałata, szpinak, pomidor, cebula, cukinia Cebulę drobno posiekaj. W misce wymieszaj mięso, bułkę tartą, roztrzepane jajko, bulion i przyprawy. Dokładnie wymieszaj i uformuj burgery. Odstaw na 30 minut do lodówki by się dobrze schłodziły. Po tym czasie(...)przez 3 minuty w 220 stopniach. Bułki przekrój na pół i na dolnej bułce ułóż sałatę lub szpinak, na to połóż po kawałku mięsa i ulubione dodatki: cebulę, pomidora, cukinię czy ogórka.Przykryj i podawaj. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowa tarta z warzywami 137

wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12-15 minut. W między czasie wszystkie warzywa oczyść. Marchewkę i cukinie zetrzyj na tarce w plastry, paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i na dużym ogniu szybko podsmaż cebule, marchew i paprykę. Po 2 minutach dodaj cukinie

Kuchnia bezglutenowa
warzywno-buraczkowa zupa na maśle z makaronem... 109

Składniki: woda 3 litry, warzywa mrożone 1 opakowanie/jesienny bukiet, buraki 1/2 kg, cukinia 1 średnia, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, masło 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, makaron muszelki 1 szklanka/suchy, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, śmietana gęsta 1/2 szklanki do garnka wsypać mrożone warzywa zupa jesienna, starte na grubszych oczkach buraki, pokrojoną w kawałeczki cukinię ze skórką

W Mojej Kuchni Lubię
Leczo z zielonym groszkiem i mleczkiem kokosowym :) 130

przyszłe wakacje, gdzie nadmiar świeżych warzyw zainspiruje mnie do kolejnych kombinacji smakowych :) Składniki: 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 250 g pomidorków koktajlowych (u mnie daktylowe) 1 średnia cukinia 1/2 średniej dyni 200 g zielonego groszku (u mnie mrożony) 1 łyżka oleju kokosowego  50 ml mleczka kokosowego (z puszki) przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, curry (Bio-rytm(...)dodaj pokrojone na pół pomidorki oraz mrożony groszek.  Całość duś pod przykryciem przez ok. 20 minut.  Po tym czasie dołóż najpierw oczyszczoną i pokrojoną w grubą kostkę cukinię, a następnie tak samo dynię. Całość duś ok. 25 minut. Dodaj przyprawy, wymieszaj i smaż już na pełnym ogniu, abym odparować nadmiar wody.  Przed końcem wlej mleczko kokosowe

Zdrowie na języku :P
Pstrąg łososiowy z paluszkami krabowymi w warzywach 93

Pstrąg łososiowy pieczony z paluszkami krabowymi, warzywami i ziemniakami Składniki – 4 porcje: Pstrąg łososiowy – 500g Paluszki krabowe -10 sztuk Cukinia zielona – 1 sztuka Cukinia żółtka – 1 sztuka Bakłażan – ½ sztuki Papryka czerwona – 1 sztuka Ziemniaki – 5-6 sztuk Oliwki – 10 sztuk Ser feta – 100g Parmezan - 1 łyżka startego do posypania Sól, pieprz, suszone oregano, tymianek cytrynowy, bazylia (ja użyłam greckiej) Składniki

Kuchnia Bon Appetit
Filet z sandacza na warzywnym tagliatelle z grzybami 102

Filet z sandacza na warzywnym tagliatelle z grzybami Składniki – 2 porcje: Sandacz (filet) – 400g Musztarda – 2 łyżki Czosnek – 1 ząbek Marchewki – 2 sztuki Cukinia – 1 sztuka Kapary – 2 łyżeczki Grzyby np. borowiki – 3 sztuki Masło – 2-3 łyżki Białe wino – 120ml Sól, pieprz, papryka wędzona Oliwa – 1 łyżka do warzyw + do smażenia ryby Koperek, kiełki do dekoracji Wykonanie: Sandacza porcjujemy(...)każdą porcję smarujemy musztardą, nacieramy czosnkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę obieramy ze skóry i przy pomocy obieraczki kroimy w cienkie paski. W takie same paski kroimy też cukinię. Warzywa mieszamy z oliwą, solą, pieprzem i wędzoną papryką. Grzyby czyścimy i kroimy w paski. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła, a następnie podsmażamy na nim krótko grzyby, dodajemy warzywa

