cukinia - 18701 przepisów (strona:713/1247)

Makaron z cukinią i pieczarkami 119

ochoty stać całe południe w kuchni. Aby danie było lżejsze użyłam jogurtu greckiego zamiast śmietany. Ale równie dobrze można danie to zrobić ze śmietaną. Składniki ćwiartka cukinii 4 pieczarki suszona papryczka chili garść tartego parmezanu 1 łyżeczka rozrobionej w wodzie skrobi kukurydzianej 1 łyżka jogurtu greckiego trochę natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gotujemy makaron spaghetti. Cukinię i pieczarki kroimy

Delusional Trine
DIETA DR DĄBROWSKIEJ - DALSZY CIAG PRZEPISÓW 24862

selera naciowego 1 pomidor 1 jabłko Seler pokroić w cieniutkie plasterki,obrane jabłko w kostkę,pomidor w paseczki. Całość skropić cytryną,posypać pieprzem, szczyptą soli. 2. Leczo:   1 cukinia 2 papryki 1 duża cebula Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni,dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię - podlać wodą,przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniu.Pod koniec

Niespełnione zdolności kulinarne
Pieczone warzywa śródziemnomorskie 118

postaci gęstej, kremowej zupy z grzankami. Pieczone warzywa warto podać z ulubionym makaronem lub pieczonym mięsem. Pomysłów jest sporo, czas na przedstawienie przepisu. Pieczone warzywa śródziemnomorskie Składniki: 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki 1 marchewka 2 ziemniaki 3 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego tymianku 2 łyżki oleju sól do smaku Przygotowanie: Umyte warzywa osuszamy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy ząbki(...)czosnku. Cukinię i bakłażana kroimy na plastry, a te następnie na cztery części. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, a obraną marchew i ziemniaki na grubsze plasterki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy olejem. W dłoniach rozcieramy suszony tymianek i posypujemy wszystkie warzywa. Doprawiamy sola do smaku. Mieszamy starannie. Pieczemy przez 30 minut w temp

Moja smaczna kuchnia
Filety z kurczaka w parmezanowej panierce, pieczone w piekarniku 185

oliwy z oliwek (może być smakowa, np. bazyliowa) 2/3 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki tartego parmezanu 2 duże pomidory czerwona cebula 1/2 kulki mozzarelli świeża bazylia do posypania 2 cukinie sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Filety umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż, żeby otrzymać 4 porcje. Jeżeli są zbyt grube,rozbijamy tłuczkiem na ok. 0,5 cm.. Solimy(...)minut. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, odsączamy z nadmiaru soku, łączymy z drobno posiekaną cebulą. Pomidory nakładamy na filety, posypujemy kosteczkami mozzarelli, wkładamy do piekarnika, na kolejne 5 minut. Cukinię pokroić obieraczką do julienne i wrzucić na 1/2 minuty na wrzątek, odcedzić, doprawić łyżeczką oliwy, solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. DO PODANIA: kasza kuskus, kasza jaglana, komosa ryżowa

Kopystką po garach
Warzywa z ryżem z patelni 94

sycące – nic więcej nie potrzeba. W zeszłym tygodniu też zrobiłam, ale bez zdjęć. Mężowi smakowało, to przygotowałam jeszcze raz. Do przygotowania potrzebujemy (ok 4 porcji): 1 średniej wielkości cukinię 2 małe czerwone cebule 400 g pieczarek 1 średniego bakłażana sól, pieprz ok 200 g kurczaka 600 ml bulionu warzywnego (2 kubki) ok 200 g ryżu (1 kubek) świeżą pietruszkę(...)trochę, do dekoracji i dla smaku) Bakłażana kroimy w kostkę, solimy – przenosimy do miski, solimy i odstawiamy na bok. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, cebulę, cukinię i podsmażamy (ja zrobiłam to bez tłuszczu na patelni teflonowej). Po chwili dorzucamy opłukanego bakłażana i podsmażamy ok 15 minut. Dodajemy ryż, zalewamy bulionem i gotujemy aż cały płyn się wchłonie

