cukinia - 19036 przepisów (strona:707/1270)

Najlepsze 6 książek z pomysłami na drugie śniadanie i lunch do pracy 223

puszki czy z soczewicy i zielonego curry, sałatka z ciecierzycy i fasoli Jaś. Na deser możemy sobie spakować herbaciane ciasto z wiśniami, holenderski deser z rabarbarem, czekoladowe muffiny z cukinią i sernik w słoiku. Mocną stroną tej książki są ładne ilustracje. Z ładną zastawą, eleganckimi lunchboxami, z dobrej jakości zdjęciami. Przecież nie trzeba pakować dania w brzydki plastikowy pojemnik(...)Mamy mieć dobry plan tego, co będziemy jeść, ale też pozwolić sobie na improwizowanie. Co bym ugotowała z pierwszej części książki? Uwielbiam kiszonki, więc zrobię pikle z dyni i cukinii. Dobrze wyglądają: polenta z młodymi marchewkami, puree z bobu, francuska sałatka z zielonej soczewicy, prowansalski tian, tagine ze szpinakiem, grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia po prowansalsku

Ugotowane pozamiatane
Makaron z mięsem mielonym i warzywami 195

jedzenia, bo organizm ma cały czas paliwo, żeby funkcjonować. Składniki na 1 porcję: 70g dowolnego makaronu (u mnie pełnoziarniste penne) 100-150g mięsa mielonego (u mnie z szynki) ½ cukinii Kilka pieczarek Garść świeżego szpinaku (możecie użyć poza sezonem mrożony) 1 większy ząbek czosnku lub 2 mniejsze 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek Ulubione zioła – u mnie(...)Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na nim mięso wraz solą i pieprzem.  Czosnek obrać z łupinki i posiekać. Cukinie pokroić w grubą kostkę, a pieczarki w plasterki lub inne kawałki. Jeżeli macie duże liście szpinaku to również pokrójcie je na mniejsze części. Na patelnię (do mięsa) wrzucić czosnek wraz

Fabryka pomysłów
Karkówka z cukinią 222

Takie danie można śmiało podać na rodzinny obiad , z pewnością goście będą zachwyceni smakiem , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki  8 plastrów karkówki bez kości  1 średnia cukinia  1 średnia marchewka  1 pietruszka  średnia pora ( biała część )  1 łyżka warzywka  sól  pieprz bały  1 łyżka masła ziołowego  2 listki laurowe(...)kolorowego pieprzu  Wykonanie  Do garnka rozgrzewam masło i podsmażam plastry mięsa na złoty kolor , następnie kiedy mięso mam już podsmażone , dodaję pokrojoną naszą marchew w kostkę , pietruszkę , cukinie , oraz porę , podsmażam wszystko razem około 10 minut , po czym zalewam wodą do zakrycia całego mięsa , dodaję ziarna pieprzu , listek laurowy, warzywko  i gotuję na małym ogniu do momentu

Mój Smak
DOMOWY SOS SLODKO - KWASNY 132

przyprawy do spaghetti 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa (ewentualnie) sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cukinię myjemy, kroimy wraz ze skórką w dużą kostkę, zasypujemy solą niejodowaną (1-2 łyżki) i odstawiamy, najlepiej na noc, aby puściła sok. Krok 2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne - kroimy(...)kostkę. Krok 3. Cebulę obieramy -  siekamy (niezbyt drobno). Krok 4. Wszystkie przygotowane warzywa, wraz z osączoną cukinią, wkładamy do dużego garnka. Krok 5. Zagotowujemy ocet z cukrem - gorącym roztworem zalewamy warzywa, całość gotujemy przez 20 minut. Krok 6. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pozostałe przyprawy, mieszamy i gotujemy przez kolejne 10 minut na niewielkim ogniu . Gorący sos nakładamy

Moja Książka Kucharska
Zielony wegaski krem do pieczywa, kaszy, makaronu 221

płatki migdałowe. ps. W lodówce wytrzyma około 5 dni, dłużej nie jestem pewna bo po 3 już wszystko zjadłam. Składniki: 1 ugotowany brokuł 300 g świeżego szpinaku 2-3 cukinie (około 300 g w sumie) 30 g pestek dyni (do kupienia na przykład tu ) łyżeczka ziaren zielonego pieprzu łyżeczka soli szczypta kurkumy Przygotowanie: Zacznij od podprażenia na suchej patelni pestek(...)warzywa nie zbrązowiały, tylko cały czas zachowywały swój piękny zielony kolor, a w międzyczasie odparował nadmiar wody. Do dużej miski przełóż ugotowanego brokuła podzielonego na różyczki, podsmażony szpinak z cukinią, sól i kurkumę (oraz pestki i pieprz jeżeli nie masz moździerza). Wszystko zblenduj i gotowe! A jeżeli masz moździerz, to dodaj utarte pestki i pieprz na samym końcu i tylko

