zapraszam na leczo kiełbasiane . Składniki 10 średnich ziemniaków 5 sztuk serdelka z szynki ( bądź parówki z szynki ) 3 kolorowe papryki 2 cebule 2 cukinie 10 pieczarek 5 łyżek ketchupu 2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól do smaku pieprz czarny szczypta cynamonu 2 łyżki masła 1 łyżka majeranku(...)Wykonanie Do garnka , rozpuszczamy masło , kiedy masło się rozpuści , dokładamy nasze warzywa pokrojone w kostkę , cukinie myjemy i kroimy ze skórką , ziemniaki obieramy i także kroimy w kostkę,pieczarki ,paprykę , jak mamy wszystkie warzywa przygotowane , przesmażamy około 10 minut , na koniec dodajemy cebulę pokrojoną w talarki i pokrojoną parówkę bądź serdelki , wszystko zalewamy wodą aż nasze warzywa
Mój Smaksałatka na zimno. Bardzo niskokaloryczne, ale jednocześnie syte i pełne witamin oraz składników mineralnych. Świetnie smakuje na pełnoziarnistym pieczywie lub ciepłych bezglutenowych grzankach. Polecam gorąco! SKŁADNIKI: 1 bakłażan 1 cukinia 1 czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, papryka, bazylia itp. Bakłażana i cukinię pokrój w cienkie plastry. Bakłażana posól
Kuchnia bezglutenowaobierać, a to duży komfort. O tej porze roku robię kremowe zupy z tego pieczonego warzywa i pasty idealne do kanapek i makaronów. Lubię aromatyczną, pieczoną dynię z cukinią i ziołami. Aby taką przygotować, wystarczy podzielić warzywo na mniejsze kawałki razem z cukinią, włożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą z oliwek, dodać suszone lub świeże zioła takie jak tymianek, majeranek
Moja smaczna kuchniatutaj - po pasztet drobiowy . Poniższy jest warzywny i z kaszą jaglaną. Składniki: 70 gramów kaszy jaglanej (suchej, przed ugotowaniem) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 por 1/2 cukinii 1 łyżka świeżego, posiekanego koperku garść orzechów włoskich tymianek czosnek granulowany (lub 3 ząbki czosnku, ja nie miałam) pieprz ziołowy szczypta soli morskiej z chili majeranek 2 listki laurowe Kaszę(...)jaglaną gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie z listkami laurowymi Cebulę posiekać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę, por w krążki, orzechy utłuc tłuczkiem do mięsa, przez folię Cukinię obrać, wydrążyć środek i pokroić w kostkę Na patelni rozgrzać masło klarowane i poddusić cebulę Gdy cebula będzie gotowa, dodać warzywa oraz przyprawy, wymieszać i pod przykryciem dusić całość
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwyższej niż 43 stopnie jest doskonałym sposobem na zachowanie wszystkich wartości odżywczych, witamin, minerałów danego produktu. Zapraszam na "mięsnego" wrapa. Składniki na 3 wrapy: 1 duża cukinia, 2 szklanki orzechów włoskich (namoczonych na noc), 1 cebula, 1 łyżka suszonej natki pietruszki, pół łyżeczki kurkumy, garść suszonego czosnku niedźwiedziego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżeczka soli(...)liście sałaty. sos czosnkowy: 4 łyżki śmietanki kokosowej, łyżka oliwy, łyżka sosu z cytryny, łyżka syropu z agawy, 2-3 ząbki czosnku, łyżeczka suszonego lub świeżego koperku. Przygotowanie: Cukinię, orzechy włoskie, cebulę szatkujemy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i resztę składników. Delikatnie łączymy ręcznym blenderem. Wykładamy na tackę dehydratora i suszymy w 43 stopniach przez 5-6h. "Mięso" podajemy
Jeść, by żyć w zdrowiugorzej niż pracochłonne trzydziestoskładnikowe pasztety, zapiekanki, itp. Do wykonania potrzebujesz kilku składników, sprawnego piekarnika i pustego żołądka. A jakie jest Twoje kryzysowe danie? Składniki na 4 porcje: 2 cukinie, pół szklanki suchej kaszy jaglanej, 1 duża marchewka, 1 pietruszka (korzeń), 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka koperku, 1 łyżeczka curry, pół łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka natki pietruszki(...)łyżeczka mielonego kminku, Ewentualnie ćwiartka awokado i pestki dyni do dekoracji. Wykonanie: Cukinie kroimy wzdłuż i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, na 10 minut. Wyciągamy i wydłubujemy miąższ (robimy tzw. "łódeczki"). W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną. W drugim garnku lub na patelni podsmażamy, na odrobinie oleju kokosowego, cebulę, marchewkę i pietruszkę (pokrojone w kosteczkę), dodajemy posiekany czosnek
