sobotni leniwy poranek... :) Idealnie! Smacznego:) Składniki: 200 g twarogu lekkiego 200 g serka naturalnego 2 jajka ugotowane na twardo pęczek małego szczypiorku, grubego 1 mała szalotka połowa grillowanej cukinii sól, pieprz zioła prowansalskie Przygotowanie: W misce ugniatamy widelcem twarożek i mieszamy z serkiem naturalnym. Szczypior i jajka drobno siekamy. Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę. Cukinię kroimy w niedużą kostkę
Zasmakuj Kuchniodżywczych, witamin i energii! Smacznego zdrowego:) Składniki: 3 kolorowe papryki: czerwona, żółta, zielona 3 średnie marchewki 2 pomidory 3 ząbki czosnku 5 ziemniaków 3 czerwone cebule 8 pieczarek 1 cukinia garść zielonego (użyłam mrożonego) groszku 1 papryczka chili z pestkami puszka pomidorów 2,5 szklanki wody przyprawy: lubczyk, oregano, cząber, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, curry, papryka słodka łyżka masła Przygotowanie(...)masło rozpuszczam w dużym garnku, myję wszystkie warzywa, kroję w kostkę: papryki, pomidory, czosnek, ziemniaki, cebule, pieczarki i cukinię, kroję w talarki papryczkę chili i marchewkę, wszystko wkładam do garnka z masłem, najpierw 2 pomidory, czosnek i cebulę, gdy będą miękkie i szkliste, dodaję resztę warzyw, przykrywam, duszę kilka minut, po tym czasie dodaję wodę i przyprawiam, duszę
Zasmakuj KuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-6 Składniki: około 250 g ulubionego makaronu, większa cukinia, 1/2 mniejszej marchewki, średnia papryka czerwona, 2 duże ząbki czosnku (drobno posiekane), 2 + 3 łyżki oliwy lub oleju, bazylia, curry, papryka ostra, sól. Przygotowanie: Makaron gotuję wg instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Cukinię i paprykę
JejKuchniaząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 2 małe cebule lub 1 duża połowa białej części pora 1 mała cukinia garść czarnych oliwek 1 -2 łyżki marynowanych kaparów Dodatkowo: 2 łyżki jasnego syropu z agawy /melasy trzcinowej 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego sól(...)talarki i podsmażamy na oliwie po 10 minutach dodajemy syrop/melasę i podważamy do skameralizowania się cukru. 4. Warzywa kroimy w zgrabną kostkę (paprykę,pieczarki, cebulę,pora i cukinię.). Odsączamy kapary z zalewy, siekamy drobno czosnek a oliwki kroimy na plasterki . 5. Tofu wyjmujemy i posypujemy kurkumą oraz imbirem, oraz odrobiną pieprzu/ pozostawiamy na chwilę po czym delikatnie
vaniliowoczekoladowadodatkowa porcja warzyw to nie tylko więcej smaków i kolorów - to także więcej witamin! Macie ochotę na pikantne ziemniaczki? - dodajcie chili z pestkami. Smacznego:) Składniki: 6 średnich ziemniaków 1 cukinia łyżka masła z lekką górką przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, majeranek, słodka papryka Przygotowanie: ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, powstają łódeczki, umytą cukinię kroimy w nieco grubsze kawałki, kostkę, talarki
Zasmakuj Kuchnimięsożercą musiałam zrobić z dodatkiem piersi kurczaka 😊 Składniki: cebula 1 szt, pieczarki 350 g, papryka zielona pół szt, papryka żółta lub pomarańczowa pół szt, papryka czerwona 1 szt, cukinia 2 szt, bakłażan 1 szt, czosnek 2 ząbki, pomidory z puszki 1 opakowanie, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, sos sojowy 2 łyżki, liść laurowy 3 szt, ziele angielskie 4 ziarna, papryka(...)oleju. Dodajemy umyte i pokrojone w półplasterki pieczarki i chwilę podsmażamy. Bakłażana obieramy, kroimy w plastry i nasalamy, aby puścił sok, następnie opłukujemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cukinie obieramy i kroimy w kostkę razem z paprykami. Pokrojone warzywa dodajemy do pieczarek. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie
kulinarne odsłony patiłyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ksylitolu 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki kakao 2 szklanki mąki ryżowej 2 szklanki mleka sojowego mała cukinia Wykonanie Na wstępie oddzielam białka od żółtek , następnie białka ubijam na sztywno , do żółtek dodaję ksylitol , proszek do pieczenia i miksuję na puszystą masę , następnie do wysokiego(...)naczynia dodaję fasolę , banany,cukinie , masło orzechowe , oraz mleko sojowe , kiedy mamy już składniki to blenderem bardzo dokładnie mielimy aby uzyskać gładką masę . Kiedy mamy zmieloną masę , zaczynamy łączyć wszystkie składniki , do ubitych żółtek dodaję mąkę ,zmielone banany z fasolą , oraz kakao , miksujemy to połączenia składników , następnie do gotowej masy dodaję ubite wcześniej białka i delikatnie mieszam
Mój Smakpuszki czy z soczewicy i zielonego curry, sałatka z ciecierzycy i fasoli Jaś. Na deser możemy sobie spakować herbaciane ciasto z wiśniami, holenderski deser z rabarbarem, czekoladowe muffiny z cukinią i sernik w słoiku. Mocną stroną tej książki są ładne ilustracje. Z ładną zastawą, eleganckimi lunchboxami, z dobrej jakości zdjęciami. Przecież nie trzeba pakować dania w brzydki plastikowy pojemnik(...)Mamy mieć dobry plan tego, co będziemy jeść, ale też pozwolić sobie na improwizowanie. Co bym ugotowała z pierwszej części książki? Uwielbiam kiszonki, więc zrobię pikle z dyni i cukinii. Dobrze wyglądają: polenta z młodymi marchewkami, puree z bobu, francuska sałatka z zielonej soczewicy, prowansalski tian, tagine ze szpinakiem, grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia po prowansalsku
Ugotowane pozamiatanejedzenia, bo organizm ma cały czas paliwo, żeby funkcjonować. Składniki na 1 porcję: 70g dowolnego makaronu (u mnie pełnoziarniste penne) 100-150g mięsa mielonego (u mnie z szynki) ½ cukinii Kilka pieczarek Garść świeżego szpinaku (możecie użyć poza sezonem mrożony) 1 większy ząbek czosnku lub 2 mniejsze 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek Ulubione zioła – u mnie(...)Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na nim mięso wraz solą i pieprzem. Czosnek obrać z łupinki i posiekać. Cukinie pokroić w grubą kostkę, a pieczarki w plasterki lub inne kawałki. Jeżeli macie duże liście szpinaku to również pokrójcie je na mniejsze części. Na patelnię (do mięsa) wrzucić czosnek wraz
Fabryka pomysłówTakie danie można śmiało podać na rodzinny obiad , z pewnością goście będą zachwyceni smakiem , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki 8 plastrów karkówki bez kości 1 średnia cukinia 1 średnia marchewka 1 pietruszka średnia pora ( biała część ) 1 łyżka warzywka sól pieprz bały 1 łyżka masła ziołowego 2 listki laurowe(...)kolorowego pieprzu Wykonanie Do garnka rozgrzewam masło i podsmażam plastry mięsa na złoty kolor , następnie kiedy mięso mam już podsmażone , dodaję pokrojoną naszą marchew w kostkę , pietruszkę , cukinie , oraz porę , podsmażam wszystko razem około 10 minut , po czym zalewam wodą do zakrycia całego mięsa , dodaję ziarna pieprzu , listek laurowy, warzywko i gotuję na małym ogniu do momentu
Mój Smakprzyprawy do spaghetti 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa (ewentualnie) sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cukinię myjemy, kroimy wraz ze skórką w dużą kostkę, zasypujemy solą niejodowaną (1-2 łyżki) i odstawiamy, najlepiej na noc, aby puściła sok. Krok 2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne - kroimy(...)kostkę. Krok 3. Cebulę obieramy - siekamy (niezbyt drobno). Krok 4. Wszystkie przygotowane warzywa, wraz z osączoną cukinią, wkładamy do dużego garnka. Krok 5. Zagotowujemy ocet z cukrem - gorącym roztworem zalewamy warzywa, całość gotujemy przez 20 minut. Krok 6. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pozostałe przyprawy, mieszamy i gotujemy przez kolejne 10 minut na niewielkim ogniu . Gorący sos nakładamy