Szybko Tanio Smacznie
Złociste skrzydełka z pomidorowym ryżem 159

ząbki czosnku 3 łyżki płynnego miodu sok z połówki cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki dodatki 2 woreczki ryżu, u mnie brązowy ryż długoziarnisty Kuchnialidla.pl 250 ml przecieru pomidorowego cukinia w zalewie gyros Przygotować marynatę do skrzydełek. Do miski wlać olej, marynatę teriyaki, sok z cytryny i miód. Dodać słodką paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Skrzydełka(...)Ryż ugotować. Na rozgrzaną patelnię wlać przecier,  doprawić do smaku solą i cukrem jeśli potrzeba. Dodać ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. Upieczone skrzydełka podałam z pomidorowym ryżem i cukinią w zalewie gyros

Monia miesza i gotuje
Ryba z ananasem 144

Składniki: 1 kg fileta z mintaja (może być inna ryba ) 4 plastry ananasa z puszki  4 cebule 2 małe cukinie 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka pasty pomidorowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia sól do smaku Wykonanie: Filet z ryby kroimy w kawałki 4 cm solimy, obtaczamy w połączonych dwóch rodzajach mąki. Kawałki(...)ryby smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.Usmażoną rybę wykładamy na ręcznik papierowy. Z patelni po smażonej rybie zlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i cukinię. Dusimy na wolnym ogniu podlewając sokiem z ananasa. Pod koniec duszenia, przyprawiamy pieprzem cytrynowym i pastą pomidorową, chwilkę dusimy jeszcze. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ananas, dokładnie mieszamy. W szklanym naczyniu układamy

kgwjanczewo
Placki warzywne z kabanosami 151

olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Ciasto na placki: Cebulę i ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach, delikatnie odciskamy z nadmiaru wody (można przygotować w malakserze).  Marchew i cukinię również trzemy, ale na cienkie paski.  Do ziemniaków dodajemy, marchew z cukinią, płatki owsiane, jajko, sól, pieprz, koperek, mąkę i wszystko razem mieszamy. Kabanosy kroimy na plasterki i dodajemy

Moniki Smakołyki
DIETETYCZNE PULPETY Z DORSZA 180

surówką.  Danie zaliczam do bardzo smacznych.  SKŁADNIKI :  500 -600 g filetów z dorsza sól, pieprz do smaku  1/2 czerwonej papryki natka pietruszki koperek 1 mała cukinia 2 jajka 4 kromki chleba tostowego por, biała część odrobina oleju(...)temperaturze 180 % C. Rybę po upieczeniu studzimy i rozdrabniamy widelcem.  Do dużej miski przekładamy rozdrobnione mięso dorsza, dodajemy jajka, pokrojone w kostkę-  chleb tostowy, paprykę, por, cukinię, posiekany koperek i natkę pietruszki. Wszystko dobrze mieszamy i lekko ugniatamy. Odstawiamy na 20 minut.  Z masy formujemy małe pulpety które dobrze dociskamy w dłoni aby się nie rozpadły. Obtaczamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Zapiekanka z tortellini i kurczaka 274

które znajdą się w każdej kuchni można wyczarować coś pysznego, polecam bo jest godna uwagi. Składniki: 25 dag kolorowego tortellini 40 dag fileta z kurczaka 25 dag świeżych pieczarek ½ cukinii 1 mała puszka groszku 1 średni por 200 ml słodkiej 18% śmietanki 15 dag sera żółtego najlepszy jest cheddar-może być też gouda 4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia(...)oraz przyprawą do kurczaka podsmażyć na rozgrzanym oleju na głębokiej patelni .  Por umyć pokroić na pół krążki, pieczarki na plasterki, dodać do mięsa , razem z pokrojoną na kawałki cukinią, poddusić do miękkości, wlać śmietankę i dusić do momentu  aż zacznie gęstnieć, dodać do makaronu, razem z osączonym z zalewy groszkiem, wymieszać. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia, posypać startym serem

