polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI NA OK 16-18 sztuk: 2 cukinie 2 duże marchewki 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka czosnku mielonego 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej Olej rzepakowy do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE: Cukinie ,marchew i ziemniaki i czosnek obieramy a następnie przeciskamy przez sokowirówkę.Sok wylewam . Miąższ przekładam do miski. Jeśli nie mamy sokowirówki warzywa trzemy na tarce na małych oczkach. Odciskami nadmiar soku. Do warzyw dodajemy jajka ,mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Za pomocą łyżki nakładam porcję ( 1 łyżka jedna porcja ). Lekko zgniatam. Smażę
Gotowanie Patkiporcji: 20 dag makaronu sojowego nitki Vermicelli Kuchnie Świata 1 podwójna pierś z kurczaka ½ papryki żółtej ½ papryki czerwonej 2 szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej 1 duża marchewka ½ cukinii 6 świeżych pieczarek 1 mała puszka kukurydzy 2 cm świeżego imbiru 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego lub sojowego 100 ml sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżka cukru(...)drobną kostkę pierś z kurczaka, wymieszać, smażyć przez około 6 minut, po tym czasie dodać startą na grubych oczkach obraną marchew i smażyć minutę, dodać pokrojoną na kawałki paprykę, cukinię oraz pieczarki, smażyć 2 minuty, dodać pokrojoną pekinkę oraz osączoną z zalewy kukurydzę , doprawić sosem sojowym wymieszanym z octem ryżowym i cukrem, wsypać mielony biały pieprz. Całość smażyć
Wanilia i Kardamonzębów Polecam , godny , prosty przepis Składniki na 4 osoby : opakowanie makaronu , dowolnego kształtu , ja użyłam muszelek 2 piersi z kurczaka ( pojedyńcze filety ) 8-9 pieczarek 1 cebula kawałek cukinii ( ja miałam żółtą ) 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki drobno tartego parmezanu lub gran padana 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku(...)przygotowany wychodzi najlepszy Producent wie co pisze Pieczarki i cebulę siekamy w dowolne kawałki i podsmażamy na maśle z dodatkiem wyciśniętego praską czosnku . Po kilku minutach smażenia dodajemy pokrojona cukinię i piersi z kurczaka . Po około 5 minutach smażenia , dolewamy śmietanę , dodajemy gałkę muszkatołową , sól i pieprz do smaku . Dusimy około 10 minut . Na koniec sos zagęszczamy tartym parmezanem
Ogrodnik w podróżyCała kiszona kapusta pekińska 1/4 główki białej kapusty 1 szalotka 3 suszone pomidory 2 łyżki oleju rzepakowego lampka słodkiego czerwonego wina 1/2 średniej cukinii rozmaryn świeży odrobina czerwonego pieprzu łyżka koncentratu pomidorowego odrobina cukru, soli i pieprzu do smaku czas, czas, czas.. Rozgrzej olej i podsmaż posiekaną drobno(...)szalotkę oraz suszone pomidory. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię. Wlej wino i zredukuj. Dodaj przyprawy: pieprz czerwony i rozmaryn. Dodaj drobno posiekaną kapustę białą oraz kiszoną pekińską. Przez 60 minut na wolnym ogniu duś wszystkie składniki pod przykryciem. Na koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw bigos do smaku solą, pieprzem i cukrem. Możesz dodać szczyptę cynamonu jeśli lubisz. Podaj
Mango Papajamielonej szynki (z kulki) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 średnia czerwona papryka 1 średnia zielona papryka 1 średnia żółta papryka 1/2 małej papryczki chili 1 mała cukinia 2 ząbki czosnku liście świeżej kolendry 1-2 łyżeczki suszonego oregano (ja bardzo lubię, więc daję dość sporo dla aromatu) 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka przyprawy do chili(...)lekko złotego koloru. Wrzucamy posiekane w kostkę kolorowe papryki, dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Od czasu do czasu podlewamy wodą. Zmniejszamy ogień. Gdy papryki będą miękkie, dodajemy kawałki cukinii oraz kukurydze i fasolkę odsączone z zalewy. Całość mieszamy, ponownie uzupełniamy wodą, jeśli jest taka potrzeba i dusimy pod przykryciem kilka minut. Na sam koniec dodajemy przecier pomidorowy. Jeśli danie
Raj dla Podniebieniapostanowiłam usmażyć je z warzywami, w tym z brukselką, na którą obecnie jest sezon. Lubicie? Składniki: 3 ugotowane podudzia z kurczaka 500 g brukselki 1 papryka 1 cebula pół cukinii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki pół małego pęczka natki pietruszki sól olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Udka obieramy z mięsa(...)Brukselkę gotujemy do miękkości, większe główki można przekroić na pół. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią cebulę, paprykę i cukinię pokrojone w kostkę i rozdrobniony czosnek, rumienimy. Dodajemy do tego kawałki kurczaka, brukselkę, przyprawy, całość smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Podajemy np. z kuskusem
