Lasagne z mielonym mięsem drobiowym, sosem bolońskim i beszamelowym. Składniki na dużą formę, dla około 4-5 osób. 750 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 mała cukinia 2 puszki pomidorów bez skóry pół szklanki białego wina 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 kule mozzarelli 200 g parmezanu płaty makaronu (około 15) Sos beszamelowy: 100 g masła 4 łyżki(...)mąki 600 ml mleka łyżeczka pieprzu łyżeczka soli Zmielone mięso podsmażyć na patelni z dodatkiem soli. Przełożyć do dużego garnka. Na patelni podsmażyć następnie posiekaną drobno cebulę oraz cukinię. Dodać do garnka z mięsem. Dorzucić pomidory z puszki oraz wyciśnięty czosnek, dolać wino. Gotować na średnim ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić na patelni, mieszając
BullioSami zobaczcie co przygotowałam... Składniki: 200 gram makaronu tagliatelle Pełne ziarno Lubella litry wody do ugotowania makaronu słoik sosu chili con carne Uncle Bens 1 papryka kawałek cukinii 2 pomidory 1 mała cebula mały kalafiorek lub kilka różyczek 3 łyżki oleju rzepakowego z dodatkiem bazylii sól, pieprz, świeża natka pietruszki kilka świeżych pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie(...)przepisem na opakowaniu. Ja gotowałam 8 minut we wrzącej wodzie. Paprykę i cukinię oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory kroimy w 8, a cebulkę siekamy. Kalafiora rozdzielamy na mniejsze różyczki. Kalafiora obgotowujemy we wrzątku do tzw. al dente. A pozostałe warzywa podsmażamy na oleju rzepakowym. Zalewamy sosem chili con carne, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron układamy na talerzu, polewamy sosem
Życie zaczyna się w kuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 375 g ciasta francuskiego, 1/2 cukinii, 1/2 czerwonej papryki, 4 średnie pieczarki, 8 plastrów salami, 8 plastrów żółtego sera, 100-130 g fety, 5 kawałków papryczki jalapeno ze słoika (można zastąpić przyprawą chili lub pieprzem), bazylia, oregano, sól, ketchup, łyżka posiekanej bazylii(...)Przygotowanie: Cukinię myję, kroję w kostkę, dwa rodzaje papryki również. Pieczarki obieram kroję w ćwiartki. Warzywa podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem soli, oregano i bazylii. Ciasto smaruję ketchupem, rozkładam na nim 4 plastry sera, następnie salami, fetę pokrojoną w kostkę i podsmażone warzywa. Całość przykrywam pozostałym serem żółtym. Zapiekam około 20 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu posypuję
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 1-2 Składniki: 200 g makaronu (u mnie z dodatkiem pomidorów), 1/2 cukinii, 4 pomidory suszone + 4 łyżki oliwy z pomidorów, duży ząbek czosnku, 3 kawałki papryczki jalapeno ze słoiki (opcjonalnie, można zastąpić przyprawą chili), 15 listków bazylii, sól, szczypta tymianku. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente(...)Cukinię myję, kroję w drobną kostkę. Pomidory i czosnek siekam. Warzywa podsmażam na dwóch łyżkach oliwy z pomidorów z dodatkiem soli i tymianku. Makaron łączę z warzywami, posiekaną bazylią oraz pozostałymi dwiema łyżkami oliwy
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 300 g makaronu, 1 większa cukinia, 3 średnie pomidory malinowe, mniejszy por, 3 większe pieczarki, 2 ząbki czosnku, 100 g sera podpuszczkowego (opcjonalnie), oregano, bazylia, sól, szczypta cukru, ostra papryka, 2 łyżki oliwy + 1 łyżka do makaronu, garść świeżego or egano(...)Przygotowanie: Makaron gotuję al dente, odcedzam, mieszam z łyżką oliwy. Na pozostałych 2 łyżkach podsmażam posiekaną w kostkę cukinię, pora pokrojonego w paski i pieczarki w plasterkach (około 8-10 minut). Pomidory sparzam, obieram ze skórki, drobno siekam. Czosnek siekam, dodaję na patelnię wraz z pomidorami i przyprawami. Gotuję, aż odparuję nadmiar płynu. Dodaję pokrojony w kostkę ser, mieszam
JejKuchniaPOTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: okoł o 300 g ulubionego makaronu, opakowanie sera "Lazur" z niebieską pleśnią, plasterek sera żółtego, 200 ml śmietany 30%, dwie średnie cukinie, 10 dag pieczarek, cebula, łyżka masła, papryka ostra, sól, oregano, estragon, tymianek, szczypta soli, większa garść posiekanej natk i pietruszki. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Cukinię ścieram na tarce
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 2 marchewki, 2 duże cukinie, 40 dag małych pieczarek, 2 małe cebule, pęczek natki pietruszki, 2-3 łyżki masła, około 250 ml wody, 3 plastry sera żółtego, sól, pieprz, Esencja do duszonych warzyw Knorr. Przygotowanie: Ziemniaki(...)gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Pieczarki kroję w ćwiartki, cebulę w półplasterki, podsmażam na maśle. Dodaję ziemniaki z marchewką i przyprawy, chwilę smażę, mieszając. Dorzucam pokrojoną w kostkę cukinię, smażę przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Wlewam wodę, dodaję bulionetkę, gotuję około 3 minuty. Na koniec dodaję porwany ser i posiekaną natkę pietruszki, gotuję na małym ogniu