Kuchnia Bon Appetit
Włoska peperonata 82

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Włoska peperonata Składniki: Papryka czerwona – 2 sztuki Cukinia – 1 sztuka Kapary – 1 łyżka Anchois – 2 małe sztuki Oliwa z oliwek – 2 łyżki Czosnek – 3 ząbki Papryczka chili – 1 sztuka Bazylia – kilka listków Suszone oregano – 1 łyżeczka Cebula – 1 mała(...)Rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej posiekany czosnek, cebulę, papryczkę chili i anchois. Następnie dodajemy paprykę, kapary i smażymy przez 3-4 minut. Po tym czasie dodajemy cukinię, suszone oregano i bazylię. Całość smażymy przez kolejne 3 minut. Pod koniec dodajemy masło i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i miodem

Kuchnia Bon Appetit
Risotto ze szparagami i krewetkami 163

Risotto ze szparagami i krewetkami Składniki: Składniki – 2 duże porcje: Ryż Arborio Uncle Ben's – 100g Krewetki – 10 sztuk Cukinia – 100g Szparagi zielone i białe – 300g Szynka parmeńska - 4 plastry Marchewka – 1 sztuka Cebula – 1 sztuka Seler naciowy – 2 sztuki Liść laurowy – 1 sztuka Sól, pieprz, czosnek Ser parmezan – 2 łyżki startego sera Masło – 1 łyżka Wino białe wytrawne(...)wolnym ogniu, nie mieszając! Po 10-15 minutach dolewamy do ryżu wino, ale nadal nie mieszamy. Kiedy ryż wchłonie prawie całe wino i bulion, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i zblanszowane szparagi. Patelnię przykrywamy i całość dusimy przez 5 minut na bardzo wolnym ogniu. Po tym czasie, kiedy risotto wchłonęło całą wodę, dodajemy cienkie paski szybki parmeńskiej, usmażone na patelni

Kuchnia Bon Appetit
Wędzony pstrąg z kaszą bulgur i pistacjami 100

minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wędzony pstrąg z kaszą bulgur i pistacjami Składniki – 2 porcje: Pstrąg wędzony – 1 tuszka Kasza bulgur – 100g Rzodkiewki – 6 sztuk Pistacje – ½ szklanki Cukinia – ½ sztuki Olej szczypiorkowy – 2-3 łyżki Oliwa z oliwek – 1 łyżka Wykonanie: Kaszę gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Rzodkiewki i cukinię myjemy, kroimy w kostkę i polewamy oliwą

Kuchnia Bon Appetit
Makaron maślano - cytrynowy z krewetkami i przegrzebkami 147

latin; mso-fareast-language:EN-US;} Makaron maślano - cytrynowy z krewetkami i przegrzebkami Składniki – 2 porcje: Makaron np. tagliatelle – 200g Przegrzebki – minimum 8 sztuk Krewetki – 14-16 sztuk Żółta cukinia – 1 mała sztuka lub ½ dużej Czosnek – 2 ząbki Wino białe wytrawne – 120 ml Masło – 25 g Sok z ½ cytryny Natka pietruszki – 1 łyżka posiekanej Sól, pieprz Oliwa z oliwek(...)Przegrzebki delikatnie przepłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej czosnek pokrojony w cienkie plastry. Gdy czosnek będzie delikatnie podsmażony dodać do niego cukinię pokrojoną w paski. Całość zalać winem i zredukować. Następnie dodać sok z cytryny, natkę pietruszki i masło. Całość gotować przez kolejne 2-3 minuty. W między czasie na osobnej patelni podsmażyć

Kuchnia Bon Appetit
Chrupiące bułeczki. 139

wybrednych. Szybko ją przygotujecie i zaskoczycie rodzinę  czy gości. SKŁADNIKI: 5 bułek kajzerek  2-3 jajka szynka lub kiełbasa łosoś wędzony papryka po 1/2 każdego koloru kawałek cukinii lub bakłażana 15 dag. startego na grubych oczkach sera żółtego  szczypiorek koperek pomidor przyprawy: sól, pieprz, lubczyk suszony WYKONANIE: bułki ściąć od góry, wydrążyć, jajka rozkłócić, dodać przyprawy, paprykę(...)pociętą w paski, cukinię i pomidora pokrojone w kostkę, ser, podzielić masę na połowę, do jednej części dodajemy pokrojonego w kostkę łososia do drugiej szynkę, mieszamy, piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, blaszkę przykryć folią aluminiową, posmarować oliwą, masę łososiową wypełnić część bułek, pozostałą część masą z szynką, bułki ułożyć na blaszce, włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec około

