indyka. Odkładamy na 1/2 godziny (a najlepiej na całą noc). Grillujemy piersi aż będą kruche i soczyste. Następnie na tej samej patelni grilujemy aż się zarumieni z każdej strony cukinię pokrojoną w grubsze plastry. Następnie płukamy szpinak i wrzucamy na zwykłą rogrzaną patelnię z dodatkiem łyżki oleju rzepakowego. Skrapiamy lekko cytryną i smażymy aż liście szpinaku zwiędną. Nagrzewamy piekarnik(...)minutach posypujemy opcjonalnie tartym parmezanem). Ryż jaśminowy gotujemy wg instrukcji na opakowaniu dodając 2 łyżeczki przyprawy curry. Indyka wyciągamy z piekarnika ukladamy na talerzu dodajemy ryż jaśminowy i ugrilowaną cukinię. Artykuł Indyk z ajvarem i szpinakiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków
Kulinarne przygody Gatitydelikatną frittatę jajeczną z warzywami i serem. Robi się ją bardzo szybko i super smakuje. Polecam Składniki: 4 jajka L 1 średnia marchewka pół cebuli średniej pół małej cukinii 100 g mozzarelli szczypta soli i pieprzu łyżeczka płatków suszonych pomidorów Przygotowanie: Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki (1-2 mm). Cebulkę kroimy drobno a cukinię w małą kosteczkę
słodkie i nie tylko historie kulinarneczyli motylki. Sałatka makaronowa z mozzarellą / 1 porcja Składniki: 100 g ugotowanego wcześniej makaronu farfalle czyli kokardki 1 pomidor kilka kuleczek mozzarelli 2 łyżki startej na dużych oczkach cukinii 2 szczypty suszonego oregano 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Makaron przekładamy do miseczki. Pomidora ze skórą kroimy na ćwiartki, a następnie na plasterki. Dodajemy do makaronu(...)Kuleczki mozzarelli rozrywamy i dodajemy do makaronu. Oliwę z oliwek mieszamy z solą i oregano. Dressingiem polewamy sałatkę i mieszamy. Na wierzchu układamy startą cukinię
Moja smaczna kuchniaefektowne i jak już się je robi to najlepiej całą paczkę. Składniki (na 3-4 porcje): około 20 muszli makaronowych oliwa z oliwek Farsz: 400g surowego chudego boczku 2 cukinie, pokrojone w drobną kostkę 2 łyżki serka śmietankowego sól i pieprz do smaku Sos: 1 średnia cebula, poszatkowana po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano puszka krojonych pomidorów bez skórki(...)oliwek Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Następnie mielimy usmażone mięso w robocie kuchennym. Przekładamy do miski i dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cukinię i serek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę z ziołami około 5 minut. Po tym czasie
Smaczna StronaKOKOSOWO- MIGDAŁOWE Z PIERNIKIEM I MASŁEM ORZECHOWYM! 8. GOFRY Z WARZYW: MARCHEWKI, PIETRUSZKI I ZIEMNIAKA! 9. PUCHATE DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI POLSKIEGO LATA 10. UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM 11. NADZIEWANE CUKINIE 12. NADZIEWANE CUKINIE wersja ii 13. UCIERANE MUFFINKOWE CIASTO Z WIŚNIAMI I CZERWONĄ PORZECZKĄ! 14. DROŻDŻÓWKI Z WIŚNIAMI I SEREM! 15. NAJLEPSZE NALEŚNIKI ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM W KOSZULCE
SMYKWKUCHNIindyka. Odkładamy na 1/2 godziny (a najlepiej na całą noc). Grillujemy piersi aż będą kruche i soczyste. Następnie na tej samej patelni grilujemy aż się zarumieni z każdej strony cukinię pokrojoną w grubsze plastry. Następnie płukamy szpinak i wrzucamy na zwykłą rogrzaną patelnię z dodatkiem łyżki oleju rzepakowego. Skrapiamy lekko cytryną i smażymy aż liście szpinaku zwiędną. Nagrzewamy piekarnik(...)minutach posypujemy opcjonalnie tartym parmezanem). Ryż jaśminowy gotujemy wg instrukcji na opakowaniu dodając 2 łyżeczki przyprawy curry. Indyka wyciągamy z piekarnika ukladamy na talerzu dodajemy ryż jaśminowy i ugrilowaną cukinię. Artykuł Indyk z ajvarem i szpinakiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków
Kulinarne przygody Gatityogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków
Kulinarne przygody Gatityzobaczą pływające liście szpinaku. Można je więc pominąć lub zblendować z pozostałymi składnikami. Dorosłe osobniki (mówię za siebie i męża) wolą wersję ze zdjęcia. 😋 Składniki na 2 porcje: 1/2 cukinii średniej wielkości, 2 ziemniaki, Garść szpinaku, 1 łyżka czosnku suszonego, 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki koperku suszonego, 1/4 łyżeczki pieprzu, Woda. Dodatkowo: Duża garść szpinaku(...)małej cebuli. Makaron gryczany lub kasza (200 g). Wykonanie : W rondlu umieszczamy wyszorowane ziemniaki i cukinię. Zalewamy wodą na 3/4 wysokości warzyw. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy garść szpinaku. W międzyczasie, podczas gotowania zupy, rumienimy na patelni pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy posiekany szpinak, zdejmujemy z palnika. Zupę/sos blendujemy na gładki krem. Dodajemy cebulkę
