pracy, lub jako lekka kolacja. Danie nie przetworzone i niskokaloryczne. Składniki: 15 dag kosmosy ryżowej 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 duży pomidor 1 średni świeży ogórek ½ młodej cukinii ½ papryki słodkiej czerwonej 1 ząbek czosnku Pęczek cienkiego szczypiorku kilka gałązek melisy cytrynowej 1 łyżka soku z cytryny Olej lniany lub oliwa z oliwek do skropienia Sól i pieprz do smaku(...)być dwa razy więcej niż kaszy) dodajemy pół łyżeczki oleju kokosowego i gotujemy, aż kosmosa wchłonie cały płyn, około 15 minut. Zestawiamy z ognia, całkowicie studzimy. Młodą cukinię obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, podduszamy na patelni z połową łyżeczki oleju kokosowego tak, aby pozostała lekko twardawa, studzimy, dodajemy do zimnej kaszy. Ogórka i pomidora kroimy w kostkę
Wanilia i Kardamonmielonego, 50/50 wołowo wieprzowe 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki tartej bułki 1 łyżka mąki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 cebula 1 łyżka masła 300 g zielonej cukinii 2 marchewki 150 ml mięsnego bulionu 250 ml śmietanki 1 łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku 250 g spaghetti, waga sucha Przyrządź farsz. Dodaj do mielonego jajko, przeciśnięty przez(...)mące. Odstaw na bok. Przygotuj sos. Pokrój cebulę w kostką i zeszklij na maśle. Pokrój marchewkę w drobną kostkę i dodaj do cebuli. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię. Smaż warzywa przez 2 minuty, po czym dodaj mięso. Smaż przez 5 minut, potrząsając patelnią. Kiedy klopsiki się zrumienią dodaj bulion i przypraw sos solą, pieprzem i oregano. Gotuj sos przez
codojedzenianich podgotowane wcześniej ziemniaki i zupełnie pominąć je w czasie przygotowywania obiadu, a jedynie podać do obiadu taki miks warzywny. Ja wykorzystałam w tym zestawieniu paprykę, pieczarki, cebulę i cukinię, ale sprawdzi się również bakłażan czy wspomniane ziemniaki. Nie polecam pomidora, który puszcza sok i całość będzie pływać w soku z pomidora. Za to bakłażan nabiera lekko orzechowego smaku. Rekomendować(...)Drukuj Pieczone warzywa z sosem do grilla, obiadu window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Sos 4 łyżki greckiego jogurtu szczypta ziół prowansalskich 1 ząbki czosnku sól, pieprz Warzywa 1 średnia cukinia 6 pieczarek 1 papryka żółta 1 cebula pół papryki czerwonej 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano Wykonanie Warzywa myjemy i kroimy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
Mieszam w Garnkuśniadanie czy kolację, a nawet zabrać po kawałku do pracy. No i ma w sobie dzienną porcję warzyw, same plusy :) Składniki: 200 g chleba razowego 100 g cukinii 100 g czerwonej papryki 100 g świeżego brokułu 250 g sera feta 4 jajka 200 ml mleka lub śmietany 18% 2 łyżki mąki sól i pieprz do smaku(...)Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: chleb kroimy w kostkę ok 2 cm, podobnie jak cukinię, paprykę i brokuł. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy pokrojony w kostkę ser. W osobnej miseczce ubijamy jajka z mlekiem lub śmietaną, doprawiamy do smaku i zalewamy naszą mieszankę warzyw i chleba. Wszystko delikatnie ze sobą mieszamy i przerzucamy do keksówki wyłożonej
