kwaśno-słodkie, czosnkowe i chrupkie. Są to ulubione ogórki męskiej części rodziny, znikają ze słoiczków w szybkim tempie. Amatorom przetworów wersji na ostro zapewne przypadnie do gustu sałatka z cukinii i papryki. Moje propozycje na łagodniejsze w smaku ogórki w octowej zalewie to: ogórki curry , ogórki konserwowe , sałatka z cukinii, ogórków, papryki i dyni , sałatka z ogórków na zimę . Składniki
Codziennik Kuchennydodatku cienką skórkę, której nie trzeba obierać np. do pieczenia. Uwielbiam pieczoną w formie frytek, oprószoną solą morską i suszonymi ziołami, albo taką w surówce z cukinią. To będzie kolorowa jesień na naszych talerzach! Kolejne pomysły już w główce, nie mogę się doczekać ich realizacji! Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Składniki: na zupę(...)szklanki ciepłego bulionu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku cukiniowa gremolata: 4 łyżki posiekanej natki z pietruszki 1 posiekany ząbek czosnku 2 łyżka skórki otartej z cytryny 2 łyżki cukinii pokrojonej w kostkę dodatkowo czarnuszka do posypania olej arganowy oliwa z oliwek sól morska Przygotowanie : Dynię myjemy, osuszamy. Odcinamy ogonek, przekrawamy na pół i usuwamy środek. Kroimy na plastry. Wkładamy
Moja smaczna kuchniawilgotne, z kawałkami czekolady, a całość wieńczą posiekane orzechy. Z kubkiem gorącej kawy bądź herbaty smakują rewelacyjnie, więc na jednej muffince się nie skończy. SKŁADNIKI 1 szkl. cukinii startej na dużych oczkach, 2 szkl. mąki, ¾ szkl. cukru, 2 jajka, 1/3 szkl. oleju, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki kakao, ½ łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ szkl. posiekanych orzechów włoskich(...)gorzkiej czekolady polewa czekoladowa WYKONANIE Mąkę mieszamy z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz cukrem. W 2 misce łączymy jajka z jogurtem oraz olejem, roztrzepujemy dodajemy suche składniki oraz cukinię, mieszamy łyżką, dodajemy posiekaną czekoladę. Gotową masę przekładamy do foremek na muffiny, posypujemy orzechami. Pieczemy ok. 20 -25 min w temp. 180 stopni. Dodatkowo możemy polać wierzch polewą czekoladową
słodki bratekczerwona papryka bilansuje tę słodycz. A kurczak w miodzie jest obłędny! 1 cebula 500 g fileta z piersi kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki miodu 1 mała cukinia (200 g) 7 pieczarek 2 marchewki 1,5 czerwonej papryki 1/2 pęczka lubczyku Czerwona ostra papryka Sól Pieprz Cząber 0,5 łyżeczki Vegety 300 ml wody 300 g makaronu fusilli(...)drobną kostkę, szklimy w garnku na oliwie z oliwek. Dodajemy kurczaka, chwilę podsmażamy. Dokładamy miód i dokładnie wszystko mieszamy. Kurczak zrobi się nam złocisty. Dokładamy wszystkie warzywa – marchewki oraz cukinia pokrojone w pół plasterki, paprykę w kosteczkę, pieczarki w ćwiartki. Lubczyk siekamy i również dokładamy do garnka. Wlewamy wodę oraz przyprawiamy solą, pieprzem, cząbrem, czerwoną ostrą papryką oraz przyprawą uniwersalną
VioletoweKucharzeniesłodko- kwaśny smak z delikatną nutą pikanterii. Doskonale nadaje się jako dodatek do mięs a nawet frytek. Składniki 1 kg cukinii (bez skórki i pestek) 200 g cebuli 400 g papryki czerwonej 1-2 ząbki czosnku 200 g śliwek węgierek … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatypodsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 1 5 przepisów. Arek Tagliatelle z pistacj owym pesto Małgosia Zupa z pora i zielonego groszku Justyna Zapiekana cukinia z pieczarkami Małgorzata Kurki i żurawina na kanapki Joanna Pizza z ziemniakami , su sz onymi pomidorami z bazylią i mozzarellą Monika Kotlety(...)Marzena Tort ellini szpinakowe zapieczone z pulpecikami mięsnymi Aga Schab w ziołach, cebuli i czosnku Ela Surówka z jesiennych owoców Marta Pasztet z cukinią Di ana Batoniki owsiane z dodatkiem otrębów Małgo r zata Sałatka z czerwonej papryki i pora Magdalena Naleśniki cynamonowe nadziane ananasem i twarożkiem Magdalena
Magiczne Życie MartyZróbcie ten pasztet koniecznie, bo jest przepyszny. Robi się go błyskawicznie i na kilka dni mamy pyszny pasztet nie tylko do kanapek. Smacznego! Składniki : * 3 szklanki cukinii startej na tarce * 1 szklana kaszy manny * 1/2 szklanki bułki tartej * 3/4 szklanki oleju lub miękkie masło * 30 dkg żółtego startego sera * 5 jajek (białko ubić oddzielnie(...)marchewek * 2 cebule * pęczek natki pietruszki * pęczek koperku * sól, pieprz * ziarna słonecznika Przygotowanie : Wszystkie składniki zetrzeć na tarce, cukinię odsączyć, dodać suche składniki, jajka, tłuszcz (białko na końcu) doprawić do smaku wedle uznania. Wylać do blaszek (najlepiej jednorazowych), piec godzinę w piekarniku nagrzanym na 160 stopni. Pasztet posypać ziarnami słonecznika. Zostawić do wystygnięcia przy otwartych drzwiczkach