Jeść, by żyć w zdrowiutakże i samych siebie Spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowało Warzywa zapiekane pod wytrawną kruszonką Przepis na dwie porcje duży ziemniak pół czerwonej papryki cebula 2 średnie marchewki ¼ cukinii 100 g mąki orkiszowej 50 g masła Szczypta soli ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku Szczypta pieprzu Ziemniaka obierz, pokrój w plastry i podgotuj, tak aby był półtwardy. Cukinię i marchew obierz
365 dni dookoła kuchnisosem lub dipem. Można jeść je na zimno lub ciepło. Przygotowuje się je z papieru ryżowego. Moja wersja to sajgonki z grilla z dodatkiem śródziemnomorskiej fety. Składniki: SAJGONKI: 2 cukinie 200 g pieczarek 1 pierś z kurczaka 1 op. sera feta 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu szczypta oregano 1 op. papieru ryżowego 2 szklanki bulionu drobiowego szczypta ostrej papryki(...)drobiowy i gotujemy 5 minut. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy kakao, pokruszone sezamki i gotujemy jeszcze 5 minut. Jeżeli sos jest zbyt rzadki możemy dodać odrobinę mąki. SAJGONKI: Cukinię pieczarki, kurczaka kroimy w drobne paski. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dusimy w wodzie przez 10 minut. Papier ryżowy namaczamy w wodzie. Na papier yżowy dodajemy farsz warzywno-mięsny
Kuchnia w oparachzdjęciu nie wygląda apetycznie, ale jest bardzo atrakcyjne smakowo. Składniki na kremowe risotto z grzybami i warzywami (3 - 4 porcje): ryż arborio cebula ząbek czosnku 100 - 200 g podgrzybków cukinia około 300 g czerwona papryka duży pomidor malinowy 50 g sera gorgonzola 2 - 3 łyżki startego parmezanu około 500 ml bulionu tymianek ostra papryka kurkuma oregano sól pieprz Zeszklić(...)ryż i podsmażać przez minutę. Dodać pokrojone grzyby i paprykę. Ja miałam mrożone podgrzybki, ale mogą też być inne grzyby. Po minucie smażenia dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię. Podsmażać około 2 minuty. Dodać przyprawy i odrobinę wody. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Po odparowaniu wody pokrojonego w kostkę pomidora wrzucić na patelnię. Podsmażać dwie minuty. Wlać bulion
Karola gotujecałości charakteru. PEŁNOZIARNISTE PLACKI Z KUKURYDZĄ I KARMELIZOWANĄ PAPRYKĄ Czas przygotowania 20 minut Składniki podane na przygotowanie 2 porcji Składniki na placki 3 jajka 2 garści kukurydzy Pół cukinii Pół pęczka szczypiorku 10 łyżek płatków owsianych 2-3 łyżki miksu pestek dyni i słonecznika Czubryca zielona, pieprz, sól Karmelizowane warzywa Czerwona papryka Pół czerwonej cebuli Ocet balsamiczny Pasta ajvar(...)Łyżeczka miodu PLACKI Płatki owsiane oraz pestki zmielić na mąkę, część pestek można zostawić w większych kawałkach Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, szczypiorek posiekać Połączyć jajka, mąkę oraz warzywa i przyprawić Wykładać niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię (około 2 łyżki na jednego placka) Smażyć z dwóch stron aż placki będą przyrumienione KARMELIZOWANE WARZYWA Paprykę i cebulę
HealthyCreationsniej kurczaka dłużej niż pół godziny, żeby kwasek nie ściął zanadto białka w mięsie. Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka lub dwie małe 8 dużych pieczarek 1 cukinia Kilka małych ziemniaków Garść pomidorków koktajlowych 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku Marynata 2 łyżki oliwy 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu Szczypta szafranu 2 starte ząbki czosnku(...)gotuj około 10 minut, aż będą miękkie ale nadal bardzo zwarte. Odcedź. Wrzuć do nich łyżeczkę masła, 1/2 łyżeczki oregano, posól, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Krok 3 Pokrój cukinię w kawałki, polej olejem, wymieszaj, posyp tymiankiem, posól i nadziej na patyki do szaszłyków. Nadziej na patyki pomidorki, ziemniaki i kurczaka. Przełóż na ruszt lub blaszkę do pieczenia. Wstaw
Niedzielny kucharz