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 350 g kolorowego makaronu, średnia cukinia, średnia papryka czerwona, 1/2 mniejszej papryki zielonej, 3 ząbki czosnku, mała marchewka, łyżka posiekanej natki pietruszki, 10 pomidorów suszonych + kilka łyżek oliwy z pomidorów, tymianek, ostra papryka, sól. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Warzywa (cukinia
JejKuchniaPRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: szklanka liści szpinaku, 30 g sera pleśniowego Lazur (z niebieską pleśnią), 1/2 mniejszej cukinii, 1/3 niedużej czerwonej papryki, 2 jajka, ząbek czosnku, sól, pieprz, posiekany szczypiorek. Przygotowanie: Szpinak siekam, cukinię i ser ścieram na tarce o dużych oczkach, paprykę kroję w małą kosteczkę
JejKuchniaCiekawy pomysł na wykorzystanie cukinii🙂 Składniki 1 średnia cukinia lub kilka krążków dużej 40 dkg szynki wieprzowej 2 jajka 1 cebula 1 łyżeczka ostrego ajwaru słodka i ostra papryka, sól, … Czytaj dalej Mielone w cukiniowych krążkach
czarrna od kuchniOwoce od zawsze znajdowały zastosowanie w cukiernictwie, jednak od czasu kiedy rozpoczęła się ewolucja w kierunku wegetarianizmu, warzywa coraz częściej dodawane są do wypieków. Cukinia, marchew, dynia, buraki, fasola, szpinak - wszystkie one doczekały się już słodkich wypieków z ich udziałem. Warzywa dodane do ciasta, sprawiają, że nabiera ono niebywałej wilgoci, ciasto smakiem nie zdradza swoich składników, a zawsze to przemycona(...)kolejna dawka warzyw. Na blogu gości już ciasto z cukinii , dyniowe bułeczki, dyniowe ciasto czekoladowe , oraz cudowny sernik dyniowy, teraz nadeszła pora na ekstremalnie pyszne ciasto buraczane z jesiennymi gruszkami, totalny "must do it" tego sezonu. W tajemnicy powiem, Wam, że to ziemiste warzywo sprawi, że będziecie mieli mniejszą ochotę na słodycze - zatem jedzmy buraki....nawet w cieście
Słodki Kompromisnaleśniki 2 jaja 2 szklanki mąki kukurydzianej 0,5 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka olej sól na gulasz 1kg mięsa np. karkówki 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 3-4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól pieprz 1 średnia cebula rozmaryn słodka papryka Wykonanie: Naleśniki Jajka ubić i dodać mleko. Stopniowo dodawać mąki i sól do smaku. Odstawić(...)wolnym ogniu aż do miękkości. Dodać liście laurowe, rozmaryn, sól, pieprz, ziele angielskie. Gdy mięso będzie już miękkie dodać pół łyżeczki słodkiej papryki oraz pokrojoną w półplasterki cukinię i paprykę pokrojoną w kostkę. Dusić około 20 minut. Gulasz można zagęścić mąką. Podawać w naleśnikach
Pysznie & PięknieSkładniki: 1 seler naciowy 1 cebula czerwona 2 woreczki ryżu mieszanego ( dziki i paraboliczny) 1 puszka kukurydzy 1 mała cukinia 2 piersi z kurczaka 180 g jogurtu naturalnego garść drobno posiekanego koperku ząbek czosnku pieprz sól Wykonanie: Piersi umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na patelni. Usmażone piersi pokroić w kosteczkę dodać do ugotowanego wcześniej ryżu. Dodać kukurydzę(...)cebulę pokrojoną w piórka i podsmażoną na patelni. Cukinię oczyścić, pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem i solą i podsmażyć na patelni. Dodać do reszty składników. Seler naciowy pokroić na małe kawałeczki i zblanszować. Dodać do sałatki. Do jogurtu dodać koper i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Sos jogurtowy dodać do pozostałych składników
Pysznie & Piękniekomentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na tortille to kliknijcie tutaj -> klik ! Warzywne Tortille 2 porcje (1 porcja to ok. 300 kcal) Składniki: fasola czerwona z puszki 175g cukinia 1 sztuka papryka 1/4 sztuki oliwa do smażenia sól, chili, papryka do smaku sałata do podania sos pomidorowy lub ketchup 1 łyżka tofu 85g 2 tortille (domowe / przepis / lub kupne(...)jogurt naturalny 2 łyżki (opcjonalnie) oliwki 10 sztuk Wykonanie: Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną w talarki cukinię i paprykę. Przyprawiamy i smażymy do miękkości 5-7 minut. Tortille smarujemy sosem pomidorowym i wykładamy fasolę, warzywa i pokruszone tofu. Zapiekamy w 220 stopniach ok. 10 minut. Podajemy z oliwkami, jogurtem i sałatą. Zapisz
rabarbarowoszykuje domówkę? Pierwszym zazdroszczę , dla drugich mam garść inspiracji. Sama na pewno zrobię sałatkę słonecznik bo już dawno wpadła mi w oko i różyczki z ciasta francuskiego z cukinią. W święta nie było okazji więc mam nadzieję nadrobić z sylwestrowym menu. Sałatka słonecznik – mój tegoroczny faworyt Nadziewane muszle makaronowe – mój imprezowy klasyk :) Cukinia z gorgonzolą w cieście francuskim
Mama z miasta