cukinia - 19049 przepisów (strona:715/1270)

Omlet zapiekany ze szpinakiem, szynką i boczkiem 188

świeże liście (szpinak baby), ale możecie dać mrożony, choć poszarpane liście fajniej wyglądają :) Składniki: 1 garść szpinaku baby 4 jajka 2 plasterki boczku pieczonego 2 plasterki szynki drobiowej 1/2 cukinii szczypta soli morskiej z chili szczypta pieprzu ziołowego 1/2 płaska łyżeczka kurkumy 1/2 płaska łyżeczka kozieradki Nagrzać piecyk do 190 stopni - termoobieg Szpinak poszarpać na kawałki Boczek, szynkę i cukinię

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa tajska z soczewicy 197

Zupa tajska raz, dwa, trzy,  po pierwsze szybka  po drugie smaczna, po trzecie ekspresowa. Składniki: 50 dag cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu) 1/2  szklanki czerwonej soczewicy 3 szalotki 2 marchewki (pokrojone w kostkę) 100 ml świeżego soku pomarańczowego 1 l domowego bulionu warzywnego 1 łyżka przyprawy tajskiej 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju *nigdy nie dodaje(...)rzadka :) Soczewicę płukać do momentu, aż woda zacznie być czysta. Na patelni rozgrzać olej wrzucić pokrojoną w kostkę szalotkę, zeszklić. Dodać marchewkę, podusić ok. 5 minut. Następnie dodać cukinię pokrojoną w kostkę.  Całość lekko posolić i przyprawić pieprzem i przyprawą tajską, i przesmażyć 2-3 minuty. Kolejno wrzucić soczewice następnie zalać bulionem, sokiem pomarańczowym oraz dodać miód . Wszytko gotujemy

Delicious Titbits
Pieczone udka z kurczaka z warzywami 220

zbyt wiele czasu na przygotowania. Nie da się go zepsuć i zawsze wychodzi pyszne! Składniki: -ok.1 kg udek z kurczaka -1 duża cebula -2 marchewki -2 cukinie -1 papryka   Marynata do mięsa: -5 łyżek oliwy z oliwek -2 łyżki musztardy -2 łyżki miodu -2 łyżki sosu sojowego -sok z połowy cytryny -1 łyżka pietruszki -1 łyżeczka soli -1 łyżeczka(...)Wykonanie: Mięso umyć, oczyścić i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Składniki na marynatę połączyć ze sobą i natrzeć nimi mięso. Cebulę i paprykę pokroić w grubą kostkę. Marchew i cukinie pokroić w grube talarki. Warzywa wyłożyć do naczynia i ułożyć tak, by mięso było na wierzchu. Całość zostawić w lodówce, do marynowania najlepiej na całą noc. Piec pod przykryciem w temperaturze

Smakuj życie!
Gulasz z warzywami pieczony w Gjuwecz. 220

się ponad 2 godziny ale było warto poczekać. Wszystkich zainteresowanych kupnem zapraszam na stronę internetową http://gjuwecz.pl/ Zapraszam :)   Składniki : 1kg i 200 g szynki  1 mała cukinia 6 pieczarek 2 cebule 1 papryka czerwona 5 ziemniaków 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżeczka czubrycy 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka przyprawy węgierskiej domowa vegeta lub sól do smaku(...)bulionu mięsnego 1 liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego  3 ząbki czosnku Wykonanie: Mięso myjemy i kroimy w kostkę, nacieramy wszystkimi przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą.Cukinię, cebulę, pieczarki myjemy i kroimy w grubą kostkę lub w pół plasterki, dodajemy do mięsa i zalewamy bulionem mięsnym. Wszystko dobrze mieszamy, dodajemy listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego.Wk

Sama słodycz i szczypta chili
Zielony krem z papryki 170

zielonej . Minimum wysiłku, a maksimum smaku :) Składniki na 4 solidne porcje: 1 litr wody 1 kostka bulionu rosołowego   3 ziemniaki - średnie 1 pietruszka - mała 1/2 brokuła - małego 1/2 cukinii - małej 1/2 puszki zielonego groszku 2 brykiety mrożonego szpinaku 1 zielona papryka - duża 1 łyżka sosu sojowego sól cebulowa, pieprz cytrynowy, pieprz cayenne, czosnek granulowany - do smaku groszek ptysiowy(...)BRZEŚĆ - do posypania na talerzu Obrane ziemniaki, oskrobaną pietruszkę, cukinię wraz ze skórką oraz korzeń brokuła pokroić w małą kostkę, a resztę brokuła w drobne różyczki. Z papryki wykroić gniazda nasienne, a następnie pokroić ją na małe kawałki. Do garnka wlać wodę. Zagotować i dorzucić kostkę bulionową - rozmieszać do jej dokładnego rozpuszczenia . Dołożyć świeże warzywa, groszek z puszki oraz mrożony