Niezły Młynekkaszotto z jaglanki, selera naciowego, cukini i moich ulubionych suszonych pomidorów w oliwie.Danie jest , pyszne, sycące,zdrowe i proste w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 malutka cukinia 1 cebula 2 pałki selera naciowego około 1.5 szklanki suszonych pomidorów w oliwie sól, pieprz do smaku 1 koncentratu chili ProEco Polska 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii(...)chili i 1 szklankę bulionu z kurczak. Dusimy pod przykryciem około 15 minut,jeśli bulion za szybko odparuje można dolać resztę , następnie dodajemy umytą i pokrojoną w pół plasterki cukinię. Podsmażamy tak długo aż kurczaka będzie miękki. Do kaszy dodajemy całą zawartość rondla, mieszamy i przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem. Podajemy na ciepło. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilipomidorów (soków, przecierów, musów). W sierpniu owocują i dostępne są: jeżyny; maliny; owoce czarnego bzu; mirabelki; wiśnie; brzoskwinie; pomidory; cukinia, patison, kabaczek; kurki. Przetwory we wrześniu Wrzesień to bardzo dobry czas, by przygotować rozmaite sałatki wielowarzywne do słoików. Warto zrobić przetwory z: cukinii
Ukojenie PodniebieniaMakaron jest dobry zawsze. A ten z najlepszymi warzywami i kawałkiem pysznej ryby to już musi smakować wyśmienicie. Spróbujcie! Składniki : * makaron spaghetti * mała cukinia * duża garść świeżego szpinaku lub szklanka mrożonego * oliwa z oliwek * 3-4 łyżki śmietany kremówki * ząbek czosnku * sok z połowy cytryny * świeży łosoś - filet * sól, pieprz Przygotowanie : Rybę przyprawić, skropić sokiem z cytryny i usmażyć bądź(...)upiec. Makaron ugotować al dente. Czosnek posiekać, przesmażyć na oliwie, dodać cukinie i szpinak. Przyprawić i poddusić. Dodać śmietanę i wymieszać całość z makaronem. Podawać z łososiem
Magiczne Życie Martybardzo smaczne. Bez dodatku tłuszczu, warzywa duszone na parze a kiełbasa podsmażona na suchej patelni z cebulą. Wyśmienite!!! Składniki: 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 mała cukinia 1 biała cebula 0,50 dag kiełbasy drobiowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego ok.+- szklanki wody 3 marchewki 2 ząbki czosnku po łyżeczce: papryki w proszku(...)prowansalskich sól Sposób przyrządzenia: Marchewkę wyszorować, obrać i gotować w całości ok. 10 min. Ma być pół twarda. Po przestygnięciu pokroić w talarki. Cukinie i papryki umyć, pokroić w kostkę, ugotować na parze. Cebulę pokroić w talarki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Wszystko w/w przełożyć do głębokiego rondla, podlać wodą i dusić
pieprzny smaczekSkładniki: 4 bułki kajzerki 1 średnia cukinia ok. 300g pieczarek 1 cebula 100g sera żółtego 1 łyżeczka papryki słodkiej zioła prowansalskie sól pieprz KETCHUP EXTRA KIELECKI PIKANTNY firmy WSP SPOŁEM Sposób przygotowania: Pieczarki, cebulę i cukinię pokroić w kostkę. Przełożyć na rozgrzany tłuszcz i smażyć, aż składniki będą miękkie. Doprawić papryką, solą, pieprzem i ziołami. Smażyć jeszcze do momentu
Prosto i Smacznie z AnetąThai, ale to w kolejnych przepisach. Na inny przepis na moim blogu kuchni orientalnej zapraszam: Krewetki z woka. Składniki: 150 g krewetek 1 mały brokuł 1 marchew 1/2 cukinii młodej 2 cm świeżego imbiru 1 cebula 5 ząbków czosnku 1 garść świeżych pędów fasoli mung 400 g mleka kokosowego 1 limonka 200 g chińskiego makaronu(...)półmisek. Kolejno do woka dodawać posiekany czosnek i imbir, papryczkę oraz pokrojona w piórka cebulę, podsypać przyprawami wraz z cukrem, chwilę karmelizować, a następnie dodawać pokrojoną w słupki marchew, cukinię, różyczki brokuły, przesmażyć całość, dodać krewetki. Zalać mlekiem kokosowym, wycisnąć sok z limonki, zostawić na 2 minuty do połączenia się smaków. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu
Wino Francja Kuchnianiezbędne produkty ;-) SKŁADNIKI Na naleśniki: 200 ml mleka 2 jajka 2 łyżki oleju 4 czubate łyżki mąki pszennej Na nadzienie: 2/3 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1/2 cukinii 3 łodygi selera naciowego kawałek pora 4 suszone pomidory 1/2 czerwonej papryki 100 g sera gorgonzola (pikantnego) sól, pieprz, mielona papryka (słodka i ostra) suszony majeranek Dodatkowo: 100 ml śmietany(...)miksujemy razem i smażymy cienkie naleśniki. Ja nie smaruję patelni tłuszczem - jest przecież w cieście, ale jeśli wolicie natłuścić patelnię, to nie ma przeszkód :-) Fasolę i kukurydze odsączamy. Cukinię, selera, pomidory i paprykę kroimy w kostkę, pora w plasterki. Gorgonzolę rozkruszamy na niewielkie kawałki. Wszystkie składniki mieszamy razem doprawiając solą, pieprzem, paprykami i majerankiem. Grana padano ścieramy
Czary - gary w kuchniwszystkim pasuje do risotto równie dobrze jak parmezan. Niemniej jednak jest mniej tłusta niż większość serów. Poza tym uwielbiam smak wędzonego sera. Grillowana feta z miodem, sezamem i cukinią. Smak fety z miodem i sezamem poznałam w jednej z gdyńskich restauracji – Dwa w jednym. Mają proste i smaczne dania w rozsądnej cenie. Feta z miodem proponowana jest jako(...)spodobało się od razu. I zasmakowało. Fe†ę z powodzeniem można grillować na patelni w domu. Ja podałam ją nie tylko z miodem i sezamem, ale także grillowaną cukinią i papryką. Szczególnie smak papryki uzupełnia to danie idealnie. Szybka sałatka. Większość sałatek to dania z założenia szybkie i proste dania. Co trafi do miski zależy nie tylko od preferencji
Kucharzycawiosnę, wiec staram sie, żeby moje potrawy były bardziej wiosenne, bardziej kolorowe i lekkie. I taka jest moja lazania. SKŁADNIKI 250 gr makaronu typu lazania 3 cukinie 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 radicchio 1 cebula 100 gr parmezanu suszone oregano sól, pieprz Sos beszamelowy 500 ml mleka 35 gr m ą ki pszennej(...)masła gałka muszkata ł owa s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE Warzywa Cebulę kroimy w kostkę, smażymy aby się zeszkliła. Cukinię i paprykę kroimy w kawałki, dodajemy do cebuli. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dusimy ok. 15 minut pod przykryciem. Do ciepłych warzyw dodajemy pokrojone radicchio, całość mieszamy
La grande e la piccola cuocasure I’ll make it again. Go to the kitchen and cook! SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa z rosołu włoszczyzna z rosołu (marchew, pietruszka, seler) 1 średnia cukinia 1/2 zielnej papryki 1 średnia czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 karton sosu pomidorowego 1 puszka pomidorów krojonych żółty ser 1 kieliszek czerwonego, wytrawnego wina sól, pieprz(...)mięsa. Warzywa pokrój na dość małą kostkę. Dużą patelnię rozgrzej z łyżką oleju. Na początek wrzuć cebulę, paprykę i fasolę, posmaż przez chwilę, aż warzywa lekko zmiękną. Dorzuć pokrojoną cukinię i kukurydzę, smaż dalej, ciągle mieszając. Jak warzywa będą już równomiernie usmażone dorzuć do tego mielone rosołowe mięso z warzywami i smaż dalej ciągle mieszając. W momencie, gdy mięso dokładnie
Martyna Cookslekki, delikatny i dietetyczny sos bardzo mi smakował, szczególnie podany z kaszą. Można zrobić go bardzo szybko z kilku prostych składników. 2 filety z kurczaka 450g mrożonego szpinaku 2 cukinie 4-5 marchewek 1 pietruszka sól, pieprz 100 ml mleka 1 łyżka mąki 1. Filety gotujemy w całości w niewielkiej ilości wody (tak by tylko przykrywała filety) wraz(...)startą na grubych oczkach tarki marchewką, pietruszką i cukinią. 2. Ugotowane filety rwiemy na kawałki za pomocą widelca. Wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy rozmrożony szpinak, dusimy około 15 minut. 3. Zimne mleko mieszamy z mąką. Wlewamy do sosu, gotujemy jeszcze chwilę
Szefowa kuchni