cukinia - 18701 przepisów (strona:737/1247)

Placuszki cukiniowe z łososiem 130

zjedzenia i przygotowania w upalne dni. Jest bardzo szybkie do przygotowania, a do tego bardzo lekkie więc idealnie sprawdzi się podczas słonecznej, ciepłej pogody. Placuszki cukiniowe z łososiem - przepis: Cukinię dokładnie myjemy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i odstawiamy na ok. 15-20 minut. Następnie odsączamy, dodajemy mąkę, jajko, mleko, pieprz i całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Omlet z papryką i chorizo 178

Połączenie hiszpańskiej wyrazistej kiełbasy chorizo, cebulki i czerwonej papryki jest po prostu obłędne. Składniki: 5 kawałków suszonych pomidorów + oliwa 3 jajka 1/3 strąka czerwonej papryki ½ średniej białej cebuli ½ małej cukinii około 100g kiełbasy chorizo łyżka mąki łyżka mleka sól, czarny pieprz, oregano Sposób przygotowania: Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy nieco oliwy spod suszonych pomidorów. Cebule siekamy w półplasterki i szklimy(...)oleju. Dodajemy posiekane w kostkę chorizo, cukinię i paprykę. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy posiekane kawałki suszonych pomidorów. Żółtka jajek mieszamy z łyżką mąki i łyżką mleka. Białka ubijamy na puszystą pianę. Białka i żółtka łączymy ze sobą i powstałą mieszanką zalewamy warzywa i chorizo.    Gotujemy na małym ogniu do czasu aż większa część omletu się zetnie a spód

Pyry na Gaz
razowy makaron z kurczakiem i warzywami 116

kurczakiem i warzywami, wszystko przesiąknięte aromatycznymi ziołami. Szybko, zdrowo i smacznie! składniki: 400 g makaronu razowego świderki 500 g mięsa z udek kurczaka cebula 2 ząbki czosnku papryka czerwona cukinia 1/2 brokuła ulubione zioła świeże lub suszone sól, pieprz do smaku łyżeczka mąki pszennej 4 łyżki oliwy Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną(...)nieduże kawałki. Gdy mięso się obsmaży ze wszystkich stron dodać podzielony na różyczki brokuł. Po kilku minutach pokrojoną w paseczki paprykę, a po kilku następnych pokrojoną w półplasterki cukinię oraz zioła. Podlać odrobiną wody, dusić na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę rozrobić w 1/4 szkl zimnej wody, wlać na patelnię. Doprowadzić do wrzenia

6niebo
Zapiekanka ziemniaczana na porowej pierzynce 116

daje 6 całkiem sporych porcji, z których każda ma ok. 330 Kcal. Jeżeli macie ochotę, sprawdźcie, czy macie w domu: - 6 średniej wielkości ziemniaków - 1 spory por - 1 średnia cukinia - ok. 120 g kiełbasy typu śląska/grillowa/tradycyjna - 2 garści  tartej mozzarelli - 4 jajka - 250 ml mleka 3,2% - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżki masła klarowanego Pora kroimy(...)pory rozkładamy równomiernie na dnie naczynia, w którym będziemy zapiekać, wcześniej smarujemy jego ścianki masłem. Teraz na pierzynce z pora układamy dachówkowo cieniutko pokrojone plasterki obranych SUROWYCH ziemniaków oraz cukinię. Tak przygotowane warzywa zalewamy mlekiem, w którym należy "rozkłócić" jajka i sos sojowy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. i umieszczamy w nim odkrytą zapiekankę

I tu będę miała takie te
Curry na zmęczenie lub przeganianie lenia 145

zupełności wystarczy na przygotowanie podstawowego dania. Dzisiaj wersja z rybą, ale może być też pierś kurczaka lub schab. Przygotowuję krojąc na kostkę: - ok. 400g dorsza - 0,5 cukinii - 1 sporą cebulę - pół puszki czerwonej fasoli - ok. 400g pomidorów z kartonika - mały kubek jogurtu naturalnego - duży pęczek zielonej pietruszki - duża łyżeczka przyprawy curry - pół łyżeczki garam-masala - sól, pieprz - łyżka(...)masła Rozgrzewam mocno głęboką patelnię, najlepiej typu wok, na roztopione masło wrzucam cebulę i cukinię, obie przyprawy.  Garam-masalę możecie sobie przygotować sami: 30g pieprzu czarnego, 30g ziaren kolendry, 15g goździków, 10 ziaren kardamonu i 15g cynamonu - wszystko to porządnie zmiażdżone w moździerzu. (za Maciejem E. Halbańskim) Chwilę smażę mieszając, dodaję pomidory i po chwili fasolę. Całość często mieszając

