jarzynową, ale także na bardziej orientalne, jak zupa miso czy zupa pho. Zapraszam do lektury i dzielenia się tymi wspaniałymi przepisami koleżanek blogerek Zielona zupa z brokuła i cukinii BLOG: http://ejszet.blogspot.com/ Krem z cukinii z kurkami BLOG: http://aronia-wiemcojem.blogspot.com/ Zupa jarzynowa z burakami BLOG: http://kardamonovy.blogspot.com Krupnik BLOG: http://www.cook-yourself.com/ Zupa bigos BLOG: http://jadloiczytadlo.blogspot.com/ Zupa rybna BLOG
Kuchnia Bazyliifareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} W zasadzie to , co można o tej przekąsce napisać. Mega smaczne, idealne <3 z sosem od Folwark <3 Składniki 1duża cukinia 1 łyżka mielonej czerwonej papryki 1 łyżka mielonego pieprzu 2 łyżki startego parmezanu sos ( u nas remulada od Folwark) Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Cukinie kroimy na talarki (około 1 cm), oprószmy solą. Zostawiamy na kwadrans, osuszamy papierowym ręcznikiem. Mieszamy z pieprzem, mieloną papryką i startym parmezanem. Układamy na papierze do pieczenia, Zapiekamy
R'n'G Kitchenmożna przechować na zimę. Można zawekować zupy, które po podgrzaniu najłatwiej zagryźć kawałkiem chleba, sosy i gulasze warzywne no i oczywiście leczo. Jest to podstawowy przepis na leczo - z cukinią i papryki. Można go urozmaicić dodając podduszoną pikantną kiełbasę, pokrojoną w niewielką kostkę oraz sos pomidorowy. W tej wersji leczo będzie również świetne jako baza(...)gulaszu. Polecam pięknie, korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Pozdrawiam K.K. :) SKŁADNIKI: 2 kg cukinii 2 kg kolorowej papryki (bez gniazd nasiennych) 2 kg mięsistych pomidorów (obrane i bez pestek) 1 kg cebuli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka majeranku 2 łyżki przyprawy do spaghetti sól i pieprz do smaku oliwa
Moja Książka Kucharskanastępna z karmelizowanym burakiem? Składniki (na 1 porcję): 3 łyżki płatków owsianych 1/2 szklanki wody 1 jajo 1 łyżka orzechów laskowych 50 gram cukinii 40 gram papryki żółtej 2 łyżki ugotowanej ciecierzycy 50 gram sera halloumi świeży ogórek sól, pieprz i papryka wędzona olej rzepakowy do smażenia, w ilości(...)według uznania Płatki gotuję w wodzie. Doprawiam solą. pieprzem i wędzoną papryką. Na patelni grillowej smażę pokrojoną w plastry cukinię, paprykę oraz ser halloumi. Doprawiam solą, pieprzem i wędzoną papryką. Na suchej patelni prażę orzechy laskowe. Ściągam orzechy, wlewam odrobinę oleju na patelnię i smażę na niej prostego omleta z roztrzepanego jajka ze szczyptą soli i pieprzu. W trakcie
Mango Papajazasmakują. To świetny dodatek, który możemy zmienić wedle gusta i smaku. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebulka 2 jajka 4 łyżki mąki sól, pieprz dodatkowo: 1 żółta cukinia 1 papryka czerwona garść fasolki szparagowej 1 cebula Wykonanie: *Ziemniaki ścieramy na tarce, tak samo postępujemy z cebulą. Dodajemy jajka, mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rumiano okrągłe(...)Gotowe placuszki osączamy z nadmiaru tłuszczu. * Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut,. Osączamy. * Na patelnię wrzucamy posiekana cebulę, zrumieniamy, dodajemy pokrojona w plasterki cukinię, paprykę pokrojona w w kostkę oraz fasolkę szparagową. Podsmażamy wszystko razem ok 15 minut. * Na placki wykładamy porcje warzyw
