Smaczniutkie warzywa dla każdego kto lubi dania bez mięsa:) SKŁADNIKI Cukinia ziemniaki-bataty papryka pieczarki przyprawy: sól, pieprz, kurkuma,czosnek niedźwiedzi masło i olej kokosowy Kroimy wszystkie warzywa i posypujemy solą i pieprzem. Pozostawiamy ok 20 minut aby warzywa wypuściły wodę i zamarynowały się. Po tym czasie na rozgrzanej patelni układamy po kolei warzywa i smażymy. Cukinię zrobiłam
harrisaSkładniki (na 3-4 porcje): 1 kg malinowych pomidorów ząbek czosnku cebula 1 litr bulionu 250 ml różowego wina sól, pieprz 1/2 cukinii oliwa z oliwek do smażenia świeża bazylia i natka pietruszki dodatki: natka pietruszki, brązowy ryż, drobno posiekany pomidor malinowy pozbawiony skórki, doprawiony oliwą z oliwek oraz solą(...)pieprzem Pomidory pozbawiam skórki i kroję. W dużym garnku rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej czosnek oraz cebulę. Dodaję posiekaną niedbale cukinię oraz pomidory. Całość smażę 3-4 minuty. Wlewam wino, które redukuję o połowę. Wlewam bulion i gotuję zupę jeszcze 10 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję posiekane świeże zioła. Miksuję zupę na gładki krem
Mango PapajaWARZYWAMI Składniki na 4 porcje : 2 polędwiczki z dorsza 50g orzechów piniowych 25g parmezanu pęczek bazylii łyżka oliwy sól, świeżo mielony pieprz do smaku 160g kaszy pęczak 1/2 cukinii 1 marchewka kawałek selera korzeniowego świeże oregano łyżka oliwy Surówka: 2 marchewki i 2 małe jabłka starte na tarce i wymieszane Dorsza umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, polędwiczki pokroić na prostokątne(...)także ugotowany na parze. W czasie, gdy ryba się gotuje, przygotować kaszę. Odsypać z opakowania 160g kaszy pęczak, zalać 320ml wrzątku, dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, wykroić wewnętrzną miękką część zawierającą pestki i pokroić miąższ wraz ze skórką w niewielką kostkę. Marchewkę i korzeń selera obrać i również pokroić w kostkę
Dietologostrej papryki 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżeczka curry 2 ząbki czosnku (starte na tareczce) 7 goździków utłuczonych w moździerzu sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cukinię myjemy, kroimy wraz ze skórką w dużą kostkę, zasypujemy solą niejodowaną (1-2 łyżki) i odstawiamy, najlepiej na noc, aby puściła sok. Krok 2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne - kroimy(...)kostkę. Krok 3. Cebulę obieramy - siekamy (niezbyt drobno). Krok 4. Wszystkie przygotowane warzywa, wraz z osączoną cukinią, wkładamy do dużego garnka. Krok 5. Zagotowujemy ocet z cukrem - gorącym roztworem zalewamy warzywa, całość gotujemy przez 20 minut. Krok 6. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pozostałe przyprawy, mieszamy i gotujemy przez kolejne 10 minut na niewielkim ogniu, ewentualnie doprawiamy do smaku
Moja Książka KucharskaMagdy Gessler 1 kg fileta z dorsza 0,5 kg marchewki 0,5 kg selera 1 kg pieczonej papryki czerwonej 1 kg cytryny wino biale niesłodkie (dałam półwytrawne) cukinia bakłażan 1 kg cebuli 2 kg pomidorów lub 2 puszki pelati i słoik pasty pomidorowej mąka do panierowania ryby sól, pieprz, kumin, kolendra Rybę pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem(...)rumiano. W większym garnku usmażyć cebulkę, gdy zmięknie dodać pokrojoną w paski marchewkę, seler i pietruszkę, poddusić aż nieco zmięknie, doprawić solą, pieprzem i kuminem. Dodać pokrojoną w plasterki cukinię, paprykę i bakłażana, chwilkę poddusić z warzywami po czym dodać wyciśnięty sok z cytryn. Przygotować sos pomidorowy: świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki i podgotować z winem
