sosu możesz dodać ponadto 1 startego na tartce o dużych oczkach i odciśniętego z soku ogórka. Otrzymasz wtedy coś na kształt greckich tzatziki . Zamiast ogórka możesz dodać starta cukinię albo buraczka. Do czego pasuje? Do sałatki z ogórka (zdrowsza wersja mizerii), do sałatki z ogórka, pomidora i papryki, do której można też dorzucić sałatę lodową. Albo do sałatki wiosennej(...)sałaty rzymskiej, pomidorów, ogórków, rzodkiewki i cebulki dymki. Do sałatki z pieczonych buraków, do sałatki ziemniaczanej, do grillowanej cukinii i bakłażana. Do sałatek z dodatkiem sera feta lub sera koziego. Jako sos do pizzy (wypróbowaliśmy ;)), do falafeli lub do pieczonych ziemniaków i innych warzyw. Dressing z pomarańczą i octem balsamicznym Składniki: 3 łyżki octu balsamicznego Monini
Chilli Czosnek i Oliwałyżka oleju 500g mielonego mięsa wołowego 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce, albo drobniutko posiekane - u mnie: czubata łyżeczka 'leniwego' czosnku ze słoiczka 3 łyżki pasty pomidorowej 1 cukinia, pokrojona w kosteczkę 1 marchewka, pokrojona w kosteczkę 400g passaty pomidorowej albo 400g puszka siekanych pomidorów, zmiksowanych na gładko 150ml bulionu wołowego 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka cukru sól morska(...)drobniutko Parmezan W sporym garnku rozgrzej olej, dodaj mięso i smaż, aż zbrazowieje - okolice 10 minut. Dorzuć purée i czosnek i smaż kolejne 2-3 minuty, dobrze mieszajac. Dodaj cukinię i marchewkę i smaż kolejne 2-3 minuty, a następnie dodaj pomidory, bulion i bazylię. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj kolejnych 10 minut, lub do czasu, aż mięso będzie ugotowane
Lejdi of the housełyżka masła 4 ząbki czosnku posiekane w cienkie plasterki lub starte na tarce 1 łyżka tartego imbiru 1/4 szklanki sosu sojowego 4 łyżki wody 1 łyżka miodu Mała cukinia Pęczek rzodkiewki 4 łyżki sezamu 4 łyżki siekanego szczypiorku Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj wodę, wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (3-4 minuty). Odcedź, odstaw. Krok 2 Rozgrzej(...)smaż około 2 minut. Ściągnij z patelni. Krok 4 Wlej na patelnię olej, rozgrzej, dodaj pozostały czosnek oraz imbir. Smaż minutę. Dodaj pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, a po chwili cukinię pociętą w julienne, albo cienkie paski. Krok 5 Wlej do warzyw na patelni sos sojowy, wodę i miód. Duś przez 3-4 minuty. Dodaj do sosu makaron soba i krewetki
Niedzielny kucharzceramicznych oraz do zastosowania w piekarniku do temperatury 160*c Polecam zajrzeć do sklepu jest tam wiele fajnych perełek do wyposażenia kuchni. Składniki: 1 szklanka zielonej soczewicy 1 cukinia ½ żółtej papryki ½ czerwonej papryki 3 szalotki (małe cebulki) 3 sztuki suszonych pomidorów z zalewy olejowej 2 ząbki czosnku 1 szklanka pomidorowej passaty 1/2 łyżeczki mielonego kminku(...)obrać, pokroić w kostkę, tak samo ząbki czosnku. W garnku rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulę z czosnkiem i zeszklić, dodać wydrążoną z nasion pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojoną cukinię, wsypać wszystkie przyprawy, osolić do smaku dusić 15 minut aż warzywa będą miękkie, połączyć z ugotowaną soczewicą oraz wlać pomidorową passatę, całość zagotować , trzymać na ogniu 5 minut, ewentualnie
Wanilia i KardamonDanie 16:00 Ziemniaki, indyk przyprawiony kurkumą i zielona fasolka. Podwieczorek 17:30 Domowe raffaello. Przepis znajdziesz tutaj >>> . Kolacja 19:00 Placki z batata i cukinii. Pierwszy raz robiłam takie cudo 😋 Składniki to cukinia, ugotowany batat, kilka łyżek roztopionego masła, jajko i mąka. Warzywa ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i formujemy placki. Pieczemy
lady-och-mistrzyni.blogspot.comtrochę dłużej poleżeć. I jakoś tak inaczej bez placuszków. Tym razem śniadanie było typowo dla mnie. Tosty z warzywami i mozzarellą. Pyszne, chrupiące i bardzo sycące. Składniki: mała cukinia 1/2 niewielkiego bakłażana niewielka cebula 2 łyżki pomidorów z puszki chleb żytni kilka plasterków mozzarelli ulubione przyprawy Przygotowanie: bakłażana pokroić w kostkę, posolić i odstawić(...)cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni dodać pokrojoną cukinię i bakłażana - dusić aż warzywa zmiękną (ok 10-15 min) na koniec przyprawić solą i pieprzem i dodać pomidory - poddusić jeszcze przez chwilę na czystej patelni położyć chleb , na chlebie ułożyć warzywa i przykryć plastrami mozzarelli podsmażać przez kilka minut, do momentu aż ser delikatnie się rozpuści - można
Gotowanie z pasjąkurczaka 1 łyżeczka soku z cytryny / limonki 2 łyżeczki curry w proszku 1/3 łyżeczki imbiru mielonego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo : 1 mała cukinia (pozbawiona gniazda nasiennego) 1 papryka 1 puszka mleczka kokosowego Sól, pieprz Kurczaka kroimy w paseczki, marynujemy około pół godziny. Podsmażamy Cukinię i paprykę kroimy, także podsmażamy(na patelni po kurczaku) Warzywa