Magiczne Życie MartyObiad w pół godziny: frytki, sos tzatziki, medaliony z cukinii i surówka (ogórki, pomidory, sałata lodowa, papryka czerwona, olej z pestek winogron, sól, pieprz). Jak przygotować medaliony? Pokrój cukinię (1 średniej wielkości) w ukośne plastry. Ułóż na talerzu i posól. Po 2-3 godzinach odlej wodę (lub posól je wieczorem, a następnego dnia zajmij się resztą). Panieruj plastry najpierw
Qlinarnie i Qlinarniepiersi z kurczaka 100 g żółtej fasolki szparagowej 2 marchewki 1 cukinia 1 czerwona papryka 500 ml mleczka kokosowego 3 łyżeczki pasty zielone curry konokwan( można taką pastę zrobić samemu przepis tutaj ) 2 łyżki masła 200 g makaronu ryżowego np z tapioką 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru sól pieprz kolendra do dekoracji Pierś oczyszczamy i kroimy(...)chłodne miejsce na minimum 30 minut. Makaron przyrządzamy według wskazówek na opakowaniu. Zwykle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10-15 minut. Warzywa kroimy, marchewkę i paprykę w słupki, cukinię na talarki lub w ćwiartki talarka- zależy to od jej wielkości, kawałki muszą być średniej wielkości. Cebulę i pieczarki w ćwiartki. Fasolkę oczyszczamy, możemy przekroić na pół. Na rozgrzaną patelnię
KuchcikoweLovewielu potraw, dlatego w tym roku pokusiłam się również o przygotowanie go w formie przetworów. Składniki: 2,5 kg pomidorów 2 czerwone papryki 1 biała cebula 1 młoda cukinia 1 pęczek świeżej bazylii 5 ząbków czosnku 5 łyżek oliwy 10 łyżek cukru 3 łyżeczki soli pieprz do smaku papryka mielona ostra do smaku 120 ml octu Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać(...)skórki, zmiksować i zagotować. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek, drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Przełożyć do masy pomidorowej, dodać startą paprykę i cukinię. Przyprawić do smaku, dodać posiekaną bazylię, dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu około godziny. Na końcu dodać ocet, zagotować. Przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 20 minut
Tradycyjna Kuchniatutaj . Tym razem chciałam jakiejś nowości. Ten ketchup jest genialny, a jako ketchupożerca hurtowy, wiem co mówię. Składniki na około 15 słoików o pojemności 250 - 300 ml: 3 kg cukinii 1 kg cebuli 1 jabłko 4 cm świeżego imbiru 3 goździki 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy olej roślinny do smażenia 750 g koncentratu lub dobrej jakości przecieru
Humanistka w kuchniMoja ostatnio ulubiona przekąska na ciepło. Najlepsze warzywa z odrobiną oliwy z oliwek i oregano. Mój faworyt do wszystkiego! Polecam! Składniki : * 2 czerwone papryki * mała cukinia * 2 łyżki oliwy z oliwek * łyżeczka suszonego oregano * sól, pieprz Przygotowanie : Paprykę pokroić w paski, cukinię w plastry. Rozgrzać oliwę z oliwe k. Warzywa obsmażyć z obu stron, prz yprawić
Magiczne Życie Martychudej, mielonej wołowiny 1/2 cebuli 1 jajko 1/3 szklanki bezglutenowej bułki tartej 1/4 szklanki bulionu wołowego sól, pieprz, ostra mielona papryka, kolendra warzywa: sałata, szpinak, pomidor, cebula, cukinia Cebulę drobno posiekaj. W misce wymieszaj mięso, bułkę tartą, roztrzepane jajko, bulion i przyprawy. Dokładnie wymieszaj i uformuj burgery. Odstaw na 30 minut do lodówki by się dobrze schłodziły. Po tym czasie(...)przez 3 minuty w 220 stopniach. Bułki przekrój na pół i na dolnej bułce ułóż sałatę lub szpinak, na to połóż po kawałku mięsa i ulubione dodatki: cebulę, pomidora, cukinię czy ogórka.Przykryj i podawaj. Smacznego
Kuchnia bezglutenowawyłóż nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12-15 minut. W między czasie wszystkie warzywa oczyść. Marchewkę i cukinie zetrzyj na tarce w plastry, paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i na dużym ogniu szybko podsmaż cebule, marchew i paprykę. Po 2 minutach dodaj cukinie
Kuchnia bezglutenowaSkładniki: woda 3 litry, warzywa mrożone 1 opakowanie/jesienny bukiet, buraki 1/2 kg, cukinia 1 średnia, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, masło 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, makaron muszelki 1 szklanka/suchy, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, śmietana gęsta 1/2 szklanki do garnka wsypać mrożone warzywa zupa jesienna, starte na grubszych oczkach buraki, pokrojoną w kawałeczki cukinię ze skórką
W Mojej Kuchni Lubię