cukinia - 18701 przepisów (strona:723/1247)

Leczo ziemniaczano -kiełbasiane 142

zapraszam na leczo kiełbasiane . Składniki   10 średnich ziemniaków  5 sztuk serdelka z szynki ( bądź parówki z szynki )  3 kolorowe papryki  2 cebule  2 cukinie  10 pieczarek  5 łyżek ketchupu  2 łyżeczki pieprzu ziołowego  sól do smaku  pieprz czarny  szczypta cynamonu  2 łyżki masła  1 łyżka majeranku(...)Wykonanie   Do garnka , rozpuszczamy masło , kiedy masło się rozpuści , dokładamy nasze warzywa pokrojone w kostkę , cukinie myjemy i kroimy ze skórką , ziemniaki obieramy i także kroimy w kostkę,pieczarki ,paprykę  , jak mamy wszystkie warzywa przygotowane , przesmażamy około 10 minut , na koniec dodajemy cebulę pokrojoną w talarki i pokrojoną parówkę bądź serdelki , wszystko zalewamy wodą aż nasze warzywa

Mój Smak
Kanapkowy ratatuj 139

sałatka na zimno. Bardzo niskokaloryczne, ale jednocześnie syte i pełne witamin oraz składników mineralnych. Świetnie smakuje na pełnoziarnistym pieczywie lub ciepłych bezglutenowych grzankach. Polecam gorąco! SKŁADNIKI: 1 bakłażan 1 cukinia 1 czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, papryka, bazylia itp. Bakłażana i cukinię pokrój w cienkie plastry. Bakłażana posól

Kuchnia bezglutenowa
Koktajl z pieczonej dyni 127

obierać, a to duży komfort. O tej porze roku robię kremowe zupy z tego pieczonego warzywa i pasty idealne do kanapek i makaronów. Lubię aromatyczną, pieczoną dynię z cukinią i ziołami. Aby taką przygotować, wystarczy podzielić warzywo na mniejsze kawałki razem z cukinią, włożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą z oliwek, dodać suszone lub świeże zioła takie jak tymianek, majeranek

Moja smaczna kuchnia
Pasztet warzywno-jaglany 164

tutaj - po pasztet drobiowy . Poniższy jest warzywny i z kaszą jaglaną.  Składniki: 70 gramów kaszy jaglanej (suchej, przed ugotowaniem) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 por 1/2 cukinii 1 łyżka świeżego, posiekanego koperku garść orzechów włoskich tymianek czosnek granulowany (lub 3 ząbki czosnku, ja nie miałam) pieprz ziołowy szczypta soli morskiej z chili majeranek 2 listki laurowe Kaszę(...)jaglaną gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie z listkami laurowymi Cebulę posiekać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę, por w krążki, orzechy utłuc tłuczkiem do mięsa, przez folię Cukinię obrać, wydrążyć środek i pokroić w kostkę Na patelni rozgrzać masło klarowane i poddusić cebulę Gdy cebula będzie gotowa, dodać warzywa oraz przyprawy, wymieszać i pod przykryciem dusić całość

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
WITARIAŃSKI "MIĘSNY" WRAP 124

wyższej niż 43 stopnie jest doskonałym sposobem na zachowanie wszystkich wartości odżywczych, witamin, minerałów danego produktu. Zapraszam na "mięsnego" wrapa.   Składniki na 3 wrapy: 1 duża cukinia, 2 szklanki orzechów włoskich (namoczonych na noc), 1 cebula, 1 łyżka suszonej natki pietruszki, pół łyżeczki kurkumy, garść suszonego czosnku niedźwiedziego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżeczka soli(...)liście sałaty. sos czosnkowy: 4 łyżki śmietanki kokosowej, łyżka oliwy, łyżka sosu z cytryny, łyżka syropu z agawy, 2-3 ząbki czosnku, łyżeczka suszonego lub świeżego koperku. Przygotowanie: Cukinię, orzechy włoskie, cebulę szatkujemy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i resztę składników. Delikatnie łączymy ręcznym blenderem. Wykładamy na tackę dehydratora i suszymy w 43 stopniach przez 5-6h. "Mięso" podajemy

Jeść, by żyć w zdrowiu
CUKINIA ZAPIEKANA Z KASZĄ JAGLANĄ 84

gorzej niż pracochłonne trzydziestoskładnikowe pasztety, zapiekanki, itp. Do wykonania potrzebujesz kilku składników, sprawnego piekarnika i pustego żołądka. A jakie jest Twoje kryzysowe danie? Składniki na 4 porcje: 2 cukinie, pół szklanki suchej kaszy jaglanej, 1 duża marchewka,  1 pietruszka (korzeń), 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka koperku, 1 łyżeczka curry, pół łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka natki pietruszki(...)łyżeczka mielonego kminku, Ewentualnie ćwiartka awokado i pestki dyni do dekoracji. Wykonanie: Cukinie kroimy wzdłuż i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, na 10 minut. Wyciągamy i wydłubujemy miąższ (robimy tzw. "łódeczki"). W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną. W drugim garnku lub na patelni podsmażamy, na odrobinie oleju kokosowego, cebulę, marchewkę i pietruszkę (pokrojone w kosteczkę), dodajemy posiekany czosnek

