cukinia - 19049 przepisów (strona:716/1270)

SPAGHETTI Z CUKINII Z SOSEM POMIDOROWYM (RAW) 160

pyszniejsza od poprzedniej. A gdybym dodała do tego dania "wegańskie" mięso z TEGO przepisu - byłoby to najlepsze na świecie spaghetti "bolognese". Baaaaaaaaaardzo polecam! Składniki na 4 porcje: 2 duże cukinie, 15 suszonych pomidorów eko, 4 łyżki oliwy, 1 duża cebula, 1 awokado (opcjonalnie), 2 ząbki czosnku, 1 łyżka koperku, 1 łyżka bazylii, 1 łyżeczka oregano, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki(...)pieprzu. Wykonanie: Cukinie kroimy na spaghetti przy pomocy nożyka Julienne. Pomidory, oliwę i czosnek blendujemy na gładki sos. Mieszamy z makaronem. dodajemy pokrojoną w półksięzyce cebulę i ewentualnie awokado. Dodajemy przyprawy. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
PASZTET SOCZEWICOWO - WARZYWNY (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY, BEZ TŁUSZCZU) 136

szklanki ugotowanej soczewicy (1 szklanka suchej), 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 3/4 suchej), 1/2 marchewki, 1/2 pietruszki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 cukinii, 1 łyżeczka lubczyku, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 2 łyżeczki czarnuszki, kilka listków natki pietruszki (do dekoracji). Wykonanie: Soczewicę i kaszę jaglaną moczymy przez kilka godzin lub całą noc. Następnie obficie(...)przepłukujemy wodą, zalewamy i gotujemy do miękkości.  Marchew, cebulę, pietruszkę i czosnek podduszamy na patelni. Cukinię ścieramy na tarku o dużych oczkach. Wszystko razem blendujemy, dodajemy przyprawy i mieszamy. Wykładamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Dekorujemy natką pietruszki i czarnuszką. Pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni

Jeść, by żyć w zdrowiu
DZIENNY JADŁOSPIS WEGAŃSKIEJ RODZINY 192

delektujemy! Jagódka zjada mała miseczkę surówki razem z nami, a później je zupkę. Dzisiaj: Zupa wielowarzywna z kaszą jaglaną. Składniki na 1 porcję: pół marchewki, pół laski selera, pół cukinii, kawałek białej kapusty, 2 łyżeczki oleju kokosowego, 2 łyżki suchej kaszy jaglanej. Przygotowanie: Kaszę płuczemy wrzątkiem, a później zimną, filtrowaną wodą. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W osobnym garnku(...)skończyła. :( Godzina 17 - kolacja. Dziś zaserwowaliśmy: Naleśniki jaglano-komosowe z wegańskim "mięsem", grzybami i cebulą. Składniki na wegańskie "mięso": 1 szklanka orzechów włoskich (moczonych przez noc), 2 szklanki poszatkowanej cukinii, pół szklanki poszatkowanej cebuli, ćwiartka szklanki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Wszystkie składniki drobniutko posiekać, wymieszać z sokiem

Jeść, by żyć w zdrowiu
PIZZA NA CIEŚCIE ZE SKIEŁKOWANEGO ORKISZU (BEZ DROŻDŻY, TŁUSZCZU) Z DUŻĄ ILOŚCIĄ ZIELONYCH WARZYW 149

uszczupli.  Składniki na pizzę o średnicy 30 cm: 1 szklanka mąki ze skiełkowanego orkiszu, 50 ml wody, szczypta soli himalajskiej, 5-6 różyczek brokuła, 1 cebula, 1 mała cukinia, 100 ml passaty pomidorowej, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka oregano, szczypta soli i pieprzu. Wykonanie: Mąkę mieszamy z solą i dodajemy wodę. Wyrabiamy ciasto i wałkujemy(...)cieniutki placek. Wykładamy na blachę do pieczenia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym (passata z pomidorów + czosnek przeciśnięty przez praskę + bazylia, oregano, sól, pieprz). Wykładamy warzywa: brokuł, cebula, cukinia. Posypujemy oregano. Tak przygotowaną pizzę pieczemy przez 25 minut w temperaturze 220 stopni. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
PYSZNY PASZTET Z CIECIERZYCY (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 171

król dzisiejszego dnia: Składniki na formę o wymiarach 23x11 cm: 2,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy, 1 duża marchewka, 1 duży por, 1,5 szklanki pokrojonej w kostkę cukinii, duży pęczek świeżego koperku, 3 łodygi natki pietruszki wraz z liśćmi, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 1 łyżeczka pieprzu, ewentualnie ziarna sezamu do dekoracji. Wykonanie: Ciecierzycę(...)moczymy przez całą noc. Następnie przepłukujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Marchewkę, pora i cukinię kroimy i podsmażamy na oleju kokosowym. Wszystko umieszczamy w kielichu blendera i dokładnie miksujemy. Formę do pieczenia wykładamy papierem i wylewamy masę. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 200 stopni. Kroimy po całkowitym ostudzeniu. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Zupa kokosowa z ciecierzycą, marchewką , dynią i jarmużem 151