I tu będę miała takie te
{Mocno kakaowe} Brownie bananowe bez mąki. Z borówkowym sosem (GF, V). 119

było też ciasto z awokado. Było dobre, ale pamiętam, że już nigdy potem mi nie wyszło. Na szczęście sporo eksperymentowałam z innymi warzywami. Przyszedł czas na brownie z fasoli, cukinii, buraka. Burak jest upierdliwy bo wymaga ugotowania, a potem znlenderowania co kończy się (zawsze) u mnie praniem i szorowaniem kuchni. Fasola jest ciężka. Kiedyś zajadałam się nią codziennie(...)wiekiem, moje jelita zaczęły się buntować. Do cukinii też trzeba cierpliwości i czasu, więc zawsze, gdy mam ochotę na coś totalnie prostego w przygotowaniu, robię brownie z banana (a raczej dwóch bananÓW!). Na banany zawsze jest sezon, są tanie i łatwo dostępne… Chyba każdy ma zapas tychże owoców w domu. Chciałam by to brownie było totalnie proste, dlatego

Fill The Bowl
Szaszłyki 116

mają naprawdę niewiele kalorii. Przygotowane w ten sposób szaszłyki można także przygotować na grillu. Składniki: 1 pierś indycza (ok. 80 dag) 50 dag pieczarek 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 czerwona cebula 50 dag pomidorków koktailowych  marynata: 8 łyżek oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 2 łyżki oregano 2 szczypty chilli sok wyciśnięty z 2 limonek sól, pieprz sól(...)ziołowa Sposób przygotowania: Pierś kroimy w średniej wielkości kostkę. Cukinię, cebulę, paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Składniki marynaty łączymy dokładnie ze sobą. Zalewamy warzywa i mięso. Odstawiamy na min. 1 h. Na patyki do szaszłyków nadziewamy indyka i resztę składników według wybranej przez siebie kolejności. Zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez

Pobite gary Barbary
Makaron bezglutenowy z warzywami w sosie pomidorowym :) 128

makaronu bezglutenowego Penne (Incola)  1 łyżeczka oleju kokosowego  1 mała cebula 2 ząbki czosnku  kilka różyczek mrożonego brokuła 2 garście świeżego szpinaku 1/2 małej cukinii  1 mały pomidor  100 ml passaty pomidorowej  Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente.  Na patelni rozgrzej olej i delikatnie podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek.  Wrzuć brokułu i pokrojoną(...)cukinię. Dodaj trochę wody. Duś na małym ogniu przez ok. 20 minut.  Następnie dodaj przyprawy i passatę, wymieszaj. Na wierzch połóż szpinak, przykryj pokrywką i duś ok. 10 minut.  Całość wymieszaj i smaż już na dużym ogniu przez kilka minut.  Podawaj z ugotowanym makaronem

Zdrowie na języku :P
Gulasz rybny z gremolatą 143

podkręca" smak rybnego gulaszu.  Składniki: 500 g polędwicy z dorsza 250 g krewetek 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2-3 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 2 małe cukinie 1 batat 2 puszki krojonych pomidorów 250 ml białego wina wytrawnego 250 ml bulionu warzywnego sól pieprz liść laurowy 2 łyżki oleju Gremolata: mały pęczek natki pietruszki skórka otarta(...)kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i batata. Następnie dodajemy drobno pokrojony seler naciowy i czosnek, a po chwili paprykę pokrojoną w kostkę i cukinie pokrojone w półplastry. Warzywa podlewamy winem, a gdy wyparuje dodajemy pomidory, liść laurowy i podlewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem około 10-15 minut, do momentu aż batat zmięknie. Polędwicę

Smakowity Blog Kulinarny
Ryż z warzywami 172

podam przepis autorstwa męża. :) Taki ryż z warzywami to danie w sam raz na obiad, kolację albo do lunchboxa.  Składniki (na 2 porcje): - 1/2 małego kalafiora - 1 młoda cukinia - 1 cebula - 10 cm pora (opcjonalnie) - 8 suszonych pomidorów  - 3 łyżki oleju - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki posiekanego koperku - 1 łyżeczka soli morskiej - 1/2 łyżeczki curry Na patelnię wlewamy(...)szklanki wody, posypujemy curry i mieszamy, aż utworzy się sos.  W tym czasie kalafiora podgotowujemy w garnku z wodą 5-7 minut, odcedzamy. Na patelnię dodajemy plastry cukinii, plasterki pora i koperek. Wszystko solimy. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.  Dodajemy różyczki kalafiora, dusimy jeszcze 5 minut. Ew. dolewamy wody, tak by na patelni było około