Moja Książka Kucharskapłatki migdałowe. ps. W lodówce wytrzyma około 5 dni, dłużej nie jestem pewna bo po 3 już wszystko zjadłam. Składniki: 1 ugotowany brokuł 300 g świeżego szpinaku 2-3 cukinie (około 300 g w sumie) 30 g pestek dyni (do kupienia na przykład tu ) łyżeczka ziaren zielonego pieprzu łyżeczka soli szczypta kurkumy Przygotowanie: Zacznij od podprażenia na suchej patelni pestek(...)warzywa nie zbrązowiały, tylko cały czas zachowywały swój piękny zielony kolor, a w międzyczasie odparował nadmiar wody. Do dużej miski przełóż ugotowanego brokuła podzielonego na różyczki, podsmażony szpinak z cukinią, sól i kurkumę (oraz pestki i pieprz jeżeli nie masz moździerza). Wszystko zblenduj i gotowe! A jeżeli masz moździerz, to dodaj utarte pestki i pieprz na samym końcu i tylko
greenscarfjakiś czas, można sobie na taki „grzech” pozwolić, dodatek białego wytrawnego wina do duszonego pora doskonale podkręciło smak farszu. Składniki: 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego Farsz: 1 średni por ½ cukinii 15 dag wędzonego lub pieczonego fileta z kurczaka 10 dag sera pleśniowego Bavaria Blu mini 50 ml wytrawnego białego wina 1 płaska łyżka klarowanego masła 1 cebula dymka(...)szczypiorem Ziarna sezamu do posypania Rozkłócone jajko do posmarowania Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Farsz: Por kroimy na pół krążki, cukinię w kostkę, na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa, szklimy pod przykryciem, wlewamy wino podsmażamy chwilę aż por zmięknie a wino odparuje, dodajemy pokrojonego w kostkę wędzonego kurczaka. Mieszamy zestawiamy z ognia
Wanilia i Kardamondomu w dowolnej proporcji. Będziesz potrzebować 10 zawijańców Makaron lasagne - 10 platów Serek Arla Apetina grillowana papryka i oliwki Serek Arla Apetina z suszonymi pomidorami farsz warzywny cukinia - 1 mała papryka - 1 mała pieczarki - 5 szt(większe) cebula - 1 mała czosnek - 2 ząbki świeże zioła rozmaryn/bazylia jarmuż - garść świeżych liści oliwa koncentrat pomidorowy - 1 łyżka sól/pieprz/bazylia/papryka suszona(...)możesz zawijanca zawinąć w plaster szynki parmeńskiej lub plaster boczku. Etap I - Farsz wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. Podsmaż w kolejności cebula, czosnek, gdy się przyrumieni dodaj paprykę, cukinię,pieczarki oraz liście jarmużu. Chwilę podsmaż, dodaj łyżeczkę koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku. Etap II - Makaron Płaty makaronu ugotuj aldente (tak aby swobodnie można było zwinąć je w rulon) uważaj
Wylizany Rondeldanie można śmiało zjeść z dodatkiem świeżej chrupiącej bagietki, na końcu maczając ją w pysznym i zdrowym warzywnym soku. Nic się nie może zmarnować:) Smacznego:) Na zdrowie! Składniki: 1 cukinia 2 pomidory 5 pieczarek 2 ząbki czosnku 1 mniejsza cebula 1 czerwona papryka 1 papryczka chili z pestkami (bez lub kilkoma, wedle gustu) sól, pieprz, łyżeczka suszonego lubczyku spora garść(...)rodzynek oliwa z oliwek do pokropienia Przygotowanie: warzywa myjemy, pomidory i paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, czosnek w kosteczkę, pieczarki i cukinię w talarki; w naczyniu żaroodpornym mieszamy wszystkie warzywa z przyprawami, dodajemy pokrojoną w talarki chili, dodajemy rodzynki i polewamy oliwą z oliwek, mieszamy dobrze; pieczemy w temp. 180 stopni pod przykryciem bez termoobiegu grzaniem
Zasmakuj Kuchni