Z Majeczką w kuchniCukinie przekroiłam, wydrążyłam środek i wrzuciłam do gotującej się wody na 5 minut. W tym czasie zaczęłam przygotowywać farsz, do którego "wrzuciłam" - mięso mielione paprykę kilka pieczarek pomidory z puszki czosnek cebulkę przyprawy -bazylia, sól, pieprz ziołowy, ostra paprykę mozarella Mięso usmażyłam z czosnkiem i cebulką. Dodałam paprykę pokrojoną w drobną kostkę oraz pieczarki. Zalałam pomidorami i dusiłam(...)zrobił się gęsty. Doprawiłam farsz poczym nafaszerowałam cukinie. Zapiekałam ok 30minut w 180 stopniach - po czym posypałam mozarellą i zapiekałam jeszcze 10 minut. Pychotka!!! SMACZNEGO
BezglutenowaIzabelaCukinię uwielbiam prawie tak samo jak pomidory. Pasuje do wieeeelu potraw. Jest świetnym dodatkiem jak również doskonale sprawdza się jako główny składnik. Jednak pierwszy raz króluje u mnie na.. śniadanie ;) Nie mogłam się powstrzymać otwierając rano lodówkę. I stało się ;) mała cukinia - ścieramy i solimy, odstawiamy na kilka minut, sól spowoduje że puści soki, następnie musimy ją dokładnie
BezglutenowaIzabelaprzygotować pyszne kotlety warzywne z kurczakiem z użyciem noża szefa kuchni Zwilling® Artis KOTLETY WARZYWNE Z KURCZAKIEM SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z piersi kurczaka, 1 papryka czerwona, 1 cukinia, 1 cebula, 1 jajko, 1,5 łyżki bułki tartej, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, sól i pierz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: Filet z piersi kurczaka kroję w małą kosteczkę. Cukinię
Tradycyjna kuchnia Kasitego wystarczy ugotować kaszę lub makaron i mamy gotowy posiłek. Składniki na 4 porcje: 200g kotletów sojowych 2 duże papryki (u mnie żółta i czerwona) 1 cukinia 500ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku Kilka większych pieczarek 1 cebula 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku Opcjonalnie szczypta pieprzu cayenne 1 łyżeczka cząbru (można zastąpić np. oregano) 1 łyżka(...)wodzie ok. 8 minut. Następnie je odcedzić i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Dodać pokrojoną w większą kostkę cukinię i pieczarki w półtalarki. Posolić. Smażyć kilka minut do miękkości. Następnie dodać pokrojone w większą kostkę papryki oraz kotlety sojowe (również pokrojone w kostkę). Chwilę smażyć. Dodać przecier pomidorowy
Fabryka pomysłówwojska. od Was zależy czy będzie to zupa czy potrawka - w zależności od ilości wody, wielkości warzyw czy gęstości passaty pomidorowej :) Składniki: 3 szalotki lub 2 cebule 2 cukinie 3 marchewki pół szklanki soczewicy czerwonej pół szklanki mrożonego groszku(nie z puszki!) 1 puszka białej fasoli lub 1 szklanka ugotowanej fasoli łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego koncentrat pomidorowy(...)Rozgrzej olej w dużym garnku. Zeszklij cebulę,a nastepnie dodaj czosnek i dorzuć soczewicę oraz przyprawy (oprócz soli). Pamiętaj o energicznym mieszaniu!. 2. Dorzuć posiekaną w kostkę marchewkę i cukinię. 3. Dolej szklankę bądź dwie bulionu warzywnego albo wody. Gotuj do pożądanej miękkości. 4. Dodaj fasole i groszek. 5. Dolej passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. 6. Gotuj 5-10 minut
U Fiolkiczosnkową grzankę. Smakuje wtedy obłędnie! Takie leczo można wzbogacić mięsem mielonym indyczym lub kawałkami kurczaka, dorzucić ananasa. Do warzyw wrzuciłam aromatyczną fasolę Piękny Jaś firmy Jamar. Smacznego:) Składniki: 2 cukinie 6 pomidorów szklanka zielonej ciętej fasolki mrożonej szklanka mrożonej kukurydzy 2 żółte papryki 1 czerwona papryka 2 duże cebule 3 ząbki czosnku puszka fasoli białej Jamar duża butelka passaty pomidorowej(...)kroję w niezbyt małą kostkę. Na oliwie podsmażam posiekaną cebulę i czosnek, dodaję paprykę, duszę do miękkości. W głębokim garnku rozgrzewam oliwę z niewielką ilością masła, podduszam na nich cukinię i pomidory. Gdy pomidory lekko się rozpadną dodaję przesmażone wcześniej warzywa z patelni, kukurydzę, zieloną fasolkę oraz fasolę z puszki. Przyprawiam, wlewam passatę. Jeśli chcecie możecie dolać trochę wody