Wanilia i Kardamon
Akademia Kulinarna GoCook  i przepis na najlepszą zupę minestrone 183

wędzonego boczku w kawałku pokrojonego w kostkę papryczka chili 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę pół selera pokrojonego w kostkę marchewka pokrojona w kostkę 2 litry bulionu cukinia pokrojona w kostkę pół kapusty włoskiej poszatkowanej na cienkie paseczki kilka łodyg selera naciowego małe opakowanie mrożonej fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki ok 1,5 cm opakowanie makaronu w kształcie małych muszelek(...)przygotować zupę minestrone? W dużym garnku podgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę z boczkiem, chili i czosnkiem. Następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę i selera. Mieszamy i zalewamy bulionem. Po 10 minutach dodajemy cukinię, fasolkę, seler naciowy i kapustę. Po kolejnych kilku minutach dodajemy makaron, pomidory i doprawiamy pieprzem i solą. Podajemy kiedy makaron i warzywa są lekko twarde. Dekorujemy listkami bazylii i selera

Ugotowane pozamiatane
Zupa z kukurydzy z dodatkiem mleczka kokosowego 150

zrobienia pysznej zupy z dodatkiem mleczka kokosowego. Inspiracją do ugotowania zupy był dla mnie przepis znaleziony u pieprz czy wanilia. Zupa z kukurydzy z dodatkiem mleczka kokosowego Składniki: 1 cukinia lub patison (ja dałam ostatnio dynię bo nie miałam nic innego) 3 świeże kukurydze 1 cebula 1 papryka czerwona 3 łyżki czerwonej soczewicy 1-2  łyżeczek czerwonej pasty curry(...)kokosowego 2  łyżki oliwy sól morska,  pieprz 3 łyżki posiekanych listków kolendry Przygotowanie: Na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać pastę curry, wymieszać a następnie dodać soczewicę, patisona, cukinię lub dynię oraz paprykę pokrojone w kostkę. Wymieszać i chwilę podusić. Dodać ziarna kukurydzy * i wlać bulion. Gotować około 15-20 minut a następnie wlać całą zawartość puszki z mleczkiem

Moja Mama Gotuje
Zapiekanka kolorowy misz -masz 228

tylko mogło być w lodówce, kolorowa, pożywna i apetyczna, łatwa do zrobienia, dla wielbicieli warzyw i makaronów, to propozycja na smaczny obiad. Składniki: 30 dag makaronu świderki 1 mała cukinia ½ pora 4-5 sztuk pieczarek Kilka różyczek brokułu 1 czerwona papryka 4 sztuki suszonych pomidorów w zalewie olejowej 20 dag dowolnej wędliny 3 łyżki klarowanego masła 1 kulka sera mozzarella(...)słodkiej 12% śmietany Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Jak wykonać ?  Makaron ugotować al’ dente w osolonym wrzątku, odcedzić.  Różyczki brokułu zblanszować , odcedzić. Pieczarki, cukinię, por, pokroić w kostkę lub plasterki , tak samo wędlinę , na patelni rozgrzać masło, dodać warzywa z wędliną dusić do miękkości , doprawić w trakcie solą oraz pieprzem, gotowe miękkie warzywa, wymieszać

Wanilia i Kardamon
Sajgonki z warzywami 130

warzywne sajgonki, które świetnie sprawdzą się jako imprezowa przystawka. Do przygotowania porcji ok. 20-25 sajgonek potrzebujemy: - papier ryżowy (25 sztuk) - 2 marchewki - 2 kalarepy - 2 papryki - 1 cukinię - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki sosu ostrygowego - 1-2 łyżeczki cukru - 3 łyżki oleju sezamowego - pieprz do smaku - kupny słodki sos chili - dodatkowo olej(...)smażenia sajgonek - miskę z letnią wodą 1. Marchewkę i cukinię kroimy w cienkie plasterki najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. 2. Kalarepę i paprykę kroimy w cienkie paski. 3. Na rozgrzanym oleju sezamowym przez minutę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy warzywa. 4. Całość podsmażamy do czasu, aż warzywa zmiękną (ok. 15-20 min). 5. Usmażony farsz

Bez Cebuli
Podpłomyki z oregano 139

warzywnych. Najlepsze są oczywiście jeszcze gorące i chrupiące! Na blogu znajdziesz także inne przepisy na pieczywo z patelni: Pizza na podpłomyku z pesto z rucoli Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Podpłomyk z jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem i parmezanem Flatbread z patelni Proziaki Flatbread z masłem cukiniowo

Moja smaczna kuchnia