Jeść, by żyć w zdrowiu
WITARIAŃSKIE BABECZKI Z WARZYWAMI 134

witariańskimi. :-) Składniki na 4 tarty o średnicy 9 cm: ciasto: 1 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych, 100 ml filtrowanej wody, 2 łyżki oliwy, szczypta soli. farsz: 2 pomidory, 1/2 cukinii, 1/2 cebuli czerwonej, 3 wielkie liście szpinaku, kilkanaście kaparów, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu jabłkowego, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczka bazylii, 1/2 łyżeczki soli. Wykonanie(...)dehydratorze 6 godzin w temperaturze 42 stopnie.  Jeśli nie posiadacie dehydratora lub nie zależy Wam na surowej wersji, możecie upiec babeczki według  TEGO  przepisu. Pomidory, cukinię, cebulę i szpinak kroimy. Dodajemy kapary. Przygotowujemy sos z oliwy, octu, czosnku i przypraw. Warzywa zalewamy sosem, mieszamy i pozostawiamy na 15 minut. Tak zamarynowane warzywa suszymy w dehydratorze w temperaturze

Jeść, by żyć w zdrowiu
WYTRAWNA TARTA NA JAGLANYM SPODZIE (WEGAŃSKA, BEZGLUTENOWA) 119

pomidorów, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz - do smaku. farsz: 3 ziemniaki, 12 wieeelkich liści szpinaku, 1/2 cebuli, 1 cukinia, 2 pomidory, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka natki pietruszki, 1 łyżeczka koperku, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. wegański "parmezan": pół szklanki ziaren słonecznika, 3 łyżki nieaktywnych(...)przyprawiamy. parmezan: Wszystkie składniki na parmezan miksujemy w blenderze kielichowym. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Następnie wyjmujemy i smarujemy sosem. Następnie wykładamy cukinię pokrojoną na plastry. Kolejno - farsz z ziemniaków, cebuli i szpinaku. Na koniec dodajemy pomidory, wkładamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 - 30 minut. Po upieczeniu posypujemy

Jeść, by żyć w zdrowiu
SPAGHETTI Z CUKINII Z SOSEM POMIDOROWYM (RAW) 116

pyszniejsza od poprzedniej. A gdybym dodała do tego dania "wegańskie" mięso z TEGO przepisu - byłoby to najlepsze na świecie spaghetti "bolognese". Baaaaaaaaaardzo polecam! Składniki na 4 porcje: 2 duże cukinie, 15 suszonych pomidorów eko, 4 łyżki oliwy, 1 duża cebula, 1 awokado (opcjonalnie), 2 ząbki czosnku, 1 łyżka koperku, 1 łyżka bazylii, 1 łyżeczka oregano, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki(...)pieprzu. Wykonanie: Cukinie kroimy na spaghetti przy pomocy nożyka Julienne. Pomidory, oliwę i czosnek blendujemy na gładki sos. Mieszamy z makaronem. dodajemy pokrojoną w półksięzyce cebulę i ewentualnie awokado. Dodajemy przyprawy. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
PASZTET SOCZEWICOWO - WARZYWNY (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY, BEZ TŁUSZCZU) 85

szklanki ugotowanej soczewicy (1 szklanka suchej), 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 3/4 suchej), 1/2 marchewki, 1/2 pietruszki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 cukinii, 1 łyżeczka lubczyku, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 2 łyżeczki czarnuszki, kilka listków natki pietruszki (do dekoracji). Wykonanie: Soczewicę i kaszę jaglaną moczymy przez kilka godzin lub całą noc. Następnie obficie(...)przepłukujemy wodą, zalewamy i gotujemy do miękkości.  Marchew, cebulę, pietruszkę i czosnek podduszamy na patelni. Cukinię ścieramy na tarku o dużych oczkach. Wszystko razem blendujemy, dodajemy przyprawy i mieszamy. Wykładamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Dekorujemy natką pietruszki i czarnuszką. Pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni

Jeść, by żyć w zdrowiu
DZIENNY JADŁOSPIS WEGAŃSKIEJ RODZINY 162

delektujemy! Jagódka zjada mała miseczkę surówki razem z nami, a później je zupkę. Dzisiaj: Zupa wielowarzywna z kaszą jaglaną. Składniki na 1 porcję: pół marchewki, pół laski selera, pół cukinii, kawałek białej kapusty, 2 łyżeczki oleju kokosowego, 2 łyżki suchej kaszy jaglanej. Przygotowanie: Kaszę płuczemy wrzątkiem, a później zimną, filtrowaną wodą. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W osobnym garnku(...)skończyła. :( Godzina 17 - kolacja. Dziś zaserwowaliśmy: Naleśniki jaglano-komosowe z wegańskim "mięsem", grzybami i cebulą. Składniki na wegańskie "mięso": 1 szklanka orzechów włoskich (moczonych przez noc), 2 szklanki poszatkowanej cukinii, pół szklanki poszatkowanej cebuli, ćwiartka szklanki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Wszystkie składniki drobniutko posiekać, wymieszać z sokiem

Jeść, by żyć w zdrowiu
PIZZA NA CIEŚCIE ZE SKIEŁKOWANEGO ORKISZU (BEZ DROŻDŻY, TŁUSZCZU) Z DUŻĄ ILOŚCIĄ ZIELONYCH WARZYW 111

uszczupli.  Składniki na pizzę o średnicy 30 cm: 1 szklanka mąki ze skiełkowanego orkiszu, 50 ml wody, szczypta soli himalajskiej, 5-6 różyczek brokuła, 1 cebula, 1 mała cukinia, 100 ml passaty pomidorowej, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka oregano, szczypta soli i pieprzu. Wykonanie: Mąkę mieszamy z solą i dodajemy wodę. Wyrabiamy ciasto i wałkujemy(...)cieniutki placek. Wykładamy na blachę do pieczenia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym (passata z pomidorów + czosnek przeciśnięty przez praskę + bazylia, oregano, sól, pieprz). Wykładamy warzywa: brokuł, cebula, cukinia. Posypujemy oregano. Tak przygotowaną pizzę pieczemy przez 25 minut w temperaturze 220 stopni. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
PYSZNY PASZTET Z CIECIERZYCY (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 134

król dzisiejszego dnia: Składniki na formę o wymiarach 23x11 cm: 2,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy, 1 duża marchewka, 1 duży por, 1,5 szklanki pokrojonej w kostkę cukinii, duży pęczek świeżego koperku, 3 łodygi natki pietruszki wraz z liśćmi, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 1 łyżeczka pieprzu, ewentualnie ziarna sezamu do dekoracji. Wykonanie: Ciecierzycę(...)moczymy przez całą noc. Następnie przepłukujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Marchewkę, pora i cukinię kroimy i podsmażamy na oleju kokosowym. Wszystko umieszczamy w kielichu blendera i dokładnie miksujemy. Formę do pieczenia wykładamy papierem i wylewamy masę. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 200 stopni. Kroimy po całkowitym ostudzeniu. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Zupa kokosowa z ciecierzycą, marchewką , dynią i jarmużem 109

się nią na kolację lub zabierać na lunch. Składniki pół szklanki pieczonej dyni Hokkaido (opcjonalnie) szklanka jarmużu 2 puszki pomidorów konserwowych 1 duża czerwona cebula 1-2 marchewki 1 cukinia 1 puszka mleka kokosowego 2-4 cm startego świeżego kłącza imbiru 6 ząbków czosnku opcjonalnie kilka nasion kolendry 1 płaska łyżka  curry 1 mała łyżeczka  kurkumy pół szklanki(...)bazylia lub kolendra do dekoracji Jarmuż zalej wrzątkiem i trzymaj 4 minuty, następnie osącz z wody i odstaw na bok. Czosnek posiekaj na plasterki, cebulę w piórka,a marchewkę, cukinię w centymetrowe plasterki. Upiecz dynię w kostce. Wszystko odłóż na bok. W garnku rozgrzej olej kokosowy, obsmaż delikatnie imbir,cebulkę, czosnek i przyprawy. Po chwili dodaj ciecierzycę (lub soczewicę

Z Kuchni Do Kuchni
Paella z quinoną, małżami i krewetkami! 137

natka z pietruszki - świeża bazylia - 6-7 łyżek oliwy z oliwek - 2 lampki białego wina wytrawnego np. hiszpańskiego - sól morska - sok z 1/2 cytryny - szafran - łyżka masła - 1 malutka cukinia - woda - świeże chili WYKONANIE: Na patelnię wlej oliwę z oliwek dodaj masło, dodaj posiekany czosnek, pomidorki, obrane krewetki (pancerzyki zdejmij i dodaj do sosu, aby oddały swój aromat), małże(...)minut, podlej winem, poczekaj 2 minuty, aby alkohol odparował. Wytworzy nam się idealny sos do paelli, o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Wyjmij pancerzyki.  Dodaj quinonę i cukinię, pokrojoną w dość spore połówki plasterków. Całość dopraw sokiem z cytryny, solą morską, podlej szklanką wody. Przykryj pokrywką i na małym ogniu gotujemy dalej potrawę, zajmuje to około 12-17 minut

SMYKWKUCHNI