się nią na kolację lub zabierać na lunch. Składniki pół szklanki pieczonej dyni Hokkaido (opcjonalnie) szklanka jarmużu 2 puszki pomidorów konserwowych 1 duża czerwona cebula 1-2 marchewki 1 cukinia 1 puszka mleka kokosowego 2-4 cm startego świeżego kłącza imbiru 6 ząbków czosnku opcjonalnie kilka nasion kolendry 1 płaska łyżka  curry 1 mała łyżeczka  kurkumy pół szklanki(...)bazylia lub kolendra do dekoracji Jarmuż zalej wrzątkiem i trzymaj 4 minuty, następnie osącz z wody i odstaw na bok. Czosnek posiekaj na plasterki, cebulę w piórka,a marchewkę, cukinię w centymetrowe plasterki. Upiecz dynię w kostce. Wszystko odłóż na bok. W garnku rozgrzej olej kokosowy, obsmaż delikatnie imbir,cebulkę, czosnek i przyprawy. Po chwili dodaj ciecierzycę (lub soczewicę

Z Kuchni Do Kuchni
Paella z quinoną, małżami i krewetkami! 180

natka z pietruszki - świeża bazylia - 6-7 łyżek oliwy z oliwek - 2 lampki białego wina wytrawnego np. hiszpańskiego - sól morska - sok z 1/2 cytryny - szafran - łyżka masła - 1 malutka cukinia - woda - świeże chili WYKONANIE: Na patelnię wlej oliwę z oliwek dodaj masło, dodaj posiekany czosnek, pomidorki, obrane krewetki (pancerzyki zdejmij i dodaj do sosu, aby oddały swój aromat), małże(...)minut, podlej winem, poczekaj 2 minuty, aby alkohol odparował. Wytworzy nam się idealny sos do paelli, o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Wyjmij pancerzyki.  Dodaj quinonę i cukinię, pokrojoną w dość spore połówki plasterków. Całość dopraw sokiem z cytryny, solą morską, podlej szklanką wody. Przykryj pokrywką i na małym ogniu gotujemy dalej potrawę, zajmuje to około 12-17 minut

SMYKWKUCHNI
"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" - recenzja książki i KONKURS! 274

białej kapusty - sól, pieprz - 1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów sos: - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 zielona cebulka - ok. 100g startej na tarce cukinii (nieobranej) - 2-3 suszone pomidory w oleju - 1/2 puszki krojonych pomidorów w zalewie - gałązka świeżego oregano - sól i pieprz - feta light do posypania Mięso wyrobić z przyprawami i olejem. Kapustę posiekać, wymieszać z mięsem. Uformować(...)oliwą, obsmażyć klopsiki z każdej strony, po czym zmniejszyć ogień do minimum i przykryć. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Cebulkę pokroić w krążki, podsmażyć. Dodać startą na tarce cukinię, wlać pomidory z puszki. Mieszając, gotować, aż lekko sos odparuje. Suszone pomidory pokroić w kostkę, dodać do sosu razem z listkami oberwanymi z gałązki oregano. Doprawić do smaku solą

Moje Kuchenne Rewelacje
Ziemniaki faszerowane 172

TRUDNOŚĆ: średnie    -CZAS: do 60 min   -PORCJE: 6-8 Ziemniaki faszerowane 3-4 ziemniaki młode (większe) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 cukinia 1/2 pomidora pieprz sól pęczek szczypiorku 10 dag sera żółtego Ziemniaki młode ugotować lekko w mundurkach. Przekroić na pół i wydrążyć środek, przełożyć do folii aluminiowej. Wydrążony środek przełożyć do miski(...)lekko zgnieść. Papryki pokroić (usunąć wcześniej z nich gniazda nasienne) w kostkę, tak samo pokroić pomidora i pozbawioną skórki cukinię. Dodać do miski z wydrążonymi ziemniakami. Szczypiorek poszatkować, ser żółty zetrzeć na tarce. Dodać do miski, przyprawić, wymieszać. Farszem napełniać wydrążone środki z ziemniaków. Zapiekać w piekarniku w 180 st. przez ok. 15-20 minut. Podawać ciepłe