Grunt to przepis!
Warzywna pizza 164

Szybko, prosto, smacznie...a boczniaków nie trzeba reklamować. Składniki 1 cebula 1 łyżka masła 250 g boczniaków 200 ml słodkiej śmietany 18% 1 łyżeczka suszonego lubczyku 450-500 g cukinii 3 jajka 50 ml mleka 100 g mąki 200 g startej mozzarelli szczypiorek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę siekamy, szklimy(...)maśle. Dodajemy pokrojone w paski boczniaki, dusimy pod przykryciem przez kilka minut, dodajemy śmietanę i lubczyk. Chwilę razem dusimy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Składniki dokładnie łączymy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę warzywno-jajeczną, tworząc koło. Zapiekamy

R'n'G Kitchen
Pstrąg pieczony z sałatką na ciepło 195

obiad. a przy tym mało pracochłonny. Najwięcej trzeba poświęcić na krojenie warzyw, ale jest to kwestia kilkunastu minut. Podaję składniki na obiad dla dwóch osób. Składniki: - dwa całe pstrągi - cukinia - cebula - 2 ząbki czosnku - papryka(najlepiej żółta) - 250 g pomidorków koktajlowych - pół cytryny - sól, pieprz, cukier ulubione zioła (u mnie mieszanka ziół śródziemnomorskich) - oliwa do smażenia Pstrągi dokładnie umyć, jeżeli(...)czosnek drobno posiekać i jako pierwsze wrzucić na patelnię, następnie dodać pokrojona w kostkę paprykę, dusić kilka minut pod przykryciem. Gdy papryka zmięknie dodać pokrojoną w grubą kostkę cukinię, dusić razem do miękkości. Na koniec dodać pokrojone na pół pomidorki, przyprawić łyżeczką cukru, solą, pieprzem i ziołami wg uznania.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, rybę skropić oliwą z oliwek

Cook&Love
Leczo ziemniaczano -kiełbasiane 183

zapraszam na leczo kiełbasiane . Składniki   10 średnich ziemniaków  5 sztuk serdelka z szynki ( bądź parówki z szynki )  3 kolorowe papryki  2 cebule  2 cukinie  10 pieczarek  5 łyżek ketchupu  2 łyżeczki pieprzu ziołowego  sól do smaku  pieprz czarny  szczypta cynamonu  2 łyżki masła  1 łyżka majeranku(...)Wykonanie   Do garnka , rozpuszczamy masło , kiedy masło się rozpuści , dokładamy nasze warzywa pokrojone w kostkę , cukinie myjemy i kroimy ze skórką , ziemniaki obieramy i także kroimy w kostkę,pieczarki ,paprykę  , jak mamy wszystkie warzywa przygotowane , przesmażamy około 10 minut , na koniec dodajemy cebulę pokrojoną w talarki i pokrojoną parówkę bądź serdelki , wszystko zalewamy wodą aż nasze warzywa

Mój Smak
Kanapkowy ratatuj 178

sałatka na zimno. Bardzo niskokaloryczne, ale jednocześnie syte i pełne witamin oraz składników mineralnych. Świetnie smakuje na pełnoziarnistym pieczywie lub ciepłych bezglutenowych grzankach. Polecam gorąco! SKŁADNIKI: 1 bakłażan 1 cukinia 1 czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, papryka, bazylia itp. Bakłażana i cukinię pokrój w cienkie plastry. Bakłażana posól

Kuchnia bezglutenowa
Koktajl z pieczonej dyni 164

obierać, a to duży komfort. O tej porze roku robię kremowe zupy z tego pieczonego warzywa i pasty idealne do kanapek i makaronów. Lubię aromatyczną, pieczoną dynię z cukinią i ziołami. Aby taką przygotować, wystarczy podzielić warzywo na mniejsze kawałki razem z cukinią, włożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą z oliwek, dodać suszone lub świeże zioła takie jak tymianek, majeranek

Moja smaczna kuchnia
Pasztet warzywno-jaglany 213

tutaj - po pasztet drobiowy . Poniższy jest warzywny i z kaszą jaglaną.  Składniki: 70 gramów kaszy jaglanej (suchej, przed ugotowaniem) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 por 1/2 cukinii 1 łyżka świeżego, posiekanego koperku garść orzechów włoskich tymianek czosnek granulowany (lub 3 ząbki czosnku, ja nie miałam) pieprz ziołowy szczypta soli morskiej z chili majeranek 2 listki laurowe Kaszę(...)jaglaną gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie z listkami laurowymi Cebulę posiekać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę, por w krążki, orzechy utłuc tłuczkiem do mięsa, przez folię Cukinię obrać, wydrążyć środek i pokroić w kostkę Na patelni rozgrzać masło klarowane i poddusić cebulę Gdy cebula będzie gotowa, dodać warzywa oraz przyprawy, wymieszać i pod przykryciem dusić całość

