cukinia - 18701 przepisów (strona:713/1247)

ZUPA KREM Z BATATÓW 239

żelazo, potas, jod, chlor oraz magnez. Warto po nie sięgać. Można je serwować naprawdę na wiele sposobów, jednym z nich jest właśnie ta oto zupa. SKŁADNIKI : bataty – 4 sztuki cukinia – 1 sztuka czosnek – 2 ząbki marchewka – 1 sztuka korzeń pietruszki – 1 sztuka serek topiony lup typu philadelphia – 100 g skrzydełka z kurczaka – 4 sztuki sezam – kilka łyżek grzanki żółty(...)wyciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy będą gotowe wyciągnąć z garnka i zostawić do zupy na koniec. Marchewkę, pietruszkę i bataty obrać i pokroić w kostkę. Dodać do wywaru. Umytą cukinię potrzeć na tarce bez obierania i dorzucić do reszty. Jeśli jest za mało wody należy dolać tyle, żeby tylko przykryła warzywa. Doprawić przyprawami, dać kilka kropel tabasco. Gdy warzywa będą

kuchniabellissima.wordpress.com
Indyk z kaszą jaglaną, żurawiną i jabłkiem z masłem szałwiowym i migawki z miejsca dzieciństwa 116

porcje) 250g mięsa indyczego 150g kaszy jaglanej garść świeżej żurawiny 1 jabłko garść listków szałwii gałka muszkatołowa 1/2 ząbka czosnku sól, pieprz 2-3 łyzeczki masła klarowanego plastry cukinii do dekoracji Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy na sicie, wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Gotujemy ok.10 minut, dodajemy owoce żurawiny, dusimy całość jeszcze kilka minut. dodajemy soli, pieprzu i gałki muszkatołowej(...)klarowanym maśle na złoty kolor z ząbkiem czosnku i szczypta gałki. Na małej patelni równiez na klarowanym maśle podsmażamy plastry jabłka z listkami szałwii. Danie podajemy na plastrach cukinii, kaszę jaglaną wykładamy w formie kulek lub w dowolny sposób, przekładamy indyka oraz podsmażone jabłka i polewamy całość delikatnie masłem szałwiowym. Potrawa jest niezwykle aromatyczna i lekka! Smacznego!   Artykuł Indyk

Raj dla Podniebienia
Curry soczewicowe z kremem z bananów i gruszką 94

soczewicy 1/2 szklanki komosy ryżowej 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kolendry 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki czerownej papryki 1/3 łyżeczki przyprawy harissy (opcjonalnie) 1/2 cukinii 1 gruszka 1 puszka śmietanki kokosowej lub mleczka kokosowego 2 łyżeczki oleju kokosowego sól i pieprz do smaku krem bananowy 2 średnio dojrzałe banany 4 łyżki pulpy pomidorowej 1/2 ostrej(...)tymianek, gałkę, kolendrę, curry, paprykę, sól i pieprz. 4. Dodajemy plastry gruszki oraz krem bananowy. 5. Wlewamy śmietankę kokosową / mleczko kokosowe. 6. Na sam koniec dodajemy cieniutko pokrojone plastry cukinii i gotujemy przez kilka ostatnich minut. 7. Odgrzewany każdy następny raz smakuje jeszcze lepiej! 8. Smacznego! Nakarmcie tym daniem kogoś ważnego dla Was! Artykuł Curry soczewicowe z kremem z bananów

Raj dla Podniebienia
Chrupiąca, pieczona ryba z frytkami z cukini 178

czasu na gotowanie, ten przepis sprawdza się w 100%.  Rybka smakowała wyśmienicie. Danie w całości przygotowane przez męża.  Uwielbiam jak gotuje:-) Składniki: - 450g filetów z sandacza - 2 cukinie - 3/4 szklanki bułki tartej (użyliśmy bezglutenowej) - ser długo dojrzewający (użyliśmy Grana Padano - lidl) - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - suszone zioła: tymianek, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Czosnek obieramy, przeciskamy przez(...)Bułkę tartą mieszamy z starkowanym na małych oczkach serem. Rybę z  dwóch stron obtaczamy w bułce wymieszanej z serem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Cukinię myjemy i kroimy na cienkie paski grubości około 1,5 cm. Obtaczamy w bułce wymieszanej z serem i układamy na blaszce, Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni

Pan i Pani Smith w kuchni
Zupa z zielonych warzyw z pistacjami 133

chlorofilu i przeciwutleniaczy. Najlepiej jeść je na surowo, bo wtedy zachowują wszystkie swoje wartościowe składniki, a gotowane potrawy warto wzbogacać świeżą zieleniną, ziołami lub kiełkami. Składniki: 1 brokuł 1 cukinia 1 por 1 garść liści szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g mielonego mięsa 2 łyżki oleju 1,5 litra bulionu pistacje do dekoracji sól pieprz Przygotowanie: W garnku(...)część). Warzywa smażymy przez chwilę, często mieszając, po czym dodajemy mięso mielone i dalej smażymy mieszając. Po około 10 minutach dodajemy pozostałe składniki: pokrojony w małe kawałki brokuł i cukinię oraz liście szpinaku. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 10 minut. Zupę miksujemy na krem i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy posypaną posiekanymi pistacjami

Smakowity Blog Kulinarny
Szaszłyki wieprzowe z warzywami 177

łyżki natki pietruszki 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego rozmarynu Marynowane warzywa 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 bakłażan 2 cebule 2 łyżeczki prowansalskich ziół, suszonych 2 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy Pokrój mięso na szaszłykowe, równe kawałki (ok. 4 cm średnicy i grubości(...)wrzuć do miski. Dodaj sól, wszystkie przyprawy i zioła oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj, przykryj szczelnie i wstaw do lodówki na noc. Pokrój cukinię i bakłażan na plasterki 1 cm grubości. Posól i umieść na durszlaku przez 30 minut. Odciśnij warzywa z wody i przełóż do miski. Cebulę pokrój w ósemki, a paprykę na małe kawałki. Dodaj do reszty

codojedzenia
Błyskawiczny makaron z warzywami i cieciorką 103

sobie, wystarczy dodać kilka warzyw i przypraw a  z kieliszkiem białego wytrawnego wina stworzy duet idealny. Składniki na 3-4 porcje 25 dag makaronu świderki 1 cukinia ½ brokułu 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 puszka cieciorki gotowanej na parze 7-8 sztuk  pomidorków koktajlowych lub papryczkowych 100 ml dobrej jakości oliwy Pęczek świeżej bazylii Sól morska do smaku(...)mniejsze różyczki gotujemy all dente, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę, szklimy na lekko złocisty kolor, dodajemy pokrojoną w pół plastry cukinię, ugotowanego brokuła, oraz przekrojone na połówki pomidorki, całość mieszamy, podduszamy 3-4 minuty, dodajemy puszkę cieciorki wraz z zalewą, smażymy jeszcze minutę, dodajemy makaron, posypujemy posiekaną  bazylią, doprawiamy do smaku

Wanilia i Kardamon
Makaron soba z łososiem i warzywami 106

plus dla makaronu, dlatego często sięgam po niego. Makaron soba Składniki: na 4 porcje 225 g soba 500 g fileta z łososia 1 brokuł 200 g szparagów 1 zielona cukinia 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku pęczek kolendry mała puszka kukurydzy 2-3 łyżki jasnej soi 3 łyżki soku z limonki 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka oleju sezamowego ½ łyżeczki(...)wodzie, odcedź. Rozgrzej olej na patelni. Pokrój łososia w kostkę i zrumień. Może być lekko niedosmażony. Wyłóż na talerz i skrop sokiem z limonki. Podziel brokuł na różyczki. Pokrój cukinię i czosnek w plasterki, podziel szparagi. Na tej samej patelni usmaż warzywa, które powinny być lekko chrupiące. Dodaj rybę, pokrojoną kolendrę, soję, chili i soba. Smaż przez chwilę, aż ryba

codojedzenia
Szaszłyki drobiowe 131

spłonął żywcem;) na grillu. Tak więc my pierwsze tegoroczne szaszłyki mamy już za sobą, a Wy? Jeśli nie to do dzieła! Składniki:  500 gram fileta z kurczaka 1 cukinia 1 papryka 2 małe cebule 5 dużych pieczarek sól ziołowa, pieprz, oliwa dużo świeżych ziół, u mnie natka pietruszki, koperek, oregano i bazylia sos vinegret do warzyw słodka papryka(...)kroimy w kostkę średniej wielkości. Marynujemy w słodkiej papryce, ziołowej soli i curry, ilość przypraw zależy do Was i waszych upodobań smakowych. W podobne kawałki kroimy warzywa, ja pokroiłam cukinie w grube pół plastry, cebulę na 4  i oddzieliłam warstwy od siebie, pieczarki w grube plastry, a paprykę w ogromną kostkę;). Marynujemy wszystko w pieprzu, oliwie, ziołach i sosie