greenscarf
Francuskie tartaletki z porem i serem pleśniowym 205

jakiś czas, można sobie na taki „grzech” pozwolić, dodatek białego wytrawnego wina do duszonego pora doskonale podkręciło smak farszu. Składniki: 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego Farsz: 1 średni por ½ cukinii 15 dag wędzonego lub pieczonego fileta z kurczaka 10 dag  sera pleśniowego Bavaria Blu mini 50 ml wytrawnego białego wina 1 płaska łyżka klarowanego masła 1 cebula dymka(...)szczypiorem Ziarna sezamu do posypania Rozkłócone jajko do posmarowania Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Farsz: Por kroimy na pół krążki, cukinię w kostkę, na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa, szklimy pod przykryciem, wlewamy wino podsmażamy  chwilę aż por zmięknie a wino odparuje, dodajemy pokrojonego w kostkę wędzonego  kurczaka. Mieszamy zestawiamy z ognia

Wanilia i Kardamon
Warzywny zawijaniec w kremowym sosie z grillowaną papryką 224

domu w dowolnej proporcji.  Będziesz potrzebować 10 zawijańców Makaron lasagne - 10 platów Serek Arla Apetina grillowana papryka i oliwki Serek Arla Apetina z suszonymi pomidorami farsz warzywny  cukinia - 1 mała papryka - 1 mała pieczarki - 5 szt(większe) cebula - 1 mała czosnek - 2 ząbki świeże zioła rozmaryn/bazylia jarmuż - garść świeżych liści oliwa koncentrat pomidorowy - 1 łyżka sól/pieprz/bazylia/papryka suszona(...)możesz zawijanca zawinąć w plaster szynki parmeńskiej lub plaster boczku. Etap I - Farsz wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. Podsmaż w kolejności cebula, czosnek, gdy się przyrumieni dodaj paprykę, cukinię,pieczarki oraz liście jarmużu. Chwilę podsmaż, dodaj łyżeczkę koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku. Etap II - Makaron Płaty makaronu ugotuj aldente (tak aby swobodnie można było zwinąć je w rulon) uważaj

Wylizany Rondel
Wiosenna patelnia z kurczakiem, tortellini i Apetina 198

twierdzę, że mój eksperyment smakuje bardzo dobrze! Składniki na 2 porcje: 30 dag mięsa z udek kurczaka bez skóry 15 dag kolorowego  tortellini z szynką prosciutto 1 mała cukinia 2 cebule dymki ze szczypiorem 1 opakowanie serka Apetina  Pesto i Rukola 4 suszone pomidory w zalewie olejowej 2 łyżki oleju Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz(...)podlewam, dwoma łyżkami oleju, doprawiam sola i pieprzem, duszę do miękkości pod przykryciem w trakcie dodaję posiekaną dymkę bez szczypioru, duszę pięć minut, następnie dorzucam pokrojoną w pół plasterki cukinię i osączone z zalewy pokrojone w kostkę pomidory oraz cały  serek, mieszam, czekam aż zabulgocze, dodaję ugotowany makaron, ewentualnie doprawiam jeszcze do smaku, mieszam, posypuję szczypiorem z dymki

Wanilia i Kardamon
Leczo - przepis na 3 in 1 179

Składniki: 3 papryki (czerwona, żółta, zielona) 1-2 papryki chili 5-6 pomidorów 2 marchewki 1 cebula 1 cukinia średniej wielkości 1-2 ząbki czosnku świeże zioła (bazylia, oregano) sól  pieprz Przygotowanie:   Pomidory oparzamy i obieramy ze skórki. Marchewkę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię lub do garnka, dodajemy tłuszcz, przykrywamy pokrywką i zaczynamy dusić od czasu(...)czasu mieszając. Dokładamy pokrojoną w kostkę cebule, także wszystkie papryki kroimy w kostkę i dorzucamy do marchewki i dalej dusimy. Dodajemy pokrojone pomidory, a na samym końcu wkładamy pokrojoną cukinie. Gdy warzywa są już miękkie przyprawiamy świeżymi ziołami, solą i pieprzem i przeciśnięty przez praskę czosnek. Warto pamiętać, że czosnek nie może być duszony dłużej niż 20 minut bo traci