Gotuję Testuję
Gulasz warzywny w dyni 226

Gulasz warzywny w dyni 20 dag mięsa z szynki 1 cebula kilka plasterków szynki 1 laska kiełbasy 1 parówka 1 pęczek natki pietruszki 1/2 słoiczka papryki marynowanej 1/2 cukinii 1,5 dyni (małe) sól, pieprz, kucharek Cebulkę poszatkować, mięso z szynki pokroić w kostkę. Wrzucić cebulkę na patelnię z olejem i lekko zarumienić. Dodać mięso z szynki. Następnie pokroić(...)kostkę cukinię i pół dyni, kiełbasę i parówki w mniejsze kawałki. Szynkę pokroić w kwadraciki. Wszystko dodać na patelnię i smażyć ok. 8 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w mniejsze kawałki paprykę marynowaną oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Przyprawić do smaku i podsmażać jeszcze chwilkę. Całą dynię obkroić u góry (tak aby pozostał "kapelusz") i z wnętrza wyjąć jej miąższ

Gotuję Testuję
Leczo warzywne z dynią 236

średnie CZAS: 30-60 min PORCJE: 3   Leczo warzywne z dynią 20 dag pieczarek 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 pora 1 pomidor 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 cukinii 1/2 dyni 1/2 szklanki wody 1/2 cebuli sól, pieprz, kucharek Na patelni podsmażyć drobno pokrojone pieczarki. Na osobnej patelni zrumienić poszatkowaną cebulkę, dodać pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka. Następnie(...)dodać poszatkowaną porę, pokrojonego pomidora, cukinię, dynię, a na koniec pieczarki i poszatkowaną natkę pietruszki i całość smażyć ok. 10 minut. Po tym czasie zalać wodą. Kiedy woda zacznie się zagotowywać dodać przecier pomidorowy i przyprawy, wymieszać. Chwilę podsmażyć i podawać ciepłe

Gotuję Testuję
Zapiekanka makaronowa z mięsem, cukinią i..... 164

duża cebula 2 zabki czosnku 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka suszonej bazylii łyżeczka pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu 0, 5 łyżeczki soli szklanka tartego żółtego sera mała cukinia 2 łyżki manny Oraz: tortownica 20 cm łyżka masła bułka tarta Makaron gotujemy połowę czasu jak zaleca producent. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy się ładnie zeszkli(...)teraz zaczyna się zabawa, wciskamy rurki, jedna przy drugiej, tak aby dotarła do dna i w każdej znalazło się mięso razem z sosem. Następnie między makaron wciskamy plasterki cukinii. Nakrywamy folią aluminiową, stawiamy do nagrzanego piekarnika ( 190 stopni). Po 30 minutach zdejmujemy przykrycie , posypujemy wierzch serem  i zapiekamy kolejne 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika, nie wyjmujemy od razu

Dieta moja pasja
Biodrówka duszona w sosie pomidorowym 240

mięsa (biodrówki wieprzowej) 3 cebule 4 ząbki czosnku 1 litr przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz  tutaj  ) 1 mały koncentrat pomidorowy 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mała cukinia 25 dag pieczarek 20 dag kukurydzy z puszki słodka i ostra papryka w proszku do smaku sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Mięso myjemy, kroimy w plastry i rozbijamy(...)wysmażeniu przekładamy do garnka i zalewamy odrobiną wody (do połowy wysokości mięsa) i przecierem pomidorowym. Dusimy pod przykryciem.  W tym czasie kroimy cebulę w piórka, paprykę i cukinię w kostkę a pieczarki w ćwiartki. Następnie na patelni po mięsie smażymy pokrojone warzywa  razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Gdy będą miękkie dodajemy do mięsa.  Na patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki

Qchnia po prostu
Pieczone kotlety z dynią i kukurydzą 188

mięsa mielonego można dodać ugotowaną kaszę jaglaną.   Pieczone kotlety z dynią i kukurydzą Kuchnia Bez glutenu Porcje 12 placków Składniki 300 g mięso mielone z indyka 300 g cukinia 140 g kukurydza mała puszka 50 g mąka gryczana 1 szt jajko przyprawy: papryka wędzona, kolendra mielona, sól, pieprz Sposób przygotowania Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pozostałe

Kucharzyca
Kasza jaglana z kurczakiem,warzywami i orzechami. 255

kasza jaglana.Jej sposobów podania jest tak wiele , że nie sposób policzyć .Zapraszam do gotowania . Składniki : dla dwóch osób 3/ 4 szklanki kaszy jaglanej Filet z kurczaka ,jeden ,mały Cukinia ,jedna ,mała Pieczarki ,kilka .około 100 g Orzechy ,migdały ,pestki dyni ,ja kupuję mieszankę tych wszystkich – ile lubicie Sól ,pieprz, ulubione przyprawy Kaszę płuczemy na sicie ,następnie gotujemy(...)szklanki wrzącej wody w garnku 10 minut na niewielkim ogniu.Odstawiamy. Filet myjemy ,kroimy na kawałki ,doprawiamy ulubionymi przyprawami I smażymy na złoty kolor ,dodajemy pokrojone pieczarki i cukinię I smażymy jeszcze 5 minut często mieszając .Dodajemy ugotowaną kaszę , orzechy i inne ziarna i mieszamy – podajemy gorące.Smacznego

Ladylaura.