Kardamonovyminut.Makaron jest dobry zawsze, sprawdzi się na obiad i na kolację. Proste dodatki, pyszny sos. Polecam! Składniki : * ulubiony makaron - u mnie 250g kokardek * podwójna pierś z kurczaka * cukinia * pół opakowania serka mascarpone * przyprawy do smaku * natka pietruszki Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć. Dodać pokrojoną cukinię, lekko poddusić. Całość wymieszać z mascarpone
Magiczne Życie Martyjadłem go z majonezem i ketchupem ;) ale można do niego zastosować jakiś ulubiony sosik pomidorowy albo czosnkowy. Składniki: - 100g kaszy jaglanej - 2 puszki tuńczyka - 2 jajka - 1 średnia cukinia - 1 marchew - 1 cebula - pół czerwonej papryki - sól, pieprz, czosnek granulowany +u mnie ugotowane warzywa z rosołu pokrojone w kostkę (marchew, pietruszka, seler) Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu(...)czym studzimy Marchew, cukinię ścieramy na drobnej tarce, cebulę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę - wszystko przesmażamy kilka minut na patelni w celu połączenia składników Do dużej miski wrzucamy ugotowaną kaszę, tuńczyka odsączonego z zalewy, jajka, przesmażone warzywa (u mnie dodatkowo ugotowane warzywa z rosołu pokrojone w kosteczkę) Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym
Smacznie Pysznie Kaloryczniesię gofry- bo dzieci je uwielbiają i można je zrobić na mnóstwo sposobów. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na gofry na słodko ( gryczane , ze szpinakiem , moje ulubione czekoladowe z cukinią czy z dynią ) oraz wytrawne ( ziemniaczane z serem , z cukinią i cheddarem ). Dziś kolejna propozycja – bananowe gofry z czekoladą. Chrupiące, bez dodatku cukru (słodycz pochodzi z banana
Cooking for Emilyrosołu? Może placuszki z dodatkiem warzyw? Składniki: 2 duże ugotowane ćwiartki z kurczaka, np. z rosołu pół puszki kukurydzy po pół czerwonej i zielonej papryki szklanka startej młodej cukinii ze skórą posiekana natka pietruszki - pół pęczka 2 jajka 3-4 łyżki mąki pół pęczka natki pietruszki przyprawa do kurczaka oregano olej do smażenia Mięso obrać ze skór i kości(...)następnie drobno pokroić. Cukinię zetrzeć, dodać do mięsa razem z posiekaną natką pietruszki. Papryki pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzić i dodać do kurczaka. Całość wymieszać z rozkłóconymi jajkami, przyprawą do kurczak i oregano. Dodać mąkę i jeszcze raz wymieszać. Kłaść po 2 łyżki masy, formując kotleciki. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano
Czerwień i błękitwięc tym razem poszperałam w internecie i znalazłam na stronie dancia.bloog.pl . Leczo wyszło pyszne dokładnie takie jakie lubię:) Składniki : 5 sztuk papryki (czerwona, żółta) 1 duża cukinia 3 duże cebule 6-7 mięsistych dużych pomidorów kawałek wędzonego boczku kiełbasa wiejska lub tzw. polska wędzona surowa odrobinę oleju lub jak kto woli smalcu do podsmażania(...)kiełbasę i smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy cebulę i podsmażamy do jej zeszklenia i złocistego koloru. Teraz papryka. Jest najtwardsza z warzyw, więc przysmażamy ją najdłużej. Następnie cukinia. Na samym końcu pomidory, które szybko wytworzą sos. Gotujemy do chwili aż warzywa będą miękkie, ale nierozgotowane. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy świeże pokrojone zioła
cucinarepolania na talerzu olej MCT , olej z awokado , lniany , z czarnuszki 200 ml śmietany 30% 4 ząbki czosnku sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony Dodatki: spaghetti z cukinii makaron konjac bez węgli Na patelni rozgrzać tłuszcz (masło klarowane/ghee lub oliwę extra virgin, nie doprowadzać do dymienia!). Czosnek obrać i drobno pokroić lub wycisnąć przez praskę. Posiekany czosnek podsmażyć(...)smaku i dusić przez chwilę aż sos lekko zgęstnieje. Po kolejnych kilku minutach potrawa jest gotowa. Krewetki w sosie śmietanowym ze szpinakiem wspaniale komponują się z makaronem z cukinii lub makaronem bez węgli konjac. Smacznego! — BTW całości bez dodatków: 1270 g, 2238 kcal, B 108 g, T 186 g, W 25 g. W 100 g: 176 kcal
Ola la LCHFogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków
Kulinarne przygody GatityCałość trafia do piekarnika. Kiedy robię musakę zawsze sięgam po sprawdzoną selekcję warzyw. Zwykle wybieram marchew, pieczarki, ziemniaki i cebulę. Wiem, iż dużo osób decyduje się również na dodanie cukinii. Z jakiegoś powodu smak cukinii tutaj mi nie pasuje więc ja osobiście po nią nie sięgam. Jak wspomniałam podstawą musaki jest mięso mielone. Powiem Wam, iż robiłam musakę z każdym
mecooks