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
ZAPIEKANKA Z KASZĄ PĘCZAK I WARZYWAMI 179

mięsisty", nie zmienia smaku, zapachu dań.  Jest bardzo zdrowa. Powinni ją jeść zarówno dorośli jak i dzieci.  SKŁADNIKI: 2 torebki kaszy pęczak 1 pęczek natki pietruszki 1 cukinia 1 por 1 /2 puszka kukurydzy 150 ml przecieru pomidorowego 1 kulka mozzarelli olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia  Przyprawy: 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego(...)granulowanego Sól i pieprz do smaku 1 łyżka sosu sojowego ciemnego PRZYGOTOWANIE: Cukinie i pora myję, kroję w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewam oleju rzepakowy lub kokosowy, przekładam warzywa, dodaję kukurydzę oraz drobno posiekaną natkę. Duszę ok 2-3 minutt a następnie dodaję przecier pomidorowy, doprawiam i duszę jeszcze ok 3 min. Miedzyczasie przygotowuję kaszę pęczak tak jak w instrukcji

Gotowanie Patki
Kanapka z pieczonym łososiem i grillowaną cukinią 179

Jeśli po obiedzie zostanie Wam upieczony łosoś, to możecie go wykorzystać np. w kanapkach. Proponuję „Kanapkę z pieczonym łososiem i grillowaną cukinią” ze śmietankowym serkiem, z pomidorami suszonymi i chrzanem. Taką kanapkę możecie zabrać również do pracy lub szkoły. http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/03/d402-kanapka-z-grillowanych-lososiem-cukinia2-1170x874.jpg The post Kanapka z pieczonym łososiem i grillowaną cukinią appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Lekki, delikatny i dietetyczny gulasz drobiowy 267

zdrowy, niskokaloryczny obiad z kurczakiem w roli głównej. To taka podróbka gulaszu z wieprzowiny - zdrowsza, lżejsza a niektórzy sądzą nawet, że smaczniejsza:).  500g filetów z kurczaka 1 duża cukinia 2 papryki czerwone 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz 2 łyżki oleju(...)Filet, paprykę, cukinię, cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy filety do zarumienienia. Dodajemy wszystkie warzywa, podsmażamy około 10 minut, Wlewamy 200 ml wody, dusimy pod przykryciem przez około 30 minut, aż warzywa zaczną się rozpadać. 3. Pod koniec dodajemy koncentrat i przyprawy. Podajemy np. z kaszą

Szefowa kuchni
Filet z kurczaka z warzywami 307

zaczynamy... :) Kurczak z warzywami: Składniki: 3 połówki fileta z kurczaka  2 papryki czerwone (ja dałam jedną czerwoną, jedną żółtą, żeby było bardziej kolorowo :) ) 3-4 marchewki  1 cukinia 1 mała puszka kukurydzy 1 cebula 500 ml bulionu warzywnego ( jeśli nie macie możecie opcjonalnie rozpuścić 1 kostkę rosołową/warzywną w 500 ml gorącej wody) 1 łyżeczka oleju ryż(...)papryką. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy na łyżeczce oliwy kurczaka, czosnek i cebulę. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Paprykę kroimy w paseczki, a cukinię w półplasterki lub kostkę. Gdy kurczak się podsmaży, dodajemy warzywa i smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy przyprawy i zalewamy wszystko bulionem. Dusimy około 15 minut. Danie podajemy z ryżem

Gotuj z Mąką
Makaron w doborowym towarzystwie 137

idealnym rozwiązaniem na pyszne i szybkie danie. Z dodatkiem warzyw, jeszcze pyszniej smakuje ;) Składniki 400 g ulubionego makaronu 200 g brokułu 2 łyżki oleju 1 mała cebula 1/2 małej cukinii 1 kalarepka 300 g filetu z kurczaka 250 ml słodkiej śmietany 1 łyżeczka ziół prowansalskich natka pietruszki sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron(...)blanszujemy w osolonym wrzątku. W rondlu rozgrzewamy olej, lekko szklimy cebulę, dodajemy pokrojone w kostkę filety, pokrojoną kalarepę i smażymy kilka minut. Następnie dolewamy śmietankę, dodajemy pokrojoną w paski cukinię oraz zioła. Dusimy pod przykryciem przez 10 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu dodajemy makaron i brokuły. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką. /* Style

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania