cukinia - 18701 przepisów (strona:705/1247)

Najlepsze przepisy z blogów #8 | Przepisy na zupy 164

jarzynową, ale także na bardziej orientalne, jak zupa miso czy zupa pho. Zapraszam do lektury i dzielenia się tymi wspaniałymi przepisami koleżanek blogerek Zielona zupa z brokuła i cukinii BLOG: http://ejszet.blogspot.com/ Krem z cukinii z kurkami BLOG: http://aronia-wiemcojem.blogspot.com/ Zupa jarzynowa z burakami BLOG: http://kardamonovy.blogspot.com Krupnik BLOG: http://www.cook-yourself.com/ Zupa bigos BLOG: http://jadloiczytadlo.blogspot.com/ Zupa rybna BLOG

Kuchnia Bazylii
Pieczone cukinie z parmezanem 101

fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} W zasadzie to , co można o tej przekąsce napisać. Mega smaczne, idealne <3 z sosem od Folwark <3 Składniki 1duża cukinia 1 łyżka mielonej czerwonej papryki 1 łyżka mielonego pieprzu 2 łyżki startego parmezanu sos ( u nas remulada od Folwark) Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Cukinie kroimy na talarki (około 1 cm), oprószmy solą. Zostawiamy na kwadrans, osuszamy papierowym ręcznikiem. Mieszamy z pieprzem, mieloną papryką i startym parmezanem. Układamy na papierze do pieczenia, Zapiekamy

R'n'G Kitchen
LECZO NA ZIMĘ - OBIAD ZE SŁOIKA 394

można przechować na zimę. Można zawekować zupy, które po podgrzaniu najłatwiej zagryźć kawałkiem chleba, sosy i gulasze warzywne no i oczywiście leczo. Jest to podstawowy przepis na leczo - z cukinią i papryki. Można go urozmaicić dodając podduszoną pikantną kiełbasę, pokrojoną w niewielką kostkę oraz sos pomidorowy. W tej wersji leczo będzie również świetne jako baza(...)gulaszu. Polecam pięknie, korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Pozdrawiam K.K. :) SKŁADNIKI: 2 kg cukinii 2 kg kolorowej papryki (bez gniazd nasiennych) 2 kg mięsistych pomidorów (obrane i bez pestek) 1 kg cebuli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka majeranku 2 łyżki przyprawy do spaghetti sól i pieprz do smaku oliwa

Moja Książka Kucharska
Wytrawna owsianka z halloumi, omletem, orzechami laskowymi i grillowaną cukinią oraz papryką 154

następna z karmelizowanym burakiem?  Składniki (na 1 porcję): 3 łyżki płatków owsianych  1/2 szklanki wody  1 jajo  1 łyżka orzechów laskowych  50 gram cukinii  40 gram papryki żółtej  2 łyżki ugotowanej ciecierzycy  50 gram sera halloumi  świeży ogórek  sól, pieprz i papryka wędzona  olej rzepakowy do smażenia, w ilości(...)według uznania  Płatki gotuję w wodzie. Doprawiam solą. pieprzem i wędzoną papryką. Na patelni grillowej smażę pokrojoną w plastry cukinię, paprykę oraz ser halloumi. Doprawiam solą, pieprzem i wędzoną papryką. Na suchej patelni prażę orzechy laskowe. Ściągam orzechy, wlewam odrobinę oleju na patelnię i smażę na niej prostego omleta z roztrzepanego jajka ze szczyptą soli i pieprzu. W trakcie

Mango Papaja
PLACKI ZIEMNIACZANE Z WARZYWAMI 152

zasmakują. To świetny dodatek, który możemy zmienić wedle gusta i smaku.  Składniki: 1 kg ziemniaków  1 cebulka 2 jajka 4 łyżki mąki sól, pieprz dodatkowo: 1 żółta cukinia  1 papryka czerwona garść fasolki szparagowej 1 cebula Wykonanie: *Ziemniaki ścieramy na tarce, tak samo postępujemy z cebulą. Dodajemy jajka, mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rumiano okrągłe(...)Gotowe placuszki osączamy z nadmiaru tłuszczu.  * Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut,. Osączamy.  * Na patelnię wrzucamy posiekana cebulę, zrumieniamy, dodajemy pokrojona  w plasterki cukinię, paprykę pokrojona w w kostkę oraz fasolkę szparagową. Podsmażamy wszystko razem ok 15 minut. * Na placki wykładamy porcje warzyw

Z Majeczką w kuchni
FASZEROWANA CUKINIA 109

Cukinie przekroiłam, wydrążyłam środek i wrzuciłam do gotującej się wody na 5 minut. W tym czasie zaczęłam przygotowywać farsz, do którego "wrzuciłam"  - mięso mielione paprykę kilka pieczarek pomidory z puszki czosnek cebulkę przyprawy -bazylia, sól, pieprz ziołowy, ostra paprykę mozarella Mięso usmażyłam z czosnkiem i cebulką. Dodałam paprykę pokrojoną w drobną kostkę oraz pieczarki. Zalałam pomidorami i dusiłam(...)zrobił się gęsty.  Doprawiłam farsz poczym nafaszerowałam cukinie. Zapiekałam ok 30minut w 180 stopniach - po czym posypałam  mozarellą i zapiekałam jeszcze 10 minut. Pychotka!!! SMACZNEGO

BezglutenowaIzabela
PLACUSZKI Z CUKINII 156

Cukinię uwielbiam prawie tak samo jak pomidory. Pasuje do wieeeelu potraw. Jest świetnym dodatkiem jak również doskonale sprawdza się jako główny składnik. Jednak pierwszy raz króluje u mnie na.. śniadanie ;) Nie mogłam się powstrzymać otwierając  rano lodówkę. I stało się ;) mała cukinia - ścieramy i solimy, odstawiamy na kilka minut, sól spowoduje że puści soki, następnie musimy ją dokładnie

BezglutenowaIzabela
Jak przygotować siekane kotlety warzywne z kurczakiem?- czyli test noża szefa kuchni Zwilling® Artis 251

przygotować pyszne kotlety warzywne z kurczakiem z użyciem noża  szefa kuchni Zwilling® Artis KOTLETY WARZYWNE Z KURCZAKIEM SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z piersi kurczaka, 1 papryka czerwona, 1 cukinia, 1 cebula, 1 jajko, 1,5 łyżki bułki tartej, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, sól i pierz, olej do smażenia.   PRZYGOTOWANIE: Filet z piersi kurczaka kroję w małą kosteczkę.   Cukinię

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gulasz z kotletów sojowych z warzywami 261

tego wystarczy ugotować kaszę lub makaron i mamy gotowy posiłek.  Składniki na 4 porcje: 200g kotletów sojowych 2 duże papryki  (u mnie żółta i czerwona) 1 cukinia 500ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku Kilka większych pieczarek 1 cebula 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku Opcjonalnie szczypta pieprzu cayenne 1 łyżeczka cząbru (można zastąpić np.  oregano) 1 łyżka(...)wodzie ok. 8 minut. Następnie je odcedzić i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Dodać pokrojoną w większą kostkę cukinię i pieczarki w półtalarki. Posolić. Smażyć kilka minut do miękkości.  Następnie dodać pokrojone w większą kostkę papryki oraz kotlety sojowe (również pokrojone w kostkę). Chwilę smażyć. Dodać przecier pomidorowy

Fabryka pomysłów
Potrawka a'la minestrone. Zupa trzy strączki. 162

wojska. od Was zależy czy będzie to zupa czy potrawka - w zależności od ilości wody, wielkości warzyw czy gęstości passaty pomidorowej :) Składniki: 3 szalotki lub 2 cebule 2 cukinie 3 marchewki pół szklanki soczewicy czerwonej pół szklanki mrożonego groszku(nie z puszki!) 1 puszka białej fasoli lub 1 szklanka ugotowanej fasoli łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego koncentrat pomidorowy(...)Rozgrzej olej w dużym garnku. Zeszklij cebulę,a nastepnie dodaj czosnek i dorzuć soczewicę oraz przyprawy (oprócz soli). Pamiętaj o energicznym mieszaniu!. 2. Dorzuć posiekaną w kostkę marchewkę i cukinię. 3. Dolej szklankę bądź dwie bulionu warzywnego albo wody. Gotuj do pożądanej miękkości. 4. Dodaj fasole i groszek. 5. Dolej passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. 6. Gotuj 5-10 minut

U Fiolki
Leczo z cukinią i białą fasolą 206

czosnkową grzankę. Smakuje wtedy obłędnie! Takie leczo można wzbogacić mięsem mielonym indyczym lub kawałkami kurczaka, dorzucić ananasa. Do warzyw wrzuciłam aromatyczną fasolę Piękny Jaś firmy Jamar. Smacznego:) Składniki: 2 cukinie 6 pomidorów szklanka zielonej ciętej fasolki mrożonej szklanka mrożonej kukurydzy 2 żółte papryki 1 czerwona papryka 2 duże cebule 3 ząbki czosnku puszka fasoli białej Jamar duża butelka passaty pomidorowej(...)kroję w niezbyt małą kostkę. Na oliwie podsmażam posiekaną cebulę i czosnek, dodaję paprykę, duszę do miękkości. W głębokim garnku rozgrzewam oliwę z niewielką ilością masła, podduszam na nich cukinię i pomidory. Gdy pomidory lekko się rozpadną dodaję przesmażone wcześniej warzywa z patelni, kukurydzę, zieloną fasolkę oraz fasolę z puszki. Przyprawiam, wlewam passatę. Jeśli chcecie możecie dolać trochę wody

Zasmakuj Kuchni
Ciasto czekoladowo-cukiniowe 151

mąki -4 dag kakao -łyżeczka sody oczyszczonej -po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i soli -10 dag masła -10 łyżek brązowego cukru -cukier wanilinowy -3 jajka -30 dag cukinii startej na tartce o grubych oczkach -18 dag posiekanej czekolady deserowej -7 dag orzechów laskowych Przygotowanie Mąkę wymieszać z kakao, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Mikserem utrzeć masło z ośmioma(...)łyżkami cukru i cukrem wanilinowym na puszysty krem. Ucierając, dodawać po jednym jajku. Następnie dalej ucierając, stopniowo - po łyżce - dodawać mąkę z dodatkami. Dołożyć cukinię oraz posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Formę o pojemności 3 litrów wysmarować masłem, a potem lekko oprószyć mąką lub bułką tartą. Ciasto umieścić w przygotowanej formie. Posypać posiekanymi orzechami wymieszanymi z resztą brązowego cukry. Piec

Zielona Kuchnia
Zupa z fasolki i szpinaku 136

wynająć i będzie można odpocząć. Mam nadzieję, że uda mi się pogodzić obowiązki z gotowaniem :-) Póki co, częstuję Was zieloną zupą. Składniki -20 dag zielonej fasolki szparagowej -4 ziemniaki -cukinia -20 dag szpinaku -ząbek czosnku -2 łyżki oleju -6 szkl. bulionu warzywnego -sól, świeżo zmielony biały pieprz -starta gałka muszkatołowa -kwaśna śmietana lub jogurt naturalny Przygotowanie Obrać cebulę, czosnek oraz(...)przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a ziemniaki w małe kawałki. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić przygotowanie warzywa. Mieszając, smażyć 2-3 minuty. Dodać bulion, zagotować. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i gotować tak długo, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Szpinak opłukać, pokroić na kawałki, dodać do zupy. Gotować jeszcze 5 minut. Ugotowaną zupę

Zielona Kuchnia
Lazania warzywna z łososiem i sałatką grejpfrutową 166

kilo szpinaku baby (lub 2 opakowania paczkowanego) – umytego i wysuszonego 100 g orzechów nerkowca 250 g ricotty 200 g wędzonego łososia w plastrach (podzielonego na 2 części) mała cukinia – umyta i pokrojona na cienkie plastry bez obierania 250 g sera w kawałku startego na tarce opakowanie płatów do lazanii – u mnie Lubella lasagne nr 52 2 łyżki(...)Posypujemy garstką startego żółtego sera. Na górze układamy kolejną warstwę makaronu i powtarzamy to samo z nadzieniem i ostatnią 3 warstwą makaronu. Na górę wylewamy resztę beszamelu, układamy plasterki cukinii, posypujemy resztą orzechów i sera żółtego.   Pieczemy 35 minut w 180 stopniach w piekarniku (góra – dół).   Po wyjęciu z piekarnika posypujemy koperkiem i jemy na ciepło

Ugotowane pozamiatane
Cukinia z szalotkami w zalewie octowej 121

Następne słoiki do spiżarni. Czas przygotowania bez czasu pasteryzowania.  Składniki 2 kg cukinii 600 g szalotek 2 szklanki octu 4 ząbki czosnku 1 kwiatostan kopru 4 listki laurowe 3 gałązki rozmarynu 3 łyżki ziarenek czarnego i białego pieprzu 3 łyżeczki soli Przygotowanie   Szalotki obrałem z łusek. Czosnek obrałem, pokroiłem w cienkie plasterki. Ocet rozcieńczyłem 2 l wody, dodałem(...)sól, ziarenka pieprzu i listki laurowe, wrzuciłem szalotki i czosnek, zagotowałem. Cukinię oczyściłem, umyłem, pokroiłem w dużą kostkę. Umyłem zioła. Oberwałem igiełki rozmarynu i kwiatuszki kopru. Przygotowane składniki przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików. Wlałem tyle gorącej zalewy, aby sięgała 2 cm poniżej brzegu słoika. Słoiki szczelnie zamknąłem. Na blachę wlałem wodę do wysokości 1 cm, ustawiłem na niej słoiki

R'n'G Kitchen