Kuchnia Beaty
Kurczak, warzywa, ryż 138

warzywami i ryżem. Chyba jedno z moich ulubionych dań typu FAST.  Do porcji na dwa talerze potrzebowałam: 1 filet z kurczaka 1 torebkę ryżu  2 marchewki 1 cukinię 2 pomidory 2 łyżki oleju kokosowego paprykę słodką, czosnek granulowany, kurkumę, tymianek, oregano, pieprz ziołowy i sól Ryż standardowo gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka kroimy na kawałki i wrzucamy(...)patelnię z jedną łyżką oleju kokosowego. Doprawiamy wymienionymi wyżej przyprawami wedle własnych preferencji. Na oddzielnej patelce rozpuszczamy drugą łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy na nią marchewkę pokrojoną w talarki, cukinie pokrojoną w półksiężyce oraz pomidora skrojonego w kostkę. Podsmażamy warzywa mieszając co jakiś czas, aż osiągną pożądaną miękkość. Dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką do smaku. Łączymy wszystkie składniki na talerzu

Emskie Smaki
LUNCHBOX #3 -placki jaglane, gulasz z papryki, tofu. 156

pieczenie placków z płatków jaglanych . Przepis znalazłam na blogu Filozofia Smaku : klik .  Początkowo robiłam go na słodko, dodając do ciasta owoce. Później zaczęłam eksperymentować i dodawałam startą cukinię, dynię, kukurydzę, zioła oraz ostre przyprawy. Do gustu przypadł mi również gulasz z papryki (piments au aioli) , zaprezentowany przez Hajduczek Naturalnie: klik . Smak warzyw dopełniony jest jogurtowym sosem. PONIEDZIAŁEK Placki(...)płatków jaglanych z jabłkiem, surówka z marchwii. WTOREK Placek z płatków jaglanych i cukinii, pomidory, szpinak. ŚRODA Ciecierzyca z warzywami w oliwie, kawałki kalarepy CZWARTEK Gulasz z papryki z kremowym sosem PIĄTEK Smażone tofu, kasza, surowka z jarmużu Jeśli macie jakieś swoje hity do pudełka ( które nie sa kanapkami ;) ), podzielcie się pomysłami

Kasia Sarna
Sałatka z pieczonej cukinii, rzodkiewki i czerwonej cebuli 187

nowe smaki. Przygotowałam ją po raz pierwszy do obiadu makaronowego z kurczakiem w sosie pieczarkowo - serowym. Sprawdziła się świetnie. Dodała pikanterii i lekkości całemu daniu. Gorąco polecam!;) Składniki: 2 cukinie 1 duża czerwona cebula pęczek rzodkiewki garść kiełków rzodkiewki (lub innych ulubionych) sól, pieprz, lubczyk, słodka papryka oliwa z oliwek Wykonanie: Umyj warzywa. Od cukinii odkrój końce i krój

Zasmakuj Kuchni
Smażony makaron z kurczakiem, sokiem pomarańczowym i trawą cytrynową 175

wystarczą na nakarmienie 4 osób. Składniki: 200g makaronu 1 filet z kurczaka 1 duża czerwona cebula 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 marchew 1 gałązka trawy cytrynowej 1/2 cukinii 150ml soku pomarańczowego 1/4 łyżeczki cynamonu ok. 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki mielonej kolendry szczypta ostrej papryki sól pieprz czosnek cukier olej kokosowy (lub inny tłuszcz do smażenia) Przygotowanie: Filet(...)słupki marchewkę i smażymy około 2 minut mieszając co chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pozostałe warzywa – paprykę żółtą i czerwoną oraz cukinię. Smażymy przez chwilę, aby papryka nadal była chrupią. Do kurczaka i warzyw dodajemy ugotowany, przecięty na pół makaron spaghetti. Dolewamy sok pomarańczowy z przyprawami, doprawiamy solą i podsmażamy

Jacob Tastes