Smakuje zdrowo
Błyskawiczne piątki - Cukiniowe talarki z parmezanem 122

błyskawiczny . Tym razem przygotowałam cukiniowe talarki w otoczce z bułki tartej i z dużą ilością parmezanu. Robi się je szybko i równie szybko podjada. Polecam! Składniki : * 2 średnie cukinie * sól, pieprz * pół szklanki bułki tartej  * pół szklanki parmezanu  * 2 jajka * olej z pestek winogron do smażenia Przygotowanie : Cukinie pokroić w pół centymetrowe krążki. Posypać solą i pieprzem. Maczać

Magiczne Życie Marty
Sos pomidorowy z cukinią do słoików na zimę 157

dzięki temu zaoszczędzam sporo czasu. Jak mam dzień tzw. "lenia" wówczas otwieram słoik, dodaje makaron,ser i gotowe :) Składniki:  2 ½  kg pomidorów 4 żółte papryki 2 młode cukinie 1 pęczek świeżej bazylii 4 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy 10 łyżek cukru ½ łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki soli 120 ml octu Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, rozbić blenderem(...)rozgotować. Oliwę rozgrzać z  zmiażdżonym czosnkiem, dodać do pomidorów razem ze startą cukinią i papryką. Przyprawić i gotować przez godzinę, pod koniec gotowania wlać ocet i dokładnie wymieszać. Możemy jeszcze raz rozbić blenderem. Przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować powoli przez 30 minut

Tradycyjna Kuchnia
Kasza gryczana z zielonymi warzywami :) 162

ogródka, dlatego widoczne są dłuższe łodygi - u mnie nic się nie zmarnuje i nawet młode łodyżki zostaną wykorzystane.  Składniki (2 porcje): 100 g kaszy gryczanej niepalonej  1 cukinia  250 g brokuła 2 duże garście świeżego szpinaku  1 cebula 2 ząbki czosnku  1 łyżka oleju kokosowego  ulubione przyprawy: u mnie curry (e-słoneczko), pieprz cayenne(...)słodka, pieprz, sól himalajska Przygotowanie: Kaszę gryczaną ugotuj w 250 ml wody.  Na patelni rozgrzej olej i delikatnie podsmaż posiekane cebulę z czosnkiem. Dodaj różyczki brokuła i pokrojoną cukinię. Podlej wodą i duś pod przykryciem ok. 20 minut. Następnie dodaj przyprawy, wymieszaj. Połóż szpinak i duś pod przykryciem niecałe 10 minut.  Całość wymieszaj i jeżeli warzywa są już

Zdrowie na języku :P
Grillowane wiosenne szaszłyki z kurczaka w marynacie cytrynowo ziołowej 136

Pogoda jest piękna, więc i mój elektryczny grill rozpoczął swój kolejny sezon. Kurczak z cukinią, papryką, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi w marynacie z ziół, czosnku i cytryny ! Mmmmmmniaaam ! Składniki: 1 pierś z kurczaka kilka komidorków koktajlowych 6 pieczarek papryka cukinia Marynata: 6 łyżek oliwy z oliwek (lub oleju) 2 ząbki czosnku 3 łyżki ziół - ja użyłam rozmaryn, bazylia, oregano

Tradycyjna Kuchnia
Tarta z warzywami z ziarna teff (bezglutenowa, wegańska) 272

jaglanej) 2 szklanki wody 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju/oliwy czosnek niedźwiedzi lubczyk nadzienie 2 kostki tofu po 180 g 1/2 papryki czerwonej i 1/2 żółtej 1 mała cukinia natka pietruszki 1/3 szklanki mleka ryżowego 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej sól, pieprz, garść świeżych ziół Przygotowanie: Do gotującej się wody dodaj teff i przyprawy. Gotuj do wchłonięcia całej wody(...)kleić Wyłóż ciastem formę Piecz w 180 st. przez 20 minut Nadzienie Tofu zmiksuj z mlekiem, mąką, żółtą papryką, ziołami i przyprawami Wyłóż na podpieczony spód Na wierzch ułóż cukinię pokrojoną w plasterki oraz czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę Piecz jeszcze 15 minut Podawaj posypane natką pietruszki Smacznego! Teff tart with vegetables Ingredients: 1 cup of teff 2 cups

pyszne zdrowości