Pieguskowa Kuchniaomączonym blacie lub rozklepać dłonią na pożądaną wielkość. Piekarnik rozgrzać do 240 stopni , placki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do wypieków. SALSA POMIDOROWA 1 duży mięsisty pomidor mała cienka cukinia pół czerwonej cebuli ząbek czosnku sól, pieprz do smaku łyżka oliwy DODATKOWO garść świeżej mięty do posypania wierzchu 4 łyżki greckiego jogurtu (lekko posolić, popieprzyć, można dodać ulubione posiekane zioła(...)Pomidor i cukinię pokroić w kostkę, cebulę w piórka, czosnek posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać oliwę i odstawić do „przegryzienia” na 15 minut. Po tym czasie rozwałkowane podpłomyki posmarować jogurtem i ułożyć odstane dodatki. Wsunąć do nagrzanego pieca i zapiekać 10 minut. Jeśli ktoś nie trawi ciepłych pomidorów może podpłomyk upiec
Pieguskowa KuchniaRewelacyjna zupa krem którą szybko przygotujemy w sezonie świeżej fasolki i cukinii, swój smak zawdzięcza świeżym listkom mięty i szynki parmeńskiej. Niebanalnie i bardzo smacznie! Składniki: 1 cukinia 25 dag fasolki szparagowej zielonej 3 ziemniaki 1/2 pora 1 cebula 1 ząbek czosnku 6 listków świeżej mięty 10 dag szynki parmeńskiej 10 dag serka topionego śmietankowego 2 łyżki masła sól ziołowa
Wanilia i KardamonBEZGLUTENOWO SKŁADNIKI Pokrojona w kostkę pierś z kurczaka 100 g pokrojonego wędzonego boczku 1/3 paczki makaronu ryżowego 1 mała cukinia 1 cebula olej kokosowy do smażenia Do zamarynowania fileta: sól, pieprz, czosnek, kminek zmielony, cząber, kurkuma Fileta najlepiej zamarynować na noc, ale jeżeli nie mamy takiej możliwości to przynajmniej 1-2 godziny przed smażeniem. Do dużego rondla wrzucamy na rozgrzany(...)olej i boczek pokrojonego fileta, po chwili dodajemy drobno pokrojoną cebulę i mieszając obsmażamy. W tym czasie zalewamy wrzątkiem makaron i go solimy, odstawiamy. Pokrojoną cukinię dodajemy do rondla z kurczakiem i jeszcze chwilę dusimy. Gdy wszystkie składniki są miękkie sprawdzamy czy nie trzeba doprawić i teraz można dodać cząbru i soli. Makaron odcedzamy kroimy na małe kawałki, dodajemy
harrisagryczanej – idealna! Nie poczują! Składniki na oko! Pamiętacie przepis na nadziewaną paprykę? Został mi farsz z tego dania i tak powstała ta pyszna zapiekanka. Składniki utarta na dużych oczkach cukinia woreczek lub dwa kaszy gryczanej ugotowanej na sypko 500 g mięsa mielonego oscypki – wędzone i naturalne oliwa z oliwek łyżka lub dwie śmietany 30 % sól i pieprz do smaku(...)jaja garść łuskanego słonecznika Mięso mielone podduś na odrobinie oliwy z oliwek. Przełóż do miski. Ugotowaną i zimną kaszę gryczaną wsyp do mięsa, dodaj startą cukinię. Wymieszaj , dosmacz solą i pieprzem. Trzeba uważać na sól, gdyż oscypki są słone. Zetrzyj oscypki na dużych oczkach. Dołóż do całości, wymieszaj. Dosmacz przyprawami jakie lubisz. Jajka zmiksuj ze śmietaną , wlej do farszu.Wymieszaj. Przełóż
Z Kuchni Do KuchniSKŁADNIKI: 2 cebule 3 papryki 6-8 pomidorów 3-4 małe cukinie 2 laski kiełbasy (u mnie toruńska) olej przyprawa do leczo sól pieprz WYKONANIE: Do garnka wlać olej podsmażyć cebule pokrojoną w kostkę, dodać kiełbasę(też w kostkę)i chwile razem dusić po czym dodać cukinie i paprykę (w kostkę). Jak wszystko zmięknie dodać pomidory. Można dodać odrobinę koncentratu
Dziś Ja gotujeZapraszam serdecznie na smacznie placuszki. Zostały one upieczone w piekarniku więc są dietetyczne. Polecam na ciepły obiad. Składniki: pół małej cukinii ½ szkl ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżka mąki 1 jajko 1 mały ząbek czosnku Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i odsączamy z nadmiaru płynu. Następnie dodajemy kaszę jaglaną, mąkę, jajko, obrany
słodkie i nie tylko historie kulinarnepowinna być rozumiana pisałem w poście: Czym jest dieta? Składniki: 200g kaszy bulgur 3 papryki (czerwona, żółta, zielona) 1-2 papryki chili 5 pomidorów 1 duża cebula 1 cukinia średniej wielkości 2 ząbki czosnku świeże zioła (bazylia, oregano) sól pieprz Przygotowanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pomidory oparzamy i obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w kostkę(...)trochę tłuszczu, przykrywamy pokrywką i zaczynamy dusić od czasu do czasu mieszając. Dokładamy pokrojone wszystkie papryki i dalej dusimy. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, a na samym końcu wkładamy pokrojoną cukinie. Gdy warzywa są już miękkie przyprawiamy świeżymi ziołami, solą, pieprzem i przeciśnięty przez praskę czosnek.Chwilę dusimy i zestawiamy z ognia. Podajemy z ugotowaną wcześniej kaszą. Smacznego :) P.S. Od dawna
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSezon na cukinie jeszcze trwa więc dziś będzie smażona w talarkach.Każdy taką lubi więc zachęcam do zrobienia. Składniki: cukinia 2 szt( takie mniejsze) brokuł 1 szt młode ziemniaczki 1 k Dodatkowo: bułka tarta jajka 2 szt sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki obieramy kroimy w łódeczki i gotujemy w osolonej wodzie jakieś 35 minut od zagotowania.Cukini
Różowa kuchniaprzechowywać w lodówce do kilku dni. Smakuje na ciepło i na zimno.Dla tych, którzy nie lubią kaszy gryczanej – idealna! Nie poczują! Składniki na oko! Składniki utarta na dużych oczkach cukinia woreczek lub dwa kaszy gryczanej ugotowanej na sypko 500 g mięsa mielonego oscypki – wędzone i naturalne oliwa z oliwek papryka igołomska, ile chcecie. Może to być również inna papryka sól(...)zapiekania trochę suchego oregano i świeże listki bazylii Mięso mielone podduś na odrobinie oliwy z oliwek. Przełóż do miski. Ugotowaną i zimną kaszę gryczaną wsyp do mięsa, dodaj startą cukinię. Wymieszaj , dosmacz solą i pieprzem. Trzeba uważać na sól, gdyż oscypki są słone. Zetrzyj oscypki na dużych oczkach. Dołóż do całości, wymieszaj. Dosmacz przyprawami jakie lubisz. Nadziewaj pozbawione gniazd nasiennych
Z Kuchni Do Kuchniciasto: 100 g mąki pszennej 50 g masła 1 płaska łyżeczka soli 2-3 łyżki zimnej wody nadzienie: 30 dkg kurek 1 cebula 2-3 pomidory 6-8 kwiatów cukinii 4 jajka … Czytaj dalej Tarta kurkowa z kwiatami cukinii
czarrna od kuchni