Zasmakuj Kuchnimąki -4 dag kakao -łyżeczka sody oczyszczonej -po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i soli -10 dag masła -10 łyżek brązowego cukru -cukier wanilinowy -3 jajka -30 dag cukinii startej na tartce o grubych oczkach -18 dag posiekanej czekolady deserowej -7 dag orzechów laskowych Przygotowanie Mąkę wymieszać z kakao, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Mikserem utrzeć masło z ośmioma(...)łyżkami cukru i cukrem wanilinowym na puszysty krem. Ucierając, dodawać po jednym jajku. Następnie dalej ucierając, stopniowo - po łyżce - dodawać mąkę z dodatkami. Dołożyć cukinię oraz posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Formę o pojemności 3 litrów wysmarować masłem, a potem lekko oprószyć mąką lub bułką tartą. Ciasto umieścić w przygotowanej formie. Posypać posiekanymi orzechami wymieszanymi z resztą brązowego cukry. Piec
Zielona Kuchniawynająć i będzie można odpocząć. Mam nadzieję, że uda mi się pogodzić obowiązki z gotowaniem :-) Póki co, częstuję Was zieloną zupą. Składniki -20 dag zielonej fasolki szparagowej -4 ziemniaki -cukinia -20 dag szpinaku -ząbek czosnku -2 łyżki oleju -6 szkl. bulionu warzywnego -sól, świeżo zmielony biały pieprz -starta gałka muszkatołowa -kwaśna śmietana lub jogurt naturalny Przygotowanie Obrać cebulę, czosnek oraz(...)przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a ziemniaki w małe kawałki. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić przygotowanie warzywa. Mieszając, smażyć 2-3 minuty. Dodać bulion, zagotować. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i gotować tak długo, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Szpinak opłukać, pokroić na kawałki, dodać do zupy. Gotować jeszcze 5 minut. Ugotowaną zupę
Zielona Kuchniakilo szpinaku baby (lub 2 opakowania paczkowanego) – umytego i wysuszonego 100 g orzechów nerkowca 250 g ricotty 200 g wędzonego łososia w plastrach (podzielonego na 2 części) mała cukinia – umyta i pokrojona na cienkie plastry bez obierania 250 g sera w kawałku startego na tarce opakowanie płatów do lazanii – u mnie Lubella lasagne nr 52 2 łyżki(...)Posypujemy garstką startego żółtego sera. Na górze układamy kolejną warstwę makaronu i powtarzamy to samo z nadzieniem i ostatnią 3 warstwą makaronu. Na górę wylewamy resztę beszamelu, układamy plasterki cukinii, posypujemy resztą orzechów i sera żółtego. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach w piekarniku (góra – dół). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy koperkiem i jemy na ciepło
Ugotowane pozamiataneNastępne słoiki do spiżarni. Czas przygotowania bez czasu pasteryzowania. Składniki 2 kg cukinii 600 g szalotek 2 szklanki octu 4 ząbki czosnku 1 kwiatostan kopru 4 listki laurowe 3 gałązki rozmarynu 3 łyżki ziarenek czarnego i białego pieprzu 3 łyżeczki soli Przygotowanie Szalotki obrałem z łusek. Czosnek obrałem, pokroiłem w cienkie plasterki. Ocet rozcieńczyłem 2 l wody, dodałem(...)sól, ziarenka pieprzu i listki laurowe, wrzuciłem szalotki i czosnek, zagotowałem. Cukinię oczyściłem, umyłem, pokroiłem w dużą kostkę. Umyłem zioła. Oberwałem igiełki rozmarynu i kwiatuszki kopru. Przygotowane składniki przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików. Wlałem tyle gorącej zalewy, aby sięgała 2 cm poniżej brzegu słoika. Słoiki szczelnie zamknąłem. Na blachę wlałem wodę do wysokości 1 cm, ustawiłem na niej słoiki
R'n'G Kitchen