zimno. Możemy je przygotować z kaszy, która została nam z obiadu. Składniki na 8 sztuk 80 g kaszy jaglanej, 3 jajka, 3 łyżki startego żółtego sera, ½ małej cukinii, ćwiartka żółtej papryki, garść fasolki szparagowej, sól, pieprz, słodka papryka, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 ząbki czosnku Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy. W misce rozkłócamy jajka, dodajemy(...)wystudzoną kaszę, startą na tarce i odciśniętą cukinię oraz pokrojoną w paski paprykę Dodajemy ser i fasolę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i pietruszkę, Mieszamy składniki ze sobą. Powstałą masą napełniamy foremki na muffinki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25 minut w 180 stopniach. Podajemy z ulubionym sosem
słodki bratekspokojnie do zrobienia w piekarniku, a w słoneczne do wrzucenia na tackę i grilla. Składniki (na 8 szaszłyków): 500g sera halloumi 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula mała cukinia około 20 pomidorków koktajlowych Na marynatę: 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny łyżka siekanej natki pietruszki łyżeczka świeżych listków tymianku 2 łyżki siekanych świeżych listków oregano sól(...)pieprz do smaku szczypta płatków chili Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Ser kroimy w dużą kostkę. Pomidorki myjemy i osuszamy. Cukinię myjemy i kroimy w grube półplasterki, paprykę kroimy w dużą kostkę. Cebulę obieramy i także kroimy w dużą kostkę. Wszystkie składniki na szaszłyki wrzucamy do miski z marynatą, dokładnie mieszamy aby pokryły
Smaczna Stronawszelkie warzywa i owoce uśmiechają się do Ciebie i wręcz krzyczą "Wrzuć mnie do koszyka". Składniki dla 6 osób: 750ml warzywnego bulionu 4 małe ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 cukinie (młode, nieobrane) 1 por 1 awokado ½ pęczka natki pietruszki 2 małe gałązki lubczyku 2 łyżki kwaśnej śmietany Sól, pieprz do smaku Grzanki do podania Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, kroimy(...)kostkę i wrzucamy do bulionu warzywnego. Dodajemy natkę pietruszki, czosnek oraz lubczyk. Gotujemy na małym ogniu, dodając po ok 15 minutach umytą i pokrojoną cukinię, pora pokrojonego w talarki oraz awokado pozbawione skórki i pestki. Wszystko gotujemy przez kolejne 15 minut (do miękkości ziemniaków!), a następnie blenderujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i podajemy
Kuchnia w czekoladzieobiad i na kolację. Ok.1 szklanka ugotowanej białej fasoli(250 ml.) 150 gram cebuli 200 gram pieczarek 300 gram papryki w strąku ( użyłam żółtej i czerwonej ) 250 gram cukinii 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30% sól pieprz wegeta 4/5 kulek ziela angielskiego 3/4 liście laurowe pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej pół łyżeczki majeranku szczypta cukru 3 łyżki oleju Cebulę kroimy(...)przesmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i przyprawy, przesmażamy od czasu do czasu mieszając. Do przesmażonej cebuli z pieczarkami dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę i cukinię. Dusimy pod przykryciem mieszając co jakiś czas. Do miękkich ale nie rozgotowanych warzyw dodajemy ugotowaną fasolę i przecier pomidorowy,w razie potrzeby podlewamy wodą ok. pół szklanki ( zależy od warzyw
Andzia Pichciosób :) Składniki: 3 duże pojedyncze filety z piersi kurczaka 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni ( mrożonka) 200g kalafiora (mrożonka) 200g mini marchewki (mrożonka) 200g brokuł (mrożonka) 1 świeża cukinia 2 duże cebule 1/2 szklanki passaty pomidorowej 3/4 szklanki mleczka kokosowego 4-5 łyżeczek Łagodna pasta Mild Curry Spice Paste Patak’s Dodatkowo: Bulion drobiowy około 400ml, olej do smażenia(...)sosie i zostanie soczyste. Przełożyć do miseczki. Na pozostałym oleju po smażeniu mięsa, w garnku zeszklić pokrojoną cebulę dodać do niej brokuł oraz kalafior , marchewkę, pokrojoną w kostkę cukinię na koniec dynię. Warzywa podlać do ich wysokości ciepłym bulionem ( ja użyłam bulionu Winiary) Dodać pastę curry, passatę, łyżeczkę kuminu, łyżeczkę cukru do smaku oraz jeśli to konieczne sól
W garach u Gosikuchni i domu artykułów. Ilość porcji: 3 - 4 Czas przygotowania: 60 minut Forma o wymiarach: 29 cm x 24 cm x 7 cm Składniki na ratatuj: 2 małe cukinie 2 małe bakłażany 5 pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 600 ml passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów 1 papryka czerwona (opcjonalnie) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku(...)oregano, bazylię i tymianek i gotować na średniej mocy palnika, aż płyn nieco się zredukuje. W międzyczasie dodać sól i pieprz do smaku. Powstały sos przełożyć do formy. Bakłażany, cukinię i pomidory umyć i pokroić w 0,5 cm plastry. Pomidory najlepiej kroić rozpoczynając z góry, a kończąc przy miejscu, gdzie była przytwierdzona łodyga. Tak pokrojone pomidory bardziej zachowują kształt