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
WITARIAŃSKI "MIĘSNY" WRAP 155

wyższej niż 43 stopnie jest doskonałym sposobem na zachowanie wszystkich wartości odżywczych, witamin, minerałów danego produktu. Zapraszam na "mięsnego" wrapa.   Składniki na 3 wrapy: 1 duża cukinia, 2 szklanki orzechów włoskich (namoczonych na noc), 1 cebula, 1 łyżka suszonej natki pietruszki, pół łyżeczki kurkumy, garść suszonego czosnku niedźwiedziego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżeczka soli(...)liście sałaty. sos czosnkowy: 4 łyżki śmietanki kokosowej, łyżka oliwy, łyżka sosu z cytryny, łyżka syropu z agawy, 2-3 ząbki czosnku, łyżeczka suszonego lub świeżego koperku. Przygotowanie: Cukinię, orzechy włoskie, cebulę szatkujemy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i resztę składników. Delikatnie łączymy ręcznym blenderem. Wykładamy na tackę dehydratora i suszymy w 43 stopniach przez 5-6h. "Mięso" podajemy

Jeść, by żyć w zdrowiu
CUKINIA ZAPIEKANA Z KASZĄ JAGLANĄ 124

gorzej niż pracochłonne trzydziestoskładnikowe pasztety, zapiekanki, itp. Do wykonania potrzebujesz kilku składników, sprawnego piekarnika i pustego żołądka. A jakie jest Twoje kryzysowe danie? Składniki na 4 porcje: 2 cukinie, pół szklanki suchej kaszy jaglanej, 1 duża marchewka,  1 pietruszka (korzeń), 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka koperku, 1 łyżeczka curry, pół łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka natki pietruszki(...)łyżeczka mielonego kminku, Ewentualnie ćwiartka awokado i pestki dyni do dekoracji. Wykonanie: Cukinie kroimy wzdłuż i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, na 10 minut. Wyciągamy i wydłubujemy miąższ (robimy tzw. "łódeczki"). W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną. W drugim garnku lub na patelni podsmażamy, na odrobinie oleju kokosowego, cebulę, marchewkę i pietruszkę (pokrojone w kosteczkę), dodajemy posiekany czosnek

Jeść, by żyć w zdrowiu
WITARIAŃSKIE BABECZKI Z WARZYWAMI 185

witariańskimi. :-) Składniki na 4 tarty o średnicy 9 cm: ciasto: 1 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych, 100 ml filtrowanej wody, 2 łyżki oliwy, szczypta soli. farsz: 2 pomidory, 1/2 cukinii, 1/2 cebuli czerwonej, 3 wielkie liście szpinaku, kilkanaście kaparów, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu jabłkowego, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczka bazylii, 1/2 łyżeczki soli. Wykonanie(...)dehydratorze 6 godzin w temperaturze 42 stopnie.  Jeśli nie posiadacie dehydratora lub nie zależy Wam na surowej wersji, możecie upiec babeczki według  TEGO  przepisu. Pomidory, cukinię, cebulę i szpinak kroimy. Dodajemy kapary. Przygotowujemy sos z oliwy, octu, czosnku i przypraw. Warzywa zalewamy sosem, mieszamy i pozostawiamy na 15 minut. Tak zamarynowane warzywa suszymy w dehydratorze w temperaturze

Jeść, by żyć w zdrowiu
WYTRAWNA TARTA NA JAGLANYM SPODZIE (WEGAŃSKA, BEZGLUTENOWA) 169

pomidorów, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz - do smaku. farsz: 3 ziemniaki, 12 wieeelkich liści szpinaku, 1/2 cebuli, 1 cukinia, 2 pomidory, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka natki pietruszki, 1 łyżeczka koperku, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. wegański "parmezan": pół szklanki ziaren słonecznika, 3 łyżki nieaktywnych(...)przyprawiamy. parmezan: Wszystkie składniki na parmezan miksujemy w blenderze kielichowym. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Następnie wyjmujemy i smarujemy sosem. Następnie wykładamy cukinię pokrojoną na plastry. Kolejno - farsz z ziemniaków, cebuli i szpinaku. Na koniec dodajemy pomidory, wkładamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 - 30 minut. Po upieczeniu posypujemy

Jeść, by żyć w zdrowiu