Mamuśka wraca do formykurczaka 1 łyżeczka soku z cytryny / limonki 2 łyżeczki curry w proszku 1/3 łyżeczki imbiru mielonego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo : 1 mała cukinia (pozbawiona gniazda nasiennego) 1 papryka 1 puszka mleczka kokosowego Sól, pieprz Kurczaka kroimy w paseczki, marynujemy około pół godziny. Podsmażamy Cukinię i paprykę kroimy, także podsmażamy(na patelni po kurczaku) Warzywa
Mamuśka wraca do formyząbki czosnku garść liści bazylii około 500 ml bulionu warzywnego oliwa z oliwek, masło 2 łyżki zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania 1 cukinia 1/2 czerwonej papryki kilka pomidorków na gałązce sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do 200 C. Warzywa umyj i pokrój – paprykę w małą kostkę, cukinię w półplasterki, pomidorki na ćwiartki. Blachę
Moja pasja smakudeserek był robiony dawno temu..Takie deserki szybko się robi , a składniki mogą być wedle gustu, kombinacje dowolne..u mnie tym razem tylko jogurt , pokruszone herbatniki i dżem z cukinii. jogurt owocowy [ u mnie 2 rodzaje] herbatniki dżem z cukinii Ciastka pokruszyć.W pucharkach układać warstwami pokruszone ciastka , jogurt i dżem.Dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzeniedaniu warto wykorzystać właśnie bataty, bo ich słodki smak z całą pewnością podbije smak łososia, a grillowane warzywa dopełnią całości. Składniki 300g łososia 2 bataty 1 mała cukinia 1/2 papryki mała cebula sól pieprz oliwa Łosoś z grillowanymi warzywami i batatami – przepis Zaczynamy od przygotowania łososia – dokładnie go myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Łososia smażymy(...)paseczki wielkości frytek. Blaszkę do pieczenie wykładamy papierem do pieczenie, układamy pokrojone bataty, a następnie skraplamy je oliwą z oliwek. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Cukinię kroimy w plasterki, paprykę w niewielkiej wielkości paseczki, cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa przesmażamy na odrobinie oliwy. Powinny być al dente. Na talerz wykładamy usmażone warzywa na nich kładziemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!gotowej) 100 g kurek lub suszonych grzybów (namoczonych przez noc) czerwona cebula pokrojona w piórka ząbek czosnku przetarty przez praskę 300 g szpinaku (opakowanie baby lub połowa mrożonego) mała cukinia duża szczypta ostrej i słodkiej papryki, gałki muszkatołowej, tymianku puszka pomidorów w kawałkach 100 ml wina (opcjonalnie) 4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 łyżeczki masła 100 g sera żółtego(...)dekoracji Przepis na zapiekankę warzywną z ziemniakami i serem Soczewicę i grzyby ugotować razem do miękkości i odsączyć. Na patelni podsmażyć cebulę a po chwili dodać czosnek, szpinak i cukinię. Podsmażyć i odsączyć nadmiar wody. Wymieszać z soczewicą i przyprawami. W naczyniu do zapiekania ułożyć warzywa. Zalać winem i puszką pomidorów. Na wierzchu ułożyć masło i ziemniaki pokrojone w cienkie
Ugotowane pozamiatanepracy neuronów, a zawarty w bananach tryptofan to aminokwas, który przekształca się w organizmie w serotoninę odpowiedzialną za dobry nastrój. Składniki (2 porcje): 2 banany (300 g), 1 cukinia (250 g), 2 jabłka (300 g), 1 owoc kiwi (50 g), orzechy laskowe (100 g) Sposób przygotowania: Cukinię umyć, obrać i wycisnąć sok w sokowirówce. Jabłka
The Slow Life Wifetrochę dłużej poleżeć. I jakoś tak inaczej bez placuszków. Tym razem śniadanie było typowo dla mnie. Tosty z warzywami i mozzarellą. Pyszne, chrupiące i bardzo sycące. Składniki: mała cukinia 1/2 niewielkiego bakłażana niewielka cebula 2 łyżki pomidorów z puszki chleb żytni kilka plasterków mozzarelli ulubione przyprawy Przygotowanie: bakłażana pokroić w kostkę, posolić i odstawić(...)cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni dodać pokrojoną cukinię i bakłażana - dusić aż warzywa zmiękną (ok 10-15 min) na koniec przyprawić solą i pieprzem i dodać pomidory - poddusić jeszcze przez chwilę na czystej patelni położyć chleb , na chlebie ułożyć warzywa i przykryć plastrami mozzarelli podsmażać przez kilka minut, do momentu aż ser delikatnie się rozpuści - można
Gotowanie z pasjądzięki temu jest bardziej syta. Polecam kalafior zielony romanesco który wyglądem przypomina kaktusa i jest bardziej delikatny i kremowy w smaku od białego. 1/2 kalafiora zielonego dużego 1 cukinia mała 1 pęczek koperku 4 trójkąty serka topionego sól, pieprz 1 cebula 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku olej rzepakowy olej bazyliowy makaron drobny W garnku przesmażam(...)pokrojoną cebulę i czosnek na oleju rzepakowym, dodaję kalafiora pokrojonego na kawałki, różyczki i korzenie też, wlewam bulion warzywny dodaję sól, cukier i gotuję około 10 minut. Dodaje pokrojoną cukinię w plastry i dalej gotuję, na końcu dodaję koperek pokrojony, serki i całość miksuję blenderem. Doprawiam solą , pieprzem, podaję z makaronem i olejem bazyliowym/ można pominąć
wesoła kuchnia