Życie zaczyna się w kuchni
Warzywa pieczone - idealny dodatek do obiadu :) 195

kurczakiem czy rybą. Smakują wszystkim, którzy mieli okazję je spróbować. Na rodzinny obiad wydają się idealne :)  Składniki (3-4 porcje): 2 duże ziemniaki 1 duży batat 1 średnia cukinia 1 średni bakłażan 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryk ostra/słodka Przygotowanie: Bakłażana przekrój wzdłuż, obsyp solą i pozostaw na ok. 15 minut. Następnie za pomocą papierowego(...)ręcznika zbierz powstałe krople, które nadałyby warzywu gorzki smak.  W międzyczasie obierz ziemniaki i batata. Pokrój w grubą kostkę. Cukinię pokrój w talarki. A gotowego bakłażana w ćwiartki.  Wszystkie warzywa przełóż miski, dodaj olej i przyprawy. Wymieszaj.  Wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 35 minut w 200*C. Piekarnik musi być mocno nagrzany

Zdrowie na języku :P
SZASZŁYKI NA GRILLA. SAŁATKA DO DAŃ Z GRILLA. 146

miodu - kilka gałązek rozmarynu - marynowany w oleju czosnek - mieszanka przypraw do mięsa na grilla - składniki wymieszaj w misce, przykryj folią i wstaw do lodówki na 2-3 godziny Ponadto: - cukinia cukinię kroimy na talarki, nadziewamy na szpadki, na przemiennie z mięsem Szaszłyki grillujemy na gorącej płycie. SAŁATKA DO DAŃ NA GRILLU: - garść jarmużu - 1/2 ogórka zielonego - 1 czerwona papryka dressing

SMYKWKUCHNI
Przekąski na ciepło i zimno – 16 najciekawszych pomysłów na imprezę. 10167

Przekąski na ciepło – oliwki w cieście francuskim Pasta łososiowa na krakersach – przekąska w sam raz na raz. Przekąski na zimno – łosoś na krakersach Mini pizze z cukinii – propozycja szczególnie na babską imprezę. Przekąska bardziej fit Fit przekąska na ciepło – mini pizza z cukinii Koreczki z mozzarellą – doskonałe na babską posiadówkę :). Fit przekąska bez wyrzutów

Mama z miasta
Frittata warzywna z czosnkiem niedźwiedzim 149

dania, nawet z samego rana ! Składniki: 5 jajek 1 biała cebula 1 czerwona papryka świeża 10 listków czosnku niedźwiedziego 1 mięsisty pomidor 1 szklanka startych ziemniaków 1 mała starta cukinia ½ puszki kukurydzy 5 dag żółtego sera sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić posiekaną cebulę. Następnie wrzucić posiekany czosnek, paprykę, pomidor(...)starte ziemniaki i cukinię. Dusić przez kilka minut, po czym dodać rozbełtane jajka wymieszane z startym żółtym serem i przyprawić do smaku. Smażyć na wolnym ogniu, podnosząc brzegi frittaty aby płynna masa spływała na dno patelni. Podawać po całkowitym ścięciu jajek

Tradycyjna Kuchnia
Szaszłyki drobiowe na grilla. 284

Delikatne mięso drobiowe dobrze przyprawione, w towarzystwie cukinii, papryki, cebuli i czosnku. Smakowite drobiowe szaszłyki mogą być delikatną kulinarną ozdobą każdego grilla,  bardzo łatwo się robi, a efekt jest niesamowity. Najpierw marynujemy mięso w soli, pieprzu, papryce, czosnku z dodatkiem oleju. Tak przygotowane wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny, można na cała noc. Następnie przygotowujemy paprykę, cebulę, cukinię

chleba naszego
Fusilli lunghi z sosem ze smażonych pomidorów, z warzywami po hiszpańsku 102

smażonych pomidorów oliwa extra virgin Sol&Mar opcjonalnie zielone oliwki-możecie dodać je do sosu lub podawać osobno-są przepyszne! Mieszanka warzyw na patelnię po hiszpańsku 1 mała cukinia ok.3 ząbków czosnku sól do smaku, u mnie różowa himalajska świeża bazylia tarty parmezan opcjonalnie szynka krojona Serrano lub kiełbasa Chorizo Na dużej patelni rozgrzej chlust oliwy z oliwek, wrzuć(...)gorący olej czosnek pokrojony w plasterki i szynkę Serrano lub kiełbasę Chorizo pokrojoną w kostkę. Smaż przez chwilę. Dodaj cukinię pokrojoną w cienkie większe plastry. Chwilę później wsyp warzywa po hiszpańsku na patelnię, dosmacz solą i zamknij pokrywkę. Duś. Międzyczasie ugotuj makaron al dente. Kiedy warzywa zmiękną dodaj przecier pomidorowy ze smażonych pomidorów. Oczywiście nie cały słoik, wystarczy

Z Kuchni Do Kuchni