Jeść, by żyć w zdrowiuwitariańskimi. :-) Składniki na 4 tarty o średnicy 9 cm: ciasto: 1 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych, 100 ml filtrowanej wody, 2 łyżki oliwy, szczypta soli. farsz: 2 pomidory, 1/2 cukinii, 1/2 cebuli czerwonej, 3 wielkie liście szpinaku, kilkanaście kaparów, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu jabłkowego, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczka bazylii, 1/2 łyżeczki soli. Wykonanie(...)dehydratorze 6 godzin w temperaturze 42 stopnie. Jeśli nie posiadacie dehydratora lub nie zależy Wam na surowej wersji, możecie upiec babeczki według TEGO przepisu. Pomidory, cukinię, cebulę i szpinak kroimy. Dodajemy kapary. Przygotowujemy sos z oliwy, octu, czosnku i przypraw. Warzywa zalewamy sosem, mieszamy i pozostawiamy na 15 minut. Tak zamarynowane warzywa suszymy w dehydratorze w temperaturze
Jeść, by żyć w zdrowiupomidorów, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz - do smaku. farsz: 3 ziemniaki, 12 wieeelkich liści szpinaku, 1/2 cebuli, 1 cukinia, 2 pomidory, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka natki pietruszki, 1 łyżeczka koperku, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. wegański "parmezan": pół szklanki ziaren słonecznika, 3 łyżki nieaktywnych(...)przyprawiamy. parmezan: Wszystkie składniki na parmezan miksujemy w blenderze kielichowym. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Następnie wyjmujemy i smarujemy sosem. Następnie wykładamy cukinię pokrojoną na plastry. Kolejno - farsz z ziemniaków, cebuli i szpinaku. Na koniec dodajemy pomidory, wkładamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 - 30 minut. Po upieczeniu posypujemy
Jeść, by żyć w zdrowiupyszniejsza od poprzedniej. A gdybym dodała do tego dania "wegańskie" mięso z TEGO przepisu - byłoby to najlepsze na świecie spaghetti "bolognese". Baaaaaaaaaardzo polecam! Składniki na 4 porcje: 2 duże cukinie, 15 suszonych pomidorów eko, 4 łyżki oliwy, 1 duża cebula, 1 awokado (opcjonalnie), 2 ząbki czosnku, 1 łyżka koperku, 1 łyżka bazylii, 1 łyżeczka oregano, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki(...)pieprzu. Wykonanie: Cukinie kroimy na spaghetti przy pomocy nożyka Julienne. Pomidory, oliwę i czosnek blendujemy na gładki sos. Mieszamy z makaronem. dodajemy pokrojoną w półksięzyce cebulę i ewentualnie awokado. Dodajemy przyprawy. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuszklanki ugotowanej soczewicy (1 szklanka suchej), 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 3/4 suchej), 1/2 marchewki, 1/2 pietruszki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 cukinii, 1 łyżeczka lubczyku, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 2 łyżeczki czarnuszki, kilka listków natki pietruszki (do dekoracji). Wykonanie: Soczewicę i kaszę jaglaną moczymy przez kilka godzin lub całą noc. Następnie obficie(...)przepłukujemy wodą, zalewamy i gotujemy do miękkości. Marchew, cebulę, pietruszkę i czosnek podduszamy na patelni. Cukinię ścieramy na tarku o dużych oczkach. Wszystko razem blendujemy, dodajemy przyprawy i mieszamy. Wykładamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Dekorujemy natką pietruszki i czarnuszką. Pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni
Jeść, by żyć w zdrowiudelektujemy! Jagódka zjada mała miseczkę surówki razem z nami, a później je zupkę. Dzisiaj: Zupa wielowarzywna z kaszą jaglaną. Składniki na 1 porcję: pół marchewki, pół laski selera, pół cukinii, kawałek białej kapusty, 2 łyżeczki oleju kokosowego, 2 łyżki suchej kaszy jaglanej. Przygotowanie: Kaszę płuczemy wrzątkiem, a później zimną, filtrowaną wodą. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W osobnym garnku(...)skończyła. :( Godzina 17 - kolacja. Dziś zaserwowaliśmy: Naleśniki jaglano-komosowe z wegańskim "mięsem", grzybami i cebulą. Składniki na wegańskie "mięso": 1 szklanka orzechów włoskich (moczonych przez noc), 2 szklanki poszatkowanej cukinii, pół szklanki poszatkowanej cebuli, ćwiartka szklanki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Wszystkie składniki drobniutko posiekać, wymieszać z sokiem
Jeść, by żyć w zdrowiuuszczupli. Składniki na pizzę o średnicy 30 cm: 1 szklanka mąki ze skiełkowanego orkiszu, 50 ml wody, szczypta soli himalajskiej, 5-6 różyczek brokuła, 1 cebula, 1 mała cukinia, 100 ml passaty pomidorowej, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka oregano, szczypta soli i pieprzu. Wykonanie: Mąkę mieszamy z solą i dodajemy wodę. Wyrabiamy ciasto i wałkujemy(...)cieniutki placek. Wykładamy na blachę do pieczenia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym (passata z pomidorów + czosnek przeciśnięty przez praskę + bazylia, oregano, sól, pieprz). Wykładamy warzywa: brokuł, cebula, cukinia. Posypujemy oregano. Tak przygotowaną pizzę pieczemy przez 25 minut w temperaturze 220 stopni. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiukról dzisiejszego dnia: Składniki na formę o wymiarach 23x11 cm: 2,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy, 1 duża marchewka, 1 duży por, 1,5 szklanki pokrojonej w kostkę cukinii, duży pęczek świeżego koperku, 3 łodygi natki pietruszki wraz z liśćmi, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 1 łyżeczka pieprzu, ewentualnie ziarna sezamu do dekoracji. Wykonanie: Ciecierzycę(...)moczymy przez całą noc. Następnie przepłukujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Marchewkę, pora i cukinię kroimy i podsmażamy na oleju kokosowym. Wszystko umieszczamy w kielichu blendera i dokładnie miksujemy. Formę do pieczenia wykładamy papierem i wylewamy masę. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 200 stopni. Kroimy po całkowitym ostudzeniu. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiusię nią na kolację lub zabierać na lunch. Składniki pół szklanki pieczonej dyni Hokkaido (opcjonalnie) szklanka jarmużu 2 puszki pomidorów konserwowych 1 duża czerwona cebula 1-2 marchewki 1 cukinia 1 puszka mleka kokosowego 2-4 cm startego świeżego kłącza imbiru 6 ząbków czosnku opcjonalnie kilka nasion kolendry 1 płaska łyżka curry 1 mała łyżeczka kurkumy pół szklanki(...)bazylia lub kolendra do dekoracji Jarmuż zalej wrzątkiem i trzymaj 4 minuty, następnie osącz z wody i odstaw na bok. Czosnek posiekaj na plasterki, cebulę w piórka,a marchewkę, cukinię w centymetrowe plasterki. Upiecz dynię w kostce. Wszystko odłóż na bok. W garnku rozgrzej olej kokosowy, obsmaż delikatnie imbir,cebulkę, czosnek i przyprawy. Po chwili dodaj ciecierzycę (lub soczewicę
Z Kuchni Do Kuchninatka z pietruszki - świeża bazylia - 6-7 łyżek oliwy z oliwek - 2 lampki białego wina wytrawnego np. hiszpańskiego - sól morska - sok z 1/2 cytryny - szafran - łyżka masła - 1 malutka cukinia - woda - świeże chili WYKONANIE: Na patelnię wlej oliwę z oliwek dodaj masło, dodaj posiekany czosnek, pomidorki, obrane krewetki (pancerzyki zdejmij i dodaj do sosu, aby oddały swój aromat), małże(...)minut, podlej winem, poczekaj 2 minuty, aby alkohol odparował. Wytworzy nam się idealny sos do paelli, o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Wyjmij pancerzyki. Dodaj quinonę i cukinię, pokrojoną w dość spore połówki plasterków. Całość dopraw sokiem z cytryny, solą morską, podlej szklanką wody. Przykryj pokrywką i na małym ogniu gotujemy dalej potrawę, zajmuje to około 12-17 minut
SMYKWKUCHNI