Kuchcik gotujejest wyjątkowo smaczna, przygotujecie ją w 20 minut, a zniknie Wam z talerzy w kilka chwil. Spróbujcie Składniki (2 porcje): – 300g filetu z piersi kurczaka – 250g cukinii – 1 mała papryka czerwona – 1/2 puszki kukurydzy konserwowej – 1 mała cebula – 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie sól(...)pieprz, kurkuma, czubryca zielona, świeża zielenina) Cebulę pokroić w cienkie paski i zeszklić na maśle klarowanym. Dodać cukinię pokrojoną w kostkę i paprykę pokrojoną w kostkę i smażyć przez około 3 minuty. Następnie dodać kurczaka pokrojonego w większą kostkę i dusić pod pokrywką z dziurką przez około 7-10 minut mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodać kukurydzę
Smaki Arminelodówki :) Warto było przeprowadzić renament jej zawartości, ponieważ zrobiłam pyszny obiad i to w krótkim czasie! Składniki: * 15 dkg ryżu * 1/2 piersi kurczaka * 8 sztuk szparagów * 1 papryka * mała cukinia ok. 20 dkg * 100 ml wina białego wytrawnego albo półwytrawnego * 1 marchew * biała część szczypiorku bądź dymki * curry pasta 1/2 łyżeczki * curry w proszku (opcjonalnie) * sól, pieprz czarny(...)ryż i podlałam 1 szklanką wody. Przykryłam na 5 minut. Dodałam po tym czasie curry pastę i gotowałam bez przykrycia do samego końca. Dodałam pokrojoną w kawałki paprykę, cukinię pokrojoną w pół talarki i białą część szczypiorku. Szparagi obrałam ze skórki, odcięłam twardą ich część, pokroiłam w kawałki ok. 2 cm długości i dodałam do risotto. Podlałam
Pieprzyć z Fantazjąduże porcje/ ¾ szklanki ryżu arborio Ok. 3 szklanki gorącego rosołu lub bulionu warzywnego 20 dag dużych mrożonych krewetek oczyszczonych 1 pęczek szparagów zielonych ½ szklanki białego wytrawnego wina ½ cukinii 3 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g tartego sera grana padano lub parmezanu Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Płatki chili lub piri piri(...)wlać jedną porcję bulionu (1 szklankę), gdy ta się wchłonie wlać następną, dodać umyte i pokrojone na kawałki szparagi-(zdrewniałe końce szparagów odłamać) oraz pokrojoną w paski cukinię, podlać znów bulionem całość dusić do momentu aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Na małej patelni na reszcie masła podsmażyć 2-3 minuty krewetki, wlać
Wanilia i KardamonSKŁADNIKI (na 2 porcje): 2 x 200 g filetu z ulubionej ryby (użyłam dorsza) 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 małej cukinii garść pomidorków koktajlowych 1 mała cebula kilka różyczek brokuła 2 - 4 plasterki cytryny SKŁADNIKI NA MARYNATĘ: 1/4 szklanki oleju lub oliwy 2 duże(...)WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C, grzałka góra - dół. Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj dokładnie w szklance. Pokrój papryki w paski, cebulę na ósemki, cukinię w plasterki. Z dwóch arkuszy papieru do pieczenia uformuj "cukierki" i w środku każdego ułóż na dnie po 3-5 pasków papryki. Na niej połóż porcje ryby, a następnie
Słodko-Słony Świat IlonyDziś serwuję danie dość szybkie w przygotowaniu pod warunkiem, że macie wcześniej ugotowany bulion lub rosół. Danie jednogarnkowe a jest nim risotto. Kremowe wzbogacone szparagami, cukinią i pomidorkami a na końcu z dodatkiem parmezanu. Idealna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Ale tu koniecznie musi być ryż do risotto, bo taki zwykły nie zda egzaminu. A ryż kupicie bez wychodzenia(...)domu w sklepie internetowym Kuchnie Świata Risotto ze szparagami, cukinią, pomidorami i boczkiem
Ewa w kuchnioczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zjeść je np. z jajkiem sadzonym. Smacznego! Polecam również: Pyszna szakszuka ze szpinakiem i mozzarellą Lekki obiad: makaron z łososiem, cukinią i pomidorem Zapiekane roladki z polędwiczki wołowej otulone boczkiem Fit tarta ze szpinakiem, cukinią, bakłażanem i fetą Trudność Początkujący Czas przygotowania 5 min. Czas gotowania 20 min. Całkowity czas 25 min. USTAW
A to pestkaSkładniki: kapusta biała 1 mała główka, cukinia 1 większa, włoszczyzna 1 pęczek, ziemniaki 5 sztuk, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, kostka rosołowa 2 sztuki, woda 4 litry, biała kiełbasa surowa 2 sztuki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra 1 łyżeczka, groszek konserwowy 1 puszka, natka pietruszki 1 pęczek Białą kapustę, włoszczyznę, kalafior, cukinię, ziemniaki drobno pokroić, zalać
W Mojej Kuchni LubięSZPINAKU Składniki na krem ze szpinaku (ok 1,5l zupy): 1 pęczek natki pietruszki 1 korzeń pietruszki 1 plaster korzenia selera 300g szpinaku świeżego lub mrożonego 1 mała cukinia kilka różyczek brokułu sól – ja użyłam soli o obniżonej zawartości sodu pieprz 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka ziół prowansalskich Jak zrobić krem ze szpinaku: Do garnka wlewamy(...)dodajemy do garnka. Przykrywamy przykrywką, zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy ok 20 min aż powstanie nam bulion. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekanego brokuła i cukinię pokrojoną w kostkę. Gotujemy jeszcze ok 5-7 min. Dodajemy pieprz, czosnek granulowany, szpinak. Wyjmujemy z zupy ziele angielskie i liść laurowy ( nie trzeba tego robić ale słabo się miksują
Dorota SmakujePappardelle z krewetkami i chorizo to pyszna propozycja na romantyczną kolację. Ale możecie również przygotować to danie na szybki obiad. Najdłużej zejdzie się Wam z obraniem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!